Gość: p IP: 62.148.83.* 29.05.06, 11:43 Co byscie wybrali. Śląsk za 4200 brutto czy Poznń za 4700 brutto w zawodzie inżyner mechanik? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: sd Re: Sląsk czy Poznań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.06, 11:48 a gdzie tyle dają na śląsku ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p Re: Sląsk czy Poznań IP: 62.148.83.* 29.05.06, 12:00 a nie dają inzynierom? np.foster wheeler Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rolss Re: Sląsk czy Poznań IP: *.eranet.pl 29.05.06, 12:05 tylko który Śląsk masz na mysli? Dolny, Górny, Opolski, Opawski? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d Re: Sląsk czy Poznań IP: 62.148.83.* 29.05.06, 12:07 Katowice, Tychy,Mysłowice, Gliwice,Sosnowiec itp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michal Re: Sląsk czy Poznań IP: *.student.uu.se 29.05.06, 12:43 Nad czym sie zastanawiasz? Oczywiscie, ze Poznan. Tam sie lepiej mieszka, bynajmniej nie jestem z Poznania, ale pare lat tam mieszkalem, i naprawde warto. pzdr Michal Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p Re: Sląsk czy Poznań IP: 62.148.83.* 29.05.06, 13:02 ale ceny mieszkan w poznaniu sa o wiele wyzsze niz na slasku, co przy podobnych zarobkach daje wiecej atutów śląskowi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuehne Re: Sląsk czy Poznań IP: *.echostar.pl 29.05.06, 15:12 Przeprowadziłem się prawie rok temu ze śląska (dolnośląskie, okolice wrocławia) do poznania. Na tą chwilę zostaję w poznaniu ale coraz bardziej jestem za powrotem na śląsk. Co do cen mieszkań to mój przedmówca ma rację (kolega kupił kilka dni temu mieszkanie z rynku wtórnego - 3 pokoje, 65 m2 w cztero piętrowym bloku za ok 200 tyś). Do tego dochodzą jeszcze drobne "sprawy" np wizyta u fryziera to min 27-30 zł. Na pocieszenie dodam,że tv kablowa i internet są tańsze niż w poprzednim miejscu zamieszkania ;) Poza tym wydaje mi się,ze łatwiej znaleźć pracę na śląsku (zobacz na samą ilośc ogłoszeń). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p Re: Sląsk czy Poznań IP: 62.148.83.* 29.05.06, 15:44 ja właśnie pracuje w chwili obecnej w poznaniu, ogólnie wszystko jest ok ale ceny mieszkań mnie przerazają np. za 50 m mieszkanie z drugiej reki w wieżowcu ludzie krzyczą 150 000 tj. jakis obłęd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greg Re: Sląsk czy Poznań IP: *.magma-net.pl 04.06.06, 23:03 Jeśli w Poznaniu mieszkania 50 metrowe są za 150'000 zł. (3000 tys./m2) to ja tam przeprowadzam się z miejsca. We wrocławiu to można jedynie pomarzyć o takich cenach. Teraz koleżanka kupuje mieszkanie w bloku 38 metrów, 2 pokoje, cena... bagatela jedyne 160'000 tys. zł. czyli jakieś 4200 zł.m2 Wrocław staje się przeokropnie drogi jeśli chodzi o ceny nieruchomości. A niech nitk nie mówi, że za tą cenę można się wybudować. Kolega właśnie kończy stawiać dom. Działkę kupił w tamtym roku. Cena za metr kwadratowy, jedyne 100 zł. No ale miejsce doborowe, niedalego domu prezydenta Wrocławia - Dutkiewicza. Do tej pory wybudowanie mieszkania koszowało go 400'000 zł./ 240 metrów kw. Wg mnie trzeba szukać mieszkań ale już w obrębie wrocka, Oleśnica, Kamieniec Wr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michal Re: Sląsk czy Poznań IP: *.student.uu.se 29.05.06, 19:54 200.000? Jak mozna za tyle kupic mieszkanie w bloku? Przeciez mozna miec za to dom 100 metrow kwadratowych jednopoziomowy na dzialce....jezu. pzdr Michal Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wroc Re: Sląsk czy Poznań IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.06.06, 22:39 Sorry ale za 200 tysiecy to mozna miec dzialke pod wroclawiem. za 200 mozna miec 45m2 w nowym niewykonczonym mieszkaniu, za 220 mozna miec 45m2 w kilkuletnim wykonczonym, moze lekko ponizej 200 w wielkiej plycie za 45m panie ze szwecji, ceny nieruchomosci rosną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: primo Re: Sląsk czy Poznań IP: *.adsl.inetia.pl 29.05.06, 19:35 A jak dlugo chcesz pracowac w tych miastach? Pamietaj, ze na Grn Slasku ze wzgledu na zanieczyszczenie (chocby stezenie metali ciezkich) na dluzsza mete masz wieksze szanse na skrocenie zycia i choroby nowotworowe :( Z tego co sie orientuje, Poznan jest tez miastem bezpieczniejszym (tak mowili znajomi z Dabrowy Gorn ktorzy sie tutaj sprowadzili i sa zachwyceni). Podobno w porowaniu do innych miast ma b.dobra komunikacje miejska. Ceny mieszkan, no tak, mamy wysokie (sam splacam kredyt). Berlin ma drozsze :))) Zycie jest przyjemniejsze niz w duzym miescie przemyslowym, Poznan jest w sumie miastem bardzo zwartym terytorialnie i logicznie, idac koncentrycznie: masz Stary Rynek z ratuszem, wokol stare miasto, potem secesyjne kamiennice, potem blokowiska, potem dzielnice willowe. Plus rzeka. Plus miejscowosci satelity. Cenie sobie w Poznaniu ze w porownaniu do innych duzych miast nie trzeba duzo czasu zeby przejechac z jednego konca na drugi. W 15-20 minut mozesz autem wyladowac w Wlkpolskim Parku Narodowym (lasy,jeziora). Poznan jest zielony. Nie wiem,co jeszcze moze byc dla ciebie wazne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p Re: Sląsk czy Poznań IP: 62.148.83.* 30.05.06, 09:00 > A jak dlugo chcesz pracowac w tych miastach? Pamietaj, ze na Grn Slasku ze > wzgledu na zanieczyszczenie (chocby stezenie metali ciezkich) na dluzsza mete > masz wieksze szanse na skrocenie zycia i choroby nowotworowe w kazdym wielkim mieście mam szanse na skrócenie życia > orientuje, Poznan jest tez miastem bezpieczniejszym (tak mowili znajomi z > Dabrowy Gorn ktorzy sie tutaj sprowadzili i sa zachwyceni). W każdym miescie są mniej lub bardziej bezpieczne dzielnice W Poznaniu też są jeżyce, Zawady czy RAtaje tak samo jak w Katowicach ZAłęże Odpowiedz Link Zgłoś
obi76 Re: Sląsk czy Poznań 04.06.06, 22:54 Primo ubawiłem się setnie tym Twoim zanieczyszczeniem. Nie twierdze, że go u nas nie ma, ale troszkę poniosła Cię fantazja. :) Nie gniewaj sie. Druga sprawa Śląsk też jest zielony uwierz mi na słowo. Gdybym miał wybierać wybrał bym Śląsk, ale jestem nieobiektywny ponieważ jestem zawsze za Śląskiem. Pozdrawiam Obi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michal Re: Sląsk czy Poznań czy Szczecin?;) IP: *.student.uu.se 29.05.06, 19:58 Jezeli ktos chce mieszkac w zielonym miescie to tylko Szczecin. Osoby, ktore mowia, ze Poznan jest zielony, po pobycie w Szczecinie, uznaja Poznan za betonowa dzungle, ktora zreszta nie jest, ale takie bedzie porownanie. Polecam, z praca moze nie jest tak latwo (ale place sa wysokie i w sumie coraz wiecej pracy dla specjalistow), ale jak ktos chce oddychac pelna piersie, to tam:) pzdr Michal Odpowiedz Link Zgłoś
vitmik Tylko poten nie marudź, że z Poznania masz: 30.05.06, 10:44 - dalej zimą na narty w Zakopanem albo Austrii - niedokończoną, jedną autostradę, w dodatku 2 razy droższą od A4 - jedno małe lotnisko w okolicy, latające tylko do Londynu - drogie mieszkania - brak wielkich imprez muzycznych i sportowych (tutaj masz Spodek i Stadion Śląski) - g...o prawda o tym zanieczyszczeniu powietrza, wiem bo pamiętam jak było kiedyś i jak jest teraz - a w mordę to można dostać wszędzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: primo Re: Sląsk czy Poznań czy Szczecin?;) IP: *.adsl.inetia.pl 30.05.06, 18:38 Jaki Szczecin? Przeciez ma wybor miedzy Slaskiem a Poznaniem! Ja sie dziwi, majac do wyboru lepsza pensje w zielonym a Poznaniu i gorsza na zanieczyszczonym Slasku. A komus kto pisze o wyjezdzie na narty, do Austrii-a czy on bedzie tam codziennie dojezdzal? Nie osmieszaj sie, czlowieku. Jak lubi Chorwacje latem to w sumie tez powinien mieszkac na Slasku bo blizej niz z Poznania, he he Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p Re: Sląsk czy Poznań czy Szczecin?;) IP: 62.148.83.* 31.05.06, 08:57 > Ja sie dziwi, majac do wyboru lepsza pensje w zielonym a Poznaniu i gorsza na > zanieczyszczonym Slasku. wez pod uwagę toze przechodzone 2pokojowe mieszkanie w wieżowcu w Poznaniu kosztuje 150000zł, a na Ślasku za przechodzone zapłace 70000-100000. jest róznica? Odpowiedz Link Zgłoś
jimmyjazz Re: Sląsk czy Poznań czy Szczecin?;) 02.06.06, 13:58 Gość portalu: p napisał(a): > wez pod uwagę toze przechodzone 2pokojowe mieszkanie w wieżowcu w Poznaniu > kosztuje 150000zł, a na Ślasku za przechodzone zapłace 70000-100000. > jest róznica? Na śląsku to nawet i taniej jak się nie będziesz upierał przy Katowicach (ja bym sie jednak upierał przy Katowicach :-) Zanieczyszczeniem środowiska bym się tak bardzo nie przejmował - to już nie to samo co 15 czy 20 lat temu i jest tutaj teraz podobny poziom zanieczyszczenia co np w Krakowie (i oczywiście nadal najwyższy w Polsce :-) a jakoś nikt nie podaje argumentu zanieczyszczenia w przypadku Krakowa. Inna sprawa że na mieszkaniu na Slasku tez możesz jeszcze najwięcej zyskać - mieskzania są tanie bo jak na razie ci którzy inwestują w nieruchomiści koncentrują się na innych miastach - i nie ma ich tutaj tak wielu - ale w końcu się pojawią. Ceny idą w ciągle w górę. Generalnie te 500 brutto różnicy w pensji spokojnie ci się zwróci (tańsze są nie tylko nieruchomości - usługi czy rozrywki również). A Poznań nie jest jakims wyjątkowym miastem - nie ma tam niczego czego na Śląsku by nie było a chociażby w góry można skoczyc nawet na 1 dzień. Z Poznania to ani w góry ani nad morze ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p Re: Sląsk czy Poznań czy Szczecin?;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.06, 15:23 jimmyjazz napisał: > Gość portalu: p napisał(a): > > > wez pod uwagę toze przechodzone 2pokojowe mieszkanie w wieżowcu w Poznani > u > > kosztuje 150000zł, a na Ślasku za przechodzone zapłace 70000-100000. > > jest róznica? > > Na śląsku to nawet i taniej jak się nie będziesz upierał przy Katowicach (ja > bym sie jednak upierał przy Katowicach :-) Ja bym się skłaniał ku Gliwicom Odpowiedz Link Zgłoś
jimmyjazz Re: Sląsk czy Poznań czy Szczecin?;) 05.06.06, 08:43 Gość portalu: p napisał(a): > Ja bym się skłaniał ku Gliwicom Też jest oki. Zakładam że praca w pobliżu :-) Odpowiedz Link Zgłoś