Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.05, 16:15
    Czym dokładnie zajmuje się spedytor? Czy można nauczyć się tego zawodu
    zostając np asystentem spedytora? Co powinien umieć i jakie posiadać cechy?
    Czy komunikatywna (nie biegła) znajomośc 2-3 języków wystarczy? Dzięki za
    ewentualne odpowiedzi
    Obserwuj wątek
      • joisana Re: Spedytor 02.02.05, 10:38
        pl.wikipedia.org/wiki/Spedycja
        jeśli się nie potrafi znaleźć potrzebnej informacji to znaczy, że się do takiej
        pracy nie nadaje i nie sądzę aby ktoś mająć do wyboru specjalistę zatrudnił
        laika na stanowisku choćby asystenta spedytora. Który pracodawca bawiłby się w
        doszkalanie? od tego są odpowiednie uczelnie, bo po kursach to raczej pracę w
        tym zawodzie trudno znaleźć.
        • krzysztofsf Re: Spedytor 02.02.05, 10:40
          joisana napisała:

> pl.wikipedia.org/wiki/Spedycja
          > jeśli się nie potrafi znaleźć potrzebnej informacji to znaczy, że się do takiej
          >
          > pracy nie nadaje i nie sądzę aby ktoś mająć do wyboru specjalistę zatrudnił
          > laika na stanowisku choćby asystenta spedytora. Który pracodawca bawiłby się w
          > doszkalanie? od tego są odpowiednie uczelnie, bo po kursach to raczej pracę w
          > tym zawodzie trudno znaleźć.

Sa podyplomowe o specjalnosci logistyka. Przy bdb. znajomosci jezykow to juz cos moze dac.
          • Gość: mariusz robert Re: Spedytor IP: *.chello.pl 02.02.05, 13:07
            ukonczylem podyplomowe studia z transportu i logistyki kiedys chcialem pracowac
            jako spedytor, niestety nie udalo sie proponowali mi stanowisko PH wzglednie
            telemarketera
            zrezygnowalem
            i nie zaluje
        • Gość: piotrek Re: Spedytor IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.05, 21:07
          nikt nie powiedział że nie szukałem informacji, wręcz przeciwnie, przeszukałem polskie i zagraniczne portale o spedycji i transporcie i szukam opinii innych osób z różnych regionów polski wiedzących coś na ten temat.
          Pracodawcy bawią sie w doszkalanie. kumpel pracował rok temu na takim "doszkalaniu". Zarabiał 1000 brutto, teraz 2000 NETTO i negocjuje zmiane firmy za 3000 netto na miesiac. to oznacza że jest w tym co najmniej niezły a wykształcenie ma takie jak ja - niezwiązane z logistyką
      • Gość: Maddox Re: Spedytor IP: *.unregistered.net.telenergo.pl 02.02.05, 15:57
        Heh,najmowalem sie do pracy pare lat temu jako spedytor po szkolce ktora dala
        mi jedynie znajomosc dokumentow i 2 szkolne jezyki obce.Jak przyszlo do rozmowy
        z "zagraniczniakiem" to siodme poty ze mnie lecialy he he jak sobie przypomne
        zabojadow jak probowali mowic po angielsku...ok, pewnie tak samo jak ja po
        niemiecku.Na większość pytann szef odpowiadal "masz głowe i ..uj - to kombinuj"
        i kombinuje :-).A najszybciej się człek uczy jak "starszy"kolego pojdzie na 3
        tygodnie na urlop a ty musisz zająć się jego sprawami - nie ma lepszej szkoly.
        Koncze slowami szefa "MASZ GŁOWE I ..UJ - TO KOMBINUJ".
      • Gość: Kaśka Re: Spedytor IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.05, 10:32
        ile zarabia spedytor w Poznaniu?
      • Gość: Arek Re: Spedytor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.05, 10:37
        Spedytor to taki ktoś, komu wydaje się że jest kimś :)
        Faktycznie jest nikim :-))
      • Gość: dżwig Re: Spedytor IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.05, 14:11
        hopsasa w górę:)
      • Gość: ziutek Re: Spedytor IP: *.ath.cx / *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.05, 14:44
        Spedytor zajmuje się obstawianiem samochodów, szukaniem ładunków, zarabia na
        tzw. spedycji, czyli odsprzedawaniu frachtów. Trzeba być komunikatywnym
        (rozmowy z klientami), konsekwentnym, trzeba mieć to "coś". Bardzo rzadko taka
        wiedzę daje ukończenie szkoły. Jestem spedytorem w Poznanskiej firmie od 10
        lat. Przyszedłem z "ulicy" i szkolił mnie ktoś starszy stopniem. Wbrew opiniom
        czesto firmy spedycyjne szukają kogos do przeszkolenia. W sumie w ciagu
        pierwszego miesiąca można stwierdzić czy taka osoba sie nadaje.
        Pensja: 2200 netto - podstawa, około 1300-1500 co miesiąc premii + 500
        regularnie za dodatkowe obowiązki w pracy.
        Pozdrawiam ( bardzo ważna jest znajomość języków, liczona oczywiście na in plus
        dla kandydata - pracy proponuję szukać w firmach transportowych i spedycyjnych)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka