Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

CV w necie ???

IP: *.pro-internet.pl 27.02.06, 19:34
    Tak się zastanawiam: czy jest sens wprowadzać swoje CV do serwisów
    internetowych, takich jak np. cvonline.pl, czy hrk.pl?
    Czy jest tu ktoś, kto rzeczywiście znalazł prace w ten sposób?
    Obserwuj wątek
      • Gość: doris Re: CV w necie ??? IP: *.c9.msk.pl 27.02.06, 19:39
        zamieściłam CV na wielu różnych portalach związanych z poszukiwaniem pracy w
        ostatnim tygodniu grudnia ub. r. Jak dotąd 4 potencjalnych pracodawców
        skontaktowało się ze mną po samodzielnym wyszukaniu mnie w sieci. Mam swoje
        wnioski w związku z tym: pracownicy wyszukiwani przez pracodawców w ten właśnie
        sposób, raczej nie mogą się spodziewać wyższej niż minimalnej płacy. Były to
        malutkie, jedno lub kilkuosobowe firemki oszczędzające maksymalnie na kosztach.
        Zapewne nie można uogólniać, bo byćmoże duże firmy posiadające specjalne działy
        rekrutujące, korzystają również z takowych miejsc, ale mnie jeszcze te duże
        firmy wten sposób nie znalazły :-)
        • Gość: mamar Re: CV w necie ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.06, 19:54
          duże tworzą własne bazy potencjalnych pracowników...
      • Gość: zwierz.alpuhary Re: CV w necie ??? IP: *.chello.pl 27.02.06, 21:33
        miałem przez pięć lat CV w kilku serwisach. Zgłosiły się do mnie dwie albo trzy
        firmy proponując srednio ciekawe zajęcia typu konsultant helpdesk albo
        przedstawiciel handlowy. Uważam że to strata czasu.
        • Gość: GOSC Re: CV w necie ??? IP: *.aij.pl 28.02.06, 10:21
          ja posłałam chyba 100 CV. 100 e-maili i nic .SZkoda wysilku.
      • Gość: Pallo Re: CV w necie ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.06, 11:17
        Zamiescilem swoje cv w serwisie hrk. Po ok roku odezwala sie Pani wlasnie z hrk
        i zaproponowala rozmowe w sprawie pracy. Mialbym sie starac o b ciekawe
        stanowisko za naprawde niezle pieniadze. Niestety ewentualne podjecie pracy
        wiazaloby sie z przenosinami do Poznania. Tymczasem jestem ze Śląska i nie
        wiedziec czemu dopuszczam przenosiny tylko do: Wroclawia, Krakowa, czy
        Warszawy;-)
      • Gość: skorpionica11 Re: CV w necie ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.06, 11:46
        ja mam na takich stronach swoje cv i powiem ze dzwonili do mnie w sprawie
        pracy,ale tylko na rozmwoie telefonicznej lub w firmie sie konczyło.Ale i dobre
        to ze sie zaintersowali mna.I nic cie to nie kosztuje wpisanie swoich danych.
      • lilarose Re: CV w necie ??? 28.02.06, 15:13
        Rejestrowałam swoje CV w kilku portalach, i za sprawa jednego z nich pare razy
        kontaktowali się ze mną ludzie z różnych firm i zapraszali na rozmowy. Na
        rozmowie kwalifikacyjnej się kończyło - z różnych powodów.
      • Gość: Adam Re: CV w necie ??? IP: *.pro-internet.pl 01.03.06, 13:29
        Czyli jest raczej tak, jak podejrzewałem - generalnie nie warto...
        • a_kacprzycka Re: CV w necie ??? 11.03.06, 11:32
          Moim zdaniem GENERALNIE WARTO. Jak ktoś szuka pracy to powinien wysilić się
          chociaż w minimalny sposób, zredagować dobre cv i napisać kilka słów o sobie.

Niestety z niewiadomych powodów to forum jest tak opiniotwórcze, że wypowiedzi
          kilku osób, które nie doczekały się odzewu z pracuj.pl czy jobpilot,
          zniechęcają inne osoby do korzystania z BEZPŁATNEGO i SZYBKIEGO reklamowania
          siebie w Internecie na naprawdę szeroką skalę !!

Osobiście znalazłam pracodawcę przez newsletter jobpilota z ofertami, dzwionono
          do mnie w sprawie pracy w 3 firmach, dodatkowo proponowano pracę bezpośrednio w
          cvonline i jobpilocie. Jednocześnie narzeczony znalazł 2 prace w
          międzynarodowych wielkich korporacjach za super kasę przez pośredników, którzy
          między innymi opierali się na przeszukiwaniu jobpilot.pl..

Właściwie to żadne z nas nie wysyłało nigdy aplikacji w ciemno. Wysyłanie do
          największych firm ot tak, bo wydaje nam się, że to jest stosowne, nie daje
          żadnej korzyści.

To już Twoja decyzja, czy wolisz siedzieć i czekać na cud, czy złapać byka za
          rogi..

Nawet jeśli od razu nie doczekasz się telefonów to mogą zadzwonić za 3
          miesiące, za pół roku czy za rok, a na pracę jak nie chcesz to nie musisz się
          decydować...

Powodzenia,
          Agness
          • Gość: JJJ Re: CV w necie ??? IP: 62.148.79.* 13.03.06, 13:55
            Popieram przedmówcę- do mnie dzwonili przedstawiciele dwóch b. dużych firm,
            którzy znaleźli moje CV na jobpilocie. Pracy przy wypełnianiu formularza jest
            góra na 2h, więc stosunek wkładu pracy do ewentualnych korzyści dość wysoki.
            Pozdrawiam
            • kaja27412 Re: CV w necie ??? 14.03.06, 09:29
              zarejestrowałam swoje CV na kilku stronach dopiero kilka dni temu więc narazie
              cisza ale mam nadzieję że coś z tego będzie.Swoją drogą ciekawa jestem czy
              kiedykolwiek coś na rynku pracy się zmieni,czy jest szansa na to że pracodawca
              będzie traktował swojego pracownika w godny sposób a nie wszelkie uwagi
              kwitował-na twoje miejsce jest 100 innych,jakie to smutne...
      • agunia_29 Re: CV w necie ??? 18.03.06, 22:18
        Szczerze mówiąc zależy od serwisu. W sumie nie wiadomo nigdy skąd ci przyjdzie
        wkońcu jakaś poważna oferta.
        Możne trafić beznadziejnie. Zamieściłam CV w jakimś portalu i dodałam
        branże: "kadry, sekretariat, administracja biurowa, administracja publiczna"
        a oni mi przysłali podobnież oferty wg moich kryteriów: "operator wtryskarki"
        hahahahah troche się uśmiałam. Jest dużo głupich stron gdzie chyba
        automatycznie przychodzi cokolwiek niż jest wybierane. Nie warto na byle
        stronie coś umieszczać bo przychodzą same bzdety.
        • Gość: aneta Re: CV w necie ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.06, 22:26
          A czy przychodzą oferty tylko z tego miasta w którym chcesz pracować, czy jak
          popadnie???? Nie zamieszczalam jescze swoich CV stąd moje wtrącone pytanie
          • agunia_29 Re: CV w necie ??? 18.03.06, 22:31
            Kiedyś zaznaczyłam w jakimś portalu www.pracodwaca.com że mają być oferty z
            Łodzi i okolic. Od razu mówie, że tam nie warto!! To mi przychodziły nawet nie
            tyle z innych miast ale co ciekawsze z innych Państw i same takie. Wkońcu się z
            tego wypisałam.
      • bugsior WARTO! 18.03.06, 22:45
        ogolnie rzecz biorac warto! nawet jesli wiekszosc to serwisy zupelnie niepowazne, przysylajace oferty
        zupelnie oderwane od twoich kwalifikacji to jakas czesc na pewno dziala porzadnie. trudno tez okreslic
        jak wiele firm korzysta z takich serwisow. prosta zasada statystyki. im wiecej wyslesz, w im wiekszej
        ilosci miejsc figurujesz tym wieksze szanse ze ktos sie wreszcie odezwie. prosta zasada. bombardowac
        jak najwieksza ilosc potencjalych pracodawcow, tak wiec zamieszczac w jak najwiekszej ilosci
        serwisow. oczywiscie jesli tylko masz czas i energie.

ja rowniez stworzylem swoja strone internetowa przygotowana w celu poszukiwania pracy, ktorej adres
        zameiszczalem w listach motywacyjnych i cv. rzeczy ktore dalem na stronek to np. cv on-line, cv w
        .doc, w .pdf, wszystko z linkami do organizacji w ktorych pracowalem, mialem praktyki, wolontariat,
        itd. mialem przeskanowane dokumenty takie jak ukonczone kursy, certyfikaty, dyplomy, rekomendacje
        i opinie od poprzednich przelozonych - adresy e-mail do nich w razie gdyby ktos sie chcial
        skontaktowac, itd. zamiescilem tez dokumenty projektow nad ktorymi pracowalem i pracuje do
        sciagniecia. wykup domene na rok z jakim atrakcyjnym adresem np. nazwisko.ekonomista.pl.

wiele osob w ogole na to nie patrzyla ale mialem kilka rozmow kwalifikacyjnych gdzie pracodawcy byli
        pod wrazeniem zaangazowania i konsekwencja. stanowisko odbiegajace od czegokolwiek zwiazanego z
        informatyka, ale mowiace juz cos o czlowieku i jego podejsciu do postawionego sobie celu.

powodzenia!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka