Gość: adam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.05, 12:12 Czy w przypadku wypowiedzenia za porozumieniem stron obowiązuje mnie jakis okres wpowiedzenia, czy mogę odejść z pracy już następnego dnia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krzysztofsf Re: Wypowiedzenie za porozumieniem stron 24.02.05, 12:35 Gość portalu: adam napisał(a): > Czy w przypadku wypowiedzenia za porozumieniem stron obowiązuje mnie jakis > okres wpowiedzenia, czy mogę odejść z pracy już następnego dnia? Obowiazuje ustawowy termin wypowiedzenia, ktory mozecie za obopolna zgoda skrocic w tresci wypowiedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
asicca Re: Wypowiedzenie za porozumieniem stron 24.02.05, 12:59 tak jak wyzej, albo umowic sie na zwolnienie z obowiazku wykonywania pracy,urlop bezplatny itd. wszystko zalezy od ciebie i dobrej woli Twojego poprzedniego pracodawcy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kahala Re: Wypowiedzenie za porozumieniem stron IP: *.waw.pl 24.02.05, 13:08 Moim zdaniem poprzednicy mylą się i za porozumieniem stron nie obowiązuje okres wypowiedzenia. Mozna oczywiście się dogadać, że jednak bedzie, ale może być wtedy dowolna długość uzgodniona między pracownikiem a pracodawcą. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztofsf Re: Wypowiedzenie za porozumieniem stron 24.02.05, 13:31 Gość portalu: kahala napisał(a): > Moim zdaniem poprzednicy mylą się i za porozumieniem stron nie obowiązuje > okres wypowiedzenia. Podaj podstawe prawna Odpowiedz Link Zgłoś
cechatehace Re: Wypowiedzenie za porozumieniem stron 24.02.05, 13:42 Przede wsystkim nie ma czegos takiego jak wypowiedzenie za porozumieniem stron. Albo jest porozumienie stron (zwolnienie w dniu wskazanym przez pracownika bądź pracodawcę za zgodą obu stron), albo wypowiedzenie ( dokonane przez pracownika, albo przez pracodawcę, w którym obowiązuje okres wypowiedzenia zależny od stażu pracy), które można bądź skrócić na zasadzie porozumienia stron, bądź pracodawca odsunie pracownika od świadczenia pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
penelopa.pitstop Re: Wypowiedzenie za porozumieniem stron 24.02.05, 13:45 Sklada sie prosbe o rozwiazanie umowy za porozumieniem stron. Pisze sie tam w jakim terminie chce sie rozwiazac umowe. Nastepnie pracodawca odpowiada na te prosbe. Moze sie zgodzic na rozwiazanie umowy za porozumieniem stron w danym terminie lub nie. PRacodawca moze zaproponowac inny termin, na ktory sie zgodzisz lub pozostaje Ci termin ustawowy, ktory jest zalezny od tego jak dlugo pracowales u tego pracodawcy. Ja zlozylam podanie o rozwiazanie umowy za porozumieniem stron w ustawowym terminie 3 mies. (bo taki mnie obowiazuje). Penelopa. Odpowiedz Link Zgłoś
asicca Re: Wypowiedzenie za porozumieniem stron 24.02.05, 14:04 doklandnie tak:prosze o rozwiazanie ze mna umowy o prace za porozumieniem stron ...i wskazuje sie na jakis termin- jesli jest zgodny z kodeksem pracy to nic sie nie pisze a jesli ktos chce sie zwolnic od razu to dogaduje sie z pracodawca.. ja zlozylam wypowiedzenie w ostatnim dniu listopada - za porozumieniem stron i zgodnie z kodeksem pracy-obowiazywal mnie miesiac-ale pracodawca uzgodnil ze mna,ze chce mnie zwolnic z obowiazku wykonywania pracy ...tak wiec mialam prawie 4tygodnie wolnego, normalnie platnego i przed podjeciem nowej pracy pojechalam sobie odpoczac i nabrac sil... : ))) Odpowiedz Link Zgłoś
sliwka1977 Co za bzdury piszecie!!!!!!!!!! 24.02.05, 14:11 Nie ma żadnego wypowiedzenia za porozumieniem stron i nigdy nie było. Porozumienie stron i wypowiedzenie , to dwa odrebne przypadki. Odpowiedz Link Zgłoś
asicca Re: Co za bzdury piszecie!!!!!!!!!! 24.02.05, 14:28 sliwka1977 napisała: > Nie ma żadnego wypowiedzenia za porozumieniem stron i nigdy nie było. > Porozumienie stron i wypowiedzenie , to dwa odrebne przypadki. to wytlumacz roznice...chetnie sie dowiem, nie jestem HR specjalista... Odpowiedz Link Zgłoś
sliwka1977 Re: Co za bzdury piszecie!!!!!!!!!! 24.02.05, 18:05 Podstawowa różnica to taka, że porozumienie stron to ugoda między Tobą a pracodawcą, który nie musi wcale sie na to zgodzic, a wypowiedzenie składasz i już. Pracodawca nie ma możliwości odmowy. Więcej vide Cechatehace. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztofsf Re: Co za bzdury piszecie!!!!!!!!!! 24.02.05, 21:41 sliwka1977 napisała: > Podstawowa różnica to taka, że porozumienie stron to ugoda między Tobą a > pracodawcą, który nie musi wcale sie na to zgodzic, Wypowiedzenie za porozumieniem jest pisemna forma poczynionych wczesniej ustalen w zwiazku z wypowiedzeniem - czyli po podpisaniu przez obie strony jest juz obowiazujace. Czyli moze byc rowniez ugoda pomiedzy pracodawca a Toba. Oddział 2 Przepisy ogólne o rozwiązaniu umowy o pracę Art. 30. § 1. Umowa o pracę rozwiązuje się: 1) na mocy porozumienia stron, 2) przez oświadczenie jednej ze stron z zachowaniem okresu wypowiedzenia (rozwiązanie umowy o pracę za wypowiedzeniem), 3) przez oświadczenie jednej ze stron bez zachowania okresu wypowiedzenia (rozwiązanie umowy o pracę bez wypowiedzenia), 4) z upływem czasu, na który była zawarta, 5) z dniem ukończenia pracy, dla której wykonania była zawarta. > a wypowiedzenie składasz i > już. Pracodawca nie ma możliwości odmowy. Więcej vide Cechatehace. Odpowiedz Link Zgłoś
sliwka1977 Re: Co za bzdury piszecie!!!!!!!!!! 25.02.05, 07:11 Jeżeli pracodawca wypowiada umowę, to pracownik podpisuje "rozwiązanie umowy o pracę za wypowiedzeniem", bo pracodawca musi podać przyczyne wypowiedzenia, powiadomic pracownika o okresie wypowiedzenia itp. Ale to nie jest żadne porozumienie, bo nawet kiedy pracownik nie podpisze tego papierka, wypowiedzenie i tak wchodzi w życie. Natomiast pracownik wypowiadając umowę o pracę nie musi podawac żadnej przyczyny, po prostu pisze pismo, że z tym i z tym dniem wypowiada umowe i tyle. A jeżeli chodzi o art. 30, par.1, pkt 2 to zauważ, że jest tam napisane : OŚWIADCZENIE JEDNEJ ze stron, więc o porozumieniu byc mowy nie może. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomy Re: Do penelopa.pitstop IP: *.adsl.inetia.pl 25.02.05, 07:18 A jak długo pracowałaś, bo pracouje 6 miesięecy i nie wie mjaki obowiązuj mnie okres wypowiedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asicca Re: Do penelopa.pitstop IP: 195.127.59.* 25.02.05, 09:01 do 3 lat- miesiac wypowiedzenia, powyzej 3 lat- 3 miesiace, wiec ja mam zamiar przed uplywem 3 lat sie znowu ewakuowac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomy Re: Do penelopa.pitstop IP: *.adsl.inetia.pl 25.02.05, 14:04 Oki, dzięks Odpowiedz Link Zgłoś