Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Oczekiwania finansowe

13.06.06, 12:12
    Wiem, temat wałkowany w nieskończoność.
    Pytanie moje jest następujące: Jak nie powiedzieć za mało w tracie rozmowy na
    temat oczekiwań finansowych
    Do tej pory rozpoczynałam od sumy wyższej niż moje oczekiwania i starałam się
    zachęcić rekrutującego do wypowiedzi na ten temat, ale widocznie byłam mało
    zachęcajaca :-)bo Pani zapisywała sobie kwotę no i potem juz się nie odezwali.

Obserwuj wątek
      • gryka1 Re: Oczekiwania finansowe 14.06.06, 11:58
        Każda kwota jest za duża...
      • dagmara.matysiak Re: Oczekiwania finansowe 14.06.06, 13:58
        Faktycznie ten wątek się powtarza dość często. Jestem pewna, że w żadnym
        przypadku finanse nie są jedynym kryterium.
        Firmy, które mają sztywno ustalone stawki, mówią o tym na rozmowie, a inne mają
        wyznaczone "widełki". Sami kandydaci bardzo często są mało elastyczni.
        Jeśli firma naprawdę chce zatrudnić kandydata, to negocjuje.
        Oczywiście w dużych firmach obowiązują najczęściej tzw. siatki płac, które
        wyznaczają pewien poziom zarobków, ale nie przeceniałabym tego kryterium.
        Być może były także inne przyczyny braku kontaktu ze strony firmy, w kórej Pani
        była na rozmowie.
        • r.richelieu Re: Oczekiwania finansowe 14.06.06, 14:23
          Więc jaką kwotę proponować, jeśli i tak najpewniej dostanie się ogryzki od
          porządnej wypłaty. To istna przepychanka, kto kogo, z tym, że kandydat musi
          cały czas mieć ogon podkulony, a jednocześnie głowę trzymać wysoko. Sami nie
          wiedzą kogo chcą zatrudnić. Tego, który się ceni, czy tego, który się nie ceni.
          • b_a_l_b_i_n_k_a Re: Oczekiwania finansowe 14.06.06, 16:43
            Sprawę ułatwiłoby podawanie widełek w ogłoszeniach rekrutacyjnych, tak jak jest
            to w innych cywilizowanych krajach.
            Wiedziałabym, czy w ogóle mam się fatygować z aplikacją. A i rekrutującym
            ułatwiłoby pracę.
            • joanna_rutkowska Re: Oczekiwania finansowe 21.06.06, 16:14
              W sytuacji, w której osoba przeprowadzająca rozmowę nie komentuje w żaden
              sposób przedstawionych przez nas oczekiwań, zawsze można spróbować dopytać, czy
              zaproponowana przez nas kwota jest spójna z tą propozycja, jaka oni mają, a
              jeżeli nie to czy rozbieżności sa duże i w którą stronę. Może tak jasno i
              konkretnie postawione pytanie sprowokuje naszego rozmówce do szerszej rozmowy
              na ten temat a nam da możliwość zorientowania się, czy to, co oni chcą
              zaproponować jest w ogóle dla nas interesujące.

Wiem, że rynek ofert pracy wygląda różnie, ale nieprawdą jest, że wszyscy płacą
              mało i są nieuczciwi. Jednak i nam zdarzają się potencjalni klienci, którzy
              chcą ludzi - tylko nie chcą im płacić. Ale my jako agencja przeważnie nie
              podejmujemy się do realizacji projektów, w których kupuje się ludzi za bezcen
              czyniąc z nich frustratów. Nam także nie o to chodzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka