Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

donos na pracodawcę - nielegalne oprogramowanie

15.04.05, 08:28
    słuchajcie, szef mnie wkurzył do czerwoności i chciałabym na odchodnym
    przesłać mu pozdrowienia przez jakąś kontrolę ds. pirackiego oprogramowania i
    nielegalnego handlowania w internecie i kopiowania software'u.
    jak się nazywa urząd, odpowiedzialny za ściganie takich? czy respektują
    donosy, tak jak US?
    Obserwuj wątek
      • bond.jamesbond1 Re: donos na pracodawcę - nielegalne oprogramowan 15.04.05, 10:02
        BSA - nielegalne oprogramowanie (szczególnie Microsoft)
        policja - inne przestępstwa ;p

Tylko zastanów się, czy naprawdę chcesz się zniżać do takiego poziomu
        jak "uprzejmie donoszę, podpisano: życzliwy". Co innego działać z otwartą
        przyłbicą.
        • Gość: silver Re: donos na pracodawcę - nielegalne oprogramowan IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.04.05, 10:08
          Jeszcze warto wrocic pamiecia do tego co sie podpisywalo. Wiekszosc pracodawcow,
          w szczegolnosci tych intensywnie wykorzystujacych oprogramowanie, zrzuca
          odpowiedzialnosc na pracownikow. A wiec podpisuje sie, ze w razie wykrycia
          pirata, bierze sie konsekwencje na siebie. Natomiast ma sie zapisane w
          obowiazkach powiedzmy, ze robi sie prezentacje w Macromedia Flash, a takiego
          programu firma nie zakupila i odmawia zakupu.

No i jeszcze zalezy jaka firma, jesli dystrybutor Microsoft, to taka kontrola
          bylaby smieszna.
        • iza2306 Re: donos na pracodawcę - nielegalne oprogramowan 15.04.05, 15:03
          co to jest BSA?
          na policję nie pójdę, bo to sa koledzy

ale doniosę na pewno, jestem zdecydowana i konsekwentnie się do tego właśnie
          przygotowywuję:) pomóżcie mi tylko zrobić to jak najskuteczniej
          • Gość: silver Re: donos na pracodawcę - nielegalne oprogramowan IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.04.05, 15:11
            www.bsa.org/poland/
      • Gość: aga Re: donos na pracodawcę - nielegalne oprogramowan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.05, 10:15
        dziewczyno daj spokoj!
      • Gość: hmm Re: donos na pracodawcę - nielegalne oprogramowan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.05, 13:41
        Nie martw sie i spokojnie powiadamiaj. Legalność i licencje to obowiązek
        pracodawcy. To on jest odpowiedzialny za to co u niego w firmie maja pracownicy
        na kompach. Jest to bardzo dobra metoda żeby pracodawcy nabruździć...
        • Gość: Muka Re: donos na pracodawcę - nielegalne oprogramowan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.05, 15:14
          Znam kilka przypadków kiedy taki donos rozlozyl firme na lopatki i zakonczyla w
          efekcie dzialalnosc, wiec oczywiscie miej rowniez na wzgledzie ze pracownicy
          firmy moga stracic prace i konsekwencja twojego donosu bedzie nie tylko
          uprzykrzenie zycia pracodawcy ale rowniez pracownikom.
          • Gość: literka m Re: donos na pracodawcę - nielegalne oprogramowan IP: 217.6.80.* 16.04.05, 09:37
            BSA to nie stado wscieklych psow. Ich metody dzialania sa inne. Oni wysylaja
            najpierw info. do firmy o legalnosci oprogramowania. Po dwoch miesiacach
            zglaszaja chec audytu oprogramowania. My sie zgodzilismy. Przyszli zrobili,
            powiedzieli co wg prawa jest legalne a ktore programy legalne nie sa. Zapytali
            ile chcemy czasu na doprowadzenie stanu oprogramowania w firmie do porzadku. Po
            umowionym czasie jeszcze raz sie umowili i zrobili powtorny audyt, tym razem
            bylo ok.
            • Gość: DarkStar Re: donos na pracodawcę - nielegalne oprogramowan IP: *.wroclaw.mm.pl 16.04.05, 12:55
              Ja słyszałem o innej metodzie działania. A mianowicie wpadzie w asyscie Policji
              (z którą współpracują), postawieniu wszystkich pracowników pod ściany (czyt. z
              dala od sprzętu) i zaczęciu kontroli przez ich ekspertów.
              To takie plotki raczej, więc nie mam pojęcia jak to działa. Ale kiedyś nad tym
              też się zastanawiałem. :P
      • Gość: Thilde Re: donos na pracodawcę - nielegalne oprogramowan IP: *.lodz.msk.pl / *.devs.futuro.pl 16.04.05, 13:03
        A potem sie dziwicie ze pracodawcy nie chca zatrudniac! Koszty pracy ogromne,
        tak samo jak legalnego oprogramowania a tu jakias panienka sie obrazila na
        szefa i dawaj donos. ZENADA!
        • Gość: sic Re: donos na pracodawcę - nielegalne oprogramowan IP: *.man.bydgoszcz.pl 16.04.05, 13:44
          Zapytaj najpierw tę "panienkę" czym jej pracodawca sobie na to zapracował.
          Wierz mi pracodawcy wcale święci nie są.
          DONOŚ!!! Trzymam kciuki oby ci się udało.
        • Gość: realista Re: donos na pracodawcę - nielegalne oprogramowan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.05, 19:32
          Gość portalu: Thilde napisał(a):

>Koszty pracy ogromne, tak samo jak legalnego oprogramowania

A jakież to koszty legalnego oprogramowania są takie ogromne?
          • Gość: Thilde Re: donos na pracodawcę IP: *.lodz.msk.pl / *.devs.futuro.pl 17.04.05, 01:51
            System operacyjny Windows (zakladajac ze nie kazdy pracownik potrafi obsluzyc
            linuxa)
            Office (Word, Excel, Outlook)
            Antywirus
            Licencja Macromedia Flash (kosztuje okolo 2000)
            Photoshop (jesli potrzebny

Razy liczba stanowisk. A co, Ty masz na swoim KOMPIE wszytsko legalne bo takie
            tanie?

Chcialam po prostu zwrocic wasza uwage ze pracodawcy tez jest ciezko! Bo
            czytajac watki na tym forum mam niekiedy wrazenie ze wedlug sporej liczby osob
            pracodawca jest bezdusznym kapitalista wysysajacym krew z biednych pracownikow.
            A dodatkowo powiem ze donos, jakikolwiek, nawet jesli komus wydaje sie
            uzasadniony, w porzadnym czlowieku powinien budzic odraze i wstret. I nawet
            jesli pracodawca byl chamem to nie trzeba sie znizac do jego poziomu.

Pzdr
            • Gość: silver Re: donos na pracodawcę IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.04.05, 08:49
              > Licencja Macromedia Flash (kosztuje okolo 2000)

499$, czyli na chwile obecna troche mniej. Co prawda za wersje podstawowa, 619$
              kosztuje Professional.

Historycznie byl taki czas, kiedy 3D Studio Max kosztowalo 13 000 PLN, wiec
              pozostawalo pracowac na oprogramowaniu konkurencji. To samo AutoCAD, ktory w
              niektorych firmach jest podstawo - tani on nie jest.
            • Gość: realista Re: donos na pracodawcę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.05, 10:54
              Gość portalu: Thilde napisał(a):

>A co, Ty masz na swoim KOMPIE wszytsko legalne bo takie tanie?

A wyobraź sobie że na prywatnym komputerze mam wszystko legalne.Możesz nasłać BSA i nic nie znajdą :-))) - z piratów to mi pozstał jedynie na płytach office chyba z 2000 r bo niekiedy zdarzało się (-ło nie -a więc pewno wkrótce je zniszczę) że go trzeba na chwilę zainstalować w celu odczytania plików . XP az tak dużo nie kosztował( dało radę uzbierać te kilkaset zł wiecej przy upgradzie komputera) a reszta oprogramowanie alternatywne ( legalne i darmowe)w tym oczywiscie Linuks ( Knoppix). Jak potrzebuje jakieś skomplikowańsze programy to producenci udostepniaja czasowe wersje testowe ktore doskonale przydają się do nauki, cwiczeń i zabawy. Rozumiem że w firmie nie da się wszystkiego używać za darmo ale 1) microsoft daje możliwość wynajmu oprogramowania za miesięczne raty - idzie przeżyć koszty 2) antywirus to max. 300 zł ale wiecej kosztuje najmniejszy przestój 3) zamiast Photoshopa możesz użyć GIMPa 4) możesz użyć tańszego alternatywnego oprogramowania które wbrew pozorom też się nadaje choć nie posiada aż tylu funkcji, no i jest bardzo podobne w obsłudze. Zauważ że program komputerowy to urządzenie zastępujące pracę iluś tam osob co powoduje że musi coś kosztować. Jeśli np nie uzywasz autocada ( ktory kosztuje w granicach 20 tys.) to zamiast tego trzeba zatrudnić kreślarzy i pogodzić się z tym że cały proces projektowania wydłuży się ( analogicznie można zatrudnić "pisarzy" i faks zamiast Worda i e-maila). Zamiast narzekać że to aż tyle kosztuje myslę że należy pomyśleć o ile można zmniejszyć zatrudnienie i sprawnić pracę dzięki tym programom.Ja rozumiem że w dobie cięcia kosztów i zastałych przyzwyczajeń to piractwo jest najtańsze ale pora zacząc traktować komputer jak maszynę- część "linii produkcyjnej"... a co z tym się wiąże trzeba zapłacić za to wyposażenie. Kiedyś również używałem piratów ale obecnie legalne programy aż tak wiele nie kosztują ( pamietajmy o koniecznej pracy zamiast nich) więc jak chce się je mieć to myślę że warto w nie zainwestowac. Kosztem np wakacji czy lepszego auta. Dziwne jest to że pracodawcy musza kupić maszynę za 30 tys. ją kupują a kupując komputer wraz z oprogramowaniem strasznie marudzą i kupują komputer a reszta to piraty.Przecież to okradanie innych przedsiębiorców.

Co do donosów to myślę ze dana osoba powinna sama rozstrzygnąc wszystkie za i przeciw.
              • Gość: Margo Re: donos na pracodawcę IP: *.aster.pl / *.aster.pl 19.04.05, 02:00
                Nie każdemu wystarczy XP i Word.

Niedawno robiłam plan zakupów oprogramowania dla firmy informatycznej z 20
                programistami. Koszt oprogramowania wyszedł 180 tys. zł (uwzględniając opcje
                oszczędne i nie licząc oprogramowania infrastruktury firmy, antywirusów,
                księgowości itd, po prostu czyste środowisko pracy dla programistów). Nie
                powiesz mi, że to mało. Na dodatek średnio co 2 lata pojawiają się nowe wersje
                i trzeba liczyć, że w przeciągu 5 lat całe oprogramowanie musi ulec wymianie.
                Inaczej przestajesz być konkurencyjny.
                • Gość: realista Re: donos na pracodawcę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 10:44
                  Może dla Ciebie to olbrzymia kwota ale wielu chciałoby mieć tylko takie koszty wyposażenia stanowiska pracy.Koszt stworzenia 20 miejsc pracy w zakładzie produkcyjnym ( tylko maszyny) to zazwyczaj 2 czy 3 razy taka kwota. I mozna założyć że maszyny pożyją te 7-8 lat.Problem chyba lezy jednak gdzie indziej. Jeśli potrzebujesz tak "drogiego" oprogramowania to potrzebujesz wysokiej klasy specjalistów. A ich praca jest droga. Potem ich "produkt" trzeba sprzedać. Tyle że jeśli konkurencja dziala na piratach to mają jakieś tam oszczędności, płacą tez nie za wiele ( płace większości informatyków w Polsce są niskie w stosunku do innych krajów), no i często nie ma klientów na droższy towar ( stąd się biorą wersje pirackie np gier) to jest to zwyczajnie trudne. Drugi problem to otwarcie nowej firmy ( brak kredytów na rozruch) bo choć oprogramowanie jest tanie ( przy płacach ich obsługujących) to w naszym kraju często ma cenę zaporową dla osob doskonale wykształconych ale bez kasy. To dwie główne słabości naszego kraju: brak wykonywania prawa i brak mechanizmów wspomagających powstawanie i rozwój firm.
                  • Gość: Margo Re: donos na pracodawcę IP: *.aster.pl 20.04.05, 03:28
                    Ja nie pisałam o koszcie stworzenia 20 stanowisk pracy, bo ta kwota nie
                    zawierała sprzętu i szkoleń. Nie mówiąc o biurkach i czynszu za wynajem
                    siedziby.

Praca specjalistów faktycznie kosztuje najwięcej, to fakt.

Produkty mają bardzo konkretne ceny, ale ich koszt wytworzenia też jest duży. A
                    sprzedać coś za setki tysięcy lub miliony zł nie jest łatwo.
                    • Gość: pablo Re: donos na pracodawcę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.05, 10:05
                      Czyli gdybym chcial otworzyc firme transportowa, powiedzmy 3 ciezarowki, tak na
                      poczatek ok 1 mln pln, to zakladajac ze nie mam kapitalu, moglbym ukrasc innemu
                      przedsiebiorcy te ciezarowki i to byloby ok?
                      • Gość: Margo Re: donos na pracodawcę IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.04.05, 00:17
                        Przecież ja nie twierdzę, że nie warto kupować i lepiej używać nielegalnie. Po
                        to liczyłam, aby kupić. Nie zgadzam sie jedynie z tym, że oprogramowanie nie
                        jest drogie, jakk ktoś tutaj zasugerował.

A przeciwko piractwu jestem jak najbardziej. W końcu sama jestem informatykiem
                        i nie chciałabym być okradana!
                    • Gość: realista Re: donos na pracodawcę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.05, 11:12
                      >A sprzedać coś za setki tysięcy lub miliony zł nie jest łatwo.

dlatego łatwiej handlować niż produkowac - mniejsze ryzyko i niższe nakłady.

Co do stworzenia miejsc to maszyny są odpowiednikiem oprogramowania ( ktorego cena jest zazwyczaj kilka razy wieksza niż sprzetu). Oczywiście dochodzą jeszcze inne koszty.
      • Gość: abn Re: do wszystkich IP: *.gdynia.mm.pl 17.04.05, 16:05
        Jeśli zobaczycie kradnącego gościa w sklepie czy okradającego waszych sąsiadów,
        to też powiecie, że to donos i w związku z tym nikomu tego faktu nie zgłosicie?
        A jak się zachowacie kiedy okradną Wasz a wasi najbliżsi sąsiedzi powiedzą: -A
        wiesz...widzieliśmy ale nie będziemy przecież donosić bo to świństwo...
        Dlaczego w tym kraju kochani forumowicze chcecie inaczej traktować kradzież
        samochodu czy komórki a inaczej kradzież własności intelektualnej? Pozostaję
        z "gratulacjami" dla tych, którzy stosują taką gradację przestrzegania prawa i
        nie tylko.
        • Gość: Thilde Re: do wszystkich IP: *.lodz.msk.pl / *.devs.futuro.pl 17.04.05, 16:29
          Jasne tylko ze tu nie o to chodzi. Zalozycielce watku jakos nielegalne
          oprogramowanie nie razilo dopoki byla zatrudniona, zebralo jej sie na morale
          dopiero kiedy odchodzi z firmy.

Wiec tutaj donos nie wynikalby z obywatelskiej postawy obrony wlasnosci
          intelektualnej tylko z checi zemsty na pracodawcy.
        • Gość: silver Re: do wszystkich IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.04.05, 16:36
          To czemu nie zrobila tego na dzien dobry, a robi na odchodne? 99% prac biurowych
          mozna zrobic na Fedora Core plus OpenOffice. Kto ma wieksze wymagania jest
          MacMini za grosze.

Windows jest tylko potrzebny do programu finansowo-ksiegowego i Platnika ZUS. W
          wariancie pesymistycznym, zakladajac ze pewnych rzeczy nie da sie emulowac. Na
          tym sie nie oszczedza, moze zyjesz w innej epoce? Studia graficzne sa regularnie
          kontrolowane, a inspektorzy nasylani przez konkurencje wlasnie.

To co.. od jutra zamiast religii do szkol trafi etyka w biznesie?
          • Gość: abn Re: do wszystkich IP: *.gdynia.mm.pl 18.04.05, 21:38
            Nie wnikam w moralność autorki wątku. Zauważcie, że generalnie moja odpowiedź
            jest skierowana do tych forumowiczów, dla któych "moralność Kalego" każe
            dzielić kradzież mojej krowy od kradzieży jego krowy. Pozdrawiam.
      • Gość: Pracodawca ....... Re: donos na pracodawcę - nielegalne oprogramowan IP: *.zgora.dialog.net.pl 19.04.05, 09:10
        A ja wlasnie zamierzalem zatrudnić dodatkowo mlodą panienke do ksiegowości na
        przyuczenie - ale po przeczytaniu postu IZY 2306 doszedlem do wniosku ,że
        pasozyta na wlasnym ciele hodować sam sobie nie będe - księgowa dostanie z 2-3
        stówki więcej i bedzie dalej pracować sama....( jej przyzwoitości i lojalności
        jestem pewiem) - ludzie opamietajcie się!!!!! przeciez u tych zlych
        pracodawców pracują inni ,oni i ich dzieci dzięki temu maja co do gara
        wlozyć .........a ja po takich postach coraz powazniej zastanawiam sie nad
        zakończeniem dzialalności gospodarczej .....kopie mnie ZUS,US i inne cholery ,
        pracownicy do tego moga być lojalni jak IZA 2306 ......mnie po likwidacji firmy
        wystarczy mam gdzie mieszkać ,mam czym jezdzić a i coś odlozone w banku się
        znajdzie no i majatek firmy ( marny bo marny ) ale da się spienięzyć - a kto
        straci ?????? moi pracownicy i pąństwo - bo te 8 - 10 tys. podatków co miesiąc
        przestanie wplywać......... Pozdrawiam Cię IZO 2306......
        • Gość: realista Re: donos na pracodawcę - nielegalne oprogramowan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 10:54
          No tak, likwidacja firmy. To są właśnie te "złe" strony donosu. Pracodawca już się urządził ( pewno ma ze 2 inne firmy) a ludzie tyrają za marne grosze. No i majatek firmy żaden. Typowa polska "prężna" działalność gospodarcza. Nie przesadzasz aby? 2 czy 3 stówki choć byłeś gotów wydać 1000 zł? Daj ten 1000 zł. No nie bądź kutwa. Zastanawia mnie jak przy 8-10 tys podatków co miesiąc ( na firmę) masz gdzie mieszkać, czym jeździć i jeszcze trochę na koncie?
          • Gość: Pracodawca...... Re: donos na pracodawcę - nielegalne oprogramowan IP: *.zgora.dialog.net.pl 19.04.05, 13:21
            Drogi realisto !!!!A może sam zalożysz dzialalność i będziesz uczciwym i
            placącym grube tysiące zl. wyplat ?????? Co do podatków : 3 000 zl Zusu, ok.
            2500 Vatu , 1000 Citu , 1000 Pitu , 1500 podatku od nieruchomości ( dane
            uśrednione za jeden przeciętny miesiąc ).........Pozdrawiam wszystkich
            zazdroszczących pracodawcom i życzę im prowadzenia dochodowych biznesów w tym
            pięknym acz porabanym ( gospodarczo)kraju.........
            • Gość: realista Re: donos na pracodawcę - nielegalne oprogramowan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 13:50
              Na założenie działalności nie mam pieniędzy (miałem tak kosmiczne dochody że od wielu lat żyję bardzo oszczędnie). Uczciwy "nie będę" a "jestem". Gdybym miał to nie założę ( w Polsce) bo dużo bardziej jak podatkow i urzednikow obawiam się szybkiego bankructwa z powodu niepłatności klientów. Zbyt długo trwa proces egzekucji zaległości.To jest główną przyczyną słabej płynności finansowej firm.Podatki nie są aż tak uciążliwe gdy mamy stałe dochody.
              Co nie zmienia faktu że chcesz postąpić nieuczciwie z księgową :-))) Tyra za dwoje a żałujesz paru stówek wiecej ( ktore i tak planowaleś wydać na pracownika).
              3 tys. Zusu i 2,5 VAT ? - "trochę" komiczne proporcje.
              • Gość: Pracodawca...... Re: donos na pracodawcę - nielegalne oprogramowan IP: *.zgora.dialog.net.pl 19.04.05, 14:39
                A co ma ZUS do VAT ???????? A dzialalnośc prowadzę ( jeszcze ) po to by
                ZARABIAĆ a nie po to by uszczesliwiać państwo ( urzędników) czy moich
                pracowników ( zawsze mogą odejść,choc niechcialbym bo nieżli i
                sprawdzeni) .......A niestety wszystko czego się dotychczas dorobilem to z
                pracy w latach 90-tych, bo ostatnie kilka lat to jest praca na podatki i
                oczekiwanie na poprawe sytuacji malych firm ,która jak mniemam chyba nigdy już
                nie nastąpi......
                • Gość: realista Re: donos na pracodawcę - nielegalne oprogramowan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 14:57
                  > A co ma ZUS do VAT ????????

To że zus ( czytaj płace) są powiązane z obrotami firmy ( czytaj vat).

> A niestety wszystko czego się dotychczas dorobilem to z
                  > pracy w latach 90-tych, bo ostatnie kilka lat to jest praca na podatki i
                  > oczekiwanie na poprawe sytuacji malych firm ,która jak mniemam chyba nigdy
                  >już nie nastąpi......

W latch 90-tych mozna łatwiej było prowadzić firmę - klienci lepiej rzetelniej płacili, akceptowalne były wyższe ceny, deficyt wielu towarów co pozwalalo utrzymywac większy zysk, firmy rozkręcały rynki co dawało korzystniejsze warunki dla klientów (kredyty), szybsze i dużo większe były przyrosty firmy, no i najważniejsze :-))) siła nabywcza rynku była większa. Poprawa nastąpi gdy rynek będzie dysponował większą siłą nabywczą czyli wieksze płace, dostępne kredyty,nizsze bezrobocie, tańsze państwo, niższe podatki i stałe oraz wykonalne prawo.
            • Gość: pablo Re: donos na pracodawcę - nielegalne oprogramowan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.05, 10:10
              a co do tego ma vat? vat placa ci klienci wiec ty nie masz zadnych obciazen z
              tego tytulu. no i jak placisz 3 tys zusu to wspolczuje twoim pracownikom,
              niezly dusigrosz z ciebie ;)
              • Gość: M. Re: donos na pracodawcę - nielegalne oprogramowan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.05, 10:14
                hehe ile on zatrudnia osob ze placi tyle zusu w mojej firmie pracuje 6 osob
                placimy ok 6000 zusu... a vatu ok 350 :) przciez vat sie inaczej rozlicza vat
                dla prywatnej firmy to roznica tego co kupi od tego co sprzeda, wiec facet cos
                kreci
                • Gość: Pracodawca ....... Re: donos na pracodawcę - nielegalne oprogramowan IP: *.zgora.dialog.net.pl 21.04.05, 09:22
                  Hej biznesmeny , a nie pomysleliscie o firmach uslugowych które stosunkowo malo
                  kupują a dużo faktur wystawiaja (ze sprzedazą )i maja dośc duzo VATU do
                  zaplacenia .......
                  • Gość: pablo Re: donos na pracodawcę - nielegalne oprogramowan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.05, 09:27
                    co nie zmienia faktu ze vat placi klient. Popatrz jezeli twoj koszt + marza to
                    100pln to wystawiasz fakture na 122 z czego 22 pln to wlasnie vat ktory placi
                    klient, czyli ty pokryles koszty i zarobiles a vat zaplacony przez klienta
                    jedynie kompensujesz z watem naliczonym i odprowadzasz roznice do us. naprawde
                    jestes pracodawca czy sciemniasz tylko, bo istota vatu nie jest zbyt trudna do
                    zrozumienia.
                    • Gość: Pracodawca...... Re: donos na pracodawcę - nielegalne oprogramowan IP: *.zgora.dialog.net.pl 21.04.05, 12:00
                      Co nie zmienia faktu iż to ja muszę ten Vat do skarbówki zaplacić 25 kazdego
                      nastepnego miesiąca a nie mój klient.....a ciekawie sie robi jak wykonasz
                      uslugi ,wystawisz np.10 faktur w miesiącu , a do 25 nastepnego miesiąca na
                      konto wplynie ci zaplata tylko za 2-ie faktury( przyklad z marca w mojej
                      firmie) .........no nie?????????
                      • Gość: pablo Re: donos na pracodawcę - nielegalne oprogramowan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.05, 16:45
                        A kto ci kaze pracowac za darmo. Trzeba robic tak zeby klienci placili. Ja
                        jakos nie narzekam i okazuje sie ze platnosci nie sa problemem. A jezeli
                        kredytujesz swoich klientow za darmo to juz twoj problem, ale nie jecz ze
                        musisz odprowadzic vat do us.
                  • skupionyedi Re: donos na pracodawcę - nielegalne oprogramowan 22.04.05, 09:19
                    Gość portalu: Pracodawca ....... napisał(a):

> Hej biznesmeny , a nie pomysleliscie o firmach uslugowych które stosunkowo
                    malo
                    >
                    > kupują a dużo faktur wystawiaja (ze sprzedazą )i maja dośc duzo VATU do
                    > zaplacenia .......

Zaraz, zaraz. Faktury VAT przecież wystawiasz, nie?
      • Gość: gość Re: donos na pracodawcę - nielegalne oprogramowan IP: *.toya.net.pl 21.04.05, 13:05
        A ty zawsze byłaś uczciwa ?
        • Gość: Ciekawy Re: donos na pracodawcę - nielegalne oprogramowan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.05, 11:21
          A co to am do rzeczy czy była uczciwa??? Niby dlaczego ma nie powiadomić
          organów o kradzieży?? Zupełnie nie rozumiem waszej pokręconej ideologii gdzie
          nie można nic powiedzieć na pracodawce bo fe i be...
      • Gość: Basia Re: donos na pracodawcę - nielegalne oprogramowan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.05, 09:43
        Wydział Policji Gospodarczej w Twoim mieście. Nie mogą zignorować - taki
        przepis.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka