Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Praca z komputerem - problem z oczami

12.12.16, 17:30
    Dzień dobry,
    Potrzebuję rady. Staram się o pozycję kasjera w piekarni. Okazało się, że zamiast standardowych kas fiskalnych, używa się tam monitorów dotykowych.
    Problem polega na tym, że mam zespół suchych oczu, który powoduje, że patrzenie na monitory (komputera, telewizora) wywołuje u mnie "palenie" w oczach, czasem po 10 minutach wpatrywania się w ekran, a czasem wytrzymuję nawet godzinę.
    W tej pracy patrzenie na ekran stanowi nie aż tak wielką część pracy, może 20-30 procent - wklepywanie towarów jak na kasie, więc WYDAJE mi się, że dałbym radę (praca 3/4 etatu).
    Jutro idę do lekarza medycyny pracy i chyba w tym samym dniu podpisuję umowę o pracę.
    Na razie o moim problemie lekko napomknąłem podczas rozmowy kwalifikacyjnej, ale pracodawca już chyba o tym nie pamięta. Nie wiem, czy w ogóle mnie zrozumiał - to nie jest zwykły dyskomfort, czy przemęczenie oczu, lecz normalny ból, choć nie starsznie silny.
    Pytanie: czy przyznawać się do problemu przed podpisaniem umowy? Co jeśli się nie przyznam, a okaże się, że jednak nie daję rady?
    Dodam, że zależy mi na tej pracy.
    Obserwuj wątek
      • ak-69 Re: Praca z komputerem - problem z oczami 14.12.16, 00:00
        Lepiej zamiast szukania porad tego typu na forum idź po poradę do lekarza, najlepiej okulisty.
      • katarzyna_ksiezniak.kosmala Re: Praca z komputerem - problem z oczami 15.12.16, 16:22
        Dzień dobry. Dla własnego dobra - tj. zdrowia - nie powinien Pan zatrudniać się na takim stanowisku, jednak oczywiście ostateczna decyzja należy do Pana. A także do lekarza medycyny pracy, który albo wyda zaświadczenie lekarskie o tym, że jest Pan zdolny do pracy, albo nie. W razie zatrudnienia się na tym stanowisku mimo opisanych problemów - proszę pamiętać, że praca to nie niewolnictwo - zawsze będzie mógł Pan wypowiedzieć umowę o pracę z zachowaniem kodeksowych terminów wypowiedzenia i nie będzie Pan musiał nawet wskazywać pracodawcy przyczyny tego wypowiedzenia.
        • mjunhy Re: Praca z komputerem - problem z oczami 16.12.16, 12:25
          Witam. Dla własnego dobra ja kilka lat szukałem pracy jako niepełnosprawny z lekkim stopniem niepełnosprawności i nawet Urząd Pracy nic dla mnie nie znalazł. Jedyną oferta którą dostałem z UP było sprzątanie za 600 złotych miesięcznie co uznałem za kpinę naszego państwa z mojej niepełnosprawności. Nadal mam niepełnosprawność ale teraz już nie przyznaję się do tego w pracy bo nie dostałbym żadnej pracy. Jestem kierowcą i na umowę o pracę w przypadku mojej niepełnosprawności nie miał bym szans na zdolność do pracy czyli zgodę lekarza medycyny pracy, do wykonywania tej pracy ale pracodawca przyjął mnie na umowę o dzieło w przypadku której badania wstępne i okresowe nie są mi potrzebne. Ja wiem że tak nie powinno być ale realia są takie że tylko dzięki umowom o dzieło niepełnosprawność nie jest przeszkodą w podjęciu każdej pracy nawet tej w której powinno być wymagane zdrowie i brak przeciwwskazań. Oczywiście że można dać lekarzowi w łapę ale skutki są takie że być może potem co roku musiał bym mu dawać kasę. Z drugiej strony wiele ludzi pracuje po dopalaczach na różnych odpowiedzialnych stanowiskach pracy i nikt nie robi im z tego powodu problemów. Byłem na komisji w ZUS-ie i w orzeczeniu napisali mi że jestem w pełni zdrowy i mogę pracować. Pokazałem to orzeczenie okuliście u którego się leczę i stwierdził że jeśli tak napisali to pewnie nie są to lekarze i na pewno nie znają się na chorobach ale pracując na stanowisku pracy, której nie powinienem wykonywać to lepiej mam mieć przy sobie to pismo zaświadczające z ZUS-u że jestem zdrowy. Zgodnie z polskim prawem tacy niepełnosprawni i bez dofinansowania niestety nie znajdują pracy lub muszą działać na granicy prawa i przeważnie kończy się to łapówką dla lekarza medycyny.
          • aktyntasza Re: Praca z komputerem - problem z oczami 25.12.16, 21:59
            Pomyślałeś o tym iż mimo że pracujesz na tej śmieciówce pełny etat a na papierze nie pełny to emerytura ci się nie będzie należała ze względu na składki przeważnie zaniżane ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka