Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Jak płacone jest L4

IP: *.cf.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.06, 22:53
    Jestem na L4 od 12.08 (sobota) do 25.08. Teraz zastanawiam się jak będę miała
    zapłacone. Wiem tylko że należy się 80%, ale co z weekendami? Czy korzystnie
    ze lekarz dał mi L4 od soboty? (zaznaczam że w pracy weekendy mam wolne. Moze
    jeszcze dodam ze zarabiam 1250 zł brutt. Czy ktoś mi pomoże ile powinnam
    dostać wypłąty za sierpień?
    Obserwuj wątek
      • Gość: alicja Re: Jak płacone jest L4 IP: *.autocom.pl 15.08.06, 19:55
        Na weekendy lepiej nie brać zwolnienia lekarskiego, bo od pensji miesięcznej
        odlicza się po 1/30 za każdy dzień zwolnienia lekarskiego.
        (1250 : 30) x 14 = 583,33 zł
        1250 - 583,33 = 666,67 zł brutto - wynagrodzenie za dni przepracowane w sierpniu

Jeżeli przeciętne wynagrodzenie miesięczne z poprzednich 12 miesięcy wynosi
        1250 zł, to za okres zwolnienia lekarskiego wynagrodzenie chorobowe (lub
        zasiłek chorobowy) będzie przysługiwać w kwocie:
        14 dni x (1250 : 30) x (100% - 18,71%) x 80% = 379,35 zł brutto (od tej kwoty
        nie odlicza się składek ZUS E+R+Ch).

Razem netto to ok. 800,68 zł
        • Gość: Pepe Re: Jak płacone jest L4 IP: 217.153.6.* 15.08.06, 20:12
          Nie wiem czemu twierdzisz, że na weekend nie opłaca się brać L4??!! Oczywiście że się opłaca, zawsze jak mam możliwość zachaczam o wolne dni.Są przeciez płatne i w ten sposób możesz w jakiejś części nadrobić to, że pałcone jest tylko 80%.
          • Gość: alicja Re: Jak płacone jest L4 IP: *.autocom.pl 15.08.06, 20:31
            Opłaca się tylko pod warunkiem, że przeciętne wynagrodzenie miesięczne z 12
            poprzednich miesięcy jest znacznie większe niż w miesiącu, w którym przypada
            zwolnienie lekarskie.
            • dolores5 Re: Jak płacone jest L4 16.08.06, 13:23
              dziękuje Alicja
              Czyli jeśli moje przecietne miesięczne wynagrodzenie z ostatnich 12 miesiecy
              jest mniejsze niż wynagrodzenie za sierpień to nie opłaca mi się brać L4 od
              soboty? Jeśli tak to poprosze lekarza o zmianę L4 od poniedziałku.
              Ps. a jaki to ma związk czy przecietne wczesniejsze wynagrodzeie jest mniejsze
              czy większe od wynagrodzenia za dany miesiąc, w którym przypada zwolnienie?
              • dolores5 Re: Jak płacone jest L4 16.08.06, 13:29
                wczesniej pisałam pod nickiem "ciekawa" więc to ja jestem autorką pytania. W
                sumie nie bardzo juz rozumiem, bo słtsząłam 2 sprzeczne opinie: 1 że nie opłaca
                się brać od soboty, 2. że opłaca się brać od dnia wolnego. Więc teraz sama juz
                nie wiem co robić. A czy jeśli dostanę zwolnienie od 14.08 to weekend
                poprzedzający nie jest wtedy płatny jeszcze 100%?
                • Gość: Ela Re: Jak płacone jest L4 IP: *.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.06, 15:15
                  Zwolnienie na sobotę i niedzielę opłaca się brać pracownikowi, który ma płace
                  godzinową. Np. w lipcu bylo do przepracowania 168 godz.(21 dni) a ze zwolnienia
                  gdyby cały miesiąc chorował miałby zapłacone za 248 godz. (31 dni). Natomiast
                  płatnym miesięcznie w te dni nie opłaca się brać zwolnienia lekarskiego (taka
                  sama płaca niezależnie, czy miesiąc ma 152 czy 184 godz. do przepracowania).
                  Zwolnienie lekarskie płatne jest w wysokości 80% podstawy naliczenia do zas.
                  chorobowego z 12 m-cy poprzedzajacych miesiąc choroby. 100% płatne jest z tyt.
                  wypadku w pracy, z i w drodze do pracy, oraz dla kobiet w ciąży.
      • dolores5 Re: Jak płacone jest L4 17.08.06, 10:37
        bardzo dziękuję za odpowiedż, już poprosiłam lekarza o zmianę L4 od ponieziałku
        • Gość: alicja Re: Jak płacone jest L4 IP: *.autocom.pl 17.08.06, 12:31
          Przy 12 dniach zwolnienia lekarskiego netto może wynieść ok. 876,22 zł, jeżeli
          w poprzednich 12 miesiącach przeciętne wynagrodzenie miesięczne wynosiło 1250
          zł.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka