Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

co z pracą w turystyce??

13.01.05, 12:49
    hej! ja także mam juz dosyć siedzenia w domu na bezrobociu...dlatego szukam
    ciągle pracy i jak do tej pory nie udało mi się znależć...interesuje mnie
    głównie branża turystyczna-biura podróży,hotele...Czy są szanse że teraz,po
    nowym roku coś ruszy?bedzie zapotrzebowanie na pracowników do biur na nowy
    sezon turystyczny?Czy ktoś z was "zatrudnił sie" w biurze na bezpłatny
    staż,czy firmy są chętne na taki układ?
    Obserwuj wątek
      • lamujera Re: co z pracą w turystyce?? 18.01.05, 12:50
        Nie sądze ,że są jakieś (jakiekolwiek) szanse na pracę w biurach podróży, ta
        branża u nas to w większości małe, 1-2-os biura-agenci prowadzone przez
        właściciela wspólnie z kimś z rodziny, poza tym mają sie nienajlepiej, są ledwo
        rentowne.Dobrze radzą sobie jedynie duzi touroperatorzy, ale ich jest niewiele,
        na palcach jednej ręki można zliczyć.W grudniu była rekrutacja do nowo
        powstającej ogólnopolskiej sieci biur-agentów "Family Tours Skok"(być może
        trochę przekręciłam nazwę, ale na pewno coś z family w nazwie jest), tworzonej
        w koperacji z biurami "Skoku"(branża finansowa).Moja koleżanka ze studiów
        (jesteśmy po geografii turyzmu i hotelarstwa na Uniw.Łodzkim), która pracowała
        cały czas od studiów, czyli 1,5 roku w 3 biurach podróży, ubiegała się i
        dostała tę pracę (1200 zł netto, po kilku miesiącach mogą dojść do tego
        prowizje).Myślę natomiast, że na bezpłatny staż przyjmą cię bardzo chętnie,
        zwłaszcza na sezon letni.Śmiało próbuj!
        Ja poszłam w kierunku hotelarstwa, pracuję nieco ponad rok w centrum
        szkoleniowo-konferencyjnym.Chcę zmienić tę pracę, ostatnio byłam na rozmowie w
        jednym z łódzkich hoteli prywatnych, chyba najbardziej nowoczesnym oprócz
        Ibisa, tez z zapleczem konferencyjnym.Pani właścicielka jak zobaczyła moje cv,
        które wyjęłam podczas spotkania(bo rozmowa była trochę na wariackich papierach,
        ja tam zadzwoniłam, bez wysyłania oferty no i sie umówiłam)to powiedziała "Aha,
        to ja kojarzę panią, poznaję, nie dzwoniłam do pani, bo pani jest po
        uniwersytecie, to pewnie pani po kilku miesiącach chciałaby zmienić
        pracę"(chcodziło o to że zaraz po studiach kiedy zaczynałam szukać pracy do
        tego hotelu oczywiście też złożyłam ofertę).Od czasu do czasu widzę że
        pojawiają sie ogłoszenia dot. pracy w hotelach, jest to zwykle recepcja.Na
        pewno łatwiej będzie znaleźć coś w hotelarstwie niż w biurach podróży moim
        zdaniem.Powodzenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka