Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

CUDOWNY SPOSOB NA ZMNIEJSZENIE BEZROBOCIA

IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 17.09.02, 14:42
    Mysle,ze na pewno jest wiele takich osob jak ja,ktore wplynely na
    zmniejszenie bezrobocia.Otoz bylam 1,5 roku na bezrobociu,nastepnie rok bez
    prawa do zasilku,ale caly czas zglaszalam sie do Urzedu pracy.Do tej pory
    pracy nie znalazlam ani urzad zadnej pracy nie zaproponowal.Obecnie weszly
    nowe przepisy tzn.ze jesli maz pracuje to ja mam przejsc na ubezpieczenie
    meza.W tej sytuacji nie ma sensu co miesiac chodzic do urzedu podpisywac sie
    i stac w dlugich kolejkach.W taki oto sposob zostalam skreslona z listy
    bezrobotnych chociaz w dalszym ciagu nie mam pracy.Na pewno wielu jest takich
    jak ja,ktorzy zmniejszyli wskaznik bezrobocia,ale czy TO JEST SPOSOB ?
    Jak mozna w ten sposob ludzi traktowac?-byc bez pracy a jednoczesnie nie byc
    bezrobotnym.Teraz zastanawiam sie wiec do jakiej kategorii ludzi ja naleze?
    Ani emerytka-/22 lata pracy,49 lat/,ani rencistka/renty nie przyznano chociaz
    jestem powaznie chora,ani pracujaca /pracy nie ma ,nie ten wiek/,ani
    bezrobotna.Oczywiscie wszystkie oplaty musze placic 100 % bez zadnych ulg np.
    bilety itp.To chyba tylko nasz kochany rzad mogl wpasc na tak cudowny sposob
    zmniejszenia bezrobocia.W taki sposob jest ono ukryte,bo inaczej byloby
    duzo,duzo wieksze.
    Obserwuj wątek
      • Gość: Paweł K. kolejna sztuczka rządu który chce dobrze wypaść IP: 156.17.34.* 19.09.02, 12:02
        Ciekawe ile jest osób takich jak Ty?
        • Gość: nobody Re: kolejna sztuczka rządu który chce dobrze wypa IP: *.net.pulawy.pl / 10.7.12.* 19.09.02, 21:10
          bardzo bardzo duzo i to nie zart
      • Gość: Ewex Re: CUDOWNY SPOSOB NA ZMNIEJSZENIE BEZROBOCIA IP: 217.96.91.* 20.09.02, 10:58
        Mnie już nic w Polsce nie zdziwi. Większość ludzi ma dołek. Sytuacja jest
        tragiczna, uważam że większość tak myśli.
        Rząd chwali się że wskaźniki gospodarcze pokazują że gospodarka wychodzi z
        recesji, ale co to ma faktycznego z nami? Nic. Do tych "pozytywnych" wskaźników
        przyczynia się to co napisała koleżanka w 1 poście.
        Tragedia normalnie.
        • Gość: iza Re: CUDOWNY SPOSOB NA ZMNIEJSZENIE BEZROBOCIA IP: 195.117.159.* 20.09.02, 12:33
          A ja kiedys pracowałam w "Urzedzie Pracy' i wiem dokladnie jak się 'robi
          statystyki:
          poza opisana wyzej metoda wzywa sie zarejestrowanych bezrobotnych co chwile,
          zeby zniechecic, albo daje oferty pracy zupelnie nieprzystajace do mozliwosci i
          uwala za odmowe.
      • Gość: Ewa Re: CUDOWNY SPOSOB NA ZMNIEJSZENIE BEZROBOCIA IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 15.10.02, 20:04
        Dziekuje za wypowiedzi,chociaz jest ich bardzo malo-mysle,ze wiadomo z jakich
        wzgledow.Ludzi takich jak ja na pewno jest bardzo,bardzo duzo a wskaznik
        bezrobocia z pewnoscia nie wynosi 18 % lecz duzo wiecej a moze 4O %.Jednak tacy
        ludzie nie maja dostepu do internetu i nie moga sie po prostu tu
        wypowiedziec.Czesto mozna przeczytac wypowiedzi o zarobkach 3-5..tys.ale
        otakich jak ja,ktorzy sa bez pracy ajednoczesnie nie sa bezrobotnymi i
        niewiadomo do jakiej grupy ludzi naleza po prostu sie nie mowi.Pozdrowienia.
        • Gość: agulha Re: CUDOWNY SPOSOB NA ZMNIEJSZENIE BEZROBOCIA IP: *.acn.pl / 10.131.128.* 16.10.02, 09:01
          A właściwie jak to jest w innych krajach? Z tego, co słyszałam, w takich, jak
          USA i Wielka Brytania z definicji zakłada się, że kobieta przy mężu nie chce
          pracować, to znaczy NIE liczy się jej jako bezrobotnej. Może odezwie się ktoś
          stamtąd i potwierdzi lub zaprzeczy?
          Aha, co do Polski, znam przykład pozytywny! Znajoma pani,żona dobrze
          zarabiającego człowieka wolnego zawodu [architekta] przez wiele lat nie
          pracowała, zajmowała się domem. Miała wyższe wykształcenie, ale takie mało
          konkretne. Dzieci dorosły,ona postanowiła zrobić studia - nie pamiętam w tej
          chwili, czy podyplomowe, czy uzupełniające - z administracji publicznej, czy
          jakoś tam.Dojeżdżała na nie na prywatną uczelnię poza Warszawę i wszyscy
          myśleli, że łudzi się biedaczka. Aha, lat to ona ma około 50. I wyobraź sobie,
          znalazła pracę w jednej państwowej instytucji, a potem w drugiej, pracuje i
          zadowolona.
          Chcę przez to powiedzieć, że nigdy nie należy się poddawać i że nawet w tym
          parszywych czasach bywa normalnie.
          POzdrawiam
          • Gość: Ewa Re: CUDOWNY SPOSOB NA ZMNIEJSZENIE BEZROBOCIA IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 17.10.02, 12:23
            Uwazam,ze w tych parszywych czasach jak piszesz niestety nie jest
            normalnie.Moze jestes z jakiejs wiekszej miejscowosci,ale ja mieszkam w malym
            miadteczku gdzie na prawde pracy nie ma i byc nie moze bo wszystko po koleji
            zostalo zniszczone-zaklady ktore zatrudnialy po kilka tysiecy ludzi juz nie
            istnieja,zostaly ruiny w oplakanym stanie,a gdzieniegdzie przechwycili to drobni
            prywaciarze,ktorzy wyciskaja ostatnie soki z kilku zatrudnionych pracownikow i
            calkiem dobrze sie bogaca ich kosztem.Ludzie ci pracuja po 16 godz.na dobe bo
            nie maja innego wyjscia i sie ciesza,ze jeszcze pracuja.Poza tym ludzie po 35
            roku zycia bez renty nie maja zadnych szans pracy.Oni sa juz nikomu nie
            potrzebni.To rencisci,ktorzy maja jakis dochod maja wieksze szanse w dostaniu
            pracy.CZY TO WSZYSTKO JEST NORMALNE ?
      • Gość: Le Niuch Re: CUDOWNY SPOSOB NA ZMNIEJSZENIE BEZROBOCIA IP: Pantera.bazapartner.pl:* / *.gazeta.pl 15.10.02, 22:15
        Te "statystyczno-definicyjne" metody obniżania stosuje się od lat. Wystarczy
        prześledzić ustawową definicję bezrobotnego w latach 1989-2002. Kilka lat temu
        wyjęto z zakresu definicji "bezrobotny" osoby którym przyznano tzw. świadczenia
        i zasiłki przedemerytalne (mimo że tak jak nie pracowały tak nie pracują),
        wcześniej zrobiono to samo z rencistami z których uczyniono tzw. "poszukujących
        pracy". To pewnie nie wszystkie przykłady ale te w tej chwili przychodzą mi do
        głowy.
        • Gość: fun Re: CUDOWNY SPOSOB NA ZMNIEJSZENIE BEZROBOCIA IP: *.pkobp.pl 16.10.02, 09:15
          wszyscy macie dużo racji - lecz co zrobić aby było lepiej? Moja propozycja:
          podatki podatki i jeszcze raz podatki :) zmniejszyc oczywiście i nie dobijać
          rodzącej sie w bólach przedsiębiorczości, jakie jest wasze zdanie
          • Gość: koles Re: CUDOWNY SPOSOB NA ZMNIEJSZENIE BEZROBOCIA IP: *.telkab.pl 17.10.02, 20:13
            Gość portalu: fun napisał(a):

> wszyscy macie dużo racji - lecz co zrobić aby było
            lepiej? Moja propozycja:
            > podatki podatki i jeszcze raz podatki :) zmniejszyc
            oczywiście i nie dobijać
            > rodzącej sie w bólach przedsiębiorczości, jakie jest
            wasze zdanie

Możesz wytłumaczyć jak podatki zabijają ROZWÓJ
            przedsiębiorczości? Przecież podatki płaci się od
            dochodu a nie przychodu, więc inwestując prawie wszystko
            (rozwijając) można płacić prawie zero podatku. (Nie mówię
            o ZUsach itp oczywiście)
            • chejski Re: CUDOWNY SPOSOB NA ZMNIEJSZENIE BEZROBOCIA 22.10.02, 18:52
              Podatki płaci się również od obrotu...

Minimalna składka ZUS jest ogromną przeszkodą w rozpoczynaniu działalności...

Gdy oferujesz swe usługi (lub sprzedajesz towary albo produkty) firmom musisz
              się liczyć z odroczonym terminem płatności.
              Nie masz gwarancji czy Ci zapłacą, ale podatki MUSISZ zapłacić...

Wszyscy bezrobotni powinni mieć prawo do co najmniej 6 miesięcznego zwolnienia
              z obowiązku płacenia składki ZUS...
      • kuba_wr Re: CUDOWNY SPOSOB NA ZMNIEJSZENIE BEZROBOCIA 16.10.02, 10:12
        Policzmy. Ok 20% osób w Polsce w wieku produkcyjnym jest oficjalnie
        zarejestrowana jako bezrobotni. Do tego dodajmy:
        - osoby, ktre tak długo są bez pracy, że utraciły status bezrobotnego;
        - renciści, z których jeszcze wielu, mimo wojny, jaką wydał ZUS, traktuje rentę
        jako formę zasiłku, nie będąc inwalidą;
        - osoby na zasiłkach przedemerytalnych
        - osoby, które się nie rejestrują, bo
        a) się wstydzą,
        b) uważają, że to nie ma sensu,
        c) robią na czarno,
        - ukryte bezrobocie na wsi, gdzie często cała rodzina wegetuje na
        kilkuhektarowym poletku, lub, co często się zdarza, jej jedynym żywicielem jest
        rencista lub emeryt

To chyba dużo przekracza te 20%, no nie. A ile osób z tych, które mają pracę,
        jest w stanie się z niej utrzymać? Za często poniżej 1000 zł na miesiąc.
        Tragedia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka