Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Polska atrakcyjna dla emigrantów zarobkowych

IP: *.sympatico.ca 22.04.05, 17:51
    No to jak oni sobie znajduja prace? Przeciez jest 19% bezrobicia?
    Obserwuj wątek
      • maruda.r Re: Polska atrakcyjna dla emigrantów zarobkowych 22.04.05, 17:56

W Unii Europejskiej najbardziej potrzebni są wykwalifikowani pracownicy.

W Polsce nie są potrzebni, dlatego większość jest zatrudniana za 800 pln na rękę.

• Gość: emigrant Re: Polska atrakcyjna dla emigrantów zarobkowych IP: *.bas503.dsl.esat.net 22.04.05, 18:50
          oni staraja sie o AZYL -> pozyja troszke na koszt podatnikow -> potem dostana OBYWATELSTWO -> a potem w Europe.... i tyle ich widzielismy
        • Gość: zyd Re: Polska atrakcyjna dla emigrantów zarobkowych IP: *.upc-j.chello.nl 22.04.05, 19:16
          Mowiac o pracownikach wykwalifikowanych, na zachodzie nie maja na mysli gosci po
          zawodowce o specjalnosci "obrobka skrawaniem". Nie mysla nawet o ludziach po
          studiach w Hipereuropejskiej Najwyzszej Szkole Biznesu, Informatyki i Pierdzenia
          w Stolek w Zawiejach Mniejszych. Chodzi im o ludzi po dobrych studiach, ktorzy
          rzeczywiscie cos potrafia. A takich u nas brakuje - glownie z powodu
          beznadziejnego poziomu i systemu ksztalcenia w szkolach wyzszych, nawet
          publicznych. Ludzi z wyksztalceniem srednim i licencjatami maja dosyc u siebie.
          • Gość: Bibliotekarz Re: Polska atrakcyjna dla emigrantów zarobkowych IP: *.blakes.com 22.04.05, 19:23

Raczej sie nie zgadzam ze stwierdzeniem ze nasze publiczne szkoly wyzsze slabo
            ksztalca. Oxford to nie jest, ale wilczy bilet tez nie.

Poza tym, specjaliste tworzy praktyka, a nie dyplom. Szkola moze najwyzej dac
            lekka premie na wejsciu i umiejetnosc uczenia sie.
          • Gość: jaaaaaaaaa Re: Polska atrakcyjna dla emigrantów zarobkowych IP: *.wh.uni-hannover.de 22.04.05, 21:52
            Akurat ludzi po zawodówkach o specjalności "obróbka skrawaniem" na zachodzie
            brakuje.
        • Gość: sugarpie Re: Polska atrakcyjna dla emigrantów zarobkowych IP: *.weissenfels.asklepios.com / *.dip.t-dialin.net 22.04.05, 22:48
          w Bundesrepublice jest 16 % realnego bezrobocia, a prace mozna dostac, to nie
          jest argument.
      • spikey5 Re: Polska atrakcyjna dla emigrantów zarobkowych 22.04.05, 18:00
        To moze ja tez wystapie o azyl i bedzie latwiej prace znalezc....
        • Gość: parigot Trelelele IP: *.net81-64-40.noos.fr 22.04.05, 18:15
          Problem jest taki ze oni tych 19% nie potrzebuja dzisiaj ale zakladaja ze za 15
          lat bedzie brakowac sily roboczej w Polsce , wiec wszyscy bezrobotni to dla nich
          teraz wrzod na D..pie . I jak mniemam jakis cud gospodarczy sie ma zdazyc za 15
          lat.Do tego czasu wszyscy Polacy bezroboty musza zdechnac lub wyjechac. Dziwne
          czasy....
          • Gość: Bibliotekarz Re: Trelelele IP: *.blakes.com 22.04.05, 18:40

To nie calkiem tak. Za 15 lat (a raczej za jakies 30) ci wszyscy bezrobotni i
            obecni zatrudnieni pojda na emerytury, a poniewaz dzieci rodzi sie teraz bardzo
            malo, nie bedzie za bardzo komu na te emerytury pracowac. Wiec zalozenie zeby
            przyjmowac emigrantow jest sluszne, tyle ze trzeba pracowac nad tym zeby
            przyjezdzali mlodzi i wyksztalceni, a nie nieroby przebierajacy nogami w pogoni
            za zasilkiem.

Poza tym, 800 zl ktore sie nam wydaje jamluzna, dla nich jest czesto Eldorado.
            • Gość: parigot Re: Trelelele IP: *.net81-64-40.noos.fr 22.04.05, 18:55
              Taa..ale spisywanie na straty calego pokolenie nie bardzo mi sie podoba.Najpierw
              trzeba znalezc dla nich zajecie ,by mogli sobie zapracowac na ta emeryture.I
              bynajmniej nie za 800 zl m-c bo to nawet na Ukrainie jest zbyt malo.
          • Gość: ws Re: Trelelele IP: *.dip.t-dialin.net 22.04.05, 18:52
            " jak mniemam jakis cud gospodarczy sie ma zdazyc za 15
            > lat.Do tego czasu wszyscy Polacy bezroboty musza zdechnac lub wyjechac. Dziwne
            > czasy...."

Nie zaden cud gospodarczy. Po prostu pokolenie powojennego babyboomu zacznie wtedy
            odchodzic na emeryture. W tym samym czasie na rynek pracy wchodzic beda roczniki zapasci
            demograficznej demograficznego lat dziewiecdziesiatych. Dodatkowo napor odchodzacych z
            rolnictwa na rynek pracy tez bedzie mniejszy niz obecnie, bo wiekszosc do tego czasu juz z
            rolnictwa zdazy odejsc.
            Tak wiec od okolo roku 2020 z rynku pracy zacznie ludzi (miejscowych) szybko ubywac.
      • Gość: Katon I znowu smieciu wlazisz na forum z sekta?Wynocha IP: *.in-addr.btopenworld.com 22.04.05, 18:26
      • Gość: yasqier moze w koncu rzad sie zajmie planem imigracyjnym.. IP: *.library.utoronto.ca 22.04.05, 18:35
        Przeciez wiadomo, ze do Polski bedzie coraz wiecej osob przyjezdzac i to na
        stale, wiec czas pomyslec o programie imigracyjnym, tak jak wiele zaochodnich
        panstw, o ile Polski rzad chce miec jakis wplyw na to kto przyjezdza. Potem
        bedzie za pozno zeby wybierac. Czesi juz jakis czas temu zapowiedzieli, ze
        potrzeba im ludzi do pracy i ze beda sprowadzad innych Slowian - na przyklad
        Bulgarow, bo latwiej sie zaaklimatyzuja. A Polska co? Jak zwykle sie wszyscy
        obudza z reka w nocniku.
        To co, ze jest wysokie bezrobocie - Polacy za niektore prace sie i tak nie
        wezma, bo albo im nie pasuje, albo kiepsko placa. Nie czarujmy, sie, ze ktos
        bedzie zasuwal 10 godzi w szklarni przy pietruszce za 500-700 zlotych. A na
        przyklad Ukraincom lub Chinczykom moze sie to juz wydawac bardzo atrakcyjne.
        • Gość: ws Re: moze w koncu rzad sie zajmie planem imigracyj IP: *.dip.t-dialin.net 22.04.05, 19:06
          "> Przeciez wiadomo, ze do Polski bedzie coraz wiecej osob przyjezdzac i to na
          > stale, wiec czas pomyslec o programie imigracyjnym,"

Lepiej moze by bylo pomyslec co zrobic, zeby w Polscu znowu rodzilo sie wiecej dzieci bo
          obecnie srednia urodzen na kobiete w wieku porodowym jest w Polsce jedna z najnizszych na
          swiecie. Tylko przy pomocy polityki imigracyjnej problemow demograficznych sie nie rozwiaze a
          stworzy sie nowe problemy z integracja przybyszy, ktorzy nie tyle z Bulgarii co raczej z Afryki
          beda przyjezdzac (jezeli beda).
          Tu nie chodzi o zachowanie "czystosci rasowej" tylko np. o to, zeby nie importowac islamizmu.
      • Gość: yasqier jestes w kanadzie i sie dziwisz? IP: *.library.utoronto.ca 22.04.05, 18:37
        a jak znajduja w kanadzie prace nielegalni polacy? tez jest bezrobocie i w
        Toronto wcale ne tak latwo znalezc prace, a jakos chetnych do przyjazdu nie ubywa...
        • Gość: Bibliotekarz Re: jestes w kanadzie i sie dziwisz? IP: *.blakes.com 22.04.05, 18:50

Dlaczego nielegalni? Przeciez mozemy do Kanady przyjezdzac i pracowac legalnie.
          Bezrobocie w Toronto wynosi 7% i JAKAS prace znalezc latwo. Dlatego nie ubywa
          chetnych. Poza tym, emigracja sama w sobie napedza ekonomie i zatrudnienie (w
          najwiekszym uogolnieniu - cos ci emigranci musza jesc).
          • yasqier Re: jestes w kanadzie i sie dziwisz? 22.04.05, 18:57
            o fantasto ;) ile procent polakow moze sie tu dostac legalnie na punkty ? 10?
            moze, ale nie sadze, ze az tyle. jesli myslisz, ze po przyjezdzie na ciebie
            czeka praca to sie mylisz. jak nie masz kanadyjskiego doswiadczenia to nawet w
            McDonald's cie nie zatrudnia...
            pozdrawiam, tez bibliotekarz :)
            • Gość: Bibliotekarz Re: jestes w kanadzie i sie dziwisz? IP: *.blakes.com 22.04.05, 19:08

Hm... Przyjechalem pol roku temu. Praca zgodna z moim zawodem i kwalifikacjami
              faktycznie na mnie nie czekala i musialem ja znalezc (w tej chwili TPL i jedna
              firma prawnicza).

Co ty, w McDonalds albo Staples zatrudniaja prawie wszystkich...

Pozdrawiam
              • Gość: Bolek Re: jestes w kanadzie i sie dziwisz? IP: *.sympatico.ca 22.04.05, 22:15
                przedewszystkim,jesli ktos do Kanady przyjechal jako tzw. immigrant bez
                znajomosci jezyka-to pracy nie znalazl(nie dostal) nawet tej najmniej
                platnej;chyba, ze zatrudnil go drugi krajowy co mial firme sprzatajaca lub
                budowlana;rowniez wazny jest przeciez wiek delikwenta,akurat w McDonaldsie czy
                Staples preferuja tylko i wylacznie mlodych;idzmy dalej - ile placa?powiedzmy 7
                dolarow na godz.;ile mozna zarobic na miesiac?okolo tysiaca dolcow;ile za
                czynsz?od 600-800 miesiecznie;kurde co tu zrobic z reszta takiej "kasy"?tyle
                samo ma bibliotekarz,ale jaki wazny chodzi! a wczesniej chodzil 10 lat na rozne
                kursy,ale ma delikatne raczki itd. itp..pozatym wszystko jest do czasu...
                • yasqier skad te wydumane zarobki bibliotekarza?? 22.04.05, 22:40
                  po pierwsze, u mnie placa $22.70 za godzine. w TPL pewnie podobnie, chyba, ze
                  jest page'em, wiec nie przesadzaj z tym brakiem kasy

po drugie - do kanady sie nie da emigrowac na punkty bez jezyka, bo cie nie
                  przyjma. a na uchodzce sie juz polacy nie zalapuja

po trzecie jak pracujesz za minimal wage to nie wynajmujesz mieszkania za
                  600-700, tylko pokoj za 300, zostaje ci 700, co nie jest mala suma przy cenach
                  zarcia w toronto

ostatnie - nie ublizaj innym. przemawia przez ciebie zazdrosc? czy moze sam nie
                  masz pracy? nie wiem, ale nie badz niemily
                  • Gość: Bolek Re: skad te wydumane yasery IP: *.sympatico.ca 23.04.05, 00:01
                    no dobra yaser-dorobiles sie za tego tysiaka fury i placisz miesiecznie
                    ubezpieczenie za nia 200 dolcy,za paliwo 300,za komore 100 i kupiles sobie
                    skore za stowe;a flaszka,a laska?
                    • Gość: Bibliotekarz Matematyka IP: 209.135.109.* 23.04.05, 03:53

Jeśli dobrze zrozumiałem, to jesteś przekonany że bibliotekarze w Toronto
                      zarabiają 7$ na godzinę.... Ciekawe bardzo... Nawet gdybyśmy zarabiali 20 (co
                      jest raczej niemożliwe bo oferty zaczynają się od dwudziestu paru), to po
                      podatku zostałoby około 2200.

Wzrusza mnie twoja troska, ale nie martw się. Na jedzenie starcza.
                    • Gość: Bibliotekarz Matematyka IP: 209.135.109.* 23.04.05, 03:53

Jeśli dobrze zrozumiałem, to jesteś przekonany że bibliotekarze w Toronto
                      zarabiają 7$ na godzinę.... Ciekawe bardzo... Nawet gdybyśmy zarabiali 20 (co
                      jest raczej niemożliwe bo oferty zaczynają się od dwudziestu paru), to po
                      podatku zostałoby około 2200.

Wzrusza mnie twoja troska, ale nie martw się. Na jedzenie starcza.
                  • warmi2 Re: skad te wydumane zarobki bibliotekarza?? 23.04.05, 03:04
                    W Chicago Software Developer (informatyk po polsku chyba) np u mnie w Chicago Tribune szukaja wielu - $40 na godzine jezeli ma sie 4-5 lat doswiadczenia.
                    To oczywiscie pracujac dla korporacji, jezeli pracujesz jako consultant to dostaniesz o wiele wiecej ale korporacja daje duzo benefits tak wiec na to samo wychodzi.

Bezrobocie w IL okolo 5%.

• Gość: remak Re: Polska atrakcyjna dla emigrantów zarobkowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.05, 18:55
        Tak mówisz?
        Spróbuj założyć firmę i spróbuj szukać w miarę dobrego pracownika i zrozumiesz,
        dlaczego jest tyle bezrobocia.
      • Gość: kutach :))))) IP: *.welnowiec.net 22.04.05, 19:28
        Oni znajda prace poniewaz godza sie pracowac za mniej niz wynosi placa
        minimalna.A dopoki beda tacy ludzie dopoty place nie wzrosna/Placa jest takim
        samym towarem jak mydlo, podlega wplywom zaleznosci podazy i popytu i jesli dsa
        ludzie gotowi pracowac za tak male stawki to nie jest chyba tak zle...
        Powodzenia!!! Capullos
      • Gość: drak22 Jest super! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.05, 21:14
        Jest super, jest super, więc o co ci chodzi?

www.tylkopolityka.pl
      • Gość: Kali z Mali Eldorado Bolanda bwana kubwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.05, 21:19
        Ja tu przyjechać.Pracować na jarmarku stadion.Ja mieć wengi wengi jedzenia (na
        śmietniku),polska wódka dać mi mój boss Iwan.Po południu ja sobie po...bać żółta
        kobieta z Vietnam moim wielkim pała.Ja kochać Polska.
      • Gość: pocalujta Inna branza przy szosach IP: *.gs.com 22.04.05, 21:58
        Niektore pracownice - czy nie wiem moze powinienem okraslic "towary" - z okolic
        szos przelotowych z branzy "lekkich obyczajow" takze pewnie zabiegaja o prawa
        imigracyjne. Sa pewnie urzednicy co chetnie pomagaja... nawet podjezdzaja do
        klientek.
        • Gość: a co? a moze inaczej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.05, 22:10
          wyobrazcie sobie, ze nagle wazny (takze ekonomicznie) czlonek rodziny dostaje
          zawalu/wylewu/czegos-tam-jeszcze i nie nadaje sie do dalszego funkcjonowania w
          ogole(takze, a moze zwlaszcza, ekonomicznie). Rodzina niezbyt bogata, i co?
          Albo opcja bulgarsko - costam - ukrainska (osoba, ktora mieszka z rodzina w
          zamian za opieke i "kieszonkowe") badz opcja "polska" - czesto wykwalifikowana
          pielegniarka, ktora jest w domu na kilka godzin dziennie i nie chce jej sie
          uzerac z czlowiekiem "nienoramlnym", wiec poda albo jakies w miare dostepne
          (wlaszcza dorabiajacej pielegniarce) psychotropy, albo inaczej okaze swoja
          niechec do wspolpracy... oczywiscie jak nikt nie widzi... (rekonesans cenowy
          juz byl, troche goryczy przeze mnie przemawia, ale pomyslcie....)
        • yasqier no bo polki awansowaly do zachodnich burdeli 22.04.05, 22:10
          latwo sie nasmiewac z biednych kobiet, ale jakbys musial egzystowac pod
          lukaszenka albo putniem i nie mial na chleb, to pewnie tez bys bral co popadnie.
          w kanadzie jest sporo panienek ze wschodniej europy, w tym z polski...
      • Gość: bedziewolnaUkraina Re: Polska atrakcyjna dla emigrantów zarobkowych IP: *.chem.usu.edu 22.04.05, 22:21
        Nie dajcie sie oszukac propagandzie Unii Wolnosci i Polskiej prasy.
        To ta sama okupowana przez Rosje Polska.
        W latach 90 musialem uciekac do USA zeby Unia Eupejska nie zrobila ze
        mnie oficera SB w SPErze.
        Zmuszano mnie do studiow nie wydaniem inaczej paszportu i tprturami w razie
        dezercji z Ukladu Warszawskiego.
        Teraz do okupacja sowiecka ze strony niemiec poprze prawa Jalty i autorytet
        niemieckiej gospodarki.
        Unia jest mi dluzna miliony dolarow: moja ksiazeczka wojkowa nigdy nie
        zostala uniewazniona.
        Nie pierzcie sowityzmu Unii Europejskiej i RP.
        Jest tylko jedna kostytucja wolnej RP 1918 roku.
        • yasqier ?? leczysz sie gdzies?? 22.04.05, 22:32
          chyba ci sie w glowce poprzestawialo. piszesz z adresu uniwersuteckiego a
          mentalnosc buraka - dorwales sie do kompa sprzatajac office??
        • Gość: Bang! Re: nie dajcie sie oszukac propagandzie??? IP: 129.81.192.* 23.04.05, 00:36
          Jak moze takie bzdury pisac ktos kto
          pisze z adresu IP zakladu chemii
          amerykanskiego
          uniwersytetu? I czy juz zapomniales
          (lub zapomnialas) jak sie pisze
          poprawnie po polsku??
      • Gość: Alutka O zmądrzeli nie trzeba się logować !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.05, 22:43
        a
        • Gość: Bang! Re: O zmądrzeli nie trzeba się logować !!! IP: 129.81.192.* 23.04.05, 00:37
          Nie trzeba sie logowac bo - pewnie - temat
          dyskusji nie jest zbyt "goracy"!
      • Gość: Luzak Re: Odstąpię swoje miejsce pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.05, 22:54
        jakiemuś
        Anglikowi Niemcowi lub Francuzowi
        300 euro miesięcznie brutto .
        • yasqier a po co by mieli skorzystac? 22.04.05, 22:57
          zamiast tego proponuje - poszukaj sobie pracy za granica, zarobisz wiecej.
          powodzenia!!
          • Gość: sydneyczyk Re:to nie droga do dobrobytu w ciemnogrodzie... IP: *.dsl.nsw.optusnet.com.au 23.04.05, 04:13
            ciagle warcholstwo,lowlessnes - pozwolono wam zyc w demokracji i jaki efekt -
            cofnelisce sie 50 lat do tylu (stopa zyciowa) ja musze dosylac $1000
            miesiecznie zeby rodzina - pracujaca nie zdechla - checie sprowadzic emigrantow
            azjatow - w ciagu jednego pokolenia zrobia z was szmaciarzy. stopa zyciowa w
            australi zaczela spadac dramatycznie od czsu kiedy otwarto granice do zoltkow -
            przywiezli nrkotyki i korupcje - ruska mafia to pestka w porownaniu z zoltkami.
            tu po dwudziestu latach opanowali wiekszosc buisness i juz wchodza do zadow
            lokalnych. za 50 lat australia bedzie kolonia chinska. a co do pracy to nie
            zatrudnia bialych. robote maja tylko do swoich. tu oficjalne bezrobocie okolo
            5,5% ale kiedy sie doda bezrobotne panny z dziecmi pol mil, mentaly ill jeden
            mil- po dwoch latach na bezrobociu mozna dolaczyc do nich to obraz sie zmienia -
            2.5 mil glodnych geb na panstwa garnuszku i do tego okolo 2.5mil staruchow na
            rencie. sredni zarobek tu $50grant da mi standard zyciowy jaki mialem za czasow
            gierka w warszawie (pensja inz).
            czytajac te wasze posty - ciagle nie dorosliscie.
            • Gość: yasqier no to chlopie zle trafiles. trzeba bylo do toronto IP: 67.71.19.* 23.04.05, 05:47
              a jak ci azjaci przeszkadzaja to co za problem - wynos sie do polski. wole miec
              sympatycznych azjatyckich znajpmych niz znac chocby jdenego takiego rasiste i
              cwoka jak ty
              • Gość: Bibliotekarz Re: no to chlopie zle trafiles. trzeba bylo do to IP: 209.135.108.* 23.04.05, 21:34

Yasqier: 100% poparcia.

sydneyczyk: trochę mi cię żal. Ale niedużo.
                • Gość: sydneyczyk Re:fizycznie mizerne polskie dupki na emigracji... IP: *.dsl.nsw.optusnet.com.au 24.04.05, 02:45
                  polaczki na emigracji, popatrzcie w lustro - musicie przyznac ze w 90ciu %
                  jestescie niskodupnei - mali 170-175 z wredna maska, nic dziwnego ze czujeccie
                  sie nieswoja wsrod anglosakso wysokich przystojnych - znacznie lepiej wam wsrod
                  podobnych azjatow - pewnie stad to bratnia solidarnosc, spotkalem tu kilku w
                  mojej branzy, male to churchlawe i stlamszone - robote to ma nawet dobrze
                  platna ale social life to w wiekszosci azjo-afro emigro, jesli kobitke i nie
                  rodaczke to tylko azjatke najczesciej z filipin. tyle razy pisalem ze
                  potrzebujemy tu mlodych wysokich przystojnych chlopow - musimy poprawic ten
                  paskudny stereotyowy wizerunek polaka.
                  • maruda.r Re:fizycznie mizerne polskie dupki na emigracji.. 24.04.05, 03:57
                    Gość portalu: sydneyczyk napisał(a):

> polaczki na emigracji, popatrzcie w lustro - musicie przyznac ze w 90ciu %
                    > jestescie niskodupnei - mali 170-175 z wredna maska

Widzę, że masz jakies problemy. Współczuję.

• Gość: Bibliotekarz Z "fizycznie miernym" trochę spaliłeś, misiu IP: 209.135.109.* 24.04.05, 05:33

191 cm. Nie będę ci mówił ile podnoszę na płaskiej żebyś się jeszcze bardziej
                    nie zestresował...

"Paskudny stereotypowy wizerunek Polaka". Tak was tam w Australii postrzegają?
                    A, zapomniałem że ty tam jesteś... Nie martw się, może pozostali sprawiają
                    lepsze wrażenie.

"...robote ma nawet dobrze platna..." Rozumiem że cię denerwuje że wszyscy
                    zarabiają więcej od ciebie, ale tylko tyle na nich masz? Że się kolegują z Azjatami?

Niewiele.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka