Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

biuro rachunkowo - ksiegowe

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.05, 15:11
    Hej chciałabym otworzyć w przyszłości własne biuro rachunkowe. Czy wiecie
    może jaki kalifikacje powinnam posiadać? Mam wykształcenie wyższe
    ekonomiczne. Teraz robię podyplomówkę z rachunkowości i niby będę posiadać
    uprawnienia do prowadzenia ksiąg. Niby bo nie mam 3 letniej praktyki.Ale co
    jeszcze? Czy trzyletnia praktyka jest obowiązkowa?
    Doradżcie :)

Obserwuj wątek
      • Gość: Beataw Re: biuro rachunkowo - ksiegowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.05, 15:57
        Niestety, rzeczywiście tylko "niby" posiadasz wymagane kwalifikacje:). Do
        prowadzenia biura rachunkowego potrzebny jest Certyfikat Księgowego. Mogą go
        otrzymać osoby, które spełniają jeden z poniższych warunków:

- udokumentowały trzyletnią praktykę w księgowości oraz posiadają wykształcenie
        wyższe magisterskie uzyskane na jednym z kierunków ekonomicznych o specjalności
        rachunkowość, w jednostkach organizacyjnych uprawnionych, zgodnie z odrębnymi
        przepisami, do nadawania stopnia naukowego doktora nauk ekonomicznych,

- udokumentowały trzyletnią praktykę w księgowości, posiadają
        wykształcenie wyższe magisterskie lub równorzędne oraz ukończyły studia
        podyplomowe z zakresu rachunkowości w jednostkach organizacyjnych uprawnionych,
        zgodnie z odrębnymi przepisami, do nadawania stopnia naukowego doktora nauk
        ekonomicznych,

- udokumentowały dwuletnią praktykę w księgowości, posiadają
        wykształcenie co najmniej średnie oraz złożyły z wynikiem pozytywnym egzamin
        sprawdzający kwalifikacje osób ubiegających się o certyfikat księgowy.

• Gość: justyna Re: biuro rachunkowo - ksiegowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.05, 17:59
          Dziękuję za odpowiedź. Wiem, że brakuje mi jeszcze praktyki niestety to nie
          jest takie proste. Szukałam pracy w biurach rachunkowych. Niestety bez
          powodzenia. Ale zastanawiam się czy mogłabym otworzyć własne biuro i zatrudnić
          księgową przy której miałabym praktykę? Zresztą raczej nie ponieważ nie stać
          mnie na coś takiego ale może znalazłby się jeszcze jakiś inny sposób.
          Naprawdę chciałabym rozwijać się w tym kierunku, ale nie wiem jak sobie z tym
          poradzić.
          Pozdrawiam :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka