Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Opinia na temat firmy RINF??

20.03.06, 15:02
    W piątek byłem na rozmowie rekrutacyjnej w firmie RINF i zastanawiam sie czy
    warto liczyć na pomoc tej firmy w mojej "karierze zawodowej"... Zna ktos może
    ta firme??Może jakieś doświadczenia przy rekrutacji??
    Obserwuj wątek
      • Gość: Krzysztofff Re: Opinia na temat firmy RINF?? IP: *.icpnet.pl 20.03.06, 23:04
        Sam jestem bardzo ciekaw.
        Mowa o firmie która poszukuje szczególnie specjalistów zwiazanych z
        telekomunikacją/prgramowaniem?

Firma jedynie posredniczy?

Z jakiego zakresu miałeś rozmowę, z kim, jakie etapy, na jakie stanowsiko?

Pozdrawiam
        • Gość: k Re: Opinia na temat firmy RINF?? IP: *.e-wro.net.pl 21.03.06, 21:30
          Firma zarówno zajmuje się typowym head huntingiem jak i leasingiem pracowniczym
          (jej ludzie pracują np. dla Siemensa i BenQ we Wrocławiu). Z tego co wiem to na
          rozmowach kwalifikacyjnych nie chcą mówić czego dotyczy konkretne stanowisko, co
          według mnie nie jest uczciwe. Jeżeli jesteście zainteresowani
          telekomunikacja/progrmowanie to lepiej od razu wyślijscie CV do Siemensa we
          Wrocławiu, bo 90% szansy, że zatrudniając się przez Rinf traficie właśnie tam. A
          po co dawać zarabiać pośrednikowi?
          • Gość: RINF Re: Opinia na temat firmy RINF?? IP: 81.6.130.* 11.04.06, 02:36
            Witam!

Mówiąc konkretniej, to zajmujemy się outsoursingiem w obszarze branży IT, a nie
            pośrednictwem pracy. Oznacza to, że RINF zatrudnia ludzi u siebie, a nie
            zarabia na pośrednictwie. Drobna, ale znacząca różnica.
            Ze wzgledu na charakter działalności, logiczne jest, że chcemy dowiedzieć się
            od Kandydatów, jak najwięcej. Nie bardzo widzę sensu rozmowy o konkretnym
            stanowisku w firmie, która pomaga dopasować Kandydatom swoje umiejętności do
            oczekiwań Pracodawców (i możemy się pochwalić nie tylko owocną współpracą z
            Siemensem i BenQ - zapraszam na stronę www.rinf.pl po referencje).
            Oczywiście nikt nikomu nie zabrania bezpośredniego aplikowania do Siemensa.
            Znacie jednakże odsetek osób, które się w ten sposób dostały do tej firmy?
            Niewielki. Dlaczego? Proste - RINF szkoli Kandydatów, zna dokładne wymagania
            Pracodawców, a nawet to, jaki kolor lubi dany Project Menedżer. ;) Jak
            myślicie, jak bardzo zwiększa to Wasze szanse? Zncząco! A tak między nami -
            jeśli komuś raz nie udało się dostać wymarzonej posady bezpośrednio w
            Siemensie, to już nie ma na to drugiej szansy. Jest spalony. Smutne, ale
            prawdziwe.
            Czekam na pytania.

Pozdrawiam,
            RINF
            • Gość: DJ abeł spalony kandydat ? IP: *.e-wro.net.pl 11.04.06, 07:49
              > A tak między nami -
              > jeśli komuś raz nie udało się dostać wymarzonej posady bezpośrednio w
              > Siemensie, to już nie ma na to drugiej szansy. Jest spalony. Smutne, ale
              > prawdziwe.

a to ciekawa, zakulisowa gra przy "zielonym stoliku".

Czy RINF dba o to aby kandydat apikujący bezpośrednio do Siemensa, z
              pominięciem RINFa, był już spalony u pracodawcy ?

Więc psu na buty, gdy kandydat (nieprzyjęty za pierwszym razem w bezpośredniej
              rekrutacji) podwyższy swoje kompetencje, dopasuje swoje umiejętności do
              oczekiwania pracodawcy i ... zaaplikuje ponownie, bezpośrednio oczywiście ?
              • Gość: RINF Re: spalony kandydat ? IP: 81.6.130.* 14.04.06, 16:42
                A skąd niby to RINF ma wiedzieć o Kandydatach, którzy są w teczkach działu kadr
                naszych Klientów? Bez dorabiania sobie ideologii proszę. Jeśli Project Menager
                stwierdził, że Pan XY nie nadaję się, bo nie ma np. odpowiednich kwalifikacji,
                to wtedy jest spalony i inny PM Go także nie będzie brał pod uwagę. Pracują tam
                Specjaliści i oczekuje się od nich przygotowania i profesjonalizmu na wejściu,
                a nie dlatego, że RINF tak mówi. Nie bawimy się w matactwa polityczne.
                Pozostawiamy je wytrawnym graczom. ;)
                • Gość: IloveHR Profil kandydata, pyt. do RINF IP: *.smstv.pl 28.04.06, 19:17
                  Witam:)
                  Wczoraj odwiedzilam strone firmy RINF, jestem zainteresowana oferta na
                  stanowisko specjalisty ds rekrutacji.W ogloszeniach, nie umiesliscie Panstwo
                  dokladnych informacji na temat wymagan, sa dosc ogolne, co oznacza, ze moga je
                  spelnic wiekszosc kandydatow. Jakie zatem mam szanse, ze moje cv nie zostanie
                  odrzucone, juz na pierwszym etapie selekcji? Studiuje dwa kierunki, jestem na 5
                  roku oraz na psychologii na 2.Zamierzam wybrac sopecjalnosc psychologia pracy i
                  organizacji, mam ukonczone kursy asertywnosci, kurs dotyczacy skutecznego
                  procesu rekrutacji oraz kurs dotyczacy przeprowadzania rozmow kwalifikacyjnych.
                  oprocz tego mam miesieczne doswiadczenie w firmie doradztwa personalnego, w
                  ktorej zajmowalam się: doradztwem personalnym, posrednictwem pracy oraz
                  uczestniczylam w projektach gminnego centrum zatrudnienia. Mam 24 lata i mam
                  nadzieje, ze uda mi sie przejsc etap selekcji CV, bo reszty sie nie obawiam...
                  ;-)
                  Pozdrawiam i bardzo prosze o odpowiedz
            • Gość: jacobs Re: Opinia na temat firmy RINF?? IP: *.brda.net 29.04.06, 00:15
              Zabrzmiało, jakby ktoś tu komuś robił łaskę. Siemens straty, BenQ straty, RINF
              ... ?? - na razie to nawet boicie się przyznać, czyj kapitał was finansuje. Cała
              trójca powinna się cieszyć, że ludzie chcą z wami rozmawiać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka