Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Sląsk czy Poznań

IP: 62.148.83.* 29.05.06, 11:43
    Co byscie wybrali.
    Śląsk za 4200 brutto czy Poznń za 4700 brutto w zawodzie inżyner mechanik?
    Obserwuj wątek
      • Gość: sd Re: Sląsk czy Poznań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.06, 11:48
        a gdzie tyle dają na śląsku ??
        • Gość: p Re: Sląsk czy Poznań IP: 62.148.83.* 29.05.06, 12:00
          a nie dają inzynierom?
          np.foster wheeler
          • Gość: rolss Re: Sląsk czy Poznań IP: *.eranet.pl 29.05.06, 12:05
            tylko który Śląsk masz na mysli?
            Dolny, Górny, Opolski, Opawski? ;)
            • Gość: d Re: Sląsk czy Poznań IP: 62.148.83.* 29.05.06, 12:07
              Katowice, Tychy,Mysłowice, Gliwice,Sosnowiec itp
              • Gość: Michal Re: Sląsk czy Poznań IP: *.student.uu.se 29.05.06, 12:43
                Nad czym sie zastanawiasz? Oczywiscie, ze Poznan. Tam sie lepiej mieszka,
                bynajmniej nie jestem z Poznania, ale pare lat tam mieszkalem, i naprawde
                warto.

pzdr
                Michal
                • Gość: p Re: Sląsk czy Poznań IP: 62.148.83.* 29.05.06, 13:02
                  ale ceny mieszkan w poznaniu sa o wiele wyzsze niz na slasku, co przy podobnych
                  zarobkach daje wiecej atutów śląskowi
                  • Gość: Kuehne Re: Sląsk czy Poznań IP: *.echostar.pl 29.05.06, 15:12
                    Przeprowadziłem się prawie rok temu ze śląska (dolnośląskie, okolice wrocławia)
                    do poznania. Na tą chwilę zostaję w poznaniu ale coraz bardziej jestem za
                    powrotem na śląsk. Co do cen mieszkań to mój przedmówca ma rację (kolega kupił
                    kilka dni temu mieszkanie z rynku wtórnego - 3 pokoje, 65 m2 w cztero piętrowym
                    bloku za ok 200 tyś). Do tego dochodzą jeszcze drobne "sprawy" np wizyta u
                    fryziera to min 27-30 zł. Na pocieszenie dodam,że tv kablowa i internet są
                    tańsze niż w poprzednim miejscu zamieszkania ;) Poza tym wydaje mi się,ze
                    łatwiej znaleźć pracę na śląsku (zobacz na samą ilośc ogłoszeń).
                    • Gość: p Re: Sląsk czy Poznań IP: 62.148.83.* 29.05.06, 15:44
                      ja właśnie pracuje w chwili obecnej w poznaniu, ogólnie wszystko jest ok ale
                      ceny mieszkań mnie przerazają np. za 50 m mieszkanie z drugiej reki w wieżowcu
                      ludzie krzyczą 150 000 tj. jakis obłęd
                      • Gość: greg Re: Sląsk czy Poznań IP: *.magma-net.pl 04.06.06, 23:03
                        Jeśli w Poznaniu mieszkania 50 metrowe są za 150'000 zł. (3000 tys./m2) to ja tam przeprowadzam się z miejsca.

We wrocławiu to można jedynie pomarzyć o takich cenach.
                        Teraz koleżanka kupuje mieszkanie w bloku 38 metrów, 2 pokoje, cena... bagatela jedyne 160'000 tys. zł. czyli jakieś 4200 zł.m2

Wrocław staje się przeokropnie drogi jeśli chodzi o ceny nieruchomości.
                        A niech nitk nie mówi, że za tą cenę można się wybudować.
                        Kolega właśnie kończy stawiać dom.
                        Działkę kupił w tamtym roku.
                        Cena za metr kwadratowy, jedyne 100 zł. No ale miejsce doborowe, niedalego domu prezydenta Wrocławia - Dutkiewicza.
                        Do tej pory wybudowanie mieszkania koszowało go 400'000 zł./ 240 metrów kw.

Wg mnie trzeba szukać mieszkań ale już w obrębie wrocka, Oleśnica, Kamieniec Wr.
                    • Gość: Michal Re: Sląsk czy Poznań IP: *.student.uu.se 29.05.06, 19:54
                      200.000? Jak mozna za tyle kupic mieszkanie w bloku? Przeciez mozna miec za to
                      dom 100 metrow kwadratowych jednopoziomowy na dzialce....jezu.

pzdr
                      Michal
                      • Gość: wroc Re: Sląsk czy Poznań IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.06.06, 22:39
                        Sorry ale za 200 tysiecy to mozna miec dzialke pod wroclawiem.
                        za 200 mozna miec 45m2 w nowym niewykonczonym mieszkaniu,
                        za 220 mozna miec 45m2 w kilkuletnim wykonczonym,
                        moze lekko ponizej 200 w wielkiej plycie za 45m

panie ze szwecji, ceny nieruchomosci rosną.
      • Gość: primo Re: Sląsk czy Poznań IP: *.adsl.inetia.pl 29.05.06, 19:35
        A jak dlugo chcesz pracowac w tych miastach? Pamietaj, ze na Grn Slasku ze
        wzgledu na zanieczyszczenie (chocby stezenie metali ciezkich) na dluzsza mete
        masz wieksze szanse na skrocenie zycia i choroby nowotworowe :( Z tego co sie
        orientuje, Poznan jest tez miastem bezpieczniejszym (tak mowili znajomi z
        Dabrowy Gorn ktorzy sie tutaj sprowadzili i sa zachwyceni).
        Podobno w porowaniu do innych miast ma b.dobra komunikacje miejska.
        Ceny mieszkan, no tak, mamy wysokie (sam splacam kredyt). Berlin ma drozsze :)))
        Zycie jest przyjemniejsze niz w duzym miescie przemyslowym, Poznan jest w sumie
        miastem bardzo zwartym terytorialnie i logicznie, idac koncentrycznie: masz
        Stary Rynek z ratuszem, wokol stare miasto, potem secesyjne kamiennice, potem
        blokowiska, potem dzielnice willowe. Plus rzeka. Plus miejscowosci satelity.
        Cenie sobie w Poznaniu ze w porownaniu do innych duzych miast nie trzeba duzo
        czasu zeby przejechac z jednego konca na drugi. W 15-20 minut mozesz autem
        wyladowac w Wlkpolskim Parku Narodowym (lasy,jeziora). Poznan jest zielony.
        Nie wiem,co jeszcze moze byc dla ciebie wazne.
        • Gość: p Re: Sląsk czy Poznań IP: 62.148.83.* 30.05.06, 09:00
          > A jak dlugo chcesz pracowac w tych miastach? Pamietaj, ze na Grn Slasku ze
          > wzgledu na zanieczyszczenie (chocby stezenie metali ciezkich) na dluzsza mete
          > masz wieksze szanse na skrocenie zycia i choroby nowotworowe

w kazdym wielkim mieście mam szanse na skrócenie życia

> orientuje, Poznan jest tez miastem bezpieczniejszym (tak mowili znajomi z
          > Dabrowy Gorn ktorzy sie tutaj sprowadzili i sa zachwyceni).

W każdym miescie są mniej lub bardziej bezpieczne dzielnice
          W Poznaniu też są jeżyce, Zawady czy RAtaje tak samo jak w Katowicach ZAłęże
        • obi76 Re: Sląsk czy Poznań 04.06.06, 22:54
          Primo ubawiłem się setnie tym Twoim zanieczyszczeniem. Nie twierdze, że go u nas
          nie ma, ale troszkę poniosła Cię fantazja. :) Nie gniewaj sie. Druga sprawa
          Śląsk też jest zielony uwierz mi na słowo. Gdybym miał wybierać wybrał bym
          Śląsk, ale jestem nieobiektywny ponieważ jestem zawsze za Śląskiem.

Pozdrawiam

Obi
      • iberia30 Re: Sląsk, n/t 29.05.06, 19:48
      • Gość: Michal Re: Sląsk czy Poznań czy Szczecin?;) IP: *.student.uu.se 29.05.06, 19:58
        Jezeli ktos chce mieszkac w zielonym miescie to tylko Szczecin. Osoby, ktore
        mowia, ze Poznan jest zielony, po pobycie w Szczecinie, uznaja Poznan za
        betonowa dzungle, ktora zreszta nie jest, ale takie bedzie porownanie. Polecam,
        z praca moze nie jest tak latwo (ale place sa wysokie i w sumie coraz wiecej
        pracy dla specjalistow), ale jak ktos chce oddychac pelna piersie, to tam:)

pzdr
        Michal
        • vitmik Tylko poten nie marudź, że z Poznania masz: 30.05.06, 10:44
          - dalej zimą na narty w Zakopanem albo Austrii
          - niedokończoną, jedną autostradę, w dodatku 2 razy droższą od A4
          - jedno małe lotnisko w okolicy, latające tylko do Londynu
          - drogie mieszkania
          - brak wielkich imprez muzycznych i sportowych (tutaj masz Spodek i Stadion
          Śląski)
          - g...o prawda o tym zanieczyszczeniu powietrza, wiem bo pamiętam jak było
          kiedyś i jak jest teraz
          - a w mordę to można dostać wszędzie
        • Gość: primo Re: Sląsk czy Poznań czy Szczecin?;) IP: *.adsl.inetia.pl 30.05.06, 18:38
          Jaki Szczecin? Przeciez ma wybor miedzy Slaskiem a Poznaniem!
          Ja sie dziwi, majac do wyboru lepsza pensje w zielonym a Poznaniu i gorsza na
          zanieczyszczonym Slasku.

A komus kto pisze o wyjezdzie na narty, do Austrii-a czy on bedzie tam
          codziennie dojezdzal? Nie osmieszaj sie, czlowieku. Jak lubi Chorwacje latem to
          w sumie tez powinien mieszkac na Slasku bo blizej niz z Poznania, he he
          • Gość: p Re: Sląsk czy Poznań czy Szczecin?;) IP: 62.148.83.* 31.05.06, 08:57
            > Ja sie dziwi, majac do wyboru lepsza pensje w zielonym a Poznaniu i gorsza na
            > zanieczyszczonym Slasku.

wez pod uwagę toze przechodzone 2pokojowe mieszkanie w wieżowcu w Poznaniu
            kosztuje 150000zł, a na Ślasku za przechodzone zapłace 70000-100000.
            jest róznica?
            • jimmyjazz Re: Sląsk czy Poznań czy Szczecin?;) 02.06.06, 13:58
              Gość portalu: p napisał(a):

> wez pod uwagę toze przechodzone 2pokojowe mieszkanie w wieżowcu w Poznaniu
              > kosztuje 150000zł, a na Ślasku za przechodzone zapłace 70000-100000.
              > jest róznica?

Na śląsku to nawet i taniej jak się nie będziesz upierał przy Katowicach (ja
              bym sie jednak upierał przy Katowicach :-)

Zanieczyszczeniem środowiska bym się tak bardzo nie przejmował - to już nie to
              samo co 15 czy 20 lat temu i jest tutaj teraz podobny poziom zanieczyszczenia
              co np w Krakowie (i oczywiście nadal najwyższy w Polsce :-) a jakoś nikt nie
              podaje argumentu zanieczyszczenia w przypadku Krakowa.

Inna sprawa że na mieszkaniu na Slasku tez możesz jeszcze najwięcej zyskać -
              mieskzania są tanie bo jak na razie ci którzy inwestują w nieruchomiści
              koncentrują się na innych miastach - i nie ma ich tutaj tak wielu - ale w końcu
              się pojawią. Ceny idą w ciągle w górę.

Generalnie te 500 brutto różnicy w pensji spokojnie ci się zwróci (tańsze są
              nie tylko nieruchomości - usługi czy rozrywki również).

A Poznań nie jest jakims wyjątkowym miastem - nie ma tam niczego czego na
              Śląsku by nie było a chociażby w góry można skoczyc nawet na 1 dzień. Z
              Poznania to ani w góry ani nad morze ;-)
              • Gość: p Re: Sląsk czy Poznań czy Szczecin?;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.06, 15:23
                jimmyjazz napisał:

> Gość portalu: p napisał(a):
                >
                > > wez pod uwagę toze przechodzone 2pokojowe mieszkanie w wieżowcu w Poznani
                > u
                > > kosztuje 150000zł, a na Ślasku za przechodzone zapłace 70000-100000.
                > > jest róznica?
                >
                > Na śląsku to nawet i taniej jak się nie będziesz upierał przy Katowicach (ja
                > bym sie jednak upierał przy Katowicach :-)

Ja bym się skłaniał ku Gliwicom
                • jimmyjazz Re: Sląsk czy Poznań czy Szczecin?;) 05.06.06, 08:43
                  Gość portalu: p napisał(a):

> Ja bym się skłaniał ku Gliwicom

Też jest oki. Zakładam że praca w pobliżu :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka