Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

własny pub.

06.04.06, 09:19
    Zastanawiam się nad założeniem własnego pubu, mieszkam w średnio-większym
    mieście, studenckim. Chodzi mi o wynajęcie lokalu, urządzenie go. Czy ktoś z
    was ma własny pub, może podzielić się jakie są mniej więcej koszty - chodzi mi
    o np. meble (bar, stoły, nagłośnienie), koszt alkoholu, czy są duże problemy
    prawno-administracyjne? jakie są zyski, po jakim czasie?
    Obserwuj wątek
      • Gość: miś Re: własny pub. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.06, 09:43
        a co nery se chcesz płukać permanentnie? ;D
        • Gość: pyffko Re: własny pub. IP: *.perfect.net.pl / *.perfect.net.pl 06.04.06, 10:01
          > a co nery se chcesz płukać permanentnie? ;D

nie tylko plukac, ale stworzyc obwód zamkniety- przeca to i to zlocisty plyn
        • Gość: tymek Re: własny pub. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.06, 16:19
          ja prowadze pub wlasnie szukam wspolnika jesli jestes ze slaska to moze pogadamy
          szukam kogos zaufanego gdyz prawdopodobnie bede musial wyjechac na jakis czas
          pozdrawiam tymek
      • Gość: Adrian Re: własny pub. IP: *.gprspla.plusgsm.pl 06.04.06, 20:14
        Wszystko zależy (koszt) od wystroju. Czy to będą nowe meble czy używane.
        Koncesja na alkohol - długo się czeka.
        Lepiej wynająć lokal od prywaciarza, ale będzie drożej niż wynajęcie od gminy.
        Najważniejsze to lokalizacja, jeżeli będzie w centrum miasta interes murowany,
        jeśli poza - to różnie bywa.
        Alkohol kupisz tanio w hurtowni - nawet sami przywiozą - marża zależy od Ciebie.
        Ekspress do kawy za darmo jak będziesz brał kawę od nich.
        Problem jest czasem z ludźmi do pracy (dobrymi) ale to najmniejszy kłopot.
        Praca wymaga dużo zaangażowania na początku, ale może dać dużo satysfakcji i
        kasy też.
        • Gość: kasia_kar Re: własny pub. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.06, 00:14
          A trzeba mieć zezwolenie od sanepidu i straży pożarnej?
          Czy trzeba mieć toaletę dla niepełnosprawnych?
          Ile kosztuje koncesja na aprzedaż alkoholu?

Widzę, że jesteś zapoznany w temacie to może znasz odpowiedzi na moje pytania :)
          • Gość: Adrian Re: własny pub. IP: *.eranet.pl 15.04.06, 13:39
            > A trzeba mieć zezwolenie od sanepidu i straży pożarnej?
            Pozwolenia nie ale odbiór lokalu TAK. Do tego dokladny plan lokalu,
            podzial i przeznaczenie pomieszczeń, badania sanitarno-epidemiologiczne
            wody itd. Trochę zachodu ale mozna wziac kogoś z Sanepidu kto to zrobi i nie
            bedzie chcial duzo kasy.

> Czy trzeba mieć toaletę dla niepełnosprawnych?
            Z tego co wiem to nie ma takich wymogow. Nie pamietam czy jest nawet wymog
            posiadania toalety.

> Ile kosztuje koncesja na aprzedaż alkoholu?
            Cena zalezy od tego jaki typ chcemy sprzedawac (3 grupy):
            niskoprocentowe np. piwo, średnioprocent. np. wino, wysokoprocent. np. wodka.
            Oczywiscie im wyzszy procent tym wyzsza cena za koncesje. Placi sie ja do
            urzedu gminy, wiec chyba jest tez zroznicowanie ze zgledu na miasto.
            We Wroclawiu za wodke ok. 1500zl/rok, piwo ok. 600zl/rok.
            Najwiekszy jest problem z zeby dostac to zezwolenie, a wlasciewie czas jaki
            trzeba na to przeznaczyc, to samo dotyczy przedluzania. U mnie w lokalu trwalo
            to jakies 2-3 miesiace.
            • Gość: djo4 Herbaciarnia:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.06, 13:48
              ja bym polecal Herbaciarnie z wieloma rodzjami aromatycznej herbaty:)
              plus slodycze np. domowy sernik:))

najlepiej przy glownej ulicy aby, ludzi mogli wpadac tu o 7 rano na porana kawe.
              klientela byla by spokjniejsza i nie po piwie.
              warto by zrobic by bogaty wybor gazet oraz mozlwosc grania np. w scrable.

Takie miejsce gzdie studeenci wpdali by pouczyc sie we wspolnym gronie badz dla
              samotnikow aby poczytac ksiazke.
      • Gość: rp Re: własny pub. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.06, 16:11
        Pub fajna sprawa ale nie zapominaj o jednej rzeczy - szara strefa czyli
        nieplanowane opłaty za "ochronę" czyli haracz. Jeżeli pub ma mieścic sie w
        średniej wielkości miasteczku to jest dużą szansa ze ktoś do Ciebie zapuka.
        Kiedys sam pracowałem w tym klimacie (oczywiście barowym) i powiem szczerze ze
        praca fajna ale za duzo sie dowiadujesz i za duzo stresu związanego z
        podejrzanymi typami (tego nie możesz tknac ani mu nic powiedziec nawet jak nie
        płaci bo to syn albo znajomy kogos tam...... więc aby uniknąć ewentualnego
        zniszczenia lokalu siedzisz cicho i zagryzasz wargi).
        Co do opłat to ktoś przedstawil tutaj przedstawił cennik opłat za koncesję, a
        jeśli chodzi o zarobi to wiesz w zwykłym lokalu gdziesz masz potańcówki w
        weekend i w mieście do 500 tys. mieszkańców utarg dzienny w tygodniu plasuje sie
        około 1500-2000zł a weekendowy do 10 000zł. Nie jestem do końca przekonany ze to
        jest taki dobry biznes (jak ktoś tutaj napisal na forum), zakładam, że robisz
        wszystko legal nie wiążąc sie interesami z szarą strefą.

pozdrawiam i zycze powodzenia
        • Gość: Adrian Re: własny pub. IP: 213.158.197.* 16.04.06, 18:14
          Co do tego haraczu. Problem moze byc w mniejszych miejscowosciach,
          natomiast w duzych ponad 500.000 os. nie ma z tym problemu.

Co do utargów zalóżmy 1500 x 22 = 33.000 oraz nie liczylybym na te
          10000 zl a razcej 6000 x 8 = 42.000 czyli razem ok. 75.000 !!!
          Najwiekszy koszt to najem lokalu, pracownikom placisz czesc stala + prowizje
          stanowiaca wiekszosc, a zatrudniasz studentow na umowe zlecenie i nie
          placisz ZUSu.

Jezeli masz dobry punkt to sie naprawde oplaca.
          Dodatkowa dochadza dotacje z URZEDU PRACY na rozpoczecie dzialalnosci,
          dotacje z UE na zakup sprzetu itd.
          Mozliwosci sa, trzeba chciec i na poczatku naprawde zasuwac.
          I jak pisalem wczesiej miec dobra lokalizacje - TO PODSTAWA

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka