Gość: Adam IP: *.pro-internet.pl 27.02.06, 19:34 Tak się zastanawiam: czy jest sens wprowadzać swoje CV do serwisów internetowych, takich jak np. cvonline.pl, czy hrk.pl? Czy jest tu ktoś, kto rzeczywiście znalazł prace w ten sposób? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: doris Re: CV w necie ??? IP: *.c9.msk.pl 27.02.06, 19:39 zamieściłam CV na wielu różnych portalach związanych z poszukiwaniem pracy w ostatnim tygodniu grudnia ub. r. Jak dotąd 4 potencjalnych pracodawców skontaktowało się ze mną po samodzielnym wyszukaniu mnie w sieci. Mam swoje wnioski w związku z tym: pracownicy wyszukiwani przez pracodawców w ten właśnie sposób, raczej nie mogą się spodziewać wyższej niż minimalnej płacy. Były to malutkie, jedno lub kilkuosobowe firemki oszczędzające maksymalnie na kosztach. Zapewne nie można uogólniać, bo byćmoże duże firmy posiadające specjalne działy rekrutujące, korzystają również z takowych miejsc, ale mnie jeszcze te duże firmy wten sposób nie znalazły :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamar Re: CV w necie ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.06, 19:54 duże tworzą własne bazy potencjalnych pracowników... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zwierz.alpuhary Re: CV w necie ??? IP: *.chello.pl 27.02.06, 21:33 miałem przez pięć lat CV w kilku serwisach. Zgłosiły się do mnie dwie albo trzy firmy proponując srednio ciekawe zajęcia typu konsultant helpdesk albo przedstawiciel handlowy. Uważam że to strata czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOSC Re: CV w necie ??? IP: *.aij.pl 28.02.06, 10:21 ja posłałam chyba 100 CV. 100 e-maili i nic .SZkoda wysilku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pallo Re: CV w necie ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.06, 11:17 Zamiescilem swoje cv w serwisie hrk. Po ok roku odezwala sie Pani wlasnie z hrk i zaproponowala rozmowe w sprawie pracy. Mialbym sie starac o b ciekawe stanowisko za naprawde niezle pieniadze. Niestety ewentualne podjecie pracy wiazaloby sie z przenosinami do Poznania. Tymczasem jestem ze Śląska i nie wiedziec czemu dopuszczam przenosiny tylko do: Wroclawia, Krakowa, czy Warszawy;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skorpionica11 Re: CV w necie ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.06, 11:46 ja mam na takich stronach swoje cv i powiem ze dzwonili do mnie w sprawie pracy,ale tylko na rozmwoie telefonicznej lub w firmie sie konczyło.Ale i dobre to ze sie zaintersowali mna.I nic cie to nie kosztuje wpisanie swoich danych. Odpowiedz Link Zgłoś
lilarose Re: CV w necie ??? 28.02.06, 15:13 Rejestrowałam swoje CV w kilku portalach, i za sprawa jednego z nich pare razy kontaktowali się ze mną ludzie z różnych firm i zapraszali na rozmowy. Na rozmowie kwalifikacyjnej się kończyło - z różnych powodów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: CV w necie ??? IP: *.pro-internet.pl 01.03.06, 13:29 Czyli jest raczej tak, jak podejrzewałem - generalnie nie warto... Odpowiedz Link Zgłoś
a_kacprzycka Re: CV w necie ??? 11.03.06, 11:32 Moim zdaniem GENERALNIE WARTO. Jak ktoś szuka pracy to powinien wysilić się chociaż w minimalny sposób, zredagować dobre cv i napisać kilka słów o sobie. Niestety z niewiadomych powodów to forum jest tak opiniotwórcze, że wypowiedzi kilku osób, które nie doczekały się odzewu z pracuj.pl czy jobpilot, zniechęcają inne osoby do korzystania z BEZPŁATNEGO i SZYBKIEGO reklamowania siebie w Internecie na naprawdę szeroką skalę !! Osobiście znalazłam pracodawcę przez newsletter jobpilota z ofertami, dzwionono do mnie w sprawie pracy w 3 firmach, dodatkowo proponowano pracę bezpośrednio w cvonline i jobpilocie. Jednocześnie narzeczony znalazł 2 prace w międzynarodowych wielkich korporacjach za super kasę przez pośredników, którzy między innymi opierali się na przeszukiwaniu jobpilot.pl.. Właściwie to żadne z nas nie wysyłało nigdy aplikacji w ciemno. Wysyłanie do największych firm ot tak, bo wydaje nam się, że to jest stosowne, nie daje żadnej korzyści. To już Twoja decyzja, czy wolisz siedzieć i czekać na cud, czy złapać byka za rogi.. Nawet jeśli od razu nie doczekasz się telefonów to mogą zadzwonić za 3 miesiące, za pół roku czy za rok, a na pracę jak nie chcesz to nie musisz się decydować... Powodzenia, Agness Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JJJ Re: CV w necie ??? IP: 62.148.79.* 13.03.06, 13:55 Popieram przedmówcę- do mnie dzwonili przedstawiciele dwóch b. dużych firm, którzy znaleźli moje CV na jobpilocie. Pracy przy wypełnianiu formularza jest góra na 2h, więc stosunek wkładu pracy do ewentualnych korzyści dość wysoki. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kaja27412 Re: CV w necie ??? 14.03.06, 09:29 zarejestrowałam swoje CV na kilku stronach dopiero kilka dni temu więc narazie cisza ale mam nadzieję że coś z tego będzie.Swoją drogą ciekawa jestem czy kiedykolwiek coś na rynku pracy się zmieni,czy jest szansa na to że pracodawca będzie traktował swojego pracownika w godny sposób a nie wszelkie uwagi kwitował-na twoje miejsce jest 100 innych,jakie to smutne... Odpowiedz Link Zgłoś
agunia_29 Re: CV w necie ??? 18.03.06, 22:18 Szczerze mówiąc zależy od serwisu. W sumie nie wiadomo nigdy skąd ci przyjdzie wkońcu jakaś poważna oferta. Możne trafić beznadziejnie. Zamieściłam CV w jakimś portalu i dodałam branże: "kadry, sekretariat, administracja biurowa, administracja publiczna" a oni mi przysłali podobnież oferty wg moich kryteriów: "operator wtryskarki" hahahahah troche się uśmiałam. Jest dużo głupich stron gdzie chyba automatycznie przychodzi cokolwiek niż jest wybierane. Nie warto na byle stronie coś umieszczać bo przychodzą same bzdety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aneta Re: CV w necie ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.06, 22:26 A czy przychodzą oferty tylko z tego miasta w którym chcesz pracować, czy jak popadnie???? Nie zamieszczalam jescze swoich CV stąd moje wtrącone pytanie Odpowiedz Link Zgłoś
agunia_29 Re: CV w necie ??? 18.03.06, 22:31 Kiedyś zaznaczyłam w jakimś portalu www.pracodwaca.com że mają być oferty z Łodzi i okolic. Od razu mówie, że tam nie warto!! To mi przychodziły nawet nie tyle z innych miast ale co ciekawsze z innych Państw i same takie. Wkońcu się z tego wypisałam. Odpowiedz Link Zgłoś
bugsior WARTO! 18.03.06, 22:45 ogolnie rzecz biorac warto! nawet jesli wiekszosc to serwisy zupelnie niepowazne, przysylajace oferty zupelnie oderwane od twoich kwalifikacji to jakas czesc na pewno dziala porzadnie. trudno tez okreslic jak wiele firm korzysta z takich serwisow. prosta zasada statystyki. im wiecej wyslesz, w im wiekszej ilosci miejsc figurujesz tym wieksze szanse ze ktos sie wreszcie odezwie. prosta zasada. bombardowac jak najwieksza ilosc potencjalych pracodawcow, tak wiec zamieszczac w jak najwiekszej ilosci serwisow. oczywiscie jesli tylko masz czas i energie. ja rowniez stworzylem swoja strone internetowa przygotowana w celu poszukiwania pracy, ktorej adres zameiszczalem w listach motywacyjnych i cv. rzeczy ktore dalem na stronek to np. cv on-line, cv w .doc, w .pdf, wszystko z linkami do organizacji w ktorych pracowalem, mialem praktyki, wolontariat, itd. mialem przeskanowane dokumenty takie jak ukonczone kursy, certyfikaty, dyplomy, rekomendacje i opinie od poprzednich przelozonych - adresy e-mail do nich w razie gdyby ktos sie chcial skontaktowac, itd. zamiescilem tez dokumenty projektow nad ktorymi pracowalem i pracuje do sciagniecia. wykup domene na rok z jakim atrakcyjnym adresem np. nazwisko.ekonomista.pl. wiele osob w ogole na to nie patrzyla ale mialem kilka rozmow kwalifikacyjnych gdzie pracodawcy byli pod wrazeniem zaangazowania i konsekwencja. stanowisko odbiegajace od czegokolwiek zwiazanego z informatyka, ale mowiace juz cos o czlowieku i jego podejsciu do postawionego sobie celu. powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś