Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Lekarze nie chcą wyjeżdżać

• Gość: Bogdan Re: Lekarze nie chcą wyjeżdżać IP: *.zv.tum.de / *.zv.tum.de 21.01.05, 11:35
        Lekarze nie cha wyjezdzac, tak jak jak nie chca prawdziwej reformy sluzby
        zdrowia, czy np. kas fiskalnych w prywatnych gabinetach. Odpadnie im bowiem
        calkowicie niekontrolowana lewizna.
        Polska to raj dla lekarzy sztucznie pompujacych kolejki w szpitalach i
        przychodniach.
        Znym przypadek chorego, ktory gdyby nie zaplacil kilka lat temu za badanie
        serca 5000 zl. (tu, to sie nazywa kateterem) to by nie mial baypasow do
        dzisiaj, tzn. - by nie zyl.
        Inny wstawil sobie porcelanowe perelki do calej geby, a zabieg wykonywany byl w
        gabinecie panstwowej przychodni, na sprzecie przychodni, w godzinych jej
        otwarcia, bez zadnej kolejki, w asyscie pielegniarki, z dowiezieniem i
        odwiezieniem do domu, a na korytarzu klebil sie w tym czasie tlum
        tych "zwyklych" biedakow z kasy.
        Przyklady takie mozna nmozyc.
        Bogdan z Monachium
      • Gość: nieważne Re: Lekarze nie chcą wyjeżdżać IP: *.aster.pl 21.01.05, 11:36
        Tak? To czemu nie wracają, skoro niby nie jest tam tak różowo?. Typowy przykład
        artykułu "misyjnego", którego celem jest powstrzymanie wyjazdów lekarzy i
        pielęgniarek - a tak będzie nadal. Dlaczego dwa odziały urazowe w Warszawie
        praktycznie nie działają, skoro lekarzom, którzy z nich wyjechali tak "świetnie
        się powodziło" na miejscu? Rzeczywistość jest inna niż opisywane zarobki 5-10
        tys. miesięcznie - to dotyczy jakiegoś ułamka całej grupy 80 000 lekarzy w Polsce.
      • Gość: XANTOS Re: Lekarze nie chcą wyjeżdżać IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.05, 11:39
        To jednak gdzieś może być normalnie... ;)
      • Gość: Monika Re: He, He, He, Lekarze nie chcą wyjeżdżać IP: *.proxy.aol.com 21.01.05, 11:47
        Zastanowilam sie nad absurdalnym tytulem i cala trescia tego artykulu: Nie
        chca? Wszyscy by chcieli, na pniu! Nie moga!!! Mlodzi nie moga, bo bez
        specjalizacji. A starzy nie znaja jezykow, albo sa po prostu ZA STARZY! Jesli
        ktos ma 45-50 lat, czyli jest wreszcie wysoko kwalifikowanym specjalista,
        jakiego szuka Wlka Brytania, to juz ma taka posade, kt. nie oplaca sie
        opuszczac by budowac nowe POCZATKOWO ZAWSZE CIEZKIE zycie na obczyznie. Bo ma
        juz w koncu na zycie... To chyba jasne, ze 25-latek z duzo wieksza checia (i
        latwoscia) bedzie urzadzal sobie nowy dom, niz mniej zenergizowany 50-latek.
        Trzeba byc desperatem, by byc emigrantem: rzucic caly swoj swiat i co?
        Nawiazywac nowe przyjaznie w podeszlym wieku, zmieniac swoje obyczaje rodzinne,
        poznawac nowy kraj? Emigracja z natury rzeczy jest dla mlodych, a tych mlodych
        NIE CHCA owe szpitale na Zachodzie, wlasnie dlatego, ze mlodzi... Zaloze sie,
        ze pojechali by wszyscy, jak zapewnial Pietrzak: ostatni zgasilby swiatlo!
        • Gość: aneste Re: He, He, He, Lekarze nie chcą wyjeżdżać IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.05, 11:51
          Tez pracuje dosc regularnie w jednym z krajow Unii i nie zauwazylem nigdzie
          zeby lekarze mieszkali po pieciu w pokoju albo zeby zarabiali tak marne
          pieniadze jak twierdzi GW czy Pan prof.Kuna.Sa to kompletne bzdury majace na
          celu zniechecenie lekarzy i pielegniarek do wyjazdu z kraju.Koszty zycia sa
          wyzsze moze 30-40% niz w Polsce,ale pensje sa wyzsze od 300-1000% wiec o czym
          tu mowic.Kwestia jezyka tez jest wyolbrzymiona bo kazdego prawie z jezykow
          europejskich przecietny smiertelnik jest w stanie nauczyc sie OD PODSTAW w
          przeciagu pol roku.Dlatego namawiam wszystkich niezdecydowanych
          WYJEZDZAJCIE!!!!! bo tu przez najblisze lata nic sie nie poprawi,a moze byc
          gorzej.
          • Gość: lekarz Re: He, He, He, Lekarze nie chcą wyjeżdżać IP: *.teleton.pl 21.01.05, 12:07
            Zgadzam się i popieram ten pogląd. Ponadto uważam, że chyba ktoś (w Polsce) w
            końcu zaczyna sie obawiać emigracji polskich lekarzy i jak na razie w bardzo
            głupi sposób zniechęcieć do niej poprzez rozprowadzanie nieprawdziwych wieści
            z "dzikiego zachodu". Normalną sprawą jest , że człowiek odpowiednio
            wykształcony, dbający o zdrowie i życie innych ludzi chce być odpowiednio
            wynagradzany za swoją pracę a skoro nie może tego osiągnąc w ojczystym kraju to
            emigruje. W Polsce zaczyna już brakować lekarzy i pielęgniarek (szczegolnie
            poza dużymi aglomeracjami) sta rozpaczliwe manipulacje informacjami w celu
            zatrzymania wyjeżdżających. Kiedy zwieją lekarze z dużych miast wtedy będzie
            już tylko nadzieja w lekarzach i pielęgniarkach z za wschodniej granicy, ale
            oni też będą mogli wyjechać na zachód i co wtedy? pogłębi sie tylko nasza
            polska paranoja. Wrócą dobre lata dla znachorów i zielarzy bo nie liczę na to
            aby poprawiła się koniunktura dla ludzi wykształconych.
      • Gość: jerry 25 tys to malo? IP: 82.148.37.* 21.01.05, 11:52
        przepraszam bardzo ale takie porownanie ze 5 tys w Polsce to proporcjonalnie
        wiecej niz 25 tys. w Anglii swiadczy o glupocie. taki ktos nigdy nie mieszkal w
        Anglii! ceny sa juz bardzo wyrownane, jedynie ceny mieszkan sa 6 razy wyzsze
        (wynajmu 3 razy wyzsze). w polsce mialem 2,5 tys na reke i nic nie odkladalem.
        w anglii mam rownowartosc 6 tys. na reke i odkladam miesiecznie rownowartosc 2
        tys. Ci lekarze po prostu sie boja wyjechac i szukaja wymowek.
        • Gość: Gość Re: 25 tys to malo? IP: *.autocom.pl 21.01.05, 13:03
          Zgadza się, w Polsce trzebaby zarabiać min. 10 tys. miesięcznie na rękę żeby
          się NIE opłacało wyjechać. Oczywiści są tacy, co zarabiają. Np. firma
          farmaceutyczna potrafi za jednako lekarza wciągniętego w program (finansowany
          publicznie) płacić kilkaset euro. Ale młody lekarz nie może liczyć na taką
          kasę. Wiem że wielu znajomych z 5 roku studiów chce wyjeżdżać zaraz po studiach
          i robić staż w Anglii. Po Polskim stażu pracy tam nie dostaną - dopiero po 3
          latach pracy w zawodzie, a pracy w dużych miastach nie ma, nawet za 1000 zł -
          bezrobotni lekarze biorą zasiłki przez 6 m-cy a potem wolontariat. C'est la vie.
      • Gość: azja Re: Lekarze nie chcą wyjeżdżać IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.01.05, 12:16
        a ja jestem lekarzem, mam doktorat i specjalizację i zarabiam tysiąc złotych na rękę.a też przecież nie chcę wyjeżdżać, bo tu jest nasza ojczyzna;-).
        • Gość: Lekarka w USA Re:Do Azji IP: *.proxy.aol.com 21.01.05, 12:20
          Brawo, chwali sie kochac nasza ojczyzne. I byc nedzarzem z 1 tys. PLN na m-c
          tez. Widocznie tylko tyle jestes wart.
        • Gość: Moniek Re: Lekarze nie chcą wyjeżdżać IP: *.011-145-73746f3.cust.bredbandsbolaget.se 21.01.05, 12:25
          > zarabiam tysiąc złotych na rękę.....
          a ile zarabiam do kieszeni to juz jest moja slodka tajemnica
      • Gość: kk Re: Lekarze nie chcą wyjeżdżać IP: *.chello.pl 21.01.05, 12:40
        Spokojnie, wyjada prawie wszyscy...
      • Gość: ws Re: Lekarze nie chcą wyjeżdżać IP: *.obr.pl / *.obr.pl 21.01.05, 12:42
        Lekarze nie znaja języka angielskiego w zakresie załatwiania łapowek
      • Gość: ols Re: Lekarze nie chcą wyjeżdżać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 12:46
        Nie chcą wyjeżdżać panowie lekarze i lekarki? No gdzie mieliby taką "labę" jak
        w Polsce.Ma być w Przychodni od 9,oo a przychodzi o 11-tej.Przyjmuje 3 godziny
        a ma przyjmować 4.Specjalistą jest,że Boże zmiłuj się z małymi wyjątkami.W
        czasie godzin pracy np.w szpitalu przyjmuje "pacjentów"/?/.A drugi obieg leków
        i innych srodków i tp.A komu się powie-niech pan przyjdzie na ul......,bo tu w
        przychodni to mogę tylko .....A kontakty z potrzebnymi pacjentami?A stały
        dopływ pacjentów nieświadomych?"tak dziecko jest podleczone,stan w miarę dobry
        ale proszę przyjeżdżać na kontrole do mnie na ul......Nie chce się pisać!No w
        takiej sytuacji nie można wyjeżdżać.Tam to jest służba i trzeba pracować i mieć
        wiedzę!!!!!!!Za to się płaci!
        • Gość: t. Re: Lekarze nie chcą wyjeżdżać IP: *.telia.com 21.01.05, 18:55
          A dlaczego, myslisz, lekarze sa tacy niedouczeni w Polsce?
      • paw_dady Toni ile zarabiasz? 21.01.05, 13:01
        w szwecji mozesz miec 10k PLN netto? przy podatkach 70% wiecej na 'panstwowym'
        nie podskoczysz. I co ma byc taka zajebista pensja?!

he he to moze powienines zobaczyc ile naprawde lekarze z Polsce zarabiaja to
        nic dziwnego ze nie wyjezdzaja.
        • Gość: Toni Re: Toni ile zarabiasz? IP: *.telia.com 21.01.05, 14:33
          Zarabiam wystarczajaco, czasy 70% podatku sie skonczyly, bo lekarze opuszczali
          Szwecja masowo. Cyfry Ci nic nie powiedza, nie interesuje mnie ileto zl albo
          innych walut. Starcza na dom 240 m2, normalny standard, 2 lazienki, 3 kible,
          sauna itp, 2 samochody SAAB, wyjazdy na urlopy za rozmaite granice dla nas i
          dla dzieci. No i troche wolnego sie nalezy, 6 tyg urlopu z dodatkiem urlopowym
          i 6+8 tygodni wolnego za czesc dyzurow.Za kase do kieszeni nie bede mial
          emerytury a tutaj pewnie do niej dozyje, wiec to mnie nie interesuje.
          Nowy kolega z Polski przyjechal przed rokiem, "ciezko" mu idzie, pensja
          wystarcza tylko na mniejszy domek i jeden samochod, ale juz cos gadaja o
          drugim. No i ten domek chyba trzeba bedzie zmienic, widok z okna niekorzystny.
          O mnie sie nie martw, ja sobie rady juz dalem. Zrob cos, zeby choc troche moich
          kolegow zostalo w kraju, zaplac im oficjalnie jak ludziom, chocby tym z
          energetyki lub innym rzemieslnikom. No i wymagaj stosownie do tej placy.
          Powodzenia
      • Gość: Lykos Jak zarabiają pielęgniarki IP: 150.254.85.* 21.01.05, 13:02
        W artykule uderzyło mnie, że w przeliczeniu na złotówki lekarz w Brytanii
        zarabia 25 tys., a pielęgniarka - 14 tys. Czyli 56 % zarobków lekarza. I 10 -
        kilkanaście razy więcej, niż u nas. Nie mam w rodzinie pracowników służby
        zdrowia, mam więc dość mgliste wiadomości na temat rozpiętości płac lekarzy i
        pielęgniarek. Ale wydaje mi się, że są znacznie większe niż w Brytanii.
        Jest to tym bardziej przykre, że za nędzne grosze trudno u nas wyżyć.

• Gość: Andrzej Re: Jak zarabiają pielęgniarki IP: *.nll.se 21.01.05, 13:23
          Prawdopodobnie podano zarobki przed podatkiem. Na Zachodzie generalnie podaje
          sie zarobki brutto. W Szwecji, pielegniarka dyplomowana, z 15 letnim stazem,
          zarabia 14 - 18 tys. koron. Po odtraceniu podatku, co dzieje sie automatycznie,
          zostaje jej na reke 10 - 13 tys. koron. Lekarz z 15 letnim stazem pracy, jezeli
          jest specjalista, zarabia brutto 35 - 45 tys. koron, czyli po podatku 18 - 22
          tys. Duzo zalezy jak wysoki jest podatek komunalny w twojej miejscowosci.
          Zarobki w Wlk. Brytanii sa duzo bardziej zroznicowane ale przecietnie nie
          odbiegaja w jakis znaczny sposob od zarobkow w Szwecji. Pielegniarki moga
          zarobic wiecej ale maja tez wiecej obowiazkow, ze wzgledu na to, ze w WB jest
          mniej lekarzy, i ze pielegniarki musza przejac czesc obowiazkow zastrzezonych
          tradycyjnie w innych krajach dla lekarzy.
          • Gość: t. Re: Jak zarabiają pielęgniarki IP: *.telia.com 21.01.05, 19:01
            Twoje wiadomosci o placach brutto lekarzy specjalistow w Szwecji sa bledne.

35 tys. koron zarabia lekarz stazysta do specjalizacji (ST), choc to oczywiscie
            zalezy od wojewodztwa i zaawansowania w stazu, rozpietosc jest 30-40 tys.
            Specjalisci zarabiaja srednio 46 tys., a wiec nie 35-45 tys.
            • Gość: Andrzej Re: Jak zarabiają pielęgniarki IP: *.telia.com 21.01.05, 19:39
              Moje wiadomosci oparte sa na oficjalnych danych z 2003 roku.
              • Gość: t. Re: Jak zarabiają pielęgniarki IP: *.telia.com 21.01.05, 19:48
                Na pewno masz racje, ale od 2003 r., takze z uwagi na znany Ci niedobor lekarzy
                w tym kraju pensje poszly w gore i moje dane sa aktualne.
                • Gość: Andrzej Re: Jak zarabiają pielęgniarki IP: *.telia.com 21.01.05, 20:43
                  Zeby bylo jak sie nalezy, sprawdzilem zarobki na stronie Szwedzkiego Zwiazku
                  Lekarzy. Jest to jedyna objektywna statystyka. Wyglada to tak w/g ostatnich
                  danych:
                  - Lekarz po dyplomie zarabia od 21 - 27 tys koron;
                  - Lekarz w trakcie specjalizacji od 30 - 36 tys koron;
                  - Lekarz specjalista od 39 - 47 tys koron;
                  - Lekarz specjalista na stanowisku överläkare od 46 - 57 tys koron.
                  Wszystkie zarobki sa liczone zwyczajowo brutto. 50 tys koron w komunie Solna
                  nie znaczy tyle samo co 50 tys koron w komunie Saltsjöbadet.
                  Pozdrowienia
                  Andrzej
                  • Gość: emilka Re: Jak zarabiają pielęgniarki IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 21.01.05, 21:41
                    tak, a w komunie o nazwie Polska to sa jeszcze mniejsze pieniadze
                    • Gość: Andrzej Re: Jak zarabiają pielęgniarki IP: *.telia.com 21.01.05, 21:53
                      Emilko, przeczytaj prosze moj post (chyba jeszcze ostatni w tej dyskusji)
                      do "boob`a".....
      • Gość: Kardiochirurg Nie taki lekarz glupi, jak go maluja IP: *.dip.t-dialin.net 21.01.05, 13:24
        sluszne stwierdzenie, te pieniadze na Zachodzie sa tyle samo warte co w Polsce,
        w odniesieniu do kosztow utrzymania, jezeli lekarz w Toruniu wg. Wyborczej
        zarabia 14 000 zl, to w Euro jest przeslo 3000 i za te pienadze mozna w Polsce
        super zyc.
        Zarobek 10 000 Euro na Zachodzie, jako lekarz? moze, z wlasna praktyka i chyba
        wyjatkiem. Dla porownania cennik lekarski w Niemczech: szycie rozleglej rany
        cietej 9,30 EU, konsultacja pacjenta 7,50 EU, u lekarza domowego wizyta - 12,50
        EU, od tego trzeba odprowadzic podatki i ubezpieczenia. Doliczajac koszty
        utrzymania, raczej zadne kokosy to nie sa.
        Rozwazajac za i przecie, lepiej miec dobra praktyke w kraju.
        • Gość: denton Re: Nie taki lekarz glupi, jak go maluja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.05, 15:06
          10000E to standard dla specjalisty w szpitalu(netto nie brutto) za prace od 8-
          17 plus ok 6 dyzurow/mies i oczywiscie 8-10 tyg. urlopu w roku.Stawki sa takie
          same dla wszystkich specjalistow.I nikomu do glowy nie przychodzi zadna
          prywatna praktyka bo i po co.To co sie liczy oprocz kasy to przede wszystkim
          czas wolny dla siebie i rodziny.Niemcy akurat w tym wzgledzie sa negatywnym
          wyjatkiem.
        • Gość: t. Re: Nie taki lekarz glupi, jak go maluja IP: *.telia.com 21.01.05, 19:04
          nalezy przyznac GW, ze napisala ze jest to 14000 zl za 70 godzin/tyg.. 70 godz.
          to nieco wiecej niz 40 godz.
      • Gość: ma Re: Lekarze nie chcą wyjeżdżać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 13:33
        lekarze zarabiaja wiecej niz wynika to z ich umowy o prace. datki, lapowki,
        prywatne gabinety bez rejestracji obrotow etc. tam tych mozliwosci nie ma.
      • Gość: Salowa Bo by wyszło na jaw nieuctwo i nieznajomość języka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 13:39
      • Gość: shower Re: Lekarze nie chcą wyjeżdżać IP: 193.59.95.* 21.01.05, 13:45
        A zapomiano w artykule o prywatnych gabinetach, które oficjalnie otwarte są
        dwie godziny w tygodniu a de facto otwarte są codziennie, przez co jest
        dodatkowy nieopodatkowany dochód, na zachodzie taki numer by nie przeszedł!!!
        tylko nasze urzędy skarbowe są ślepe!!!! jak można zarabiać 2 tys. złoty i
        jeździć super samochodem i miec piękny dom?
        • Gość: AGG Re: Lekarze nie chcą wyjeżdżać IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 21.01.05, 14:03
          Dobry łapówkarz nigdzie na świecie nie zarobi tyle co tutaj
      • Gość: spurs Niektorzy nie chca,niektorzy nie moga. IP: *.csk.pl 21.01.05, 14:12
        Przy porownywalnym czasie pracy specjalisci zabiegowi w UK zarabiaja od 10 do
        20 razy wiecej niz w Polsce, nawet wlaczajac do uposazenia lekarzy z Polski
        lapowki .Uposazenie roczne Consultanta ,wlaczajac zabiegi prywatne, siega
        srednio od 150 do 300 tys funtow.Nawet jesli sie uwzgledni wyzszy koszt
        utrzymania w Anglii,ktory z reszta po majowych podwyzkach w Polsce nie jest juz
        tak duzo wyzszy, standard zycia tam jest nadal nieporownywalnie
        lepszy.Zachecalo to by do niekontrolowanej emigracji specjalistow z
        Polski.Jednakze tak sie nie dzieje z wielu przyczyn.Nieznajomosc jezyka jest w
        sumie bariera do pokonania w ciagu mniej wiecej roku.Glowna bariera jest
        poziom kwalifikacji zawodowych,ktore sa zdecydowanie nizsze niz kwalifikacje
        specjalistow zabiegowych ,ktorzy odbyli trening zawodowy w Anglii.Prawnie
        kazdy Specjalista II stopnia z Polski moze sie starac o stanowisko Consultanta
        (odpowiednik specjalisty II stopnia),niestety niewielu z nich takie stanowisko
        otrzyma.
      • Gość: Polak z USA Re: Lekarze nie chcą wyjeżdżać IP: *.northstate.net 21.01.05, 14:36
        A gdzie lapowki,ktorych wartosc przekracza nawet pensje w Londynie.
        Bez podadku na czysto znam to z doswiadczenia oni mogli by wogole zrezygnowac
        z pensji
        • Gość: Spurs Re: Lekarze nie chcą wyjeżdżać IP: *.light.csk.pl 21.01.05, 22:59
          Ci ktorych stac na takie lapowki nie lecza sie w Polsce.Placa ale wiedza za co.
      • Gość: nuchim Re: Lekarze nie chcą wyjeżdżać IP: *.wo.utoledo.edu 21.01.05, 14:39
        Na zachodzie ma zwyczju brac konakow albo wzjatek.
        • Gość: k Re: Lekarze nie chcą wyjeżdżać IP: *.net 21.01.05, 15:16
          a wypchaj się z tym koniakiem,przeciez nikt normalny tego nie pije
      • Gość: ole Bo nie są durni!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 14:42
        Po co mają wyjeżdżać skoro łapówki rekompensują im niskie pensje z nawiązką.
        Zresztą większość nie zna języków obcych.
      • Gość: amerykanin Re: Lekarze nie chcą wyjeżdżać IP: *.nch.org 21.01.05, 14:51
        chirurgu tyle jestes wart, ile zarabiasz !!!!!!!!!!!!!!
        ja jestem kardiochirurgiem i mam sie tutaj calkiem dobrze.
        15 lat temu opuscilem polske i wcale tego nie zaluje.
        na poczatku bylo mi bardzo ciezko,ale trzeba wierzyc w siebie
        jak jestes dobry to zarabiasz.

pozdrawiam
      • Gość: emes Wcale sie nie dziwię... IP: 62.29.248.* 21.01.05, 15:07
        Taki np. ginekolog po 16-tej przestaje byc "świety" i za tydzien pracy
        wyciągnie 25tys., po 2 skrobanki dziennie...
        o łapówach w trakcie pracy nie wspomnę...
        A tam musiałby zasuwać bez fuch, łapówek i miałby kilkakrotniej więcej roboty...
      • Gość: eee Re: Lekarze nie chcą wyjeżdżać IP: *.uclh.org / *.uclh.nthames.nhs.uk 21.01.05, 15:28
        Jestem lekarzem i wlasnie jestem w tej chwili w Anglii, na cale szczescie na
        stypendium. I na cale szczescie wracam do Polski. Mam tylko pytanie: skad
        gazeta ma te dane o zarobkach w Londynie??? Zeby zarobic ok £7000, trzeba byc
        profesorem, miec prywatnych pacjentow i kilka miejsc pracy. Moi koledzy
        (miejscowi) w trakcie specjalizacji maja do 2000, a jest to suma, za ktora zyje
        skromnie jedna osoba (za mieszkanie place miesiecznie £1200). Zeby zyla
        rodzina, musi tez pracowac maz (zona). Konsultant ma ok 3-3.5 tys, ale zeby
        zostac konsultantem, to nie tak latwo i nie od razu, nawet jak sie przyjedzie
        po specjalizacji.
        • Gość: Andrzej Re: Lekarze nie chcą wyjeżdżać IP: *.nll.se 21.01.05, 16:01
          Jeden z niewielu rozsadnych glosow! Nie chodzi mi tu o decyzje powrotu do kraju
          czy wyjazdu z niego, bo to jest decyzja indywidualna i bardzo zlozona, zalezna
          od wielu czynnikow, a o zarobki lekarzy w Anglii.
          Pozdrowienia
          Andrzej
          • Gość: Wojtek Re do Andrzeja z 21.01 Anglia IP: *.s.belwue.de 29.01.05, 00:44
            Przylaczam si do grupy rozsadnych. Nie przesadzajmy z tymi zarobkami. Polecam
            moje listy z ostatnich dni
      • Gość: obi Re: Lekarze nie chcą wyjeżdżać IP: *.com.pl 21.01.05, 15:33
        W Szwecji ciekawiej? Zależy od potrzeb. Znam Szwecję - to bardzo dobrze
        poukładany, ale właśnie dlatego nudny, w sumie prowincjonalnie położony kraj
        wporównaniu z Niemcami, Francją, Włochami, a nawet naszą kochaną Polską.
        • Gość: Andrzej Re: Lekarze nie chcą wyjeżdżać IP: *.nll.se 21.01.05, 16:03
          Swiete slowa!
      • Gość: Szwedzik Re: Lekarze nie chcą wyjeżdżać IP: *.217.216.81.nk.siw.siwnet.net 21.01.05, 15:36
        Tak moze i utrzymujesz rodzine ale zadnych wielkich pieniedzy tu nie odlozysz
        lub zaoszczedzisz jesli nie pracuje tez twoja zona. Co do kraju fakt spokojny i
        dobrze poukladany zapomniales tylko wspomniec o naszych podatkach ...Nie wiem
        w czym sie specjalizujesz ale wnioskuje(dyzury) ze jestes specjalista ogolnym
        to sie chyba nazywa atp läkare w kazdym badz razie powodzenia. Rowniez mieszkam
        w Szwecji od ladnych paru lat

Pozdrowienia od potencjalnego pacjenta.
      • Gość: leszek W nie chcom ale muszom, a niech jada przynajmniej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 15:47
        nie beda ludzi w Polsce zabijac swoja niewiedza i lenistwem zawodowym, ci
        zagranica jeszcze nie wiedza co ich czeka; nie wiedza ze jasnie panstwo
        lekarskie z Polski to nieuctwo, buta, arogancja, niedbalosc, niepunktualnosc,
        lekcewazanie pacjenta, olewanie wszystkiego, its itd jak moj ojciej umiera lw
        szpitalu w polsce to sie napatrzylem na ten ich 'profesjonalizm' i te
        zapewnienia ze wszystko bedzie dobrze ... niech jada jak najdalej stad
        • Gość: Andrzej Re: nie chcom ale muszom, a niech jada przynajmn IP: *.nll.se 21.01.05, 16:10
          Bzdury! Grupa lekarzy z Polski pracujaca w Szwecji (najliczniejsza poza
          lekarzami szwedzkimi) jest wyzej ceniona przez Szwedow niz Dunczycy, Finowie
          i Norwedzy. W/g ubieglorocznych badan przeprowadzonych przez Socialstyrelsen,
          lekarze polscy sa najbardziej lubiani przez szwedzkich pacjentow, i cenieni
          przez swoich szwedzkich kolegow, ze wszystkich "obcych" pracujacych
          w szwedzkiej sluzbie zdrowia.
          • Gość: leszek W bo w Szwecji jest Eutanazja!! na tym sie polscy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 18:04
            lekarze chyba znaja, niech tam jada i praktykuja!! powodzenia i juz niech nie
            wracaja tylko zostana na zawsze w Szczecji lub gdzie chca!! pa pa
            • Gość: Andrzej Re: bo w Szwecji jest Eutanazja!! na tym sie pols IP: *.telia.com 21.01.05, 18:10
              1/ Eutanazja w Szwecji jest oficjalnie zabroniona.
              2/ Jezeli wszyscy lekarze z Polski wyjada, gdzie sie bedziesz leczyc? U tych
              z Bialorusi czy u znachora albo wrozki?
              • Gość: leszek W wole z bialorusi lub wrozke bo na jedno wychodzi a IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 18:41
                polscy lekarze to oszusci i zlodzieje!! i do tego nieuki, opryskliwi,
                nieprofesjonalni, etc... dlugo by wymieniac .. przyjedz i zobacz na wlasne oczy
                te ciemna rozpacz
                • Gość: Andrzej Re: wole z bialorusi lub wrozke bo na jedno wycho IP: *.telia.com 21.01.05, 19:40
                  Miales pecha!
                  • Gość: ws Re: wole z bialorusi lub wrozke bo na jedno wycho IP: *.dip.t-dialin.net 21.01.05, 21:52
                    "> Miales pecha!
                    "

No chyba jednak nie bo jeszcze zyje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka