Gość: Bogdan Re: Lekarze nie chcą wyjeżdżać IP: *.zv.tum.de / *.zv.tum.de 21.01.05, 11:35 Lekarze nie cha wyjezdzac, tak jak jak nie chca prawdziwej reformy sluzby zdrowia, czy np. kas fiskalnych w prywatnych gabinetach. Odpadnie im bowiem calkowicie niekontrolowana lewizna. Polska to raj dla lekarzy sztucznie pompujacych kolejki w szpitalach i przychodniach. Znym przypadek chorego, ktory gdyby nie zaplacil kilka lat temu za badanie serca 5000 zl. (tu, to sie nazywa kateterem) to by nie mial baypasow do dzisiaj, tzn. - by nie zyl. Inny wstawil sobie porcelanowe perelki do calej geby, a zabieg wykonywany byl w gabinecie panstwowej przychodni, na sprzecie przychodni, w godzinych jej otwarcia, bez zadnej kolejki, w asyscie pielegniarki, z dowiezieniem i odwiezieniem do domu, a na korytarzu klebil sie w tym czasie tlum tych "zwyklych" biedakow z kasy. Przyklady takie mozna nmozyc. Bogdan z Monachium Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nieważne Re: Lekarze nie chcą wyjeżdżać IP: *.aster.pl 21.01.05, 11:36 Tak? To czemu nie wracają, skoro niby nie jest tam tak różowo?. Typowy przykład artykułu "misyjnego", którego celem jest powstrzymanie wyjazdów lekarzy i pielęgniarek - a tak będzie nadal. Dlaczego dwa odziały urazowe w Warszawie praktycznie nie działają, skoro lekarzom, którzy z nich wyjechali tak "świetnie się powodziło" na miejscu? Rzeczywistość jest inna niż opisywane zarobki 5-10 tys. miesięcznie - to dotyczy jakiegoś ułamka całej grupy 80 000 lekarzy w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XANTOS Re: Lekarze nie chcą wyjeżdżać IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.05, 11:39 To jednak gdzieś może być normalnie... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: He, He, He, Lekarze nie chcą wyjeżdżać IP: *.proxy.aol.com 21.01.05, 11:47 Zastanowilam sie nad absurdalnym tytulem i cala trescia tego artykulu: Nie chca? Wszyscy by chcieli, na pniu! Nie moga!!! Mlodzi nie moga, bo bez specjalizacji. A starzy nie znaja jezykow, albo sa po prostu ZA STARZY! Jesli ktos ma 45-50 lat, czyli jest wreszcie wysoko kwalifikowanym specjalista, jakiego szuka Wlka Brytania, to juz ma taka posade, kt. nie oplaca sie opuszczac by budowac nowe POCZATKOWO ZAWSZE CIEZKIE zycie na obczyznie. Bo ma juz w koncu na zycie... To chyba jasne, ze 25-latek z duzo wieksza checia (i latwoscia) bedzie urzadzal sobie nowy dom, niz mniej zenergizowany 50-latek. Trzeba byc desperatem, by byc emigrantem: rzucic caly swoj swiat i co? Nawiazywac nowe przyjaznie w podeszlym wieku, zmieniac swoje obyczaje rodzinne, poznawac nowy kraj? Emigracja z natury rzeczy jest dla mlodych, a tych mlodych NIE CHCA owe szpitale na Zachodzie, wlasnie dlatego, ze mlodzi... Zaloze sie, ze pojechali by wszyscy, jak zapewnial Pietrzak: ostatni zgasilby swiatlo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aneste Re: He, He, He, Lekarze nie chcą wyjeżdżać IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.05, 11:51 Tez pracuje dosc regularnie w jednym z krajow Unii i nie zauwazylem nigdzie zeby lekarze mieszkali po pieciu w pokoju albo zeby zarabiali tak marne pieniadze jak twierdzi GW czy Pan prof.Kuna.Sa to kompletne bzdury majace na celu zniechecenie lekarzy i pielegniarek do wyjazdu z kraju.Koszty zycia sa wyzsze moze 30-40% niz w Polsce,ale pensje sa wyzsze od 300-1000% wiec o czym tu mowic.Kwestia jezyka tez jest wyolbrzymiona bo kazdego prawie z jezykow europejskich przecietny smiertelnik jest w stanie nauczyc sie OD PODSTAW w przeciagu pol roku.Dlatego namawiam wszystkich niezdecydowanych WYJEZDZAJCIE!!!!! bo tu przez najblisze lata nic sie nie poprawi,a moze byc gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lekarz Re: He, He, He, Lekarze nie chcą wyjeżdżać IP: *.teleton.pl 21.01.05, 12:07 Zgadzam się i popieram ten pogląd. Ponadto uważam, że chyba ktoś (w Polsce) w końcu zaczyna sie obawiać emigracji polskich lekarzy i jak na razie w bardzo głupi sposób zniechęcieć do niej poprzez rozprowadzanie nieprawdziwych wieści z "dzikiego zachodu". Normalną sprawą jest , że człowiek odpowiednio wykształcony, dbający o zdrowie i życie innych ludzi chce być odpowiednio wynagradzany za swoją pracę a skoro nie może tego osiągnąc w ojczystym kraju to emigruje. W Polsce zaczyna już brakować lekarzy i pielęgniarek (szczegolnie poza dużymi aglomeracjami) sta rozpaczliwe manipulacje informacjami w celu zatrzymania wyjeżdżających. Kiedy zwieją lekarze z dużych miast wtedy będzie już tylko nadzieja w lekarzach i pielęgniarkach z za wschodniej granicy, ale oni też będą mogli wyjechać na zachód i co wtedy? pogłębi sie tylko nasza polska paranoja. Wrócą dobre lata dla znachorów i zielarzy bo nie liczę na to aby poprawiła się koniunktura dla ludzi wykształconych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerry 25 tys to malo? IP: 82.148.37.* 21.01.05, 11:52 przepraszam bardzo ale takie porownanie ze 5 tys w Polsce to proporcjonalnie wiecej niz 25 tys. w Anglii swiadczy o glupocie. taki ktos nigdy nie mieszkal w Anglii! ceny sa juz bardzo wyrownane, jedynie ceny mieszkan sa 6 razy wyzsze (wynajmu 3 razy wyzsze). w polsce mialem 2,5 tys na reke i nic nie odkladalem. w anglii mam rownowartosc 6 tys. na reke i odkladam miesiecznie rownowartosc 2 tys. Ci lekarze po prostu sie boja wyjechac i szukaja wymowek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: 25 tys to malo? IP: *.autocom.pl 21.01.05, 13:03 Zgadza się, w Polsce trzebaby zarabiać min. 10 tys. miesięcznie na rękę żeby się NIE opłacało wyjechać. Oczywiści są tacy, co zarabiają. Np. firma farmaceutyczna potrafi za jednako lekarza wciągniętego w program (finansowany publicznie) płacić kilkaset euro. Ale młody lekarz nie może liczyć na taką kasę. Wiem że wielu znajomych z 5 roku studiów chce wyjeżdżać zaraz po studiach i robić staż w Anglii. Po Polskim stażu pracy tam nie dostaną - dopiero po 3 latach pracy w zawodzie, a pracy w dużych miastach nie ma, nawet za 1000 zł - bezrobotni lekarze biorą zasiłki przez 6 m-cy a potem wolontariat. C'est la vie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: azja Re: Lekarze nie chcą wyjeżdżać IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.01.05, 12:16 a ja jestem lekarzem, mam doktorat i specjalizację i zarabiam tysiąc złotych na rękę.a też przecież nie chcę wyjeżdżać, bo tu jest nasza ojczyzna;-). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lekarka w USA Re:Do Azji IP: *.proxy.aol.com 21.01.05, 12:20 Brawo, chwali sie kochac nasza ojczyzne. I byc nedzarzem z 1 tys. PLN na m-c tez. Widocznie tylko tyle jestes wart. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Moniek Re: Lekarze nie chcą wyjeżdżać IP: *.011-145-73746f3.cust.bredbandsbolaget.se 21.01.05, 12:25 > zarabiam tysiąc złotych na rękę..... a ile zarabiam do kieszeni to juz jest moja slodka tajemnica Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Re: Lekarze nie chcą wyjeżdżać IP: *.chello.pl 21.01.05, 12:40 Spokojnie, wyjada prawie wszyscy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ws Re: Lekarze nie chcą wyjeżdżać IP: *.obr.pl / *.obr.pl 21.01.05, 12:42 Lekarze nie znaja języka angielskiego w zakresie załatwiania łapowek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ols Re: Lekarze nie chcą wyjeżdżać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 12:46 Nie chcą wyjeżdżać panowie lekarze i lekarki? No gdzie mieliby taką "labę" jak w Polsce.Ma być w Przychodni od 9,oo a przychodzi o 11-tej.Przyjmuje 3 godziny a ma przyjmować 4.Specjalistą jest,że Boże zmiłuj się z małymi wyjątkami.W czasie godzin pracy np.w szpitalu przyjmuje "pacjentów"/?/.A drugi obieg leków i innych srodków i tp.A komu się powie-niech pan przyjdzie na ul......,bo tu w przychodni to mogę tylko .....A kontakty z potrzebnymi pacjentami?A stały dopływ pacjentów nieświadomych?"tak dziecko jest podleczone,stan w miarę dobry ale proszę przyjeżdżać na kontrole do mnie na ul......Nie chce się pisać!No w takiej sytuacji nie można wyjeżdżać.Tam to jest służba i trzeba pracować i mieć wiedzę!!!!!!!Za to się płaci! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t. Re: Lekarze nie chcą wyjeżdżać IP: *.telia.com 21.01.05, 18:55 A dlaczego, myslisz, lekarze sa tacy niedouczeni w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś
paw_dady Toni ile zarabiasz? 21.01.05, 13:01 w szwecji mozesz miec 10k PLN netto? przy podatkach 70% wiecej na 'panstwowym' nie podskoczysz. I co ma byc taka zajebista pensja?! he he to moze powienines zobaczyc ile naprawde lekarze z Polsce zarabiaja to nic dziwnego ze nie wyjezdzaja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Toni Re: Toni ile zarabiasz? IP: *.telia.com 21.01.05, 14:33 Zarabiam wystarczajaco, czasy 70% podatku sie skonczyly, bo lekarze opuszczali Szwecja masowo. Cyfry Ci nic nie powiedza, nie interesuje mnie ileto zl albo innych walut. Starcza na dom 240 m2, normalny standard, 2 lazienki, 3 kible, sauna itp, 2 samochody SAAB, wyjazdy na urlopy za rozmaite granice dla nas i dla dzieci. No i troche wolnego sie nalezy, 6 tyg urlopu z dodatkiem urlopowym i 6+8 tygodni wolnego za czesc dyzurow.Za kase do kieszeni nie bede mial emerytury a tutaj pewnie do niej dozyje, wiec to mnie nie interesuje. Nowy kolega z Polski przyjechal przed rokiem, "ciezko" mu idzie, pensja wystarcza tylko na mniejszy domek i jeden samochod, ale juz cos gadaja o drugim. No i ten domek chyba trzeba bedzie zmienic, widok z okna niekorzystny. O mnie sie nie martw, ja sobie rady juz dalem. Zrob cos, zeby choc troche moich kolegow zostalo w kraju, zaplac im oficjalnie jak ludziom, chocby tym z energetyki lub innym rzemieslnikom. No i wymagaj stosownie do tej placy. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lykos Jak zarabiają pielęgniarki IP: 150.254.85.* 21.01.05, 13:02 W artykule uderzyło mnie, że w przeliczeniu na złotówki lekarz w Brytanii zarabia 25 tys., a pielęgniarka - 14 tys. Czyli 56 % zarobków lekarza. I 10 - kilkanaście razy więcej, niż u nas. Nie mam w rodzinie pracowników służby zdrowia, mam więc dość mgliste wiadomości na temat rozpiętości płac lekarzy i pielęgniarek. Ale wydaje mi się, że są znacznie większe niż w Brytanii. Jest to tym bardziej przykre, że za nędzne grosze trudno u nas wyżyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Jak zarabiają pielęgniarki IP: *.nll.se 21.01.05, 13:23 Prawdopodobnie podano zarobki przed podatkiem. Na Zachodzie generalnie podaje sie zarobki brutto. W Szwecji, pielegniarka dyplomowana, z 15 letnim stazem, zarabia 14 - 18 tys. koron. Po odtraceniu podatku, co dzieje sie automatycznie, zostaje jej na reke 10 - 13 tys. koron. Lekarz z 15 letnim stazem pracy, jezeli jest specjalista, zarabia brutto 35 - 45 tys. koron, czyli po podatku 18 - 22 tys. Duzo zalezy jak wysoki jest podatek komunalny w twojej miejscowosci. Zarobki w Wlk. Brytanii sa duzo bardziej zroznicowane ale przecietnie nie odbiegaja w jakis znaczny sposob od zarobkow w Szwecji. Pielegniarki moga zarobic wiecej ale maja tez wiecej obowiazkow, ze wzgledu na to, ze w WB jest mniej lekarzy, i ze pielegniarki musza przejac czesc obowiazkow zastrzezonych tradycyjnie w innych krajach dla lekarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t. Re: Jak zarabiają pielęgniarki IP: *.telia.com 21.01.05, 19:01 Twoje wiadomosci o placach brutto lekarzy specjalistow w Szwecji sa bledne. 35 tys. koron zarabia lekarz stazysta do specjalizacji (ST), choc to oczywiscie zalezy od wojewodztwa i zaawansowania w stazu, rozpietosc jest 30-40 tys. Specjalisci zarabiaja srednio 46 tys., a wiec nie 35-45 tys. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Jak zarabiają pielęgniarki IP: *.telia.com 21.01.05, 19:39 Moje wiadomosci oparte sa na oficjalnych danych z 2003 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t. Re: Jak zarabiają pielęgniarki IP: *.telia.com 21.01.05, 19:48 Na pewno masz racje, ale od 2003 r., takze z uwagi na znany Ci niedobor lekarzy w tym kraju pensje poszly w gore i moje dane sa aktualne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Jak zarabiają pielęgniarki IP: *.telia.com 21.01.05, 20:43 Zeby bylo jak sie nalezy, sprawdzilem zarobki na stronie Szwedzkiego Zwiazku Lekarzy. Jest to jedyna objektywna statystyka. Wyglada to tak w/g ostatnich danych: - Lekarz po dyplomie zarabia od 21 - 27 tys koron; - Lekarz w trakcie specjalizacji od 30 - 36 tys koron; - Lekarz specjalista od 39 - 47 tys koron; - Lekarz specjalista na stanowisku överläkare od 46 - 57 tys koron. Wszystkie zarobki sa liczone zwyczajowo brutto. 50 tys koron w komunie Solna nie znaczy tyle samo co 50 tys koron w komunie Saltsjöbadet. Pozdrowienia Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emilka Re: Jak zarabiają pielęgniarki IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 21.01.05, 21:41 tak, a w komunie o nazwie Polska to sa jeszcze mniejsze pieniadze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Jak zarabiają pielęgniarki IP: *.telia.com 21.01.05, 21:53 Emilko, przeczytaj prosze moj post (chyba jeszcze ostatni w tej dyskusji) do "boob`a"..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kardiochirurg Nie taki lekarz glupi, jak go maluja IP: *.dip.t-dialin.net 21.01.05, 13:24 sluszne stwierdzenie, te pieniadze na Zachodzie sa tyle samo warte co w Polsce, w odniesieniu do kosztow utrzymania, jezeli lekarz w Toruniu wg. Wyborczej zarabia 14 000 zl, to w Euro jest przeslo 3000 i za te pienadze mozna w Polsce super zyc. Zarobek 10 000 Euro na Zachodzie, jako lekarz? moze, z wlasna praktyka i chyba wyjatkiem. Dla porownania cennik lekarski w Niemczech: szycie rozleglej rany cietej 9,30 EU, konsultacja pacjenta 7,50 EU, u lekarza domowego wizyta - 12,50 EU, od tego trzeba odprowadzic podatki i ubezpieczenia. Doliczajac koszty utrzymania, raczej zadne kokosy to nie sa. Rozwazajac za i przecie, lepiej miec dobra praktyke w kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: denton Re: Nie taki lekarz glupi, jak go maluja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.05, 15:06 10000E to standard dla specjalisty w szpitalu(netto nie brutto) za prace od 8- 17 plus ok 6 dyzurow/mies i oczywiscie 8-10 tyg. urlopu w roku.Stawki sa takie same dla wszystkich specjalistow.I nikomu do glowy nie przychodzi zadna prywatna praktyka bo i po co.To co sie liczy oprocz kasy to przede wszystkim czas wolny dla siebie i rodziny.Niemcy akurat w tym wzgledzie sa negatywnym wyjatkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t. Re: Nie taki lekarz glupi, jak go maluja IP: *.telia.com 21.01.05, 19:04 nalezy przyznac GW, ze napisala ze jest to 14000 zl za 70 godzin/tyg.. 70 godz. to nieco wiecej niz 40 godz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ma Re: Lekarze nie chcą wyjeżdżać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 13:33 lekarze zarabiaja wiecej niz wynika to z ich umowy o prace. datki, lapowki, prywatne gabinety bez rejestracji obrotow etc. tam tych mozliwosci nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Salowa Bo by wyszło na jaw nieuctwo i nieznajomość języka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 13:39 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shower Re: Lekarze nie chcą wyjeżdżać IP: 193.59.95.* 21.01.05, 13:45 A zapomiano w artykule o prywatnych gabinetach, które oficjalnie otwarte są dwie godziny w tygodniu a de facto otwarte są codziennie, przez co jest dodatkowy nieopodatkowany dochód, na zachodzie taki numer by nie przeszedł!!! tylko nasze urzędy skarbowe są ślepe!!!! jak można zarabiać 2 tys. złoty i jeździć super samochodem i miec piękny dom? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AGG Re: Lekarze nie chcą wyjeżdżać IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 21.01.05, 14:03 Dobry łapówkarz nigdzie na świecie nie zarobi tyle co tutaj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spurs Niektorzy nie chca,niektorzy nie moga. IP: *.csk.pl 21.01.05, 14:12 Przy porownywalnym czasie pracy specjalisci zabiegowi w UK zarabiaja od 10 do 20 razy wiecej niz w Polsce, nawet wlaczajac do uposazenia lekarzy z Polski lapowki .Uposazenie roczne Consultanta ,wlaczajac zabiegi prywatne, siega srednio od 150 do 300 tys funtow.Nawet jesli sie uwzgledni wyzszy koszt utrzymania w Anglii,ktory z reszta po majowych podwyzkach w Polsce nie jest juz tak duzo wyzszy, standard zycia tam jest nadal nieporownywalnie lepszy.Zachecalo to by do niekontrolowanej emigracji specjalistow z Polski.Jednakze tak sie nie dzieje z wielu przyczyn.Nieznajomosc jezyka jest w sumie bariera do pokonania w ciagu mniej wiecej roku.Glowna bariera jest poziom kwalifikacji zawodowych,ktore sa zdecydowanie nizsze niz kwalifikacje specjalistow zabiegowych ,ktorzy odbyli trening zawodowy w Anglii.Prawnie kazdy Specjalista II stopnia z Polski moze sie starac o stanowisko Consultanta (odpowiednik specjalisty II stopnia),niestety niewielu z nich takie stanowisko otrzyma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak z USA Re: Lekarze nie chcą wyjeżdżać IP: *.northstate.net 21.01.05, 14:36 A gdzie lapowki,ktorych wartosc przekracza nawet pensje w Londynie. Bez podadku na czysto znam to z doswiadczenia oni mogli by wogole zrezygnowac z pensji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Spurs Re: Lekarze nie chcą wyjeżdżać IP: *.light.csk.pl 21.01.05, 22:59 Ci ktorych stac na takie lapowki nie lecza sie w Polsce.Placa ale wiedza za co. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nuchim Re: Lekarze nie chcą wyjeżdżać IP: *.wo.utoledo.edu 21.01.05, 14:39 Na zachodzie ma zwyczju brac konakow albo wzjatek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: Lekarze nie chcą wyjeżdżać IP: *.net 21.01.05, 15:16 a wypchaj się z tym koniakiem,przeciez nikt normalny tego nie pije Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ole Bo nie są durni!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 14:42 Po co mają wyjeżdżać skoro łapówki rekompensują im niskie pensje z nawiązką. Zresztą większość nie zna języków obcych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amerykanin Re: Lekarze nie chcą wyjeżdżać IP: *.nch.org 21.01.05, 14:51 chirurgu tyle jestes wart, ile zarabiasz !!!!!!!!!!!!!! ja jestem kardiochirurgiem i mam sie tutaj calkiem dobrze. 15 lat temu opuscilem polske i wcale tego nie zaluje. na poczatku bylo mi bardzo ciezko,ale trzeba wierzyc w siebie jak jestes dobry to zarabiasz. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emes Wcale sie nie dziwię... IP: 62.29.248.* 21.01.05, 15:07 Taki np. ginekolog po 16-tej przestaje byc "świety" i za tydzien pracy wyciągnie 25tys., po 2 skrobanki dziennie... o łapówach w trakcie pracy nie wspomnę... A tam musiałby zasuwać bez fuch, łapówek i miałby kilkakrotniej więcej roboty... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eee Re: Lekarze nie chcą wyjeżdżać IP: *.uclh.org / *.uclh.nthames.nhs.uk 21.01.05, 15:28 Jestem lekarzem i wlasnie jestem w tej chwili w Anglii, na cale szczescie na stypendium. I na cale szczescie wracam do Polski. Mam tylko pytanie: skad gazeta ma te dane o zarobkach w Londynie??? Zeby zarobic ok £7000, trzeba byc profesorem, miec prywatnych pacjentow i kilka miejsc pracy. Moi koledzy (miejscowi) w trakcie specjalizacji maja do 2000, a jest to suma, za ktora zyje skromnie jedna osoba (za mieszkanie place miesiecznie £1200). Zeby zyla rodzina, musi tez pracowac maz (zona). Konsultant ma ok 3-3.5 tys, ale zeby zostac konsultantem, to nie tak latwo i nie od razu, nawet jak sie przyjedzie po specjalizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Lekarze nie chcą wyjeżdżać IP: *.nll.se 21.01.05, 16:01 Jeden z niewielu rozsadnych glosow! Nie chodzi mi tu o decyzje powrotu do kraju czy wyjazdu z niego, bo to jest decyzja indywidualna i bardzo zlozona, zalezna od wielu czynnikow, a o zarobki lekarzy w Anglii. Pozdrowienia Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re do Andrzeja z 21.01 Anglia IP: *.s.belwue.de 29.01.05, 00:44 Przylaczam si do grupy rozsadnych. Nie przesadzajmy z tymi zarobkami. Polecam moje listy z ostatnich dni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obi Re: Lekarze nie chcą wyjeżdżać IP: *.com.pl 21.01.05, 15:33 W Szwecji ciekawiej? Zależy od potrzeb. Znam Szwecję - to bardzo dobrze poukładany, ale właśnie dlatego nudny, w sumie prowincjonalnie położony kraj wporównaniu z Niemcami, Francją, Włochami, a nawet naszą kochaną Polską. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Lekarze nie chcą wyjeżdżać IP: *.nll.se 21.01.05, 16:03 Swiete slowa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szwedzik Re: Lekarze nie chcą wyjeżdżać IP: *.217.216.81.nk.siw.siwnet.net 21.01.05, 15:36 Tak moze i utrzymujesz rodzine ale zadnych wielkich pieniedzy tu nie odlozysz lub zaoszczedzisz jesli nie pracuje tez twoja zona. Co do kraju fakt spokojny i dobrze poukladany zapomniales tylko wspomniec o naszych podatkach ...Nie wiem w czym sie specjalizujesz ale wnioskuje(dyzury) ze jestes specjalista ogolnym to sie chyba nazywa atp läkare w kazdym badz razie powodzenia. Rowniez mieszkam w Szwecji od ladnych paru lat Pozdrowienia od potencjalnego pacjenta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leszek W nie chcom ale muszom, a niech jada przynajmniej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 15:47 nie beda ludzi w Polsce zabijac swoja niewiedza i lenistwem zawodowym, ci zagranica jeszcze nie wiedza co ich czeka; nie wiedza ze jasnie panstwo lekarskie z Polski to nieuctwo, buta, arogancja, niedbalosc, niepunktualnosc, lekcewazanie pacjenta, olewanie wszystkiego, its itd jak moj ojciej umiera lw szpitalu w polsce to sie napatrzylem na ten ich 'profesjonalizm' i te zapewnienia ze wszystko bedzie dobrze ... niech jada jak najdalej stad Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: nie chcom ale muszom, a niech jada przynajmn IP: *.nll.se 21.01.05, 16:10 Bzdury! Grupa lekarzy z Polski pracujaca w Szwecji (najliczniejsza poza lekarzami szwedzkimi) jest wyzej ceniona przez Szwedow niz Dunczycy, Finowie i Norwedzy. W/g ubieglorocznych badan przeprowadzonych przez Socialstyrelsen, lekarze polscy sa najbardziej lubiani przez szwedzkich pacjentow, i cenieni przez swoich szwedzkich kolegow, ze wszystkich "obcych" pracujacych w szwedzkiej sluzbie zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leszek W bo w Szwecji jest Eutanazja!! na tym sie polscy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 18:04 lekarze chyba znaja, niech tam jada i praktykuja!! powodzenia i juz niech nie wracaja tylko zostana na zawsze w Szczecji lub gdzie chca!! pa pa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: bo w Szwecji jest Eutanazja!! na tym sie pols IP: *.telia.com 21.01.05, 18:10 1/ Eutanazja w Szwecji jest oficjalnie zabroniona. 2/ Jezeli wszyscy lekarze z Polski wyjada, gdzie sie bedziesz leczyc? U tych z Bialorusi czy u znachora albo wrozki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leszek W wole z bialorusi lub wrozke bo na jedno wychodzi a IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 18:41 polscy lekarze to oszusci i zlodzieje!! i do tego nieuki, opryskliwi, nieprofesjonalni, etc... dlugo by wymieniac .. przyjedz i zobacz na wlasne oczy te ciemna rozpacz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: wole z bialorusi lub wrozke bo na jedno wycho IP: *.telia.com 21.01.05, 19:40 Miales pecha! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ws Re: wole z bialorusi lub wrozke bo na jedno wycho IP: *.dip.t-dialin.net 21.01.05, 21:52 "> Miales pecha! " No chyba jednak nie bo jeszcze zyje. Odpowiedz Link Zgłoś