Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

świąteczne bony

IP: *.pl 05.12.05, 15:00
    witajcie,
    w mojej firmie rozdzielono dzisiaj świateczne bony...miły zwyczaj, chciałoby
    się rzec, ale -uwaga- bony są różnej wielkości, pani od ksero 50 pln, pani z
    sekretariatu "zaprzyjaźniona" z szefami 200 pln, kadrowa tyle, a tyle, a pani
    XY - tyle. Zamiast zadowolenia i miłej atmosfery płacz, rozczarowanie i
    krzywe uśmiechy [tych, co dostali więcej...]. Świetny pomysł na skłócenie
    pracowników.
    Obserwuj wątek
      • Gość: basia Re: świąteczne bony IP: 83.9.50.* 06.12.05, 09:54
        Jakbyś napisała ile dostałaś,poznalibyśmy twoje układy z szefem...
        • mariuszekc Re: świąteczne bony 08.12.06, 11:05
          A w mojej firmie dziela kazdemu po równo ;p I wszyscy sa zadowoleni ;p
          • gdotb Re: świąteczne bony 10.12.06, 19:47
            a w mojej firmie zandyc bonow nie daja i nikt nie jest zadowolony.

> A w mojej firmie dziela kazdemu po równo ;p I wszyscy sa zadowoleni ;p
            • Gość: wenecka Re: świąteczne bony IP: *.polcard.com.pl 12.12.06, 15:42
              w mojej tez skąpstwo. w parze z "oszczedzaniem" na wszystkim: papierze
              toaletowym, świetle, prądzie, kopertach firmowych, papierze, pracownikach.
              żenada.
        • Gość: kowal sprzedaje [...] IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 10.12.06, 21:34
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: lilithh Re: świąteczne bony IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.05, 11:54
        Jeśli bony finansowane są z funduszu socjalnego, to nie mogą być
        rozdzielone "po równo". Zakazuje tego ustawa.

W twojej pracy albo postanowiono je rozdzielić zgodnie z ustawą - tj. większe
        kwoty otrzymały osoby będące w gorszej sytuacji finansowej (nie zawsze zależy
        to tylko i wyłącznie od poziomu zarobków - bierze sie takze pod uwagę ilośc
        osób na utrzymaniu i zarobki współmałżonka) Albo potraktowano je jako
        rodzaj "premii uznaniowej" - w takim przypadku nie powinny byc finansowane z
        funduszu.

Tak czy inaczej, uważam ze pracodawca powinien pionformować pracowników o
        przyjętej metodzie podziału.
        • Gość: joa bzdury piszesz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 16:06
          pracodawca nie musi brać pod uwagę ilosci osób na utrzymaniu ani zarobków
          współmałżonka a jedynie zarobki pracownika
          • nchyb chyba jednak nie bzdury... 07.12.06, 09:27
            w większości państwowych zakładów pracy rozdziała środków z funduszu socjalnego
            uzależniony jest od kwoty przyapadjącej na członka rodzin, nie zaś od wysokości
            wynagrodzenia. W znanych mi państwowych zakładach należy składać stosowne
            oświadczenia o wysokości dochodu na członka rodziny. I od tego uzależniona jest
            wysokość świadczeń z funduszu...
            • corradocatani Też bzdura 08.12.06, 08:32
              ale nie chce mi się tłumaczyć.
              • nchyb Re: Też bzdura 08.12.06, 10:34
                ?
              • dex_48 Re: Też bzdura 08.12.06, 14:53
                zawsze musi być regulamin funduszu socjalnego , a to nie są bzdury i zawsze
                zgodnie z Ustawą musi być brana pod uwage sytuacja materialna rodziny (dlatego
                też wymagane jest aby pracownik podpisła stosowne oświadczenie)
            • Gość: janek344 Re: chyba jednak nie bzdury... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.06, 11:09
              Bony przyznawane są z powodu Świąt, powinny więc być JEDNAKOWE dla wszystkich
              pracownikow bez względu na na wysokość ich zarobkow i stan rodzinny.
              • Gość: Anka Re: chyba jednak nie bzdury... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.12.06, 18:31
                a jednak nie bardo mi się to podoba -to jak sprzątaczka ,która zarabia 500zł
                dostanie 50zł bon to dla niej będzie strasznie dużo.A dla kogoś na stanowisku z
                dobrą pensją to jak nic -UWAżAM ,że NIE MOżE BYć TAKIEJ NIESPRAWIEDLIWOśCI!!!!
                SPRZąTACZCE NIC - i bedzie po równo.
          • Gość: lilithh Re: to ty bzdury piszesz IP: 80.53.157.* 07.12.06, 12:13
            Sam/a piszesz bzdury.

Przeczytałaś/łeś w ogóle stosowną ustawę zanim sie na jej temat
            wypowiedziałaś/łeś???
            pewnie nie, więc podrzucam jeden z artykułów. I serdeczne zachęcam do
            przeczytania jej w całości - albo do niewypowiadania się na jej temat...

Art. 8. 1. Przyznawanie ulgowych usług i świadczeń oraz wysokość dopłat z
            Funduszu uzależnia się od sytuacji życiowej, rodzinnej i materialnej osoby
            uprawnionej do korzystania z Funduszu.

(Ustawa z 4 marca 1994 r. o zakładowym funduszu świadczeń socjalnych)

• Gość: JolaS Re: bzdury piszesz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.06, 18:37
            Gość portalu: joa napisał(a):

> pracodawca nie musi brać pod uwagę ilosci osób na utrzymaniu ani zarobków
            > współmałżonka a jedynie zarobki pracownika

Jeśli te bony sa finansowane z ZFŚS to musi, bo tak każe mu obowiazujace
            ustawodawstwo. Fundusz Świadczeń Socjalnych przeznaczony jest bowiem na
            wsparcie pracowników będących w trudnej sytuacji materialnej, a więc m.in.
            tych, którzy zarabiajac sporo maja więcej osób na utrzymaniu.
            • Gość: madźka Re: bzdury piszesz IP: *.wp-sa.pl 08.12.06, 11:51
              Z tego co mi wiadomo to pracodawca może dobrać tak zakresy do wartości
              otrzymywanych bonów, ze każy otrzyma tyle samo... moze poza prezesem.

W mojej poprzedniej firmie najwyzsza kwota (chyba 600pln w bonach) obejmowała
              zakres od 500 - 6tys zł wynagrodzenia :)
          • Gość: Ewa Re: bzdury piszesz IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.12.06, 18:24
            Z pewnością sobie niezłą wartość bonu przyznałaś?... A może sprawia Ci
            satysfakcję ,jak wiesz ,że masz dużo więcej kasy od innych i dostaniesz niezłego
            bonika. Mam nadzieję ,że święta za to będą dla Ciebie kijowe i cały rok do d...
        • Gość: Jakiś Bony finansowane są z kosztów firmy (żaden socjaln IP: *.aster.pl 07.12.06, 23:34
          I dlatego powinno być "po równo". Tak jest u mnie - i nikt nikomu nie zazdrości
          i nie płacze. Przecież to Boże Narodzenie.
      • Gość: muchomorek Re: świąteczne bony IP: *.jgora.dialog.net.pl 07.12.05, 09:53
        A ja pracuję u "prywaciarza" i o jakichkolwiek bonach (nawet na 50 zł) mogę
        zapomnieć :(
        • Gość: rafvonthorn Re: świąteczne bony IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.06, 16:12
          A ja jestem "prywaciarzem" i moi pracownicy dostają bony :). Po równo...
      • avionetka82 Re: świąteczne bony 08.12.05, 22:16
        A u nas jest zakaz rozmawiania o finansach między współpracownikami. Uważam, że
        tak jest bezpieczniej. Żadnych kłótni, czy pretensji. Bony równiez były, ale
        żadna z nas nie wie, ile dostała koleżanka... Dzięki temu atmosfera w pracy
        jest zdrowa...
        • Gość: hjkbjkl Re: świąteczne bony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.05, 20:50
          > A u nas jest zakaz rozmawiania o finansach między współpracownikami.
          bezprawny. O własnej płacy możesz rozmawiać z kim tylko chcesz.

> Uważam, że
          > tak jest bezpieczniej. Żadnych kłótni, czy pretensji.
          Zwyczaj beardzo wygonny dla szefostwa, a obowiązujący tylko szarchy pracowników.

Zwyczaj powodujący duże - niesprawiedliwe zróżnicowanie płac- więcej znajomym i
          głośniej krzyczącym. Na dłuższą metę (ale czy teraz ktoś jest gdzieś
          zatrudniany na dłużej ?) wychodzi z tego wielki ferment, bo i tak kiedyś się
          wyda .

> Dzięki temu atmosfera w pracy
          > jest zdrowa...
          Bo ty jeszcze nie wiesz.
          • zbig72 Re: świąteczne bony 21.12.05, 09:28
            co to za zakaz, u nas w dziale pomiędzy "starymi pracownikami" wszyscy wiedzą
            kto-ile-czego..
            • Gość: UFO Wyrazy współczucia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.06, 09:39
              Istnieje coś takiego jak prawo do zachowania tajemnicy wysokości wynagrodzeń.
              Mówienie sobie kto ile zarabia w jednej firmie świadczy o poziomie tej firmy i jej pracowników.
          • Gość: zoltek Re: świąteczne bony IP: *.ip.fastwebnet.it 07.12.06, 19:05
            pewnie. bo kazdy powinien zarabiac tyle samo - od sprzataczki do informatyka
            czy lekarza. no i "czy sie stoi, czy sie lezy...."
            A wogole troche nie rozumiem problemu - jesli bony sa 'uznaniowe' to sa rownie
            niesprawiedliwe jak pensje!! (co innego jesli z funduszu p. ale wtedy winne byc
            rozdzielane wg pewnych zasad)

Odnosze wrazenie ze wiele osob na tym forum jest zywcem wyjetych z epoki
            gierka...
            • Gość: Ja Zrozum - BONY to swiąteczny prezent IP: *.aster.pl 07.12.06, 23:38
              Na Boże Narodzenie
            • Gość: janek344 Re: świąteczne bony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.06, 11:13
              Bony przyznawane są z okazji Świąt, powinny więc być JEDNAKOWE dla wszystkich
              pracownikow bez względu na wysokość ich zarobkow i stan rodzinny.
              • Gość: eech hahaha IP: *.lubin.dialog.net.pl 08.12.06, 12:18
                Niegrzeczne dzieci powinny dostawać prezenty, tak jak grzeczne??? W końcu to Święta!
          • Gość: Bree Re: świąteczne bony IP: *.chello.pl 07.12.06, 20:39
            Gość portalu: hjkbjkl napisał(a):
            > bezprawny. O własnej płacy możesz rozmawiać z kim tylko chcesz.

Bzdura. Ja mam w kontrakcie zastrzeżone, że nie ujawniam wartości mojego
            wynagrodzenia za pracę, druga strona jest zobowiązana do tego samego.
          • Gość: Jolka Re: świąteczne bony IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.12.06, 18:40
            jak Wasz pracodawca coś takiego wymyślił - to wiesz co- to niezłe machlojki musi
            tam robić-i rzeczywiście dobrze Ci z tym milczeniem? Ja w sklepie gdzie nie ma
            cen nie kupuję bo jestem pewna ,że ktoś chce manipulować moją osobą i portfelem.
        • Gość: miejskimis Re: świąteczne bony IP: 80.53.216.* 08.12.06, 08:18
          A wiezcie pod uwage to, ze od bonow naliczany jest podatek...
          Przynajmniej u nas. W sumie to jest rczej kara, bo "zmusza" mnie do zakupow w okreslonym sklepie/sieci sklepow... coz.. .ale lepsze to niz nic
      • Gość: superika Re: świąteczne bony IP: 80.51.236.* 09.12.05, 11:27
        Mój szef zlikwidował fundusz socjany (przepisy pozwoliły mu na to) a dzień
        przed Mikołajem (tego dnia co roku rozdawał bony - przebrany w Sw Mikołaja)
        rozesłał pracownikom pocztą elektroniczną wizerunki banknotów z propozycją
        wydrukowania... taki żart
        • sloooneczko Re: świąteczne bony 15.12.05, 20:27
          ubaw po pachy:/co..

ale co do bonów.Nie miałabym nic przeciwko.Można pomarzyć.Ehh.
        • anahella Re: świąteczne bony 07.12.06, 23:47
          Gość portalu: superika napisał(a):

> Mój szef zlikwidował fundusz socjany (przepisy pozwoliły mu na to) a dzień
          > przed Mikołajem (tego dnia co roku rozdawał bony - przebrany w Sw Mikołaja)
          > rozesłał pracownikom pocztą elektroniczną wizerunki banknotów z propozycją
          > wydrukowania... taki żart

Ja bym sie zemscila. Najlepszy sposob: puscic w siec miala o tresci "potrzebne
          ubranka dla dzieci. Jesli ktos chce wspomoc wielodzietnej rodzine, to prosze
          dzwonic [tu podac jego numery telefonow, w tym domowy]."

Rodzice wyrosnietych dzieci maja w szafach pelno niepotrzebnych ciuszkow, a
          przed swietami dodatkowo odruchy serca i potrzebe wysprzatania szaf:P

Wiem, ze to spamerstwo, cios ponizej pasa, i nabijanie zyskow operatorom
          telefonii, ale ja nie darowalabym tego, o czym piszesz.
        • Gość: Kantry Kurde Re: świąteczne bony IP: 217.149.242.* 08.12.06, 11:09
          No to rzeczywiście błysnął dowcipem. Żałośnik!
      • iberia29 Re: świąteczne bony 17.12.05, 16:08
        to chyba logiczne, ze wartosci na bonach sa zroznicowane, podobnie jak pensje.
        • Gość: Ozio Re: świąteczne bony IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.05, 22:48

Czy ja wiem ?!
          Od motywowania do pracy jest pensja ( i pare innych rzeczy).
          Jezeli bony maja bys milym upominkiem dla Wszystkich pracownikow to powinno byc
          po tyle samo. U mnie w firmie o kuriera po prezesa wszyscy maja bony na taka
          sama kwote.
          • iberia29 Re: świąteczne bony 03.01.06, 22:10
            a uwazasz, ze jest sprawieliwe, aby Xksinski, ktory pracuje 5 lat dostal bon o
            tej samej wartosci co ktos kto pracuje np.rok i ma znacznie mniejsze
            doswiadczenie i kwalifikacje?Bon to nic innego jak rodzaj premii a te z reguly
            sa wedle uznania.
            • Gość: Matrixxx79 Re: świąteczne bony IP: *.chello.pl 07.12.06, 19:47
              Od premiowania są premie, jak sama nazwa wskazuje. A bony z założenia
              są "podarunkowe" (przynajmniej w mojej firmie tak jest). Więc staż pracy, ani
              stanowisko nie powinno mieć tu nic do rzeczy.
              • sla_wek Re: świąteczne bony 07.12.06, 19:54
                Dobrze,że cokolwiek zapodali, sprawiedliwie to nie znaczy równo.
                U nas takowe już czas jakis temu przestały istnieć, inna rzecz że mnie szlag
                trafiał w Geancie 2,5 godziny w kolejce do kasy bo "szkoda żeby się nie
                zmarnowały".
            • Gość: Jakiś Bony to prezent Świąteczny. IP: *.aster.pl 07.12.06, 23:35
              Żadna premia.
            • Gość: Anka Re: świąteczne bony IP: *.gos.lodz.pl 08.12.06, 13:57
              Ja uważam, że bony świąteczne powinny być w tej samej wysokości dla wszystkich
              pracowników. Sama pracuję 7 lat i wydaje mi się, że święta nie są po to by
              różnicować pracowników.
      • bender_rodriguez Re: świąteczne bony 20.12.05, 22:11
        ja pracuję w szkole na zadupiu i dostałem 250 plnów na zakupy w lokalnym gs-ie.
        co ja za to mam kupic? gwoździe? alku nie wolno:(
      • Gość: kerk A u mnie rzucili do tego nagrody... ;) IP: *.bp.wam.net.pl / *.crowley.pl 21.12.05, 09:48
      • Gość: epona Re: świąteczne bony IP: 195.33.129.* 23.12.05, 09:55
        Ja bym sie cieszyla nawet z 50 zl.....u nas nie ma kuponow wogole. A jak sie
        zaczynamy pytac czy jest szansa na dostanie czegokolwiek, to zaraz nam glowy
        zmywa i wciska nam ciemnote, ze pieniedzy nie ma, albo poszly na cos tam albo
        na cos innego...i tak co roku
      • Gość: gidvine Re: świąteczne bony IP: *.aster.pl 23.12.05, 18:38
        a u nas jak w kołchozie :) wszyscy dostali po równo :) 500 pln
        • Gość: prracowity Re: świąteczne bony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.06, 01:23
          A ja się za bardzo starałem wykonywałem plan ponad normę i w związku z tym że
          dostawałem premię nie dostanę bonów
          • agulha Re: świąteczne bony 07.12.06, 01:49
            A to już paranoja, nawet jeżeli zgodna z prawem!
            • aretinka Re: świąteczne bony 07.12.06, 13:21
              Nooo, u nas też były, oczywiście kilka miechów temu trzeba było złożyc
              oświadczenie ale ludzie jak to ludzie, naczelnicy kierownicy takie wałki
              wpisywali no i ....zwykły szeregowy pracownik dostał 500 a osóbki które sa dość
              cwane i zarabiają więcej 600 i 700 zł. I też kiepsko bo ten co zarabia mało to
              i tak dostanie mniej, bo wszelkie nagrody irtp sa przyznawane procentowo od
              poborów a z bonami to jest tak jak ktos tam sobie napisze....tak żle i tak żle.
        • Gość: Ja .............................Racj a - bo to prezent IP: *.aster.pl 07.12.06, 23:37
          Na Świeta
      • raveness1 Re: świąteczne bony 07.12.06, 17:44
        Placz i rozczarowanie... Nad czym tu plakac? 50 zl to sie daje dziecku
        kieszonkowego a nie doroslemu pracownikowi szanujacej sie firmy.
      • Gość: clarq Re: świąteczne bony IP: *.chello.pl 07.12.06, 18:04
        ogólnie same bony są poronionym pomysłem, bo nie możesz ich wydać gdzie chcesz
        a ty w konkretnych miejscach (nawet te Sodexho pass). Aczkolwiek dla pracodawcy
        są wygodne pod względem podatkowym. Najlepiej zamiast bonów premie i tyle.
        • Gość: sad Re: świąteczne bony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.06, 18:36
          ja pracuję od 2 miesięcy w tej firmie i pozostali pracownicy dostali bony a ja
          nie :(
        • Gość: JolaS Re: świąteczne bony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.06, 18:41
          Gość portalu: clarq napisał(a):

> ogólnie same bony są poronionym pomysłem, bo nie możesz ich wydać gdzie
          chcesz a ty w konkretnych miejscach (nawet te Sodexho pass). Aczkolwiek dla
          pracodawcy są wygodne pod względem podatkowym.

Nie ma żadnej różnicy. Bony są tak samo opodatkowane jak pieniądze, tyle że nie
          sa oskładkowane (nie odprowadza się od nich składek na ZUS). Nieopodatkowane są
          tylko świadczenia rzeczowe do wysokosci bodaj 380 zł rocznie.
          • Gość: Ray Re: świąteczne bony IP: *.dabie.sdi.tpnet.pl 08.12.06, 14:02
            I dlatego u mnie kupuję co chce i gdzie chcę, biorę fakturkę na firmę i idę po
            zwrot, 0 podatku :)i za pomysl chwała finansówce :)
            • Gość: clarq Re: świąteczne bony IP: *.chello.pl 08.12.06, 14:27
              a jakich towarów nie możesz brać na takie rozliczenia?
      • Gość: ole u mnie dają po równo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.06, 19:54
        U nas wszystkim równiutko po 400 zł .Nie ważne czy panu z sekretariatu , czy serwis sprzatający, czy kadry , jak swieta to dla wszytkich!
        • Gość: u nas tez Re: u mnie dają po równo IP: *.ruc.lama.net.pl 07.12.06, 20:12
          u nas tez - jest to zalezne tylko i wylacznie od wielkosc etatu (caly etat 800
          zl, pol etatu 400 etc) i wszyscy sa happy - szkoda tylko ze od pensji nam za te
          bony zus i podatek obcieli :(
          • Gość: ewka Re: u mnie dają po równo IP: 217.153.7.* 07.12.06, 21:21
            Od pensji powinni Wam potracic tylko podatek, bony sa wylaczne z podstawy Zus.
      • Gość: _olke Re: świąteczne bony IP: *.chello.pl 07.12.06, 20:14
        W moje firmie zastosowano algorytm:
        im więcej zarabiasz tym mniej 'bonów' dostajesz.

Tylko ze to nie były bony tylko dodatek
        do pensji, który pojawił się na koncie.
        (przynajmniej można wydać gdzie i kiedy się chce
        a nie latać "bo się zmarnuje".)
        pozdrawiam (już świątecznie :)
        • Gość: Krzysztof S. Re: świąteczne bony IP: 80.51.229.* 07.12.06, 20:19
          Jeżeli jest to płatne z ZFŚS , to nie może być po równo i wszystkim pracownikom
          firmy się należy - takie jest prawo !
          • Gość: Jowita21 Re: świąteczne bony IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.06, 20:30
            U mnie w zakładzie nigdy nie było "po równo". Najwięcej otrzymują ci, którzy
            mają w rodzinie najniższy dochód. Ale mnie cieszy najbardziej to, że moi
            podopieczni zatrudnieni w ramach odbywania tzw. praktyki zawodowej też
            otrzymują bony i to o większej wartości niż ja - ich opiekunka i
            kierownik /mają w swoich rodzinach niższy dochód/. Jeden z chłopców powiedział
            mi, że będzie dzięki temu mógł sprawić świąteczne prezenty swoim rodzicom i
            rodzeństwu, a tym samym czuje się bardziej "dorosły", bo może wspomóc
            rodziców. Miło mi było to usłyszeć.
        • Gość: ewka Re: świąteczne bony IP: 217.153.7.* 07.12.06, 21:23
          W mojej firmie bony są finansowane z ZFSS, ich wysokosc zalezy od dochodu
          przypadajacego na czlonka rodziny. Uwazam ze tak jest sprawiedliwe.
      • simera Re: świąteczne bony 07.12.06, 20:44
        Jeśli Was to nurtuje to macie prawo zapytać kierownika na jakiej podstawie były
        przyznawane bony...co brano pod uwagę...
      • koczot Re: świąteczne bony 07.12.06, 22:12
        w mojej firmie tez sa bony. bony firmowe tj. moge sobie kupic za nie cos co oferuje moja firma. co zrobic, wykorzystam je wszystkie wiadomo i na allegro sie oblowie. tylko mam w umowie ze nie moge ich sprzedac :)
        a ilosc bonow zalezy od stazu pracy i od stanowiska. chyba bo jakis skomplikowany przelicznik stosuja...
      • pantera22 Re: świąteczne bony 07.12.06, 22:35
        ha to o takim numerze jeszcze nie slyszeliscie..rok temu w mojej firmiw tez
        dostawalismy bony, kazdy po 300PLN na tydzien przed swietam, akurat tak mi sie w
        zyciu ulozylo ze wyjedzalam w lutym za granice i zlozylam wypowowiedzenie na 2
        tyg przed koncem roku (mialam miesieczny okres wyp po roku pracy)..wiec kiedy
        szefostwo sie dowiedzialo ze sie zwalniam (od zaprzyjaznionego kolegi z kadr
        pozniej sie o tym dowiedzialm)to ponoc padlo pytanie "co robimy z bonami dla
        ***?" i w rezultacie z 30o PLN zrobilo sie 200!!!! mimo ze wedlug ustalen
        pozostali dostali po 300..swiadczy to o poziomie szefostwa...no comments
      • Gość: Elak Jedno mnie zastanawia ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.06, 23:10
        Ja dałam wszytskim pracownikom po równo - 200zł, niezależnie od stażu,
        zarobków, doświadczenia - jak już ktoś napisał: jak święta, to dla wszystkich.
        Jedno mnie tylko zastanawia - czy ci wszyscy, któzy już dostali bony
        świąteczne, świąteczne premie i dodatki, i ci, którzy narzekają, że nie
        dostali - czy zastanawialiście się, co WY dacie szefowi na święta? On i jego
        rodzina też mają święta ... Takie same jak wy.
        • przykopa Re: Jedno mnie zastanawia ... 07.12.06, 23:38
          Masz firmę to zostałaś św. mikołajem....
          -podobno dawanie prezentów bardziej cieszy niż odbieranie.
          Nie starczą normalnie życzenia?
        • tymolka :::)) 07.12.06, 23:42
          a w Biedronce wszyscy po równo 300 zł plus paczki dla dzieci plus paczka dla
          pracownika :))) nie narzekam
        • Gość: akiika Re: Jedno mnie zastanawia ... IP: *.160.228.77.olsznet.ec.pl 08.12.06, 11:09
          L4 na okres między świętami a Nowym Rokiem bo przeciż wiadomo, że w niektórych
          firmach w tym właśnie okresie o urlopie mowy nie ma, ale pracownik ma swoje
          sposoby...
      • Gość: Arbalest Re: świąteczne bony IP: *.tkdami.net 08.12.06, 03:20
        Rozwiązanie jest bardzo proste !Są firmy,które nie dają nic.I wszystko w jak
        najlepszym porządeczku.
      • Gość: mick Re: świąteczne bony IP: 212.160.129.* 08.12.06, 07:25
        Zasadnicza sprawa - czy pieniądze na bony pochodzą z zysku, czy też z funduszu
        socjalnego. Jeżeli z zysku, to szef decyduje komu ile dać, jeżeli z fund. soc.
        musi być regulamin uzależniający wysokość tego bonu od sytuacji materialnej,
        czyli wysokość dochodu na członka rodziny. Kropka.
        • Gość: zdegustowna Re: świąteczne bony IP: *.kari.put.poznan.pl 08.12.06, 08:27
          Wszystko fajnie. U nas panie , które maja mężów prowadzących własny interes z
          reguły podają w oświadczeniu, że ich firmy nie mają zysków. Czy zgodne z prawem
          jest udokumentowanie dochodów kserokopią PIT-U. Słyszałam, że niektórzy tak
          robią.
      • wellla Re: świąteczne bony 08.12.06, 07:38
        A u mnie w firmie bony - jak były bo teraz nie ma :(chlip chlip :( Każdy
        dostawał po równo, chyba że ktoś w firmie nie przepracował całego roku
        kalendarzowego. Ja na początku pracy (5 lat temu) dostałam proporcjonalnie
        bonów do miesiecy przepracowanych od maja. To wszytsko zależy od firmy.
      • lambert77 Re: świąteczne bony 08.12.06, 07:58
        Wiesz zależy z czego te bony są. Jeżeli macie jakiś fundusz socjalny to zasady
        powinny być jasne i przejrzyste. Jeżeli bony są że tak powiem z zysku firmy i
        zależą od widzimisie szefa to sorki nie ma co płakać.
      • Gość: Tim Re: świąteczne bony IP: *.mofnet.gov.pl 08.12.06, 08:02
        U nas jest to zrobione tak, żeby nikt nie był poszkodowany. Ci co zarabiają
        więcej dostają bony na mniejszą kwotę, a ci co mniej za wiekszą. I wszyscy są
        zadowoleni.
        • Gość: tomeczek Re: świąteczne bony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.06, 09:42
          Gość portalu: Tim napisał(a):

> I wszyscy są zadowoleni.

Nie chce mi się wierzyć! Polak? Zadowolony? :))
      • Gość: @ Re: świąteczne bony IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.06, 08:29
        Wszystkim po równo już było,kochana.Znając takie "charakterki", ja nie daję
        nikomu i mam spokój

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka