Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Ile się teraz szuka pracy ??

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.05, 19:48
    Jestem absolwentem Instytutu Historycznego Uniwersytetu Warszawskiego (studia
    dzienne 5 letnie) oraz podyplomowego Studium Samorządu Terytorialnego i
    Rozwoju Lokalnego na UW. Od pół roku szukam pracy w Warszawie i okolicach i
    nic....ile to jeszcze potrwa? Co się dzieje ? Ile się teraz średnio szuka
    pracy?
    Obserwuj wątek
      • Gość: qwertyu Re: Ile się teraz szuka pracy ?? IP: *.acn.waw.pl 11.11.05, 19:52
        Bo musisz zmienić jedną rzecz:

prace ma: albo ten kto ma firme
        albo ten kto jest zatrudniony przez firmę obcokrajowców. Polski pracodawca to sk%$%#$%#syn i tyle. PozdroZatakuj, angielskiego nie po to się uczysz by rozumiec piosenki, ten język ma na ciebie pracować. Tak jest w moim przypadku. Szukałem pracy jako informatyk, i co? dopiero w zagranicznej firmie moja propozycja zapłaty była dla niech smiesznie mała, żyj w Polsce i w Polsce Pracuj ale dla obcych. POzdro i pomyśl o tym.
        • Gość: Marcin Re: Ile się teraz szuka pracy ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.05, 20:01
          Może i masz rację. Jak niczego sensownego nie znajdę jeszcze przez pół roku to
          zastanowię sie nad wyjazdem za granicę. Ale szkoda mi wyjeżdzać z mojej
          ukochanej Warszawy....
        • Gość: Marcin Re: Ile się teraz szuka pracy ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.05, 20:16
          No tak...ale pozostaje pytanie: czy za granicami RP znajdziemy coś na miarę
          naszych ambicji i wykształcenia ??

PS.Ja też myślałem o pracy w szkole jako nauczyciel historii ale nie mam do
          tego powołania...a bez niewiele tam da się zdziałać.Pracowałem na studiach jako
          przewodnik miejski po Warszawie i wiem jak to jest.
      • Gość: laura Re: Ile się teraz szuka pracy ?? IP: *.tvk.wroc.pl / *.unreg.tvk.wroc.pl 11.11.05, 20:03
        Witam,
        ja jestem absolwentką politologii i moja sytuacja jest podobna do Twojej:(
        Niestety humaniści na rynku pracy nie mają racji bytu... Dla mnie teraz jedynym
        wyjściem jest zmiana zawodu (tylko za co?) lub postarać się o posagę
        nauczycielki w szkole (urzędy odpadają, jeśli nie masz "pleców").
        Mimo wszystko życzę powodzenia i cierpliwości;)
        • Gość: Marcin Re: Ile się teraz szuka pracy ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.05, 20:09
          No właśnie myślałem o pracy w urzędzie. Ale się nie poddaję. Uważam, że jestem
          dobrze przygotowany do pracy.

POZDRAWIAM.
          • Gość: gggggg Re: Ile się teraz szuka pracy ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.05, 21:41
            Osoby z wyzszym wyksztalceniem teraz nawet o podreferendarza sie bija. Bylam
            niedawno na konkursie i jak debil sie czulam, bo skonczylam tylko szkole
            policealna i jestem w trakcie studiow. No i podobno bez znajomosci trudno.
        • Gość: qwertu Ej Stary nie jest tak źle.. IP: *.acn.waw.pl 11.11.05, 20:15
          to ja gosciu na qwertu - pisałem ci posta. Uwierz mi wysłałem 200 Różnych aplikacji CV + LM i miałem z ok 30 rozmów. Jestem po psychologi a pracuje jako informatyk w zagraniocznej firmie.

Nie wazne co skonczyłeś, Powtórzę to z PRzyjemnoscią POLSKI PRACODAWCA TO SKUR43354454SYN!!!1
          Możesz mieszkać w Polsce ale wbijaj się do obcokrajowców, bo:

- nie znaja jeszcze umowy zlecenia ani pracy na czarno,
          - bo płaca za prace a potem wymagaja, nasi tylko wymagają a płacą wtedy kiedy mają ochote
          - tak a praca wymusza korzystanie z języka, i musisz mówić bo inaczejj koniec

Więcej optymizmu, ostatnio rzuciłem robote w Polskiej firmie i przeniosłem się do Amerykanskiej. Jak? dział kariera albo praca na stronie. Wysłałem - zadzwoniłem po 2 dniach by się upewnic czy dotarło, i potem tak poszło.

Wszystko po angielsku, i pamietaj zadnych kompleksów, twoim podstawowym językiem jest Polski, angielski to drugi jezyk.
          W ogłoszeniach pie545453sza bzdury ze wszedzie jest bezwzglednie potrzebny, Mi jest bo cos załatwiam po angielsku.Ale po cholere parkingowemu angielski albo studia MBA cieciowi?

Zrób co ci powiedziałem wyslij 200 CV i lm, staraj się je zmieniac, potem kolejne 200. I baw się dobrze na rozmoawie. Na pare rozmów przychodze w garniturze a na niektóre w swetrze, i co i wazne jest to jakim jesteś człowiekiem a nie inne frazesy. Rób swoje rocznik 78" pozdrawia
        • seth.destructor To wiadomo od jakichś dwudziestu lat 11.11.05, 21:09
          I jakoś ciągle przybywa studentów a potem magistrów, którzy niby mają wyższe
          wykształcenie, a tak naprawdę nic nie umieją. Nic, za co ktoś drugi miałby
          ochotę zapłacić.
          • Gość: Marcin Re: To wiadomo od jakichś dwudziestu lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.05, 21:18
            No wiesz....po studiach historycznych pewnie że nie będę się znał na
            programowaniu, inżynierii genetycznej czy budowie mostów.
            Nie wszyscy kończą studia techniczne...

Ja wiedziałem, że sama historia to trochę mało dlatego poszedłem na podyplomowe
            z samorządu terytorialnego i rozwoju lokalnego. Chodzi mi jeszcze po głowie
            podyplomówka z dziennikarstwa ale mam już powoli dość nauki - chciałbym
            wreszcie zacząć realizować się zawodowo a nie tylko zaliczać kolejne egzaminy.
      • Gość: OM Re: Ile się teraz szuka pracy ?? IP: *.satfilm.net.pl / *.satfilm.pl 11.11.05, 20:07
        Ja od 2 miesięcy...na ostatniej rozmowie kwalifikacyjnej padło pytanie..."a od
        jakiego czasu Pani szuka pracy?", odpowiedziałam, że od 2 miesięcy Pani HR
        spojrzała wzrokiem mówiącym oj cos długo długo, czyżby nikt Cie nie chciał?...,
        brrrrrrrr ale czy 2 miesiące to długo?
        Jeszcze nie tracę nadziei, ale jak dalej będzie się działo tak jak do tej pory
        to też pakuje walizki i sie ewakuuję z tego smutnego kraju...
        pozdrawiam wszystkich szukających
        • Gość: qwertu Do OM IP: *.acn.waw.pl 11.11.05, 20:23
          Ej a wiesz że rozmowa kwalifikacyjna to jest rozmowa dwóch równych stron. Nie musiałaś odpowiadac na te pytanie. Ja bym się spytał, a jak pani uwaza jak długo szukam pracy, ? to pani nie czytała mojego CV?

Ja ostatnio miałe m w centum Warszawy rozmowe, z Gównym dyr ds. finansów i HE -owcem.
          Sóźnili się z 10 min, a ja byłem przed czasem 5 minut, nie mieli mojego Cv bo...zgubili!!!!! i jeszcze starali się wyciągać poufne dane z poprzednich miejsc pracy.

40 minut gadania o d....ie maryni i koniec. Potem mail informuje pana ze niedostał się pan do 2 etapu rekrutacji. Napisał moje imie i nazwisko z małej litery, a w dwóch zdaniach zrobił 2 błędy ortograficzne.
          Też podziękowałem i olałem frajera.
          Ludzie, takich gosci jest masa, dostali się na stanowiska w latach 90 tych i jak sa przy korycie to blokuja innych. Pozdrawiam serdecznie i głowa do góry!!
          • seth.destructor Re: Do OM 11.11.05, 21:11
            Ej a wiesz że rozmowa kwalifikacyjna to jest rozmowa dwóch równych stron. Nie
            musiałaś odpowiadac na te pytanie. Ja bym się
            spytał, a jak pani uwaza jak długo szukam pracy, ? to pani nie czytała mojego CV?

No właśnie, a większość Polaków przybiera pozę dziada proszalnego i potem
            zdziwiona, że jałmużnę dostaje. No jak pracodawca ma cenić osobę, która się sama
            nie ceni?
            • Gość: OM Re: Do OM IP: *.satfilm.net.pl / *.satfilm.pl 12.11.05, 10:49
              Przepraszam, ale o jakiej znowu ty postawie dziada proszczalnego mówisz? i o
              jakiej jałmużnie? Nie bardzo rozumiem..., co wspólnego ma fakt, że
              odpowiedziałam na to pytanie z jałmużną?
              pozdrawiam
      • Gość: ankaka Re: Ile się teraz szuka pracy ?? IP: 80.72.46.* 11.11.05, 21:13
        Ja szukałam pracy niecały miesiąc. We wrześniu obroniłam pracę mgr.Jestem
        absolwentką ochrony środowiska na UW.
        • Gość: robi Re: Ile się teraz szuka pracy ?? IP: *.acn.waw.pl 11.11.05, 21:34
          Co mówi absolwent ochrony srodowiska do studenta 2 roku tego tez kierunku?

Z ketchupem czy bez?
      • Gość: marcin_r Re: Ile się teraz szuka pracy ?? IP: 213.199.204.* 12.11.05, 08:35
        Gdzieś czytałem, że przeciętnie pół roku. Ale jak to bywa z uogólnieniami to nie
        jest jedyna słuszna odpowiedź. Wszystko zależy od umiejętności, doświadczenia,
        wiedzy, pewnie i zaangażowania, szczęścia. Ktoś może szukać dwa lata i nie
        znajdować w dalszym ciągu, a o kogoś mogą się bić head hunterzy.
        • oblesna_swinia [...] 12.11.05, 14:57
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: szukający Re: Ile się teraz szuka pracy ?? IP: *.n4u.krakow.pl / *.n4u.krakow.pl 19.11.05, 11:10
        Ja szukam od 1,5 roku .Jestem po studiach (bankowaść z doświadczeniem)mam 43
        lata wszędzie dają mi do zrozumienia że jestem za stary. W między czasie
        próbuje dorabiać, ale już mam dosyć tego. Pozdrawiam
      • Gość: Robrto To zależy IP: *.acn.waw.pl 19.11.05, 14:04
        Ja właśnie rzuciłem jeda prace a z drugiej zwolnili, mnie firma zagraniczna. Nie miałem biegłego ang. Ale człowiek zyje dalej. To tak jak spierniczyć się z wysokiego drzewa, czas wstania proporcjonalny do wysokosci dzewa. Jak wysledsz ok 140 ofert lub wiecej, czas oczekuwania zmniejszasz proporcjonalnie do ilosci i jakości wysłanych dokumentów. Głowa do góry, ja planuje szukac 1,5 miesiaca, bo wysle ok 400 CV +LM i do niektórych pare razy, a czasem nawet nowe CV wstawie. Podzwonie, pochodze po firmach. Odpowiedz jest taka tak długo szukasz pracy na ile cie stac, potem juiz nieprzebierasz.
        • mkk13 Re: To zależy 19.11.05, 14:55
          Może zamiast hurtowej ilości CV warto skupić się na ich jakości, zebrać
          konkretne referencje? Poza tym większość dużych firm ma porządne bazy
          Kandydatów i wysyłanie do nich kilkakrotnie CV nic nie zmienia, jak raz Cię
          odrzucą to potem już z automatu dostajesz odmowy zwłaszcza że czyta (mam
          nadzieję że chociaz czyta a nie od razu wyrzuca do kosza) je ta sama osoba z HR
          i tutaj kwestia jej "widzimisię" nazywana przez pracodawców kryteriami. Nie
          zrażaj się, spróbuj tez przez firmy zewnętrzne doradztwa personalnego - mają
          dużo i róznych klientów, z pewnością nie zaszkodzi - mi udało się przez
          Randstad. :))
      • ply_mouth Re: Ile się teraz szuka pracy ?? 19.11.05, 17:07
        ja szukalem 2 miesiace, z tego jeden byl miesiacem wakacji. praca w firmie
        zachodniej, w polsce. na dzien dobry 20% powyzej sredniej krajowej.
        stety/niestety nie jestem humanista.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka