to.ya 06.05.05, 14:32 1. Byl. 2. Nie zostal do dzisiaj zgloszony. 3. W miedzyczasie zwolnienie z pracy (konkretnie: nie przedluzona um-zlecenie) 4. Wstrzymana pensja, bo musze sie rozliczyc (a chwilowo nie dojde, bo gips) Co robic ? <wielka rozpacz> Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Burek Re: Wypadek w miejscu pracy IP: *.dint.wroc.pl 06.05.05, 14:37 a kto powinien zgłosić wypadek w miejscu pracy?! Odpowiedz Link Zgłoś
to.ya Re: Wypadek w miejscu pracy 06.05.05, 14:39 Gość portalu: Burek napisał(a): > a kto powinien zgłosić wypadek w miejscu pracy?! ZUS powiedzial, ze Pracodawca... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Burek Re: Wypadek w miejscu pracy IP: *.dint.wroc.pl 06.05.05, 14:52 hmmm... no to kaszanka... powiedzieli, ile jest na to czasu? żeby Cię jakiś termin nie ominął! może napisz do pracodawcy oficjalne pismo z prośbą o zgłoszenie do ZUS wypadku? żeby mieć podkładkę na wszelki wypadek? Odpowiedz Link Zgłoś
to.ya Re: Wypadek w miejscu pracy 06.05.05, 15:06 Tego nie powiedzieli, bo.... z nerwów zapomnialam zapytac :( Ale podobno 14 dni... :(((((( Dziekuje za podpowiedz dot. pisma. Bardzo cenna podpowedz. Dziekuje. O ile nie dam rady w poniedzialek dotuptac, to wysle poleconym zwrotnym. Rozklejam sie, shi(f)t... :( Odpowiedz Link Zgłoś
skupionyedi Re: Wypadek w miejscu pracy 06.05.05, 17:34 to.ya napisała: > Gość portalu: Burek napisał(a): > > > a kto powinien zgłosić wypadek w miejscu pracy?! > > > ZUS powiedzial, ze Pracodawca... Ale nie było pracodawcy - jeśli dobrze zrozumiałem, robota była na umowę zlecenie... Odpowiedz Link Zgłoś
to.ya Re: Wypadek w miejscu pracy 06.05.05, 17:56 skupionyedi napisał: > to.ya napisała: > > > Gość portalu: Burek napisał(a): > > > > > a kto powinien zgłosić wypadek w miejscu pracy?! > > > > > > ZUS powiedzial, ze Pracodawca... > > Ale nie było pracodawcy - jeśli dobrze zrozumiałem, robota była na umowę > zlecenie... Az sie boje zapytac czy i co to zmienia... Odpowiedz Link Zgłoś
skupionyedi Re: Wypadek w miejscu pracy 06.05.05, 19:29 to.ya napisała: > skupionyedi napisał: > > > to.ya napisała: > > > > > Gość portalu: Burek napisał(a): > > > > > > > a kto powinien zgłosić wypadek w miejscu pracy?! > > > > > > > > > ZUS powiedzial, ze Pracodawca... > > > > Ale nie było pracodawcy - jeśli dobrze zrozumiałem, robota była na umowę > > zlecenie... > > > Az sie boje zapytac czy i co to zmienia... Nie znam się natym, zapytaj w ZUSie. Prawda jest oczywista, pracując na umowę zlecenie nie jesteś pracvownikiem i nie przysługują Ci żadne prawa pracownicze wynikające z kodeksu pracy. Jak sprawa wygląda w kontekscie ubezpieczenia - nie wiem, nie powiem Ci. Przy następnej rozmowie z nimi, zadając pytanie nie zapomnij określić o jakie "zatrudnienie" chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
to.ya Re: Wypadek w miejscu pracy 06.05.05, 22:00 skupionyedi napisał: > to.ya napisała: > > > skupionyedi napisał: > > > > > to.ya napisała: > > > > > > > Gość portalu: Burek napisał(a): > > > > > > > > > a kto powinien zgłosić wypadek w miejscu pracy?! > > > > > > > > > > > > ZUS powiedzial, ze Pracodawca... > > > > > > Ale nie było pracodawcy - jeśli dobrze zrozumiałem, robota była na > umowę > > > zlecenie... > > > > > > Az sie boje zapytac czy i co to zmienia... > > Nie znam się natym, zapytaj w ZUSie. Prawda jest oczywista, pracując na umowę > zlecenie nie jesteś pracvownikiem i nie przysługują Ci żadne prawa pracownicze > wynikające z kodeksu pracy. > Jak sprawa wygląda w kontekscie ubezpieczenia - nie wiem, nie powiem Ci. > Przy następnej rozmowie z nimi, zadając pytanie nie zapomnij określić o > jakie "zatrudnienie" chodzi. Nawet po ponad pól roku pracy w tym miejscu pracy??? Odpowiedz Link Zgłoś
skupionyedi Re: Wypadek w miejscu pracy 07.05.05, 00:21 to.ya napisała: > Nawet po ponad pól roku pracy w tym miejscu pracy??? Ty na poważnie???? Odpowiedz Link Zgłoś
to.ya Re: Wypadek w miejscu pracy 07.05.05, 00:47 skupionyedi napisał: > Ty na poważnie???? Tak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: isiak Re: Wypadek w miejscu pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.05, 15:03 Musisz pracodawcy zgłosić wypadek na piśmie, potem należy sporządzić protokół z przesłuchania poszkodowanego i świadków, następnie skierowanie od pracodawcy do lekarza orzecznika ZUS. Wypadek do ZUSu zgłasza pracodawca lub pracownik po zakończeniu leczenia i rehabilitacji. PRacodawca ma obowiązek trzymania przez 10 lat dokumentacji powypadkowej. Szczegółu Dz.U. z 2002 nr 199 poz 1673 Odpowiedz Link Zgłoś
to.ya Re: Wypadek w miejscu pracy 06.05.05, 15:16 Gość portalu: isiak napisał(a): > Musisz pracodawcy zgłosić wypadek na piśmie, (...) Tez dziekuje serdecznie za podpowiedz. Naprawde. Czy jest jakis wzór zgloszenia wypadku? Serdecznie pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Burek Re: Wypadek w miejscu pracy IP: *.dint.wroc.pl 06.05.05, 15:22 Hej! spokojnie :) byle z gipsu wyleżć, to najwazniejsze... te 14 dni wydaje mi się prawdopodobne, bo czekanie do końca rehabilitacji jakoś do mnie nie przemawia... może i tak jest, ale ja proponuje Ci się zabezpieczyć takim pismem :) to nic nie kosztuje, a masz potwierdzenie, że pracodawca wie o wypadku. trzymaj się :) Odpowiedz Link Zgłoś
to.ya Re: Wypadek w miejscu pracy 06.05.05, 15:32 W jaki sposób liczy sie te 14 dni? Kalendarzowo? Pracowo? Jak liczyc ten weekend majowy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Burek Re: Wypadek w miejscu pracy IP: *.dint.wroc.pl 06.05.05, 15:38 nie ważne, jakkolwiek... pisz pismo, daj komuś do wysłania jeszcze dziś, ale wyślij za poręczeniem odbioru (polecony nie moim zdaniem wystarczy). niczym się nie przejmuj... mogłaś wyć z bólu i nie być w stanie niczego pisać, będzie dobrze, ale działaj! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
to.ya Re: Wypadek w miejscu pracy 08.05.05, 09:22 Gość portalu: Burek napisał(a): > nie ważne, jakkolwiek... > > pisz pismo, daj komuś do wysłania jeszcze dziś, > ale wyślij za poręczeniem odbioru (polecony nie moim zdaniem wystarczy). Tak wlasnie w piatek zrobilam. Serdecznie dziekuje za podpowiedzi. Mam nadzieje, ze wszystko bedzie OK... MUSI tak byc!!! Prawda? Velky pozdrav! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artmen A na co liczysz? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 08.05.05, 10:27 Tak z ciekawości: na co liczysz? Robisz jakieś ruchy, zajmujesz się tym, a być może walczysz o nic. Ktoś tu napisał, że sam sobie jesteś pracodawcą. Ja się na tym nie znam, ale możliwe, że to jest prawda. Co chcesz osiągnąć? Odpowiedz Link Zgłoś
to.ya Re: A na co liczysz? 08.05.05, 10:55 Chce zrobic wszystko, co sie da, by pózniej nie okazalo sie, ze cos przegapilam. Ze jednak mozna bylo cos zrobic a ... By wiedziec i moze komus podpowiedziec droge. Wiesz, zazwyczaj bylo tak, ze robilam cos dla innych, ze pomagalam. Chce zrobic cos dla siebie... Odpowiedz Link Zgłoś
to.ya Wstrzymana pensja-mozna tak???????? 09.05.05, 08:06 Mimo, iz podpisalam, ze bede nawet po rozwiazaniu umowy ponosic odpowiedzialnosc finansowa, to... z powodu "nie rozliczenia sie" mam wstrzymana wyplate pensji. Mogli tak zrobic? :( Odpowiedz Link Zgłoś