Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Koniec umowy

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.04, 12:44
    Z końcem grudnia kończy mi się umowa o pracę. Pracuję u ludzi, którzy umowę o
    pracę traktują jak "pakt z dbiabłem", atmosfera jest koszmarna !!! Udało mi
    się znaleźć nową pracę, co więcej rozpoczynam ją 3 stycznia. Czy muszę
    informować imbecyli u których obecnie pracuję o tym że odchodzę ? Dodam ze
    oni mnie o to nie pytaja, a w zasadzie powinni rozpocząć rozmowę skoro za 10
    dni kończy mi się umowa....Nie wiem co zrobić ??? Poinformować ich
    że "dziękuję" czy po prsotu 3 stycznia nie stawić się w pracy ???
    Obserwuj wątek
      • Gość: Małgoś Re: Koniec umowy IP: *.kv.net.pl 20.12.04, 16:03
        To że oni są imbecyle nie znaczy, że Ty masz być do nich podobna. Ja bym
        przyszła do kadr ostatniego dnia pracy i poprosiła o świadectwo pracy. Mają
        obowiązek Ci go wydać w dniu rozwiązania umowy o pracę. Jeśli tego nie zrobią
        możesz nasłać na nich PIP ;-))))
        • Gość: ania2601 Re: Koniec umowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.04, 16:37
          Gdyby była to firma w której jest dział kadr to tez bym tak zrobiła, tyle że w
          obecnym mijescu jest prowizorka. Nie ma kadr. To ja robiłam wszytsko i chyba
          sama musiałabym sobie to świadectwo wypisać...natomist zastanawiam się co z
          wynagrodzeniem i ekwiwalentem za urlop ....
          • Gość: Lech Re: Koniec umowy IP: 192.168.77.* / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.04, 17:58
            Witam. Sama sobie napisz swiadectwo pracy. Przypomnij osobie która oblicz wam
            płace żeby naliczyła Ci ekwiwalent ale najpierw poinformuj szefa (
            właściciela ) że nie przedłużasz umowy o pracę ( jeżeli się zajmujesz sprawami
            kadrowymi )I nie przedłuzaj umowy o pracę a 03.01 bezwzględu czy bedziesz miała
            swiadeectwo podpisane przez szefa oraz wypłacony lub nie ekwiwalent udaj się do
            nowej pracy.Jak nie otrzymasz świadectwa pracy i ekwiwalentu to powiadm PIP a
            następnie skieruj sprawę do sądu Pracy. Pozdrowienia.
            • Gość: hey Re: Do Ani IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.04, 09:30
              Aniu Lech ma racje, porozmawiaj z szefem oswiadcz ze odchodzisz tylko nie mów
              gdzie, zeby czasami ci swini nie podłozyli, powiedz ze zostało ci tyle urlopu i
              czy moasz go wykorzystac i resze w ekwiwalencie , przedewszystkim zadbaj o swój
              interes, i nie miej skrupułów jak beda ci mówic ze co oni teraz zrobia czy cos
              w tym stylu, poprostu z kultura odejdz z tej firmy by mieli przynajmniej dobry
              wizerunek o tobie i zeby im było łyso skoro to imb...pozdrawiam
              • ania2601 Re: Do Ani 21.12.04, 09:48
                Dziękuję za radę. Chyba tak zrobię. Taka sytuacja zdarza mi się po raz
                pierwszy. Wcześniej o takich pracodawcach tylko słyszałam a w końcu sama do
                takich trafiłam. Na szczęscie dość szybko zorientowałam się co jest grane i po
                prostu stąd uciekam....
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka