20.10.13, 20:56
Witam
Czy mając wynik ponad 400 w CD 57, można mieć boreliozę? WB nie był robiony, Elisa ujemna.
Obserwuj wątek
    • lukalien Re: CD57 20.10.13, 22:45
      taki wynik nie neguje wczesnej boreliozy ale późna raczej odpada. A od kiedy podejrzewasz zachorowanie
      • happy_and_well Re: CD57 21.10.13, 14:30
        Mój lekarz mówi, że CD 57 słabo sie sprawdza w praktyce, czasem ludzie źle sie czuja przy wysokich wynikach a dobrze przy niskich, ja mam 170 choc boreliozę mam późną, myślę, że jesli podejrzewasz chorbę z lyme to zrób inne badanie diagnostyczne, bo to niekoniecznie moze cokolwiek wnosić.
        • szukamodp Re: CD57 21.10.13, 21:45
          Dziekuje Wam za odp. W tym rzecz, ze objawy mam juz od kilku lat, ale od kilku miesięcy to po prostu dramat. Inne badania, czyli na wstępie WB wystarczy?
          • gniewosz53 Re: CD57 23.10.13, 16:20
            Badaniem CD57 nie ma co się absolutnie sugerować.

Znam wiele osób chorych na borelioze i mam z nimi kontakt. Wszyscy robili CD57. Ludzie ze strasznymi objawami potrafią mieć np. powyżej 300-tu, a z kolei osoby z umiarkowanymi-słabymi objawami potrafią mieć poniżej 50-ciu. Nie ma reguły.

Z resztą na którejś z konferencji ILADS (chyba 2012) był taki summary report że ILADS odchodzi od uznawania badania CD57 za miernik boreliozy.

Swego czasu były też takie schematy: wynik od 0 - 20 ciezka neuroborelioza, wynik 20 - 40 borelioza stawowa, wynik 40 - 120 chroniczna umiarkowana borelioza, wynik powyżej 120 to okres zdrowienia. Ale te schematy-założenia się nie sprawdziły.
            • szukamodp Re: CD57 23.10.13, 21:58
              Dzieki gniewosz53smile Chce mieć pewność,jakiekolwiek potwierdzenie na papierze co mnie żre,nie chce się leczyć w ciemno. Doradzcie proszę co zrobić w takim razie-KKI czy wystarczy zwykły Western Blot?
              • szukamodp Re: CD57 25.10.13, 21:26
                Postanowiłem, że zrobię KKI w Warszawie. Minęło 5 tygodni od zakończenia antybiotyku, czy tyle wystarczy?
                • samento Re: CD57 26.10.13, 11:55
                  A na którą pozycję patrzysz, to podobno mają to być limfocyty które na swojej pozycji mają marker CD57, a nie mają markera CD3 , czyli oznaczenie CD57+/CD3-.
                  Wg literatury angielskiej podobno na ilość CD57 największy wpływ mają mykoplazmy, a szczególnie mykoplazma fermentas, na którą nie ma testów z przeciwciał. Stwierdzono ją u 70% procent zakażonych boreliozą i wszystkich AIDS. Oczywiście jest to kolejna teoria, który wymaga jeszcze wielu badań.
                  Podsumowując oskarża się mykoplazmy o spadek CD57, a że często występują wraz z BB, więc na początku twierdzono że to przede wszystkim borelioza obniżała CD57, potem już przy boreliozie tak się nie upierano.
                  • samento Re: CD57 26.10.13, 11:58
                    5 tygodni spokojnie wystarczy, niektórzy robią na abaxach i też wychodzi.
                    Niektórzy biorę GSE, ale do końca nikt nie wie czy bb siedzi w cystach, czy wyszła z cyst, czy organizm ją dostrzegł i produkuje przeciwciała, czy przeciwciała połączyły się z antygenem i powstały kompleksy itd. Nie ma na to mądrego.
                    Robiąc KKI na spratańskiej masz też robioną Elisę na BB, więc warto.
                    • szukamodp Re: CD57 26.10.13, 15:25
                      Otrzymałem sam wynik CD57+/CD3-, nic więcej nie było wyszczególnione.
                      Czy mykoplasmy mają też wpływ na wynik-u mnie chyba nie, ponieważ w IGG mam przekroczone normy x4sad
                      Dzięki samento za info, utwierdziłeś mnie, że warto jechać na KKI, dam znać jak otrzymam wynik.
                      Pozdrawiam
                      • samento Re: CD57 26.10.13, 17:50
                        Musisz się jeszcze zastanowisz co zrobisz później z wynikiem badania. 300 zł z kawałkiem wydasz na dobre badanie ale ??
                        Może najpierw wybierz lekarza aby on powiedział jakich badań wymaga od swoich pacjentów.
                        • zielarz22 Re: CD57 27.10.13, 09:19
                          Nie wiem czy dobre badanie jak róznie wychodzi i różnie jego wyniki traktują różni lekarze.
                          Albo są objawy albo ich nie ma, albo odpowiadasz na leczenie albo nie.
                          Szkoda kasy.
                          • szukamodp Re: CD57 21.11.13, 19:07
                            Dostałem wyniki KKI (dodatni od 7):
                            -IGM 5 pkt (ujemny)- p41,p39
                            -IGG 6 pkt (graniczny)- p41,p39
                            Myślałem, że wyniki będą o wiele wyższe sądząc po moich objawach, no ale coś wyszłosmile
                            5 tygodni przed badaniem brałem Doxy w standardowej dawce przez 6 tygodni, więc może trochę to przeczyściło krew i bakterie poukrywały się głębiej(?).
                            Prążek wysoce specyficzny p39 - czy to może oznaczać tylko Borelię? Mogę już odpuścić dalsze diagnozowanie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka