Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    13.03.05, 20:45
    witam :) jestem od lat szczęśliwym pracaownikiem w rodzinnej firmie, którą
    prowadzą moi rodzice. Ze względów ogólnie znanych przez dłuższy czas
    pracowałam bez umowy o pracę. Ponad to od 2 lat pracuje jako projektant w
    innej firmie, która jak się ogólnie przyjmuje płaci mi za wykonaną pracę ale
    nie zatrudniła mnie - jak chcę to powinnam założyć własną działalność.
    Niestety nie są to takie pieniądze aby stać mnie na zapłacenie zusu co
    miesiąc. Jest to świetna praca, żwiązana z moimi studiami, które właśnie
    skończyłam.
    Moje pytanie: jak przedstawić moje doświadczenie (naprawdę nie małe) w CV ?
    nie mogę napisać,że pracowałam bo z tego co się orientuję będą potrzebne
    umowy o pracę. teraz widzę, że popełniłam błąd ale nie umiem tego odwrócić.
    jak to zmienić aby mój kolejny pracodawca (znalazłam oferę pracy na
    stanowisko, na które jestem wykształcona), poznał całe moje doświadczenie
    zawodowe?
    Obserwuj wątek
      • krzysztofsf Re: cv 13.03.05, 21:05
        Zorientuj sie w firmie, z ktora wspolpracowalas, czy udziela ci referencji i w jakiej formie - jesli na umowy zlecenia to nie powinno byc problemu z referencjami pisemnymi, jesli inaczej to moze wolentariat lub bezplatny staz?
        Do CV wpisz te firmy i doswiadczenia z adnotacja, okres nieudokumentowany, dysponuje referencjami, lub nawet bez tej adnotacji a konkrety wyjasnisz na rozmowie kwalifikacyjnej.
        • katarzynapk Re: cv 13.03.05, 21:30
          z referencjami nie będzie problemów choć pracuję tam jak pięknie określiłeś "na
          bezpłatnym stażu" , mam tylko pytanie gdzie to napisać? jako doświadczenie, czy
          jak ktoś mi prponował, w dodatkowych umiejętnościach? i czy nie podpadnie,że
          ten staż trwał w wypadku rodzinnej firmy kilka lat?
          • krzysztofsf Re: cv 13.03.05, 21:33
            W Cv wpisujesz daty, firmy i rodzaje wykonywanej pracy.
            Nie musisz tam zaznaczac, ze firma rodzinna.
            referencje przedstawiasz juz na rozmowach, wraz z komentarzem od siebie.
            Uwazam, ze wieksze zanczenie beda mialy referencje od firmy zewnetrznej niz z rodzinnej, gdzie cie krewni nie zatrudnili - z firmy mamy czy taty, mozna dostac referencje na wszystko, niekoniecznie zwiazane z prawda - zwlaszcza, ze nie poparte umowa o prace, ktora oznaczalaby, ze warto bylo poniesc koszty zatrudnienia.
            • katarzynapk Re: cv 13.03.05, 21:48
              reasumując:
              w doświadczeniu zawodowym piszę tylko fimę i czas pracy jaki faktycznie
              wykonywałam na umowę a w umiejętnościach te wszystkie pozostałe? czy wszystko
              wypisać w doświadczeniu z adnotacją 'okres nieudokumentowany', ' bezpłatny
              staż'? ktoś mi proponował aby nie podawać firmy, dla ktorej wykonywałam
              projekty, tylko wymienić moją pracę ( to jest do zrobienia ale jest tego troche
              dużo i raczej w cv niepotrzebne). niestety jako architekt krajobrazu nie mogę
              pochwaliś sie jakimiś innymi dokonanimi. dyplom bardzo dobry :)
              ps. mam 28 lat. może się wydawać, że nic nie robiłam przez 5 lat po uzyskaniu
              tytułu tech. eknomista :)

dziękuję za odpowiedzi - to moje dziewicze doświadczenia z tą formą
              komunikacji :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka