Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

serbski i chorwacki ?

31.07.06, 18:25
    Jak myślicie czy te języki mają na naszym rynku pracy szansę? czy ich
    znajomość może się w jakiejś branży przydać?
    Są to kraje, które w przyszłości (sądze że i tak niedalekiej) wejdą do UE, i
    będzie tam zapewne ogromny rynek zbytu, więc pewnie branża handlowa, ale gdzie
    jeszcze ?

Czy mając możliwość nauki, któregoś z nich - zaczęlibyście się uczyć? :)
    Obserwuj wątek
      • Gość: tomeczek Nie ma takich języków! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.06, 09:12
        Jest jeden język - serbo-chorwacki lub serbsko-chorwacki; przez tamtejsze ludy
        zwany jednak "chorwacko-serbskim"
        A czy może się przydać? No cóż, znajomość rzadziej spotykanych języków obcych
        może być cenna ale prawdopodobieństwo jest chyba małe.
        • Gość: justyna Re: Nie ma takich języków! IP: *.cable-modem.tkk.net.pl 01.08.06, 09:35
          Oczywiscie,ze sa.Za czasow Jugslawii serbsko-chorwacki to byl taki sztuczny
          twor,teraz i Serbia z Czarnogora, i Chorwacja maja swoje,odrebne jezyki.Wiem co
          mowie,bo pracuje w biurze tlumaczeniowym,gdzie robimy mnostwo tlumaczen na te
          wlasnie jezyki (tylko ze tak to wyglada w Niemczech,nie mam pojecia czy w
          Polsce tez jest taki kontakt).
          • Gość: tomeczek Re: Nie ma takich języków! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.06, 09:55
            Gość portalu: justyna napisał(a):

> Oczywiscie,ze sa.Za czasow Jugslawii serbsko-chorwacki to byl taki sztuczny
            > twor,

Jak to? Znaczy - drugie esperanto?
            Ja przynajmniej słyszałem od samych zainteresowanych, czyli przybyszów z tamtych
            stron, że to ten sam język; tylko chronicznie mnie poprawiali w nazewnictwie,
            czyli, że to nie serbo-chorwacki ale chorwacko-serbski :)
            Ciekawe...
            • Gość: justyna Re: Nie ma takich języków! IP: *.cable-modem.tkk.net.pl 01.08.06, 10:14
              Ja opieram sie na moich doswiadczeniach - klienci zlecaja tlumaczenie na
              chorwacki albo na serbski odkad istnieja odrebne panstwa. Tak samo bylo
              przeciez ze slowackim - za czasow Czechoslowacji mowilo sie po czesku,teraz sa
              2 odrebne jezyki.
              • Gość: tomeczek Re: Nie ma takich języków! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.06, 12:01
                Gość portalu: justyna napisał(a):

> Ja opieram sie na moich doswiadczeniach - klienci zlecaja tlumaczenie na
                > chorwacki albo na serbski odkad istnieja odrebne panstwa.
                Obawiam się, ze to wyraz ich patriotyzmu / nacjonalizmu: język ten sam, tylko
                każdy go nazywa wg własnych upodobań :)

> Tak samo bylo
                > przeciez ze slowackim - za czasow Czechoslowacji mowilo sie po czesku,teraz sa
                > 2 odrebne jezyki.
                Ależ skąd, za czasów Cechosłowacji też były tam używane dwa języki! Tylko Czechy
                dominowały w tej pożal się Boże federacji więc słowacki był tłamszony. Stąd
                nasze niekiedy spotykane mówienie np. o "czeskich Tatrach", choć Czechy "kończą
                się" w okolicach Beskidu Żywieckiego
                • alga_morska serbski i chorwacki to dwa odrębne języki ... 01.08.06, 21:15
                  nieważne, że są do siebie podobne, czy kiedyś za czasów ex-yu był to język
                  serbsko-chorwacki!
                  Po ostatniej wojnie nie ma już oficjalnie języka serbsko-chorwackiego, pewnie
                  nie tylko konsekwencje polityczne mają swój udział w "rozpadzie" języka
                  serbsko-chorwackiego, ale .. najważniejszą różnicą między serbskim i chorwackim
                  jest to, że w języku chorwackim na płaszczyźnie fonologicznej występuje jedna
                  głoska/fonem więcej niż w języku serbskim, i wystepują jeszcze dialekty ..
                  (sztokawski, kajkawski i czakawski). Zresztą był okres kiedy to chorwaci bardzo
                  intensywnie pracowali nad wprowadzeniem różnic w ich języku.
                  Akurat jestem miłośniczką tego regionu i dlatego też chciłabym jakoś
                  wykorzystać, swoje zainteresowania i znajomości :)

dzięki za niewielkie, ale, zainteresowanie tematem :)
                  • Gość: Ania do tomeczka IP: *.psp / *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.06, 08:59
                    nie rozumiem skąd się bierze tyle ludzi którzy popełniają błędy w stylu - jest
                    jeden jezyk serbsko-chorwacki!! Jak się sie znasz, jak nie czytasz, jak się nie
                    uczysz, to się nie wypowiadaj! Bo aż człowieka ściska jak czyta takie bzdury!!!
                    Jeżeli są dwa odrębne państwa = Chorwacja i Serbia, to ja może być ich wspólny
                    język!! No nieprawdopodobne.................
                    • Gość: tomeczek do Ani IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 09:07
                      Gość portalu: Ania napisał(a):

> Jeżeli są dwa odrębne państwa = Chorwacja i Serbia, to ja może być ich wspólny
                      > język!! No nieprawdopodobne.................

Skoro są odrębne państwa: Hiszpania, Argentyna, Chile, Kolumbia, Peru, Ekwador,
                      Boliwia, Paragwaj, Panama, to jak może być wspólny język!! No nieprawdopodobne...

To dlaczego do licha wszyscy tam mówią po hiszpańsku?! Carramba... :))
                  • Gość: tomeczek Re: serbski i chorwacki to dwa odrębne języki ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 09:03
                    A, to chylę kapelusza przed wiedzą fachową :)
                    I dzięki za oświecenie, teraz już będę wiedział.

Ale szczerze mówiąc, gdybym miał teraz uczyc się jakiegoś języka od zera i
                    miałbym wybór, to chyba wybrałbym włoski albo hiszpański ewentualnie
                    niderlandzki. Chyba większe są szanse na wykorzystanie tych języków w pracy niż
                    któregoś bałkańskiego, bo więcej ludzi na świecie nimi mówi (zwłaszcza dwoma
                    pierwszymi).
                  • andjeo1 Re: serbski i chorwacki to dwa odrębne języki ... 19.08.06, 06:08
                    Przykro mi, ale wciąż można mówić o jednym języku. To że są niewielkie różnice
                    między warianktem serbskim i chorwackim nie skłania do traktowania ich jako
                    odrębnych języków. Proponuję lekturę książki H. Jaroszewicza "Nowe tendencje
                    normatywne w standardowych językacj serbskim i chorwackim" może rozjaśni ona
                    troszkę w głowie. Językoznawca
              • Gość: ? O Boże... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.06, 20:19
                Kto mówił po czesku, ten mówił po czesku. Kto mówił po słowacku, ten mówił po
                słowacku. To sa "od zawsze" dwa odrębne języki, wcale do siebie nie tak
                podobne, jak się niektórym wydaje.
      • Gość: hellagood Re: serbski i chorwacki ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.06, 11:34
        Myślę, że warto uczyć się żadkich języków, a odnoście tych, o które pytasz mam
        to samo zdanie - warto - co rusz widzę ogłoszenia min. z Avon gdzie poszukują
        księgowego/wej ze znajomością języka czeskiego, ukraińskiego, rumuńskiego,
        chorwackiego, serbskiego, itp :) i takich ofert pracy będzie coraz to więcej :)
        w dużych miastach, Warszawie, Krakowie działają szkoły które uczą tylko języków
        słowieńskich. Im wcześniej znajdziemy niszę tym lepiej dla nas bo bedziemy w
        mniejszości :) Sama mam koleżankę, która skończyała prawo, pracuje w sądzie a
        uczy się j. czeskiego od 2 lat - jak sama mówi, cyt. "mam plan" ale nie chce go
        zdradzi ć ;)
        • Gość: hellagood Re: serbski i chorwacki ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.06, 11:36
          miało być RZADKI nie żadki ;O i języków słowianskich a nie słowieńskich, sorry
          za błędy ;)
      • Gość: kasia Re: serbski i chorwacki ? IP: *.wroclaw.mm.pl 12.08.06, 19:15
        U mnie w pracy duzej firmie fabryce mebli sa dwie osoby w dziale eksportu z tym jezykiem.
        • Gość: nikaa Re: serbski i chorwacki ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.06, 21:26
          warto sie uczyc rzadkich jezykow. i do tego np. ksiegowosci :) shell wlasnie
          szuka ksiegowych z serbsko-chorwackim. wazny jezyk, ksiegowosci douczaja.
      • truten.zenobi Re: serbski i chorwacki ? 12.08.06, 22:47
        kazdyjezyk się przydaje ale niekoniecznie zawodowo. jeżeli znasz świetnie
        angielski i jeszcze jakiś język "zachodni" a masz dużo czasu lub Twoim hobby
        jest nauka języków to czemu nie

ale czy znajomośc tego języka otworzy Ci drzwi do kariery???
        sprobój w rafako ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka