Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Swedwood Polska

IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 08.03.06, 18:06
    Witam
    Czy ktoś z Was pracuje lub pracował w firmie Swedwood oddzial Goleniów.
    Bede w najblizszym czasie mial rozmowe o prace na stanowisku sredniego
    szczebla w tej firmie.Jak się tam pracuje? Jaka jest ogolnie atmosfera?
    Obserwuj wątek
      • Gość: michal Re: Swedwood Polska IP: 80.51.65.* 08.03.06, 20:43
        znam dzwon jutro 696452160 Michal
        • Gość: Baranek Re: Swedwood Polska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.06, 20:47
          W tej firmie pracuje moja żona ale oddział Konstantynów Łódzki.Robota jest
          cięzka,ale mają pełen socjal,zw. zaw.,ubezp. itp.Atmosfera w robocie podobno
          fajna,ale zdarzają sie i przyapdki złośliwości (sporadycznie).Dość częste
          kontrole ze Szwecji i Ikei.Po pierwszy miesiącu mojej żonie łzy płyneły po
          plecech,ale później spoko.
          • Gość: michal Re: Swedwood Polska IP: 80.51.65.* 08.03.06, 21:11
            bez przesady. Swedwood nalezy do IKEA wiec kontrole sa, ale atmosfera jak w
            firmach skandynawskich,
            ps gdyby nie swedwood fabryki w konstantynowie by niebylo juz dawno
            • Gość: Baranek Re: Swedwood Polska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.06, 00:19
              Kolego bredzisz.Najpierw było tam Haste i to Szwedzi bili się o tamtejszą
              załogę.Mój ojciec przepracował tam kilkanaście lat.Zna ten zakład od podszewki.
              Gil (dyrektor),to co prawda lizus i pajac,ale większość mistrzów jest ok.
              Zresztą i mój stary uruchamiał Goleniów.
              A co do kontroli to nie rozbawiaj mnie bo mi zajady popękają-i tak ludzie robią
              jak chcą,a klienci kupują bo to WIELKA IKEA.
              Ale praca spoko tak jak pisałem wcześniej-żona pracuje tam dwa lata (właśnie
              przedłużyli jej umowę),ojciec pracował kilkanaście i nigdy nie narzekał (chyba
              że na głupote niektórych dyrektorków czy pożal się boże "specjalistów") teraz
              przeszedł na emeryturę.Tak więc w Swedwood jest w miarę OK,w porównaniu z tym
              co czytam tu o bardziej znanych firmach.
              • caterpillar1 Re: Swedwood Polska 10.03.06, 11:36
                Witam,
                Mam małe pytanie do Michała, co rozumiesz pod pojęciem atmosfera pracy jak w
                skandynawskiej firmie?
                Pracowałem bardzo krótko w Swedwood Polska oddział Resko. Resko to małe
                miasteczko w zachodniopomorskim,w regionie gdzie bezrobocie sięga 35 % tak więc
                firma ta na pewno nie narzeka na brak rąk do pracy.
                Ubiegałem się o pracę w tej firmie na stanowisku kierownika zmiany. Nie zostałem
                przyjęty ale po pewnym czasie sami do mnie zadzwonili z oferta pracy na innym
                stanowisku, tj . analityka ds. rozwoju produkcji. Zgodziłem się bo praca na tym
                stanowisku była dla mnie jeszcze bardziej odpowiednia i atrakcyjna. Z rozmowy z
                koordynatorem ze Szwecji, który nadzorował sprawy organizacyjne w Swedwood Resko
                i zaproponował mi tą pracę, dowiedziałem się że przez pierwsze dni będę pracował
                na linii produkcyjnej, w celu zapoznania się z całym procesem technologicznym.
                Brzmiało to logicznie, gdyż rzeczywiście brakowało mi pewnej wiedzy
                merytorycznej. Do tej pory wszystko wyglądało ładnie i profesjonalnie, potem
                niestety już nie L
                Pierwszego dnia kiedy pojawiłem się na hali produkcyjnej, nikt nie wiedział skąd
                się wziąłem. Zostałem przez brygadzistę przydzielony do mało skomplikowanej
                fizycznej pracy czyli układania lamelek na paletach. Po pewnym czasie skierowano
                mnie do innej części hali na załadunek. To już była trochę cięższa praca
                fizyczna, dlatego po skończonym dniu pracy poszedłem do kierownika
                produkcji(mojego przełożonego) aby wytłumaczył mi jaki związek moja praca ma z
                poznawaniem procesu technologicznego i pracą analityka w ogóle. W końcu nie po
                to się kończy studia.. On stwierdził, że ma, że to normalne i każdy pracownik
                tej firmy takie prace wykonywał. Na kolejne pytanie dlaczego nie zostałem nawet
                poinstruowany przez kogoś co mam robić, odpowiedział że wszystko przyjdzie w
                swoim czasie. Dziwnie to zabrzmiało w jego ustach, tym bardziej, że ilekroć mnie
                widział pracującego fizycznie uśmiechał się szyderczo do siebie. Następne dni
                były podobne, zero kontaktu z kadrą średniego szczebla,(kierownikami zmiany,
                mistrzami produkcji etc...)praca fizyczna na hali. .Dla pracujących tu
                robotników było to również dziwne, gdyż nawet ci pracujący tu od lat nie
                widzieli nikogo zatrudnionego w „biurze”, pracującego w ten sposób na hali
                produkcyjnej. Następnego dnia podszedł do mnie kierownik zmiany ( po raz
                pierwszy w krótkiej historii mojej pracy) i z polecenia kierownika produkcji
                wysłał mnie na wewnątrzzakładowe szkolenie dla pracowników. Zadowolony ,że
                wreszcie nastąpiła ta zapowiadana zmiana prosto z hali pobiegłem na to
                szkolenie. Wchodząc zostałem zatrzymany przez prowadzącego, kto ja jestem,
                dlaczego wchodzę na trwające od pół godziny spotkanie. Odpowiedziałem,
                zdezorientowany , że przysyła mnie kierownik produkcji. To nie zrobiło wrażenia
                na prowadzącym który powiedział, że go to nie obchodzi, wskazał ręką na drzwi i
                tonem dresiarza z Nowej Huty rzucił do mnie WYPAD. Postąpiłem zgodnie z
                „instrukcją” i zrobiłem wypad nie tylko ze szkolenia ale z całej firmy.
                Kierownik produkcji był zaskoczony. Stwierdził, że zachowuje się jak
                przedszkolak, obrażając się z powodu takiej bzdury. To przecież normalna
                sytuacja dodał. Nie wiem czy miał na myśli Swedwood czy Polskę, tego nie
                dociekałem bo już nie miałem ochoty na dalszą współpracę. Ja ostatnie 2 lata,
                spędziłem poza krajem i nikt nigdy nie traktował mnie w ten sposób. Wcześniej
                podczas pracy w Polsce też nie. Stąd może ten brak doświadczenia w podobnych
                sytuacjach.
                Podsumowując trzy słowa najlepiej opisują ten oddział firmy Swedwood:
                (CHAMSTWO,NIEKOMPETENCJA,DEZORGANIZACJA).Zapewne w innych oddziałach jest
                inaczej, tutaj pewnie też pracują normalni ludzie ale nie wszyscy niestety. Nie
                wiem tylko, po co zaoferowano mi tę pracę, samemu do mnie dzwoniąc. Czy komuś
                się nudziło, że postanowiono mnie zgnoić, nie wiem doprawdy o co w tym chodziło.
                A może wszędzie na prowincji jest tak ?Też nie wiem.

Stąd moje pytanie czy tak wygląda atmosfera w skandynawskiej firmie ?
                • Gość: rafal Re: Swedwood Polska IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 13.03.06, 11:53
                  to co piszesz jest raczej niespotykane w innych oddzialach tej firmy,coz
                  wszedzie znajda sie jacys idioci.
                • Gość: gość Re: Swedwood Polska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.06, 23:43
                  Tak to bardzo ciekawe co piszesz. Znam tę firmę i całkowicie się zgadzam.
      • Gość: Spring Re: Swedwood Polska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.06, 12:01
        znam firme Swedood bardzo dobrze, nie tylko oddział West.
        Firma zafundowała sobie strzał w stopę - najpierw wybudowali zakłady na
        prowincji zadowoleni z niskich kosztów zatrudnienia - obecnie mają kłopoty ze
        znaleznieniem pracowników. Jeśli nawet będziesz nauczycielem techniki ze średnim
        angielkim to Ciędo biura przyjmą.

Rrrr.
        • Gość: były pracownik Re: Swedwood Polska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.13, 21:35
          w swedwood tak wykształceni ludzie jak kolega to tylko do przewracania lameli bo na majstra to trzeba mieć hufiec a dopiero w swedwood robi się średnie
          • Gość: kolo Re: Swedwood Polska IP: 91.224.47.* 14.01.14, 20:59
            Jeszcze , tak skąpej firmy w Polsce to nie widziałem jak dziady żebra ją każdy grosz . A Pan szlachcic w Szwecji się bawi. Pozdrawiam Pana Baltazara z Konstantynowa. Omijać tą firmę z daleka . Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka