Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

L4 po ustaniu stosunku pracy

28.07.05, 19:55
    Po zakończeniu okresu wypowiedzenia umowy o pracę (przeze mnie) poszłam na
    L4, bo faktycznie organizm mi się w porzednim miejscu pracy nadwątlił. Teraz
    to już chyba będzie ostatnie, a też i pracę nową od września będę miała. Czy
    w międzyczasie tracę ubezpieczenie? Czy powinnam się zarejestrować w Urzędzie
    Pracy?
    Obserwuj wątek
      • Gość: aaaa Re: L4 po ustaniu stosunku pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.05, 19:59
        dopóki ZUS wypłaca L4, masz ubezpieczenie zdrowotne
        • bazylissa Re: L4 po ustaniu stosunku pracy 28.07.05, 20:02
          a jak się skończy L4 to koniec z ubezpieczeniem z dnia na dzień?
          • Gość: Małgoś Re: L4 po ustaniu stosunku pracy IP: *.kv.net.pl / *.kv.net.pl 28.07.05, 21:20
            Prawo do swiadczeń z opieki zdrowotnej masz jeszcze 30 dni po ustaniu obowiązku
            ubezpieczeniowego (ustaniu zatrudnienia) chyba, że pobierasz zasiłek przyznany
            na pods. przepisów o ubezp. chorobowym lub wypadkowym np. zasiłek chorobowy.
            Jeśli minie te 30 dni od rozw. umowy o pracę i skończysz pobierać zasiłek
            chorobowy to wszystko wskazuje na to, że nie masz prawa do świadczeń opieki
            zdrowotnej.
            W tej sytuacji możesz albo
            1) zostać zgłoszona do ubezpieczenia zdrowotnego u jakiegoś członka rodziny
            który jest ubezpieczony i ma obowiazek Cię do tego ubezpieczenia zgłosić.
            Taki obowiązek mają m.in. rodzice wobec swoich dzieci do ukończenia przez nich
            18 lat chyba, że się kształcą to do ukończenia 26 lat bądź małżonek wobec
            swojego małżonka.
            Jeśli te sytuacje odpadają
            opcja 2) rejestrujesz się w UP i wtedy jesteś obowiąkowo ubezpieczona gdyż
            bezrobotny nie podlegający obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego z innego
            tytułu podlega obowiązkowemu ubezp. zdrowotnemu z tytułu bycia bezrobotnym.
            Ale namieszałam ;-))
            • bazylissa Re: L4 po ustaniu stosunku pracy 29.07.05, 08:11
              Nie namieszałaś. Wsio jasne - muszę się natychmiast po zakończeniu terminu
              zgłosić do UP.
              • Gość: aaaaaaaa Re: L4 po ustaniu stosunku pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.05, 09:27
                masz to ubezpieczenie dopóki będziesz [obierać L4 z ZUSu, sama doświadczyłam
                • Gość: zagubiony Re: L4 po ustaniu stosunku pracy IP: *.pl / 195.150.76.* 31.07.05, 23:01
                  Witam,
                  Mam pytanko - jak w takim razie spojrzeć w tym konkretnym przypadku na ciągłość
                  pracy? Kolejny pracodawca może się pytać, do kiedy się pracowało i dlaczego nie
                  ma ciągłości. Bo L4, to przecież nie 'stosunek pracy' nawet jeśli się zaczęło w
                  trakcie zatrudnienia.

Nie wiem jak to zinterpretować, a jestem w podobnej sytuacji. Dzięki za
                  odpowiedź.
                  PZDR
                  • bazylissa Re: L4 po ustaniu stosunku pracy 01.08.05, 11:22
                    No właśnie! O tym nie pomyślałam...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka