Gość: adam Re: Czy jesteś wystarczająco bystry na policjanta IP: *.starnet.katowice.pl 08.09.05, 11:00 a co to ma do bystrosci co za powolone po co mi wiedziec co to jest np ontologia bzdura tak jak 50% z tego testu wiadomo od poczatku i trzeba zdawac sobie sprawe ze nikt madry w tym resorcie nie pracuje i idzie sie do grupy wariatów Odpowiedz Link Zgłoś
agata_s2 Re: Czy jesteś wystarczająco bystry na policjanta 08.09.05, 13:25 Pyt 28. W mieście, gdzie rodzi się 12 dzieci, prawdopodobieństwo urodzenia 8 dziewczynek i 4 chłopców wynośi 0,12085. Natomiast w mieście gdze rodzi się 120 dzieci prawdopodobieństwo urodzenia 80 dziewczynek i 4 chłopców wynosi 0,000086183. Więc żadna odp. nie jest prawidłowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mak Re: Czy jesteś wystarczająco bystry na policjanta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.05, 13:42 Wyliczyłaś to matematycznie, jednak życie może napisać własny scenariusz pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
asmok6 Re: Czy jesteś wystarczająco bystry na policjanta 26.10.11, 19:14 Gość portalu: mak napisał(a): > Wyliczyłaś to matematycznie, jednak życie może napisać własny scenariusz > pozdrowionka I w takim wypadku poprawna byłaby odpowiedź czwarta. Wszystkie pozostałe są błędne niezależnie od scenariusza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mak Re: Czy jesteś wystarczająco bystry na policjanta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.05, 13:47 słuchajcie ludziska pytania piszą madrale z Centralnego Ośrodka Metodyki i Szkolenia KGP, więc naturalne jest,że w pytaniach są błędbne odpowiedzi zazmaczane jako poprawne. Sztuką jest by myśleć jak oficer z COMS Komendy Głównej :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Czy jesteś wystarczająco bystry na policjanta IP: *.dsl.bell.ca 20.10.08, 07:25 Tu nie rozumiem bo prawdopodobienstwo 8 dziewczynek i 4 chlopcow w jednym jest takie samo jak 80 dziewczynek i 40 w drugim szpitalu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzyś Re: Czy jesteś wystarczająco bystry na policjanta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.09, 18:22 Hmmm. Jak Ty to sobie wyobrażasz? Jakie jest prawdopodobieństwo, że rzucając monetą wypadnie orzeł? 1/2 A jakie będzie prawdopodobieństwo, że rzucając 100 razy monetą 50 razy wypadnie orzeł? Też sądzisz, że 1/2??? A że wypadnie orzeł 49 razy? Albo 51? Przecież nie powinny się wiele różnić od 50! A że muszą być sobie równe, więc każde z nich musiałoby być mniejsze od 1/4. Jak dla mnie to zbyt duża różnica, żeby uznać ją za "niewiele". Jeśli Twoja intuicja podpowiada Ci inaczej to może zamiast stu rzutów weź pod uwagę milion. Chyba teraz prościej się zgodzić, że różnica pomiędzy prawdopodobieństwem, że będzie dokładnie pół miliona orłów a prawdopodobieństwem, że będzie ich pół miliona i jeden powinna być znikoma. Cóż to jest jeden w porównaniu z pół milionem! No to odpowiadam. 8 dziewczynek i 4 chłopców: 0,12084961 80 dziewczynek i 40 chłopców: 0,00008618 Dla porównania - rozkład 'fifty/fifty': 12: 0,22558594 120: 0,07268498 1: 0 *) 2: 0,50000000 4: 0,37500000 6: 0,31250000 10: 0,27343750 *) OK, OK - czasem zdarzają się bliźnięta, ale tego nie uwzględniłem. Ani chyba jeszcze rzadszego obojnactwa... Ogólny wzór? k - liczba chłopców n - liczba dzieci p - prawdopodobieństwo urodzenia chłopca P(k, n) = COMBIN(n, k) * p^k * (1-p)^(n-k) Odpowiedz Link Zgłoś
asmok6 Re: Czy jesteś wystarczająco bystry na policjanta 26.10.11, 19:24 Gość portalu: Krzyś napisał(a): > Hmmm. Jak Ty to sobie wyobrażasz? > > Jakie jest prawdopodobieństwo, że rzucając monetą wypadnie orzeł? 1/2 > > A jakie będzie prawdopodobieństwo, że rzucając 100 razy monetą 50 razy wypadnie > orzeł? Też sądzisz, że 1/2??? A że wypadnie orzeł 49 razy? Albo 51? Przecież ni > e > powinny się wiele różnić od 50! A że muszą być sobie równe, więc każde z nich > musiałoby być mniejsze od 1/4. Jak dla mnie to zbyt duża różnica, żeby uznać ją > za "niewiele". [ ...] > > Ogólny wzór? > > k - liczba chłopców > n - liczba dzieci > p - prawdopodobieństwo urodzenia chłopca > > > P(k, n) = COMBIN(n, k) * p^k * (1-p)^(n-k) Nie uwzględniłeś jednej rzeczy. Wpływ czynników zewnętrznych, to nie jest zamknięty układ. Z Twojego toku rozumowania wynika że prawdopodobieństwo urodzenia dokładnie takiej samej liczby z kazdej płci jest dużo niższe w większym szpitalu niż w mniejszym. Tymczasem w zadaniu z góry przyjęte było założenie z którego wynikało że prawdopodobieństwo takiego zdarzenia jest równe w obydwu szpitalach. Czyli wzór nie pasuje. Jeśli dla obydwu szpitali przyjmiemy inny rozkład prawdopodobieństw (no choćby ze względu na warunki środowiskowe, albo jakiś dominujący gen w danej społeczności, to nieistotne w sumie) to wyniki będą się znacznie różnić. Tak czy inaczej, z podanych odpowiedzi wszystkie były błedne, przy czym ostatnia była najbliżej prawdy, a ta oznaczona jako poprawna była fałszywa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janosik Re: Czy jesteś wystarczająco bystry na policjanta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.09, 20:38 pytanie jest w którym szpitalu się to zdarzyło a odpowiedz powinna brzmieć e) mogło się to zdarzyć w każdym szpitalu z tych 2 szpitali a autor tego pytania pomylił dane cyfrowe zagadki Jest to jedna z tych zagadek na bystrość matematyczną na znajomość zasad działań na liczbach wiadomo żeby chłopców było dwa razy więcej niż dziewczynek ich liczba całkowita musi byc podzielna przez 3 W ten sposob moge zadac pytenie ze we Francji rodzi sie dzinnie 186744 dzieci a w Polsce 186742 zazwyczaj w kazdym kraju na 1 chłopca przypada 1 dziewczynka pewnego razu w jednym kraju na 1 chlopca przypadały 2 dziewczynki. W którym odpowiedz jest prosta i do policzenia w kilka sekund jak sie zna zasadę podzielności liczby przez 3 czyli jeśli suma cyfr składowych liczby dzieli sie przez 3 liczba ta dzieli sie przez 3 Sprawdź sobie to sam jak dla mnie 28 pytanie jest skonstruowane przez idiotę dla idiotów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vhris Re: Czy jesteś wystarczająco bystry na policjanta IP: *.adsl.inetia.pl 26.07.12, 13:15 I tu i tu jest takie samo prawdopodobieństwo. Jest to proste losowanie bez powtórzeń, czyli prawdopodbieństwo równe jest tyle ile wynosi liczba sukcesów podzielona przez ogólna liczbę zdarzeń. W tym przypadku: Prawdopodobieństwo, że na 120 dzieci urodzi się 80 dziewczynek (i 40 chłopców) wynosi 80/120 czyli równo 2/3. Prawdopodobieństwo, że na 12 dzieci urodzi się 8 dziewczynek (i 4 chłopców) wynosi 8/12 czyli równo 2/3. Tym samym ktoś układający ten test strzelił babola z odpowiedziami... Matematyka jest królową nauk i powinna wrócić na maturę jako obowiązkowa w postaci zadań a nie testów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mak Re: Czy jesteś wystarczająco bystry na policjanta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.05, 13:39 Faktycznie pytania testowe obejmują podstawowy zakres wiedzy do szkoły średniej. Jednak osobiścienie nie jestem pewien, czy pytania nie powinny być bardziej ukierunkowane na prace policyjną, tak by pasjonaci zawodu dostawali sie do policji, a nie tylko osoby szykające pracy. Sam już nie wiem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zniechęcona Re: Czy jesteś wystarczająco bystry na policjanta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.05, 14:49 jestem bystra bo przeszlam pomyślnie całą poprzednią procedure kwalifikacyjną! ale ktoś w komędzie przetrzymal moje dokumenty i niestety teraz muszę powtóżyć test z wiedzy ogólnej i sprawnościowy.Nepotyzm w naszym kraju to straszna plaga i trzeba z nim walczyć,ale w pojedynke nie dam rady.A policiantką i tak będę!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Czy jesteś wystarczająco bystry na policjanta IP: *.los.net / *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.05, 11:50 Hej, przede mną dopiero wszystko, jeśli możesz to odpisz, czy pytania z wiedzy ogólnej się powtórzyły z przykładowego testu? Z góry wielkie dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fifidi Re: Czy jesteś wystarczająco bystry na policjanta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.05, 15:22 hello, czy ktoś wie jak wygląda test sprawnościowy?będę wdzięczna za odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
fifidi test sprawnościowy 08.09.05, 15:23 hello, czy ktoś wie jak wygląda test sprawnościowy?będę wdzięczna za odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kinga Re: test sprawnościowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.08, 15:02 Wytrzymałość - test wytrzymałościowy - wstępowanie (wbieganie) na stopień techniką "harwardzką" polega na wielokrotnym wejściu na stopień i zejściu ze stopnia w określonym czasie (180 s). Moc - rzut piłką 3 kg w pozycji stojącej przodem, zza głowy, oburącz na odległość min. 8 m. Siła wytrzymałości - min. 18 siadów prostych z leżenia tyłem w czasie 30 s. Siła- podciągnięcie się na drążku min. czterokrotne. Zwinność i koordynacja ruchowa- test zwinnościowy w skład którego wchodzi: bieg między chorągiewkami, przewrót gimnastyczny w przód, przemieszczanie się w pozycji na czworakach tyłem, przewrót gimnastyczny w tył. Po ukończeniu 2,5 miesięcznego szkolenia uczestnik programu rozpoczyna praktykę zawodową na którą składa się m.in. służba patrolowa, zabezpieczanie imprez masowych, ochrona placówek dyplomatycznych. Po ukończeniu 2,5 miesięcznego szkolenia uczestnik programu rozpoczyna praktykę zawodową na którą składa się m.in. służba patrolowa, zabezpieczanie imprez masowych, ochrona placówek dyplomatycznych. To bedzie miedzy innymi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pire ze smalcem Re: test sprawnościowy IP: 83.238.181.* 24.07.08, 14:32 tylko że ten schemat obowiązuje dla służby kandydackiej (odrabianie wojska). ogólnie jest łatwiejszy (w 2006 zrezygnowano z wchodzenia na stopień-bardzo męczące) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luqe Re: test sprawnościowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.08, 14:35 masz stare informacje, test sprawnościowy się już zmienił Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pire ze smalcem Re: test sprawnościowy IP: 83.238.181.* 24.07.08, 14:30 tor przeszkód jest odpowiednio wcześniej opublikowany-trzeba go przejsć w odpowiednim czasie- ja przygotowywałem sie do niego ok 2 tyg(przerabiałem go na sali gimnastycznej-w 2006 roku byl łatwy-ale z kobiet które były to tylko kilka zdało-miały problemy z manekinem i z rzutem piłką lekarską)-ale potem na psysiu zaczynają sie cyrki i na multi.-ogólnie jak nie masz pleców to lepiej poszukać pracy w cywilu za godziwą stawke-mnie si enie udało i nie żałuje-jak bym pracował w policji to z żoną jedlibyśmy chyba kit z okna a tak stać nas na to by żona nie pracowała Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ToJA Re: test sprawnościowy IP: *.szczecin.policja.gov.pl 06.08.09, 07:42 Na stronie www.policja.pl (rekrutacja) jest film, który pokazuje jak wygląda test sprawności fizycznej. Kliknij zaznaczenie pod zdjęciem dziewczyny skaczącej przez płotki w zakładce "program rekrut - test sprawności fizycznej". Nie ukrywam, że dla dziewczyn jest to trudny egzamin. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piegusek Re: Czy jesteś wystarczająco bystry na policjanta IP: *.int.contactpoint.pl / *.crowley.pl 08.09.05, 16:26 no ale nie napisali ile procent trzeba mieć aby zdać :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Czy jesteś wystarczająco bystry na policjanta IP: *.toya.net.pl 08.09.05, 17:17 Oby tylko takie łatwe pytania były na testach to ja też zdam (37/40). Pozdrawiam zdających egzaminy do Policji. Trzymajcie się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miszcz Re: Czy jesteś wystarczająco bystry na policjanta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.05, 17:45 znaczy,ze przyjmuja jak sie prawidlowo odpowie na 10% pytan...nie wierze, ze sa jacys madrzejsi policjanci... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S. Re: Czy jesteś wystarczająco bystry na policjanta IP: *.mim.pl 08.09.05, 18:24 Wielki rotfl, zenujaco niski poziom! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: glina Re: Czy jesteś wystarczająco bystry na policjanta IP: *.milc.com.pl / 213.17.131.* 08.09.05, 19:40 mój syn 14-to latek rozwiazał test na 70% ( tj. 28/40 poprawnych odpowiedzi), jeżeli przyjmują do mojej firmy na podstawie takiego testu to... chyba czas odejśc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Błąd w sugerowanej Re: Czy jesteś wystarczająco bystry na policjanta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.05, 20:42 28. W szpitalu „A” rodzi się dziennie 120 dzieci a w szpitalu „B” 12. Średnio w każdym ze szpitali rodzi się tyle samo chłopców, co dziewczynek. Jednego dnia w jednym ze szpitali urodziło się dwa razy tyle dziewczynek, co chłopców. * zdarzyło się to w szpitalu „A”, * zdarzyło się to w szpitalu „B”, * nie mogło się to zdarzyć, * z jednakowym prawdopodobieństwem może się to zdarzyć w szpitalu „A” i szpitalu „B”. Autorzy testu podają błędna odpowiedź. Sami idźcie do szkoły. Na maturze traba przywrócić matematykę. Oczywiście że "B" - odpowiedź nr.2 Dlaczego ? -rachunek prawdopodobieństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: Czy jesteś wystarczająco bystry na policjanta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.05, 21:27 Hmm.. Test przeszłam pozytywnie, myślę, że ze sprawnoscią też by nie było źle :)) Jednak jest małe ale, nie jestem "Marianem" :(( Do pracy w policji wciąż kobiety są dyskryminowane, szkoda, bo niejednokrotnie kobieta jest w stanie dorównać mężczyznom... Bardzo chciałabym pracować w policji - co z tego, skoro faceci są nadal bardziej faworyzowani, a kobiety od przypadku i po wielkich znajomościach są zatrudniane, by uniknąć etykiety "Nietolerancyjny"... Szkoda, bo wiele z nas świetnie odgrywałyby rolę strażniczek prawa i porządku... Pozdrawiam Serdecznie i życzę Miłego Dnia :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: policmajster Re: Czy jesteś wystarczająco bystry na policjanta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.05, 23:39 No jak nie, jak tak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: f2 Re: Czy jesteś wystarczająco bystry na policjanta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.05, 09:39 psy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bubu Re: Czy jesteś wystarczająco bystry na policjanta IP: 80.55.238.* 09.09.05, 10:20 ufff polecialo a tak chcialem byc posterunkowym cezarym :[ ale co tam wg. Mnie ten test i sprawnosc fizyczna schodza na dalszy plan liczy sie to jak traktujesz ludzi.. czy bedziesz wladca i panem czy normalnym czlowiekiem a nie cwaniakiem bo masz palke i pistolecik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MG Re: Czy jesteś wystarczająco bystry na policjanta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.05, 10:59 36/40 punktow.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nomad Re: Czy jesteś wystarczająco bystry na policjanta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.05, 20:44 w pytaniu 31, odp jest zła, poniewaz po wylaczeniu kompa znika zawartosc pamieci RAM a nie pamieci zewnetrznej. Nie wiem kto ukladal to pytanie, ale sie cosik pomylil. a punktów mialem 33 :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oli Re: Czy jesteś wystarczająco bystry na policjanta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.05, 20:51 Ja nie zdałem. Błedy że głowa boli. Pamięć zewnetrzna sie kasuje po wyłaczeniu komputera. A mi tu kaktus rosnie. Jaja sobie robia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Machiavelli Re: Czy jesteś wystarczająco bystry na policjanta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.05, 21:40 w 31 pytaniu jest byk, znika zawartość ramu, a nie pamięc zewnętrzna, widnocznie pisał to informatyk po Polibudzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JA JAK SIĘ WYŁĄCZA KOMPUTER TO CO ZANIKA???????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.05, 23:55 PAMIĘĆ ZEWNĘTRZNA??? CZYLI CO? DYSKIETKA???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Czy jesteś wystarczająco bystry na policjanta IP: *.smrw.lodz.pl / *.smrw.lodz.pl 10.09.05, 00:14 Szkoda że ktoś kto przygotował ten test sam nie nadaje się na Policjanta. W pytaniu 31 jest zaznaczona błędnie poprawna odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amazonka72 Re: Czy jesteś wystarczająco bystry na policjanta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.05, 11:10 nie jest aż taki trudny...rozwiązując go bez rzadnego przygotowania zdobyłam 30 punktów! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cieciu Czy jesteś wystarczająco bystry na policjanta? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.05, 12:22 Szkoda tylko, że test ma błędy [pyt. 28, 31] Odpowiedz Link Zgłoś