Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Dwa miliony Polaków w ciągu dwóch lat wyjechało...

• maria-anna Re: Dwa miliony Polaków w ciągu dwóch lat wyjecha 12.06.06, 21:51
        Jest to ogromna,niepowetowana strata,gdyz wyjechali młodzi,wykształceni pełni
        entuzjazmu ludzi.
        Mogli być siłą napedową polskiej gospodarki,ą przyczyniają się do rozkwitu
        gospodarczego innych państw. Większość z nich wróci,ale jako
        turyści. To wielka szkoda.
      • Gość: głupie badanie Re: Dwa miliony Polaków w ciągu dwóch lat wyjecha IP: *.aster.pl 12.06.06, 21:57
        Pytanie w badaniu było do bani.

Dla jednych skala emigracji to powód do wstydu, bo w PL jest tak źle i bez perspektyw, że nic tych młodych nie zatrzymuje.
        Dla innych, którzy inaczej zrozumieli pytanie - powod do dumy, bo emigrnci "radzą sobie".

Wreszcie, Ci, którzy czują się reprezentowani przez aktualnie urzedującego prezydenta, premiera i koalicję mogą twierdzić, że powód do wstycu, bo tylu zdrajców ojczyzny woli mieć co jeść niż zdechnąc z głodu, ale w kraju.

Nie wiem, kto płaci, ża tak niejednoznaczne badania.
        • wet3 Re: Dwa miliony Polaków w ciągu dwóch lat wyjecha 12.06.06, 22:09
          Jestem pewien, ze wsrod tych ktorzy wyjechali za praca nie ma przedstawicieli
          czerwonej nomenklatury. Tym typom zawsze powodzi sie dobrze.
      • Gość: skobel Re: Dwa miliony Polaków w ciągu dwóch lat wyjecha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.06, 22:05
        no to nie dziwne dlaczego spada sprzedaż GW. jeżeli 2 miliony osób już nie
        kupuje dodtaku praca...
      • Gość: Felek Re: Dwa miliony Polaków w ciągu dwóch lat wyjecha IP: *.dip0.t-ipconnect.de 12.06.06, 22:08
        A od stanu wojennego wyjechalo 2 miliony do Niemiec i siedza tu do dzisiaj bez
        papierów. Ich dzieci nie wiedza kim sa. Starzy chcieli by wrócic ale nie ma
        roboty w Polsce. A dzieci to juz nie Polacy.
      • Gość: Felek Re: Dwa miliony Polaków w ciągu dwóch lat wyjecha IP: *.dip0.t-ipconnect.de 12.06.06, 22:09
        A od stanu wojennego wyjechalo 2 miliony do Niemiec i siedza tu do dzisiaj bez
        papierów. Ich dzieci nie wiedza kim sa. Starzy chcieli by wrócic ale nie ma
        roboty w Polsce. A ich dzieci to juz nie Polacy.
      • Gość: S Re: Dwa miliony Polaków w ciągu dwóch lat wyjecha IP: *.netis.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.06, 22:14
        Ja wyjeżdzam w lipcu. Jestem inżynierem, jade do fizycznej roboty. Ale bardzo
        sie ciesze, mam nadzieje ze nigdy tu nie wróce
      • dwa_grosze Re: Dwa miliony Polaków w ciągu dwóch lat wyjecha 12.06.06, 22:32
        I to jest podstawowy skladnik, ktory zmniejszyl bezrobocie w Polsce.
        Mozna teraz bardziej zrozumiec dlaczego poprzednia ekipa rzadowa tyle wagi
        przywiazywala do polityki zniesienia wiz przez USA dla polskich "turystow".
      • Gość: jaroooo Swoje dzieci tez wyślę jak najdalej od tego gówna IP: *.spray.net.pl 12.06.06, 22:45
      • Gość: N/N Re: Dwa miliony Polaków w ciągu dwóch lat wyjecha IP: *.pzl / *.pzl-wola.pl 13.06.06, 07:57
        Ja tez się niedługo zwijam stąd i już nie wrócę chyba że PIS ....
      • Gość: marcin Re: Dwa miliony Polaków w ciągu dwóch lat wyjecha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.06, 08:34
        Trzeba znać język kraju w którym chce się pracować. Mozna od biedy dać sobie
        radę w Finlandii, jeżeli sie jest turystą, ale nie można myśleć poważnie o
        jakiejś pracy np. w pubie. Często wyjeżdzam do Niemiec. Bez znajomości
        niemieckiego nawet jako turyści byłoby mi ciężko coś załatwić, poza oczywiście
        hotelami, lotniskami i dworcami.
        marcin
        • Gość: skory1 Dla tych co zostali IP: *.asta-net.com.pl 13.06.06, 09:49
          Kto może wieje, ale kto nie może, musi się mordować z tym zapyziałym narodkiem.
          Otóż według mnie oto PATRIOTYCZNE ZADANIE, KTÓRE NAS CZEKA.
          Zbliżają się wybory samorządowe. Mamy już próbkę tego, co "potrafią" Kaczory do
          spółki z Lepperem i Giertychem. Każdy, kto ma trochę oleju w głowie, powinien
          zrobić wszystko co w jego mocy, by w najbliższych wyborach te trzy partie
          dostały takiego kopa w d...., by się nie pozbierali. Agitować za PO, cokolwiek
          o nich można powiedzieć, ale takich durnot napewno robić nie będą.
          Niech nawet nikt nie myśli, by zostać w domu!!!!!!!! Każdy kto to zrobi to
          idiota, bo pozwala tym samym by Samoobrona, LPR i PiS MIELI WIĘCEJ STOŁKÓW W
          SAMORZĄDACH!!!! Na wybory iść trzeba z nastawieniem, by nie głosować na kogoś,
          lecz przeciwko komuś. Wybierzcie rozsądnie, nie pod wpływem emocji, takich
          ludzi, którzy narobią najmniej szkód, bo zbyt dużo dobrego nie można po nich
          oczekiwać. ;)
          Chcecie by było lepiej? To nie nażekajcie, tylko WALCZCIE O TO DO K.....WY
          NĘDZY!!!!!! SAMO SIĘ NIE STANIE!!!!!
          Na koniec zaznaczam - nie jestem członkiem PO ani nawet sympatykiem. Ale
          potrafię odróżnić od polityków z minimum zdrowego rozsądku tych, którzy są
          pustakami i zwykłymi warchołami.
          • Gość: yoyo popieram IP: 194.78.236.* 13.06.06, 13:48
      • Gość: funky polak nieplacimy podatkow zlodziejom--- huraaaa IP: 212.9.29.* 13.06.06, 09:29
        leppery millery wio kaczory bedzie lepiej, buahahhaha a my podatkow wam nie
        zaplacim!!!!!!!!!
        • Gość: funky polak zadaniem polaka jest emigracja IP: 212.9.29.* 13.06.06, 09:31

PIASTOWY ROOT

Nie rzucim ziemi skąd nasz ród, nie damy pogrześć mowy
          Polski my naród, polski ród, królewski szczep piastowy
          Yo, geniusze na Wiejskiej serdeczne dzięki
          za natchnienie do każdej mojej piosenki
          Palcem środkowym u prawej ręki
          pozdrawiam z daleka i kłaniam się nisko
          Dzięki za marzenia, dzięki za wszystko,
          Dzięki za drogę z domu na lotnisko
          Tak byliście blisko, by poprawić sytuację
          Obiecanki cacanki i na tym zostało
          Przyjmijcie gratulacje - tylu nas wyjechało na wieczne wakacje
          Kochanowski miał rację, kiedy pisał fraszki - dwa wieki minęły dalej kłócą się
          ptaszki,
          ból czaszki kochani panowie,
          profesor i lekarz u kowboja na budowie Konopnicka przewraca się w grobie,
          wyjechały córki, wyjechali synowie

Nie płacz matko szkoda twoich łez
          Słuchaj ojcze, dobrze wiesz, jak jest
          Nadaremny był pradziadka trud
          rzucił ziemię piastowy lud
          ...
          Tutaj żyć wolę na hamburgerach niż na chudym rosole
          Być tutaj być fizolem niż tam nikim po szkole
          co rano do roboty na raty merolem
          odciski na palcach, pot na czole
          ja to wolę, tak, ja to wolę
          coca-colę, hot-dogi, nowe "najki" na na nogi
          i ciuchy zakładać, nie martwić się o jutro
          polonijnym slangiem gadać
          Yo, człowieku, men, nie badruj mnie teraz
          Jestem bizi, luknij, jak w banku liczę zera
          co tydzień mam czek
          Świadomość - za aferą afera
          Oglądam wiadomości, zakłamane mordy widzę
          i dostaję mdłości

Nie płacz matko szkoda twoich łez
          Słuchaj ojcze, dobrze wiesz, jak jest
          Nadaremny był pradziadka trud
          rzucił ziemię piastowy lud

To przypadek sprawił, że tu jestem
          Wujek Sam zachował się z gestem
          "Zielona karta", tak, miałem farta
          Dla tych co nie mieli - też droga otwarta
          Bo ciągle nas przybywa, rośniemy w siłę
          Niech żyje Polonia
          ...
          My się nie gniewamy, tak, nam tu jest lepiej
          W sklepie polska kiełbasa obok bekonu

• midwestcowboy Wychowanie Patriotyczne nie pomoze... 13.06.06, 10:32
        Zdaję sobie sprawę, że moja opinia na forum nie dotrze do naszych oświeconych
        ministrów, ale i tak chciałbym ten swoisty apel wysłać.
        Nie można się dziwić skali emigracji po 2004 roku. Jednakże moim zdaniem
        szukanie przyczyn należy zacząć gdzie indziej - pomijając przesłanki czysto
        materialne. Wygodniej jest bowiem wierzyć, że to dla wyższych zarobków setki
        tysięcy studentów i świeżo upieczonych magistrów wyjeżdzają serwować posiłki w
        Londynie. Wtedy rząd może z czystym sumieniem stwierdzić, ze to przecież nie
        wina polityków. Nie jesteśmy Wielką Brytanią, jesteśmy krajem na dorobku gdzieś
        w Europie Środkowej, gdzie jeszcze długo kelner zarabiał będzie mniej. I
        faktycznie, tylko skrajny populista by się z tym nie zgodził. Problem w tym, że
        przynajmniej dużej części wyjeżdzających, wcale nie o to chodzi.
        Czy ktoś naprawde sądzi, żę człowiek po 5 latach ciężkich studiów woli zmywać,
        niż pracować w zawodzie w kraju ??? Co z tego, skoro tej pracy nie ma? Skoro
        scieżki kariery i awansu są oplecione pajęczyną układów i znajomości. Skoro,
        np. przedstawiciele zawodów prawniczych, kpiąc z inteligencji narodu, albo
        przeceniając swoje zdolności persfazyjne, zaciekle bronią korupcji i nepotyzmu
        w wymiarze sprawiedliwości? I nic się w tej mierze wraz z kolejnymi rządami nie
        zmienia. Pogłoski o śmierci przesławnego TKM, które z takim zapałem
        rozpuszczali zwycięzcy ostatnich wyborów, okazały się grubo przesadzone. Mnie
        osobiście mdli, kiedy pomyślę co trzeba w tym kraju zrobić aby dostać dobrą
        pracę. Brak elementarnych zasad i zakonserwowana komunistyczna mentalność robią
        swoje.
        Ale to jeszcze nie jest najgorsze. Może ktoś kto to przeczyta (o ile znajdzie
        się ktoś taki) posądzi mnie o idealizm, ale ja będę sie upierał.
        Przywilejem młodości jest właśnie idealizm, wiara w coś, czasami nawet ślepa.
        Tymczasem wiara w nasze państwo została w nas skutecznie zabita, a na wypadek
        gdyby się jeszcze gdzieś tliła, to nasza "klasa" polityczna robi co może aby ją
        stłamsić. I to jest własnie tragiczne. Stan umysłu jest równie ważny jak stan
        portfela. Gdyby ludzie, w tym ja, wierzyli że ten kraj można zmienić, a przede
        wszystkim w to, że to jest NASZ kraj, to by z niego nie wyjeżdzali. Tej wiary
        nie ma, i być nie może. Panie ministrze Giertych - może pan zastąpić wszystkie
        przedmioty w szkole wychowaniem patriotycznym, które i tak niczego nie zmieni.
        A wie pan dlaczego? Bo wprew pozorom duża część młodzieży, zwłaszcza ta, która
        ma szansę ten kraj odbudować, to istoty myślące. Po wyjściu ze szkoły zobaczą,
        z czego faktycznie mogą być dumni, włączą wiadomości i zobaczą jak patriotyzm
        pojmujecie WY. Jak rozkradacie państwo, jak porażacie glupotą, niekompetencją,
        bezczelnością i zwykłym chamstwem. Żadne obrazki przeszłej chwały tego obrazu
        nie zmienią, bo ty WY musicie się zmienić najpierw, albo was trzeba zmienić
        (może za pomocą obowiązkowych zajęć z wychowania patriotycznego, nie wiem). I
        kiedy ten młody człowiek telewizor wyłączy to po prostu powie: p.... was. a za
        kilka lat, przy pierwszej nadarzającej się okazji wyjedzie.

Pozwólcie nam być patriotami, pozwólcie nam być dumni z tego kim jesteśmy i z
        jakiego kraju pochodzimy. Moge Pana Giertycha i pańskich kolegów po fachu
        zapewnić, że żadne lekcje w szkołach nie będą potrzebne
      • Gość: Monia Re: Dwa miliony Polaków w ciągu dwóch lat wyjecha IP: 83.168.106.* 13.06.06, 11:22
        Dwa miliony? To chyba śmieszne!!!
        Byłam przez ostatni rok w Anglii i sądzę, że na Wyspach jest więcej niż milion
        naszych rodaków. Wszyscy rozpisują się o tych, którzy rejestrują się w Home
        Office i widnieją w rejestrach Anglii, ale realia są takie, że Polacy wcale nie
        chcą się tam rejestrować i już nie muszą. Strata 50 funtów i wysłanych
        dokumentów (bo do Home Office należy wysłać oryginalny dowód osobisty lub
        paszport) niestety nie zachęca do rejestracji...Wyjeżdżają całe rodziny, a
        nawet co niektóre kobiety rodzą dzieci już tam na miejscu. Skala się rozrasta.
        Mnie to wcale nie zaskakuje. Benefity na dzieci są tam dostępne dla wszystkich,
        którzy pracują (i dla ich rodzin) i nie są to kwoty typu naszego "becikowego"
        tylko naprawdę niezły pieniądz i to nie jednorazowy...Co w tej Polsce ma nas
        zatem trzymać? Sentyment oraz "Giertykowski" patriotyzm? Polacy jadą tam za
        pieniądzem którego w Polsce nie zdobędą, a zarobek Angielski i tak w większości
        wydają w Polsce, a Rząd dowala tym ludziom jeszcze dodatkowy podatek. Śmiechu
        warte...Ja wróciłam, bo mam pracę...choć nie są to zarobki jakie miałam w
        Anglii, ale jest i nawet szykują się podwyżki bo ludzi do pracy nie ma...:) Dla
        tych co zostają też są jakieś korzyści :-))) Ja jestem za tym by młodzi jechali
        do pracy za granicą, niech zobaczą, że za darmo nigdzie nic nie ma...
        Pozdrawiam.Monia
      • Gość: Terence Re: Dwa miliony Polaków w ciągu dwóch lat wyjecha IP: *.elb.vectranet.pl 13.06.06, 12:51
        znów dziś myślałem o emigracji...
        w Polsce zaczyna być duszno...
      • Gość: cougnight Re: Dwa miliony Polaków w ciągu dwóch lat wyjecha IP: *.icpnet.pl 13.06.06, 13:17
        No może Polska nawiąże do swojej emigracyjnej historii i po wstydliwym okresie
        komuny znów zaczniemy być państwem z olbrzymią liczbą polonii na świecie ;)

A swoją drogą często mnie zastnawia jaka jest przyjemność z pracy gdzie
        specjalista z wyższym wykształceniem zarabia tyle samo co osoba na tzw.
        "szmacie" czyli przy sprzątaniu (i to wcale niekoniecznie od razu po studiach
        ale parę lat po nadal się oferuje takie same warunki), gdzie nie trzeba
        absolutnie żadnych kwalifikacji. Może ktoś by mógł to uznać za komunistyczne
        myślenie, ale w takim razie po co ci ludzie mają tracić przynajmniej dodatkowe 5
        lat życia na naukę i nie mieć kompletnie żadnej rekompensaty za owe 5 lat? Tylko
        jakoś wszyscy na "szmatę" nie pójdą bo tyle miejsc nie ma (w domyśle młodzi
        ludzie nie przestaną studiować bo stwierdzą że im się to nie opłaca).

U nas kultury pracy nie ma. Ciągle daje się znać na każdym kroku iż jest
        kilkunastu chętnych na twoje miejsce i możesz sobie stąd iść, ale przy okazji
        porób parę nadgodzin za free. Bardzo często istnieje równanie znajomość = praca,
        choć na szczęście powoli odchodzi się od tego i choć coś zmienia się na lepsze.
        Rząd kompletnie nie interesują dobre warunki w państwie polskim gdyż woli się
        sprzeczać o paradę równości czy podgryzać innych przy strajku lekarzy/górników
        nie aby rozwiązać ich problemy a by jedynie zyskać głosy nowych zidiociałych
        wyborców. No i w Polsce ogólnie istnieje przyzwolenie na wyru..ie obywatela, i
        gdziekolwiek nie spojrzeć zawsze szybciej ustabilizuje się jakikolwiek oligopol
        niż przyzwoita konkurencja a szary klient zapłaci więcej mimo wsześniejszych
        większych zysków firmy vide zapędy banków ostatnimi czasy (może ten argument
        wydaje się z pozoru wydumany, jednakże trzeba przyznać że w cywilizowanych
        krajach bywa normalniej pod tym względem). Sumarycznie rzecz biorąc, póki u nas
        nie zacznie wreszcie górować zdrowe podejście (dziś mamy rozkwit popytu na chore
        podejście patrząc na polską politykę) w każdej dziedzinie, to nie ma szans na to
        by zatrzymać część ludzi odważnych na tyle by zrezygnować z życia w miejscu
        urodzenia.
        • Gość: Wszechpolak Re: Dwa miliony Polaków w ciągu dwóch lat wyjecha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.06, 14:06
          Jaki sens ma kształcenie polaków w polsce za państwowe pieniądze pochodzące z
          naszych podatków jeśli po studiach i tak wyjadą z naszego kraju ponieważ nie
          znajdą tu pracy.
          Czy becikowe to też nie jest przypadkiem wyrzucanie pieniędzy.
          • Gość: yoyo Re: Dwa miliony Polaków w ciągu dwóch lat wyjecha IP: 194.78.236.* 13.06.06, 15:20
            to niech rzad stworzy takie warunki zeby nie musieli wyjezdzac
          • wet3 do wszechpolaka 13.06.06, 15:50
            Gość portalu: Wszechpolak napisał(a):

> Jaki sens ma kształcenie polaków w polsce za państwowe pieniądze pochodzące z
            > naszych podatków jeśli po studiach i tak wyjadą z naszego kraju ponieważ nie
            > znajdą tu pracy.
            > Czy becikowe to też nie jest przypadkiem wyrzucanie pieniędzy.

Dlatego tez wyjezdzajacy na stale bezwarunkowo powinni zwrocic pieniadze za
            nauke!
            • Gość: dsg Re: do wszechpolaka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.06, 17:59

tak na poczatku studiow kazcie podpisywac lojalki...albo nie po co maja
              studiowac niech sie lepiej religii naucza no i historii naszego pieknego kraju
              ktory nci nie oferuje swoim obywatelom. tylko debili przy waladzy - zreszta ci
              debile na nich glosuja bo madrzy maja to gdzies i juz pojechali na zachod
          • Gość: lekarz Re: Dwa miliony Polaków w ciągu dwóch lat wyjecha IP: *.icpnet.pl 13.06.06, 16:24
            Jeszcze chce tu poruszyć sprawe emerytur. Co niektórzy naśmiewaja się z tych co
            wyjeżdżają i twierdzą, że mogą pomarzyć o emeryturach. Niestety w Polsce sprawa
            wygląda tragicznie. Probem demograficzy, a co za nim idzie (dzięki wspaniałemu
            Bismarckowi) emerytalny występuje wszędzie, ale w Polsce dochodzą do tego: po
            pierwsze małe zarobki (niewiele mozna odłożyć), a po drugie - mała inteligencja
            finansowa Polaków. Z 20 lat temu 7 pracowników robiło na 1 emeryta - obecnie 3
            na 1, za 25 lat będzie to 1-1, a za 50 1-3 !!!!! Każdy kraj potrzebuje
            imigrantów jak powietrza - Polska w ciągu 50 lat ok 15mln - jesli do tego nie
            dojdzie system emerytalny padnie!! Jak widać sprawa zmierza zupełnie w innym
            kierunku - w Polsce zostają emeryci, renciści, a młodzi wyjeżdżają. Oczywiście
            musi nastąpić reforma (ale czy naszym politykom zależy) i to wstrząsowa (ale
            czy nasi populiści się odważą?), ale nawet z nią za 30 lat nie bedzie emerytur
            tylko tzw. zasiłki socjalne (na obecna chwile byłoby to ok. 300zł/miesiąc) -
            najpierw nastąpi nacjonalizacja składek dodatkowych (tzn. tym co płacili 3
            krotne składki, aby potem mieć 3 krotną emeryture zostaną odebrane te
            nadprogramowe wpłaty i dostaną "pojedynczą" emeryture), a potem nacjonalizacja
            wszystkich emerytur!!! EKONOMII (I MATEMATYKI) SIĘ NIE OSZUKA - TO SĄ NAUKI
            ŚCISŁE, A NIE HUMANISTYCZNE.
            Ci co wyjechali są w o tyle lepszej sytuacji, że:
            1.Są w kraju gdzie politycy nie są, aż tak prymitywni i populistyczni i
            reformują system, który po prostu zmierza do katastrofy
            2.Zarabiaja od kilku do kilkunastu razy więcej i dlatego pomimo wygodnego życie
            potrafią odłożyć z 3-5 polskich pensji, które zainwestują w nieruchomości,
            akcje itp. - bedzie to ich dodatek do przyszłej emerytury
            3.Duża szansa na stworzenie własnego biznesu, który potem może na nas pracować.
          • rtd5rtd Ekonomisci od 12lat tlumacza ze kolejnym rzadom ze 13.06.06, 22:30
            tylko dobijaja gospodarke, a kazdy rzad i tak ma w to wyje..e. Ale nic dziwnego jak wiekszosc polakow
            ma socjalistyczne poglady, nawet nie umieja odroznic prawicy od lewicy, wiec nawet nie wiedza czy sa
            socjalistami czy kim? Glosuja albo na sld potem aws potem sld potem pis. Potem jest syf.
            Wiec ch..! trzeba bic szczurzyc zagranice zeby starych utrzymac czy dzieci, bo z emerytury 200 euro to
            raczej ciezko zaplacic nawet za chate.
            Wiec huj w dupe polskim sku..ela z zusu i ministerstwa finansow - okradajcie ku.. sami siebie
            pobierajac podatek od emerytury! Super pomysl.
        • Gość: lekarz Re: Dwa miliony Polaków w ciągu dwóch lat wyjecha IP: *.icpnet.pl 13.06.06, 16:04
          Jestem młodym lekarzem po studiach i jest chyba oczywiste, że zamierzam
          wyjechać za granice. Moim miejscem docelowym jest USA. Wybór był dośc prosty bo
          do wyboru mam:
          1.Zarobek rzędu 1000zł i to niezmiennie przez całe zawodowe życie (lekarze nie
          dostaja podwyżek wyrównujących inflacje, a tym bardziej nie liczy sie
          kwalifikacja)
          lub zarobek na początku przez 5 lat specjalizacji 42k$/rocznie
          (11200PLN/miesiąc) i co rok dodatkowo 3-4% + inflacja, a po specjalizacji
          pomiędzy 400-800k$/rocznie (160kPLN/miesięcznie)
          2.Bycie społecznym marginesem - niestety w Polsce lekarz jest na marginesie, a
          media i politycy jeszcze bardziej zeszmacaja tą grupe zawodową - za przykład
          bierze się 1% b. dobrze zarabiających ordynatorów, profesorów - pielegnujących
          stary system (łapówkarsko-złodziejski), a te 99% za nich cierpią.
          lub bycie ostoja społeczeństwa, najbardziej szanowaną i najlepiej zarabiającą
          grupą społeczną
          3. Mieszkać przez 10 lat na pokoju z żoną i bez dzieci (nie stać mnie), a potem
          w wyciułanym na kredyt (na 30 lat oczywiście) mieszkaniu, które bede spłacał
          całe życie
          lub mieszkać w 20 pokojowym domu z 4 łazienkami, basenem i 4 samochodami w
          najlepszej dzielnicy
          4.Raz na kilka lat wyjechać na 2 tyg. do co najwyżej Chorwacji
          lub dwa, trzy razy w roku, a to Kanary, Bahama, Floryda itp.
          5.Leczyć według standardów z przed 20lat, na 20 letnim sprzęcie, pacjentów,
          którzy ciągle narzekają i uważają, że wszystko im się należy za darmo, a lekarz
          to taki kelner po studiach
          lub leczyć według najnowszej wiedzy (jeszcze z pieca :-))) przy pomocy
          najlepszego sprzętu, pacjenów wdzięcznych, szanujących lekarza jak największy
          skarb (bo zdrowie jest najważniejsze) i takich którzy wiedzą, że każdy jest
          kowalem swojego losu i nic nie jest za darmo - jak palisz płacisz więcej, jak
          jesteś otyły - płacisz więcej
          6.Podlizywać się ordynatorom, aby pozwolił mi nauczyc się czy to USG czy to
          kardiowersji, albo wyjechac na kongres - oczywiście płatny z własnej kieszeni
          lub Zwiekszanie kwalifikacji zawodowych to obowiązek i jest dokonywany na koszt
          pracodawcy - w USA na samej 3 letniej rezydenturze naucze się tyle co w Polsce
          w ciągu.... optymistycznie 20lat

Życie ma się tylko jedno i trzeba je jak najlepiej wykorzystać. Najgorsze co
          mozna zrobić to zmarnować sobie własne życie, czyli to co człowiek ma
          najcenniejszego.
      • Gość: Gosia27 Re: Dwa miliony Polaków w ciągu dwóch lat wyjecha IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.06, 10:06
        Nie chce mi się w to wierzyć - czemu wobec tego nie spada liczba bezrobotnych w
        Polsce?
        • Gość: yoyo Re: Dwa miliony Polaków w ciągu dwóch lat wyjecha IP: 194.78.236.* 14.06.06, 12:11
          spada. tylko powoli. To dlatego ze wyjezdzaja tez ci co maja prace.
      • Gość: Tomek Re: Dwa miliony Polaków w ciągu dwóch lat wyjecha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.06, 17:02
        Jak już wszyscy wyjadą to bezrobocie spadnie do 0% i wtedy będzie się mógł nasz
        rząd świetnym wynikiem pochwalić.
        • xaliemorph Re: Dwa miliony Polaków w ciągu dwóch lat wyjecha 14.06.06, 17:52
          ekhm, problem w tym że Ci bezrobotni nadal głosują na ten rząd, a ci co szukają
          lepszej roboty (i nierzadko są przeciwni stylowi polityki nie tylko aktualnej
          ale i poprzednich) często wyjeżdżają. Więc najlepsze ogórki się same ze sobą
          dalej kiszą.
      • Gość: Marek Re: Dwa miliony Polaków w ciągu dwóch lat wyjecha IP: 62.233.165.* 16.06.06, 11:00
        Popieram! Niech wyjeżdżają bo tu nie ma czego szukać dla ludzi ambitnych i
        wykształconych. Zostanie lub robotniczy pod wodzą Radia Maryja i tylko czekać
        jak Unia Polskę wykluczy....
        • Gość: trelemorele Re: Dwa miliony Polaków w ciągu dwóch lat wyjecha IP: 62.189.241.* 16.06.06, 11:46
          w Polsce jest duszno. To chyba najlepsze okreslenie.
          Slusznie ktos na gorze powiedzial, ze nie chodzi tyle o pieniadze ile o klimat
          w kraju.
          Ja po ponad roku szukania przacy, zdawania egzaminow w administracji panstwowej
          i upodlenia w pracy jaka udalo mi sie znalezc mialem dosc. Otarlem sie w czasie
          studiow o polityke na krajowym szczeblu i widzialem jakie to bagno. Bylem na
          stazach w ministerstwach - niewykwalifikowani ludzie choragiewki na dozywotnich
          posadach.
          W sektorze prywatnym najpierw tyrano mna po 12-16 godzin dziennie a potem
          oswiadczono, ze nie spelniam standartow i zwolniono. W inne firmie dyrektor
          psychopata wyrzucal mnie z biura na tasme produkcyjna jak nie zadowalal go
          wynik...
          Tutaj nikt mna nie pomiata, wrecz przeciwnie. Jestem chwalony za dobre wyniki,
          ktore osiagam. Pracuje 8.5 godziny z przerwa na lunch, kontrakt mam na stale a
          pensja zawsze trafia na konto.
          Nie musze sie martwic o to, ze na moje miejsce ktos czeka. Jesli nawet to
          tydzien pozniej zaczne prace w innej firmie za wieksze pieniadze. Czuje sie w
          koncu wolnym czlowiekiem a nie psem.
          • Gość: polskieforum.co.uk Re: Dwa miliony Polaków w ciągu dwóch lat wyjecha IP: *.ipt.aol.com 16.06.06, 12:39
            Zapraszam na nowe polskie forum, poświęcone życiu i pracy w Wielkiej Brytanii!
            www.polskieforum.co.uk

Oficjalnie ruszamy od pierwszego lipca, ale zapraszamy już dziś do rejestracji i
            udziału w forum.

Dziękujemy za wizytę!
      • Gość: polskieforum.co.uk Re: Dwa miliony Polaków w ciągu dwóch lat wyjecha IP: *.ipt.aol.com 16.06.06, 12:37
        Zapraszamy na nowe polskie forum, poświęcone życiu i pracy w Wielkiej Brytanii!
        www.polskieforum.co.uk

Oficjalnie ruszamy od pierwszego lipca, ale zapraszamy już dziś do rejestracji i
        udziału w forum.

Dziękujemy za wizytę!
      • Gość: sip Re: Dwa miliony Polaków w ciągu dwóch lat wyjecha IP: *.netcologne.de 16.06.06, 19:45
        uwazam ze jest duzo wiecej emigrantow. skala jest duzo wieksza. wsrod moich
        znajomych, ok 20, tylko 3 pracuja legalnie. jestesmy za granica od 2 lat ale
        nadal meldunek mamy w polsce do ktorej nikt nie ma zamiaru wrocic. powoli
        sciagamy rodziny do siebie.
      • Gość: mumino Re: Dwa miliony Polaków w ciągu dwóch lat wyjecha IP: *.dolsat.pl 19.06.06, 11:31
        bzdura.2 miliony wyjechały a bezrobocie jest jakie było?
        • Gość: uciekajcie z tej b a bezrobocie nie maleje?wyjechało max.500tys. IP: *.dolsat.pl 19.06.06, 11:34
        • marklips Re: Dwa miliony Polaków?Czy warto wracac?PL i US i 24.09.06, 23:15
          Pozdrowienia z Berlina i link
          do podobnego tematu tylko
          w odwrotna strone.
          Kto ma racje?Jak dlugo?
          Podaje sympatyczne,polskie link jak:

1.Opodatkowanie dochodów uzyskanych za granicą
          jest i informacje z tym zwiazane,sa bardzo
          wazne przy podjeciu decyzji.
          Izby Skarbowej.
          www.is.biaman.pl/index.php?option=content&task=view&id=252&Itemid=65
      • Gość: CHEMIK Re: Dwa miliony Polaków w ciągu dwóch lat wyjecha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.06, 14:19
        Haha, bo tych młodych po studiach nikt tu nie cche zatrudniać...
        • Gość: 324 Ten kraj to ruina..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.06, 17:57
          a potrzeba tylko pracy na poczatek za 1500 (po studiach technicznyc) zeby
          przezyc wyjsc z domu i radzic sobie nic wiecej nie chce.
      • marklips Re: Polacy = dziady?Lieber "deutscher".Kein Angst! 24.09.06, 21:12
        Gość portalu: Deutscher napisał(a):
        Ciekawe jeszcze jako kto pracujecie na zachodzie.... śmieciarze, złodzieje.."
        Koniec cytatu.
        Mark Lips z Berlina dodaje:
        Jako informatycy i ex-hackerzy
        dla dobra Europy.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka