Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Praca w wieku 55-56 lat

18.02.22, 02:15
    Cześć . Zastanawiam się nad powrotem do polski po 20 lat . Posiadam 20 letnie doświadczenie na tokarkach sterowanych numerycznie CNC jak i na frezarkach CNC. Obawiam się że będę miał problem ze znalezieniem pracy w takim wieku . Co myślicie ?
    Obserwuj wątek
      • snajper55 Re: Praca w wieku 55-56 lat 18.02.22, 14:30
        gragor4 napisał:

> Cześć . Zastanawiam się nad powrotem do polski po 20 lat . Posiadam 20 letnie d
        > oświadczenie na tokarkach sterowanych numerycznie CNC jak i na frezarkach CNC.
        > Obawiam się że będę miał problem ze znalezieniem pracy w takim wieku . Co myśli
        > cie ?

Dla rozsądnego pracodawcy ważne są umiejętności a nie wiek, płeć czy orientacja seksualna. :)

S.
        • truten.zenobi Re: Praca w wieku 55-56 lat 18.02.22, 21:31
          pod warunkiem że znajdziesz takowego...
          • snajper55 Re: Praca w wieku 55-56 lat 19.02.22, 22:23
            truten.zenobi napisał:

> pod warunkiem że znajdziesz takowego...

Ja pracuję mimo 66 lat. I wielu moich znajomych równolatków też pracuje.

S.
      • tuuska1 Re: Praca w wieku 55-56 lat 23.02.22, 09:42
        Nie będzie pracy, jestem zarejestrowana w UP od 4 lat, tygodniowo wysyłam ok 4 CV . Nikt nie odpowiada, nawet nie chce mnie zobaczyć ani ze mną rozmawiać, Gdy jestem w up są tam tylko osoby 50+. nie wierz w statystyki.
        • snajper55 Re: Praca w wieku 55-56 lat 23.02.22, 16:13
          tuuska1 napisała:

> Nie będzie pracy, jestem zarejestrowana w UP od 4 lat, tygodniowo wysyłam ok 4
          > CV . Nikt nie odpowiada, nawet nie chce mnie zobaczyć ani ze mną rozmawiać, Gdy
          > jestem w up są tam tylko osoby 50+. nie wierz w statystyki.

Ależ praca cały czas jest. Rozejrzyj się, miliony ludzi pracują. Może po prostu niewiele umiesz? Może warto się czegoś nauczyć? Może nie szukasz pracy tam, gdzie trzeba? Może odłóż na półkę marzenia o pracy za biurkiem i zacznij od mopa w Macu?

S.
          • zaczarowanyogrod Re: Praca w wieku 55-56 lat 24.02.22, 11:45
            Byłam na spotkaniu w UP gdzie przyjechał pracodawca, szukał tapicera. Chciał osoby z doświadczeniem. Wpierw spotkaliśmy się wszyscy. A potem po kolei. Z nami młodymi rozmawiał jakby w przyszłości kogoś potrzebował do przyuczenia, a starszych pytał o wiek. Nawet jak mieli doświadczenie to osobom 60+ powiedział że nie będzie z nimi rozmawiał, bo zaraz przejdą na emeryturę. Może innymi słowami ale dokładnie nie pamiętam. Była przy tym urzędniczka i nie zareagowała. W innej firmie podobnej pracują osoby 50+, ale jak nowe osoby w takim wieku chciały się zatrudnić to ich nie przyjeli, ale te akurat nie miały doświadczenia i nie chcieli ich przyuczać. Ale takie 30 + przyjeli do przyuczenia.
            • snajper55 Re: Praca w wieku 55-56 lat 24.02.22, 13:39
              zaczarowanyogrod napisała:

> Byłam na spotkaniu w UP gdzie przyjechał pracodawca, szukał tapicera. Chciał os
              > oby z doświadczeniem. Wpierw spotkaliśmy się wszyscy. A potem po kolei. Z nami
              > młodymi rozmawiał jakby w przyszłości kogoś potrzebował do przyuczenia, a stars
              > zych pytał o wiek. Nawet jak mieli doświadczenie to osobom 60+ powiedział że ni
              > e będzie z nimi rozmawiał, bo zaraz przejdą na emeryturę. Może innymi słowami a
              > le dokładnie nie pamiętam. Była przy tym urzędniczka i nie zareagowała. W innej
              > firmie podobnej pracują osoby 50+, ale jak nowe osoby w takim wieku chciały si
              > ę zatrudnić to ich nie przyjeli, ale te akurat nie miały doświadczenia i nie ch
              > cieli ich przyuczać. Ale takie 30 + przyjeli do przyuczenia.

Nie dziwię się pracodawca, że woli przyjąć doświadczonego pracownika 60- niż 60+. Nie chce ciągle szukać kolejnych pracowników. Poza tym praca tapicera wymaga sporo siły, a wiadomo, że sił wraz z upływem lat nie przybywa.

S.
        • snajper55 Re: Praca w wieku 55-56 lat 23.02.22, 16:14
          tuuska1 napisała:

> Nie będzie pracy, jestem zarejestrowana w UP od 4 lat

Swoją drogą to kto cię przez te lata utrzymuje? Rodzice? To ci wygodnie...

S.
      • snajper55 Re: Praca w wieku 55-56 lat 02.07.22, 14:02
        greathall2022 napisał:

> > truten.zenobi napisał:
        > > Ja pracuję mimo 66 lat. I wielu moich znajomych równolatków też pracuje.
        >
        > To miło, że Pan/Pani pracuje mając 66 lat, ale tu chodzi o przyjęcie starszej o
        > soby do pracy, a nie o sam fakt pracowania. Czy będąc w obecnej sytuacji wiekow
        > o-zdrowotnej i tracąc pracę, którą Pan wykonuje ktoś by Pana zatrudnił ? Proszę
        > realnie określić procentowo szanse. 5% ? Myślę, że pozostałaby tylko własna dz
        > iałalność gospodarcza.

Forma zatrudnienia nie ma znaczenia i wszystko jest do dogadania. Czy by mnie ktoś zatrudnił? Zapewne tak. Skoro mnie zatrudniono w 2018... Informatycy są poszukiwani. :)

S.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka