Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

CO Z TYM STAŻEM

12.04.06, 12:35
    Czy po ubiegłorocznej nowelizacji ustawy o promocji zatrudnienia..., i
    zmianie do rozporządzenia w sprawie szczegłowych warunków odbywania stażu...,
    nadal osoby z doświadczeniem ( nic nie wartym w moim przypadku i nie
    powiązane z kierunkiem ukończonych studiów)nie mają szans na staż. W moim PUP
    stanowczo odmówiono mi przyznania stażu nawet gdyby pozostały środki na ten
    cel i nie byłoby chętnych.... ( czepiają się głównie umowy o pracę- pracownik
    sezonowy trwającą 4 miesiące ....)
    Obserwuj wątek
      • sweet.girl Re: 12.04.06, 13:46
        Tak to juz jest z tymi urzedasami z UP... rozporzadzenia i ustawy swoje a oni
        swoje. O ile mi wiadomo osoby z doswiadczeniem rowniez maja szanse na podjecie
        stazu i ich dotychczasowe doswiadczenie nie stanowi tu przeszkody. Trzeba miec
        tylko status absolwenta. Ale w praktyce z tego co mi wiadomo troche inaczej to
        wyglada, bo i tak w pierwszej kolejnosci staze sa przyznawane tym osobom ktore
        nie maja zadnego doswiadczenia. Porozmawiaj moze na ten temat z kilkoma osobami
        z UP, bo z tego co zauwazylam tam kazdy mowi co innego.
        • magirm Re: 12.04.06, 14:22
          od listopada 2005 jestem absolwentką i nie mam ukończone 27 lat a rozmawiałam
          nawet z Dyrektorem który powiedział mi że nawet gdyby zostały mu środki na ten
          cel i nie byłoby chętnych to on i tak nie będzie ze mną rozmawiał na temat
          stażu bo on mi się nie należy ponieważ pracowałam na umowie o pracę przez te aż
          4 miesiące, to są jego argumenty na to jak ja mu mówię że spełniam warunki
          ustawowe.......... i co mam zrobić.......bez stażu to mogę iść z mgr na
          magazyniera do supermarketu ale tam też nie mam znajomości i doświadczenia...
      • Gość: urz. Re: IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.06, 15:03
        Po kolei. Ustawy i rozporządzanie swoje, a ministerstwo swoje:) O ile dobrze
        kojarzę pismo z MPiPS zalecono, że mimo braku tego zapisu najpierw kierować
        osoby bez doświadczenia zawodowego. Te słynne 3 miesiące (przed zmianą ustawy w
        listopadzie), ze moze tyle osoba wczesniej pracować to też nie wzięło się z
        kosmosu tylko z interpretacji MPiPS. Po zmianie rozporządzenia powstał dylemat
        co robić z takimi osobami, które pracowały już dłużej. No i z tego co mi
        wiadomo większość UP pozostała przy tych 3 miesiącach lub nieznacznie wydłużyła
        te okresy. A i tak podsumowując indywidualną decyzję w takiej sprawie może
        podjąć dyrektor PUP lub ewentualnie powinny być kryteria zatwierdzone przez
        Powiatową Radę Zatrudnienia. Czyli dyrektor może podjąć decyzję, ze nie kieruje
        na staż osoby, które mają doświadczenie zawodowe (powinno dotyczyć wszystkich
        osób). Dla jasności takie kryteria powinny być zamieszczone np. na stronie
        internetowej:)
        Pozdrawiam
        • Gość: Kupa szitu Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.06, 15:15
          Kur#$#. Najpierw konstytucja, pozniej ustawa, i gdzies tam na dole urzedasy.
          Zgłoś na piśmie uwagi i pretensje do organu prowadzącego, poinformuj marszałka
          województwa, wal wszędzie. W ustawie jest wyraźnie napisane komu staż
          przysługuje. To czy ty masz staż 2 czy 9 letni, o ile jestes absolwentem i masz
          te kryterium wiekowe i przy zalozeniu ze sa dolary jest wystarcajacym powodem
          do przyznania stażu absolwenckiego o ile tkaim uzad pracy dysponuje. Krotko
          mowiac trzepnij ich tam w tym urzedie porzadnie.

PS. Zadaj na pismie uzasadnienia odmowy stazu, napisz do lokalnej gazety,
          pewnie pomoga.
        • magirm Re: 13.04.06, 17:30
          Fajnie że w sąsiednim powiecie osoba która pracowała ponad rok , później na tej
          podstawie pobierała zasiłek dla bezrobotnych obecnie jest na stażu z PUP - to
          albo w całym kraju sprawiedliwie i nikt z doświadczeniem np. powyżej 3 miesiące
          nie otrzymuje stażu albo w całym kraju każdy PUP BĘDZIE SOBIE ROBIŁ CO CHCE
          POMIMO OBOWIĄZUJĄCYCH PRZEPISÓW, a może tak każdy z obywateli zacznie na swój
          sposób interpretować te przepisy i robić wszystko po swojemu co??????
          • Gość: Ooo Re: IP: 217.197.78.* 13.04.06, 17:38
            przepisy są jasne

nie ma kryterium doświadczenia zawodowego

ludzie czytajcie ustawy + jej nowele oraz rozporządzenia
            wszystko jest w internecie
            trzeba tylko poszukać
          • Gość: urz. Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.06, 00:53
            To ja może odpowiem tak. Proszę przeczytać uważnie ustawę i zobaczyć ile
            pozostawiono do uznania starosty (czyli dyrektora PUP). Oznacza to, ze mogą
            występować spore rozbieżności między działalnością 2 UP, szczególnie z róznych
            regionów kraju. A na dodatek każdy może wprowadzać jakieś kryteria itp. Wynika
            to również z przepisów i z innych rzeczy (długo by tłumaczyć) I to nie pomimo
            obowiązujących przepisów. Całe nieszczęście wg mnie polega na tym, że UP są w
            strukturze samorządu. Jeżeli byłaby to sieć państwowa to nie byłoby takich
            różnic. Po drugie nie uważam tej ustawy za jakąś szczególną (w sumie nie jest
            dobrze napisana), może dlatego planują albo ją zmienić albo uchwalić nową -
            fajnie z drugiej strony, że się nam tak często prawo zmienia:( A tak w ogóle
            obywatel może interpretować przepisy ale co on może robić po swojemu??
            Pozdrawiam
      • Gość: mikrus Re: staż IP: *.iapt.pl / *.iapt.pl 13.04.06, 19:31
        Może trochę nie na temat, ale chciałam zapytać, bo może ktoś wie... Jeśli
        skończę staż organizowany przez PUP (kończy mi się w czerwcu) to czy mogę
        zostać skierowana na kolejny (również z PUP)? Oficjalnie będę spełniała warunki
        (czyli wiek do 27 lat i do 12 miesięcy od ukończenia studiów). Ale jeśli na
        staż kierowani są tylko ludzie bez doświadczenia zawodowego, to logicznie rzecz
        biorąc ten staż, który mam teraz, jest już tam jakimś doświadczeniem. Może
        mieliście podobne wątpliwości. Pozdro
        • Gość: aa Re: staż IP: 217.197.78.* 13.04.06, 19:46
          bedziesz mogla, u mnie nie ma i nie bylo z tym problemu
          • Gość: mikrus Re: staż IP: *.iapt.pl / *.iapt.pl 13.04.06, 20:26
            Dzięki:)
      • Gość: kasia Re: CO Z TYM stażem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.06, 22:14
        ja również miałam przejscia z PUP w sprawie stażu, otóż jak się rejestrowałam,
        to kategorycznie odmówiona mi stażu ,bo pracowałam dłużej niż 3 mies. na umowę
        zlecenie, nigdy nie miałam umowy o pracę. Dzwoniłam do warszawskiego UP, tżeby
        dowiedzieć się, czy na pewno moga mi odmówić w tej suytuacji, dowiedziałam się
        że mogą i to jest sprawa PUP. Pobluźniłam trochę, ale po jakimś czasie
        pogodziłam się z tą myślą,że stażu już nie odbedę. W maju kończę 27 lat, więc
        myślałam ,ze dojdzie jeszcze ten warunek i już wtedy totalna klapa..
        Jakież było moje zdziwienie, gdy wczoraj otrzymałam telefon z urzędu z
        propozycją stażu w banku (niezgodny do końca z moim wykształceniem - jestem po
        zarządzaniu, oni chcieli po ekonomii). Miałam do dzisiaj się zdecydować, a
        akurat jestem w trakcie rekrutacji na bardzo interesujące szkolenie, które ma
        zacząc się w połowie maja, a tak to uwiązanie na 6 mies i to bez żadnych szans
        na zatrudnienie po..
        Zadzwoniłam więc do urzędu i powiedziałam,ze nie za bardzo mi ten staż leży i
        czy mogę odmówić, na to pani,że właściwie to nie mogę, bo mogą mnie skreślić i
        blablabla.. ponoć sama "pani derektor' mnie wyszukała wśród absolwentów.. To po
        jaka cholerę parę miesięcy temu mówili,że nie mam szansy na żaden staż??!!
        W końcu stanęło na tym,że odmawiam stażu, mam nadzieję,że mnie nie skreśla,
        zobaczymy:)
        pozdrawiam!!
      • Gość: kasia Re: CO Z TYM stażem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.06, 22:14
        ja również miałam przejscia z PUP w sprawie stażu, otóż jak się rejestrowałam,
        to kategorycznie odmówiona mi stażu ,bo pracowałam dłużej niż 3 mies. na umowę
        zlecenie, nigdy nie miałam umowy o pracę. Dzwoniłam do warszawskiego UP, tżeby
        dowiedzieć się, czy na pewno moga mi odmówić w tej suytuacji, dowiedziałam się
        że mogą i to jest sprawa PUP. Pobluźniłam trochę, ale po jakimś czasie
        pogodziłam się z tą myślą,że stażu już nie odbedę. W maju kończę 27 lat, więc
        myślałam ,ze dojdzie jeszcze ten warunek i już wtedy totalna klapa..
        Jakież było moje zdziwienie, gdy wczoraj otrzymałam telefon z urzędu z
        propozycją stażu w banku (niezgodny do końca z moim wykształceniem - jestem po
        zarządzaniu, oni chcieli po ekonomii). Miałam do dzisiaj się zdecydować, a
        akurat jestem w trakcie rekrutacji na bardzo interesujące szkolenie, które ma
        zacząc się w połowie maja, a tak to uwiązanie na 6 mies i to bez żadnych szans
        na zatrudnienie po..
        Zadzwoniłam więc do urzędu i powiedziałam,ze nie za bardzo mi ten staż leży i
        czy mogę odmówić, na to pani,że właściwie to nie mogę, bo mogą mnie skreślić i
        blablabla.. ponoć sama "pani derektor' mnie wyszukała wśród absolwentów.. To po
        jaka cholerę parę miesięcy temu mówili,że nie mam szansy na żaden staż??!!
        W końcu stanęło na tym,że odmawiam stażu, mam nadzieję,że mnie nie skreśla,
        zobaczymy:)
        pozdrawiam!!
        • Gość: aaaaa Re: CO Z TYM stażem IP: 217.197.78.* 14.04.06, 05:57
          idz na ten staz, jak dostaniesz ta prace to staz mozesz przerwac bez obaw

warunkiemprzerwania (bez konsekwencji) jest wlasnie umowa o prace

wtedy lejesz na urzednikow

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka