Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

przeprowadzka z Polski

10.09.05, 16:25
    Witam. W przyszłym tygodniu kolejna rozmowa w mojej firmie (tym razem w
    centrali w UK) na temat ewentualnego przeniesienia. Sprawa wygląda obiecująco,
    jeśli decyzja będzie OK, to czeka mnie przeprowadzka. Tutaj w Polsce mam swoje
    mieszkanie i nie zamierzam go wcale likwidować, tam bym wynajmowała
    mieszkanie. Przewiezienia dobytku na dwa lata w walizkach to sobie raczej nie
    wyobrażam, z kolei mebli ani pralki też z sobą ciągnąć nie będę. Kto ma chwil
    kilka podzielić się doświadczeniem? Pytań mi się nasuwa wiele. Jak przewieźć
    te rzeczy (ubrania, sporo książek, rzeczy osobiste, może serwis do herbaty i
    trochę talerzy, gary, pościel, ręczniki...): paczki pocztowe (?!), firma
    przeprowadzkowa, jakiś kontener? Kto może polecić firmę? Czy drobny sprzęt AGD
    typu żelazko, odkurzacz - zwykle zastaje się w wynajmowanym lokum (chyba
    nie?), a jeśli tak, to sugerowalibyście zabrać z Polski i dołączać przez
    adapter, czy nie chrzanić się i kupić na miejscu? Czy aparat telefoniczny z
    eurozłączką pasuje do ichnich gniazdek? Komputer i osprzęt koniecznie chcę
    zabrać stąd - czy mam spodziewać się jakichś problemów, poza kwestią samej
    wtyczki, że ma inny kształt? Telewizor - czy zwykle jest, czy się wypożycza (u
    znajomej Angielki widziałam kiedyś, że TV i wideo miała wypożyczone), czy
    warto wlec z kraju, czy drogo na miejscu? Radio - czy zakres się zgadza? O
    rety, jak sobie myślę, to mi się aż odechciewa...Liczę na wsparcie duchowe :-))
    Obserwuj wątek
      • Gość: mm Re: przeprowadzka z Polski IP: *.access.as9105.com 12.09.05, 15:26
        Witam.Myśmy się przenieśli tu z gratami,pociągnęliśmy przyczepkę z meblami.Nikt
        się nie czepiał o nic,nawet nie zajrzeli.Jeśli chodzi o sprzęt,to tv nam tu nie
        chodzi,nie ma głosu,a przestrojenie podobno niemało kosztuje.Kompik
        chodzi,żadnych problemów.Nie wiem,jak telefon,bo dostaliśmy tu w
        prezencie :).Radio też mamy już angielskie,ale w naszym budziku z Polski
        łapiemy.A w większości naszych sprzętów zmieniliśmy poprostu wtyczki.Pozdro!
        • xiv Re: przeprowadzka z Polski 12.09.05, 17:01

ja swego czasu przeprowadzlem sie w druga strone :) i tez sie nie czepiali na
          granicy

transport: jest cala masa firm transportowych UK-PL-UK - najbardziej ceniona (i
          ciut drozsza jest Eagle Transport) - przeszukaj siec a znajdziesz ich troche,
          cena zaczyna sie od okolo funta za kilogram, ale jesli bedziesz miala duzo
          rzeczy - wyjdzie taniej

elektronika: IMHO im mniej rzeczy wezmiesz tym lepiej - wtyczka to znany
          problem, ale latwy do obejscia; po prostu elektronika jest tu tania, a juz
          uzywana 2-3 letnia potrafi kosztowac grosze; jak przejdziesz do nowego odzdzialu
          napisz grzecznie, ze jestes nowa i potrzebujesz: zelazko, radio, etc... nie
          sadze abys miala problem z dostaniem ich po bardzo okazyjnych cenach

meble: mozesz zazyczyc sobie (to znczy szukac) umeblowane mieszkanie
          • agulha Re: przeprowadzka z Polski 13.09.05, 00:45
            Dziękuję i czekam na jeszcze :-). No tak, mieszkanie na pewno będę brała
            umeblowane, ani mi się śni meble zabierać, ale z kolei taki komputer - wezmę, bo
            po co mi komputer+nowa drukarka+monitor LCD+skaner w podajnikiem w pustym
            mieszkaniu, kupienie tego samego w UK to duży wydatek no i instalowanie
            wszystkich programów jeszcze raz, zgroza...Na razie przesunęli mi termin rozmowy
            kwalif. Bawią się z tą aplikacją już 3 miesiące, gorzej niż w Polsce...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka