Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Dwa miliony Polaków w ciągu dwóch lat wyjechało...

• Gość: emek Re: Dwa miliony Polaków w ciągu dwóch lat wyjecha IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.06, 09:36
        pis likwiduje problem bezrobocia...
        • Gość: Emeryt Re: Dwa miliony Polaków w ciągu dwóch lat wyjecha IP: *.telsten.com / *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.06, 10:19
          Tak sie sklada,ze jestem z rodziny,ktora ma w swojej historii wyjazdy
          emigracyjne juz od ponad 200 lat,tak nie pomylilem sie.Pierwsze
          wyjazdy,notowane w historii rodzinnej byly na przelomie XVIII i XIX
          wieku.Niewiele wiem na ich temat,ale te odnotowane w dokumentach rodzinnych
          zaczynaja sie dokladnie od 1907 roku.Duza liczba moich krewnych wyjechala
          krotko przed I wojna swiatowa.Potem nastepna fala byla w latach 1920-
          ych.Kolejna w czasie II wojny,glownie "wybierali" obywatelstwo ZSRR,po wojnie
          kolejna fala przez Baltyk do Szwecji i przez Czechy do Austrii.Te wyjazdy
          wszystkie konczyly sie w Stanach.W rezultacie w Stanach mieszka obecnie ponad
          3tys ludzi z moim nazwiskiem.Ja,zgodnie z tradycja rodzinna tez spedzilem kawal
          zycia w Stanach.Nie mialem zamiaru wracac do kraju,ale zmusila mnie do tego
          sytuacja rodzinna,stara matka zostala bez opieki,wszyscy wyjechali.Niedlugo
          cieszylem sie matula,teraz zostalem sam.Jestem tu juz 3 lata i czuje sie
          zniechecony sytuacja w Polsce.Permanentny brak perspektyw dla mlodych
          ludzi,kosmiczna biurokracja,lapownictwo jest regula zyciowa.Mam juz dosyc i
          zastanawiam sie nad powrotem do Stanow.Tam zyje sie
          latwiej,uczciwiej,przyjazniej.Panstwo jest bardziej "opiekuncze" dla starych
          ludzi.Nie dziwie sie,ze mlodzi wyjezdzaja i nie dziwie sie,ze nie wracaja do
          kraju.Oczywiscie wiekszosc mlodych wyjezdza na "saksy" i po jakims czasie
          wraca.Jednak napewno nie sa zdecydowani w swoim postanowieniu powrotu i po
          jakims czasie sprobuja powtornie.Ten drugi wyjazd moze byc niebezpiwczny o
          tyle,ze moga z niego juz nie wrocic.Oni juz beda tam zadomowieni,bedzie im
          lepiej i latwiej.Pisze o tym z cala swiadomoscia wlasnego bagazu
          doswiadczen.Mam tam dom,ktory teraz "wyrentowalem" Polakom i ktory przynosi mi
          skromny dochod.Jednym slowem mam dokad wracac,juz niestety do siebie.Moje
          siedlisko jest juz tam.Tutaj kupilem mieszkanie z mysla o wygodzie matuli,lecz
          teraz,kiedy jej niema zastanawiam sie co ja tu robie i poco siedze.
      • cover_wielki Re: Dwa miliony Polaków w ciągu dwóch lat wyjecha 12.06.06, 09:45
        No i maja racje, pakować sie szybciej i ostatni gasi światło.
        • Gość: ba Re: Dwa miliony Polaków w ciągu dwóch lat wyjecha IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.06, 09:52
          wkoncu wyjezdzam z tego zacofania, z kraju gdzie rzadzi kosciol i chlopi,
          prezydent ma wade wymowy a jego zona nadaje sie tylko do garow w kuchni, lub isc
          tylko po zakupy na stragan. jeszcze dwa tyg i mnei nie ma !!!!. jak sie ciesze.
          moze bede ciezko tyral, ale za normalne pieniadze.
          • Gość: ex Re: Dwa miliony Polaków w ciągu dwóch lat wyjecha IP: *.wpiszu.pl / 80.54.32.* 12.06.06, 10:39
            P.Kaczyńska ma więcej rozumu i wiedzy w małym palcu niż ty w tej swojej mózgownicy
            • zigzaur Re: Dwa miliony Polaków w ciągu dwóch lat wyjecha 12.06.06, 12:47
              Jaka pani Kaczyńska?
              Rączka Jarosława?
        • Gość: ija Re: Dwa miliony Polaków w ciągu dwóch lat wyjecha IP: *.icpnet.pl 12.06.06, 09:54
          I z czego tu się cieszyć,teraz jesteście młodzi to i zdrowie dopisuje i można
          zapieprzać na obczyżnie.Ale ciekawa jestem co zrobią Ci co zechcą wrócić?A
          gdzie emeryturka? A może myślicie żeOp. Społeczna Was utrzyma? Obyście się nie
          przeliczyli!Zyczę powodzenia i dobrego zdrowia.
          • Gość: franek Re: Dwa miliony Polaków w ciągu dwóch lat wyjecha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.06, 09:57
            Wrócą z kasą , kasa pójdzie na pierdoły , przyjdzie wiek dojrzały i ani
            emeryturki i za leczenie płacić . Wtedy dopiero będzie problem.
            • Gość: ija Re: Dwa miliony Polaków w ciągu dwóch lat wyjecha IP: *.icpnet.pl 12.06.06, 10:00
              Zgadzam się dokładnie tak samo myślę. No cóż trzeba samemu wszystkiego
              doświadczyć na własnej skórze.eszcze raz życzę powodzenia.
      • rudex1 Re: Dwa miliony Polaków w ciągu dwóch lat wyjecha 12.06.06, 09:56
        Te dwa miliony to o tyle mniej BEZROBOTNYCH, na ich miejsca pracy nie przyjęto
        nowych, wyjazdy młodych ludzi nie maja nic wspólnego z brakiem patriotyzmy, są
        wymuszone przez rząd - brak jest rynku pracy. Niech dobrze pracują i niech im
        się dobrze powodzi. W Polsce z obecnymi politykami nie maja co robić.
      • Gość: ambra Re: Dwa miliony Polaków w ciągu dwóch lat wyjecha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.06, 10:02
        Noooooooooooooo! i proszę.Jaki "sukces"!. Jak spadło bezrobocie!!!!.
        Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej może być dumne!. Grunt to się nie
        narobić, a zrobić dobre wrażenie.
        • Gość: franek WOlność dla Lwa Rywina! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.06, 10:05
          Uwolnić p. Rywina . On nic nie zrobił , a siedzi. Świństwo!
        • Gość: markus Re: Dwa miliony Polaków w ciągu dwóch lat wyjecha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.06, 10:13
          Nie rozumiem tych 84 proc. Polaków, którzy uważają że wyjazdy młodych to powód
          do wstydu. 84% naiwnie wierzących że będzie 'lepiej'? ludzie zejdźcie na
          ziemie.. co złego jest w poszukiwaniu lepszych warunków życia na zachodzie?
          natura ludzka wyposażyła nas w coś takiego jak rozum, więc oni robią z niego
          pożytek gdzie indziej :) po studiach, zdolni, wykształceni i mogą znaleźć prace
          w sklepie spożywczym, w hurtowni odzieży czy roznoszeniu ulotek za 7 zł./h?
          żałosne. Nie wspominajac o biurokracji która tak sprytnie uniemożliwia
          wzbogacanie się "pomysłem". Młodzi nie kierują się patriotyzmem.. nie warto
          • Gość: ambl Re: Dwa miliony Polaków w ciągu dwóch lat wyjecha IP: *.wpiszu.pl / 80.54.32.* 12.06.06, 10:46
            7zł/h?U nas na Mazurach takich stawek są mniejsze o jakieś50%
      • Gość: po_PO A co robić w kraju, w którym okrada się... IP: 213.25.23.* 12.06.06, 10:06
        nawet dzieci z domów dziecka.
        Nie wierzycie? Na stronie www.klementynka.pl
        możecie sobie poczytać.
        To robi wrażenie!
        • Gość: to ja sadze, ze to norma w katolickim kraju? IP: *.nsw.bigpond.net.au 12.06.06, 11:10
          90% urzednikow jest katolikami i co tydzien czhodzi na msze. Z pewnoscia sa
          pelni milosci blizniego, przeciez tak uczy kosciol powszechny... to sa pokolenia
          jp2 i j23.
      • plzoltek Becik, becik Polskę uratuje 12.06.06, 10:06
        2 mln w EU + ? mln w USA
        trzeba podwyższyć becik
        ( I realizować program wychowania patriotycznego Giertycha)
        W przypadku wojny, gdy jakieś panstwo zaatakuje Polskę, jeszcze więcej będzie
        uciekać z kraju. A ludzie będą bardziej potrzebni
      • Gość: Bogdan Ciagle to samo zdjecie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.06, 10:10
        Ciagle to samo zdjecie. Zawsze jak jest mowa o emigracji zarobkowej naszych do Europy po wstapieniu Polski do Unii, GW daje to samo zdjecie "sciany placzu" w sklepie na Hamersmith.
        • Gość: to ja promuja swoje ogloszenia drobne.... IP: *.nsw.bigpond.net.au 12.06.06, 11:11
      • Gość: Tubylec Re: Dwa miliony Polaków w ciągu dwóch lat wyjecha IP: 64.236.188.* 12.06.06, 10:12
        Ale PIS ich nie potrzebuje, ci co wyjechali pewnie należeli do układu wiec
        dlatego wyjechali ze sie wystraszyli. I oto w ten spósób można bedzie
        wytłumaczyć tę emigrację.
        poza tym to nie byli patrioci, napewno mieli dziadka w wehrmahcie i teraz sie
        mszczą na IV RP, sabotażyści...

• Gość: nietubulec Re: Dwa miliony Polaków w ciągu dwóch lat wyjecha IP: *.wpiszu.pl / 80.54.32.* 12.06.06, 10:52
          To nie PIS stworzył taką sytuację jaką mamy
          • Gość: tubulec Re: Dwa miliony Polaków w ciągu dwóch lat wyjecha IP: 81.219.149.* 12.06.06, 11:00
            A kto?, komuny już nie ma. To wasze efekty działań doprowadziły Naród i Państwo
            do stanu w jakim jest obecnie. Chcieliście rządów?, chcieliście "wadzy" to i
            efekty macie nieudacznicy, pyskacze, bo tylko to jest waszą specjalnością, i
            klęczenie podczas klepania pacierzy.
      • zhk No, bida i beznadzieja ich wypędza, co się dziwić. 12.06.06, 10:13
      • zhk A te niudaczniki, posły zostaną sami. 12.06.06, 10:15
      • Gość: Jack Re: Dwa miliony Polaków w ciągu dwóch lat wyjecha IP: *.dip.t-dialin.net 12.06.06, 10:19
        Przypomina mi sie oburzenie polskich politykow
        po ogloszeniu przez jakis niemiecki instytut szacowal liczbe emigrantow
        z Polski na ok. 1,2 miliona przed rozszerzeniem Unii na Wschod.
        Chodzilo o to czy wprowadzic zakaz pracy czy nie dla pracownikow
        z Europy Wschodniej.
        W odpowiedzi jakis polski instytut okresli te liczbe na ok. 0,6 miliona.
        Bylo nie bylo OBOJE sie POMYLILI !!!

• Gość: Emigrant80 Re: Dwa miliony Polaków w ciągu dwóch lat wyjecha IP: *.automation.siemens.com / 194.138.39.* 12.06.06, 10:21
        Masowa emigracja jest zjawiskiem normalnym z krajow nienormalnych. W latach 80-
        tych przyczyna byla ogolnie nielubiana komucha. A dzisiaj, kto chce zyc w
        Rapublice Kaczynskich & Co? Tylko niewyksztalceni, rolnicy itd..

Dla mlodych i wyksztalcony nie ma lepszej alternatywy, jak wyjazd z kraju.
      • sclavus Dwa miliony Polaków w ciągu dwóch lat wyjecha 12.06.06, 10:23
        Tyle, to nawet ze "zbrodniczego, komunistycznego PRLu" nie wybyło...
        To krwotok... spowodowany fobiami prawicy, wtłamszaniem Polski w zaścianek
        Europy i świata, zaganianie za zapiecek....
        Odnowa, którą nam szykują "obecni rządziciele", powiększy jeszcze tylko ten
        odpływ.... głównie młodych... (dalej: patrz sygnaturka)
        • Gość: ambl Re: Dwa miliony Polaków w ciągu dwóch lat wyjech IP: *.wpiszu.pl / 80.54.32.* 12.06.06, 10:59
          do sciawusaWidocznie jesteś młody i nie znasz historii;gdyby za komuny otworzyli
          granice to wyjechało by nie 2 ale 12 milionów i to w ciągu pół roku
          • sclavus Re: Dwa miliony Polaków w ciągu dwóch lat wyjech 12.06.06, 11:02
            Gość portalu: ambl napisał(a):

> do sciawusaWidocznie jesteś młody i nie znasz historii;gdyby za komuny
            otworzyl
            > i
            > granice to wyjechało by nie 2 ale 12 milionów i to w ciągu pół roku

To ty jesteś młodzieniaszek.... W 1982, kto "czuł się prześladowany", dostawał
            w try miga paszport.... a niektórych SB wręcz namawiała a i szantażowała, żeby
            wyjechali... i wiem dokładnie co mówię.... :)))
        • echo_o Re: Dwa miliony Polaków w ciągu dwóch lat wyjech 12.06.06, 11:17
          sclavus napisał:

> Tyle, to nawet ze "zbrodniczego, komunistycznego PRLu" nie wybyło...

Jak w ogóle można zestawiać ze sobą te dwa przypadki ?
          Okoliczności, historyczne i polityczne kompletnie do siebie nie przystają.

> To krwotok... spowodowany fobiami prawicy, wtłamszaniem Polski w zaścianek
          > Europy i świata, zaganianie za zapiecek....

Serwujesz niestrawne śniadanko: stek głupstw...

> Odnowa, którą nam szykują "obecni rządziciele", powiększy jeszcze tylko ten
          > odpływ.... głównie młodych... (dalej: patrz sygnaturka)

Retoryka godna pożałowania...
          • sclavus Re: Dwa miliony Polaków w ciągu dwóch lat wyjech 12.06.06, 11:51
            echo_o napisała:

> sclavus napisał:
            >
            > > Tyle, to nawet ze "zbrodniczego, komunistycznego PRLu" nie wybyło...
            >
            >
            > Jak w ogóle można zestawiać ze sobą te dwa przypadki ?
            > Okoliczności, historyczne i polityczne kompletnie do siebie nie przystają.
            >
            >
            > > To krwotok... spowodowany fobiami prawicy, wtłamszaniem Polski w zaściane
            > k
            > > Europy i świata, zaganianie za zapiecek....
            >
            >
            > Serwujesz niestrawne śniadanko: stek głupstw...
            >
            >
            > > Odnowa, którą nam szykują "obecni rządziciele", powiększy jeszcze tylko t
            > en
            > > odpływ.... głównie młodych... (dalej: patrz sygnaturka)
            >
            >
            > Retoryka godna pożałowania...
            >
            >

Hejka! echo_o... Wiem co piszę... To teraz mamy tę "wymarzona wolność i
            demokrację" i .... jednocześnie wzrost gospodarczy przekraczający
            trzykrotną "staroeuropejską"... A jednak - młodzi nie znajdują dla siebie
            miejsca w "tej" rzeczywistości - mimo wszystko - polityczno-społeczno-
            ekonomicznej.... A od kilku miesięcy co im sie serwuje ???
            Przymknęłaś oczka, echo_o ???? :)))
      • Gość: Polak Re: Dwa miliony Polaków w ciągu dwóch lat wyjecha IP: 81.219.149.* 12.06.06, 10:25
        To bardzo dobrze, że wyjechali, zawsze wyjeżdża największa dzicz i jak w
        czasach otwarcia granicy z byłą NRD robi Polsce i Polakom opinię złodzieji,
        chamów, pijaków i prymitywów. O tyle ilu ich wyjechało mamy czystszą Ojczyznę
        od wszelakiego rodzaju szumowin i powinna zostać szybko wprowadzona ustawa o
        zakazie ich powrotu.
        • Gość: markus do ciebie "Polak"! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.06, 10:28
          a ty zapewne jestes rolnikiem z pomiechowka który żyje majac 100 metrow pola z
          burakami cukrowymi i glosujesz na leppera :) mowiąc takie bzdury lepiej nic nie
          pisz ..a i podziwu jestem ze wiesz co to komputer :) szacunek.
        • Gość: rebjot Re: Dwa miliony Polaków w ciągu dwóch lat wyjecha IP: 195.8.101.* 12.06.06, 10:33
          Rozejrzyj się wokoło. bardzo wątpię czy w Twoim otoczeniu ubyło pijaków i
          prymitywów. Problem polega właśnie na tym, że nie emigruje tylko hołota ale w
          większości (przynajmniej do UE)ludzie dośc dobrze wykwalifikowani. Co prawda nie
          zawsze mają okazję wykorzystać swe kwalifikacje ale wielu liczy, że z czasem i
          to się uda.
        • sclavus Re: Dwa miliony Polaków w ciągu dwóch lat wyjecha 12.06.06, 11:03
          Gość portalu: Polak napisał(a):

> To bardzo dobrze, że wyjechali, zawsze wyjeżdża największa dzicz i jak w
          > czasach otwarcia granicy z byłą NRD robi Polsce i Polakom opinię złodzieji,
          > chamów, pijaków i prymitywów. O tyle ilu ich wyjechało mamy czystszą Ojczyznę
          > od wszelakiego rodzaju szumowin i powinna zostać szybko wprowadzona ustawa o
          > zakazie ich powrotu.

At!! Głupiś.... Zapomniałeś jeszcze tylko dodać, że sami rdzenni... hehehe...
          Polacy zostają - typu Wierzejski & consortes... :)))
        • Gość: yoyo ty "Polak" a wydoiles juz krowy dzis? IP: 194.78.236.* 12.06.06, 12:25
          chlopcze na jakim ty swiecie zyjesz w tym twoim Pierdziszewie
          owszem z twojego rodzinnego Pierdziszewa wyjechala tylko cholota
          bo tylko cholota tam zyla , wiec kto mial wyjechac
          Ode mnie z miasta wyjechala masa kolego z roku, wyksztalconych , kreatywnych
          i to jest strata
      • Gość: pogromca wałków Re: Dwa miliony Polaków w ciągu dwóch lat wyjecha IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.06.06, 10:28
        Ta, tylko ze pracujac za granica sam sobie w skarpecie odloze zamiast liczyc na
        liche wsparcie panstwa. Poza tym obywatelstwo nie tak trudno zmienic, bejbe
      • Gość: stoczniowiec i bardzo dobrze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.06, 10:33
        ja tez wyjade- w polskiej stoczni zarabiam 1300zł bez nadgodzin - w szwecji dostane 1000 ale euro a nawet 1500E
      • Gość: rychu501 Re: Dwa miliony Polaków w ciągu dwóch lat wyjecha IP: *.net.pulawy.pl / *.net.pulawy.pl 12.06.06, 10:35
        Od roku jest tam mój syn, odwiedził nas już dwa razy, odnośnie wykształcenia są
        tam ludzie z różnym wykształceniem przewaznie po maturze, daja sobie nieźle
        radę, mój syn zna dobrze angielski(koledż) pracę ma dobrą, a Polski się nie
        wstydzi, ostatnio gdy był u nas autem kupił sobie szal z na napisem POLSKA na
        mecze i rozłożył sobie w widocznym miejscu w samochodzie,moze po tym ostatnim
        meczu szal zwinął i głęboko schował.Prawie codziennie rozmawiamy przez SKYPE
        lub gg.Tęskni mu sie za nami, ale gdy był u nas tęskniło mu się za Londynem.
        Powiedział,że jak ma dopłacac podatki w Polsce to wogóle nie wróci a jak wróci
        to jako obywatel GB.
        • Gość: ALICJA Re: Dwa miliony Polaków w ciągu dwóch lat wyjecha IP: *.range81-155.btcentralplus.com 12.06.06, 10:51
          TU JEST SUPER MY TEŻ NIGDY NIE WRÓCIMY MAMY PRACE ZASIŁKI OD PANSTWA I ŻYJEMY
          JAK NA TO CZŁOWIEK ZASLUGUJE DZIECI NASZE SA SZCZESLIWE JAK NIGDY DOTĄD.MAM
          SAMYCH ZASIŁKÓW 300 FUNTOW TYGODNIOWO I SIEDZE W DOMU ZAJMUJAC SIE DZIECMI A
          MAZ MA 250 TYGODNIOWO TO PO CO WRACAC UCIEKAJCIE JAK
          NAJDALEJ!!!!!!!!!!!
          WSTYDZIMY SIE !!!!!!!!!!
          • Gość: ex Re: Dwa miliony Polaków w ciągu dwóch lat wyjecha IP: *.wpiszu.pl / 80.54.32.* 12.06.06, 11:05
            alicja A do roboty nie łaska?
      • fnoll ech... 12.06.06, 10:42
        "Z sondażu "Gazety" wynika, że zdaniem Polaków młodzi, którzy wyjechali pracować
        na Zachodzie, powinni wracać do kraju."

szkoda, że nie zadano pytania: po co?
        • grzybpsi Ktoś się pociesza, że wrócą?? 12.06.06, 12:26
          Może jak już będą na emeryturze, łezka im się za kraikiem zakręci... A teraz,
          sorry Vinnetou. Jak Polska im, tak oni Polsce.
      • Gość: Polaczek Jak to?! A jak to się ma do hasła Teraz Polska?! IP: *.crowley.pl 12.06.06, 10:42
      • gilu33 Brawo PIS,LPR i Złodziejobrona.. 12.06.06, 10:44
        róbcie tak dalej a za rok,dwa ZUS i podatki padną, bo nie będzie z kogo
        ściągać...Ale wy możecie powołać z 10 nowych komisji, w tym ober komisję do
        szukania powiązań wyjeżdżających z UKŁADEM ( no bo kto wyjeżdża z raju
        rządzonego przez paranoidalną partię i kryminalistę z kilkudziesięcioma
        wyrokami ??? ) Za rok,dwa towarzysz Kurski będzie mógł powiedzieć publicznie,
        ze " ciemny lud to kupi ", bo oświecona część społeczeństwa wyjedzie z kraju i
        jego słowa będą prawdą...
      • zgodnik1 to polityka Kaczyńskich...walka z bezrobociem! 12.06.06, 10:50
        chwalą sie , że spada bezrobocie!... zakłamane ćwoki...
      • Gość: rozczarowany Nie ważne jest czy Polska jest biedna, czy bogata. IP: *.hostexdns.com 12.06.06, 10:50
        Ważne żeby była katolicka. - to słowa obecnego posła PO (byłego ZChN). Jeśli
        taki jest program władzy, to nic dziwnego, że ludzie wolą opuścić ten skansen.
        • zigzaur Re: Nie ważne jest czy Polska jest biedna, czy bo 12.06.06, 12:54
          To są słowa Henryka Goryszewskiego a nie Stefana Niesiołowskiego.
      • Gość: zzx no to dalej podnośmy podatki!!!! IP: *.net-serwis.pl 12.06.06, 10:56
        ja też wyjeżdżam!
      • Gość: sisi PiS rządzi od dwóch lat? IP: *.jmdi.pl 12.06.06, 10:57
      • Gość: kaja Re: Dwa miliony Polaków w ciągu dwóch lat wyjecha IP: *.range86-129.btcentralplus.com 12.06.06, 11:00
        w samym Londynie jest pol miliona Polakow. tez wyjechalam i nie zaluje. Czy
        wroce-raczej nie
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka