Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

CV- jaki format? doc. czy pdf??

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.06, 20:34
    Ma to jakieś znaczenie?
    Obserwuj wątek
      • Gość: abra111 Re: CV- jaki format? doc. czy pdf?? IP: *.pc-help.com.pl 16.08.06, 21:22
        ma znaczenie - wyłącznie pdf - bardziej profesjonalnie. każdy dokument nie do
        edycji przesyła się w formacie nie do edycji - pdf jest ok, bo chyba nie jest
        twoją intencją, żeby ktoś edytował twój życiorys??
        • adam.67 racja, ja teraz wysyłam tylko pdf 16.08.06, 21:33
          pdf profesjonalny, jak najbardziej, wysyłam tylko pdf.

Boję się tylko, że jak odbiorca nie ma Readera to oleje moje dokumenty z
          lenistwa....
          • kwiaty.we.wlosach Re: racja, ja teraz wysyłam tylko pdf 16.08.06, 23:05
            A jak zrobić z Worda Pdf?
            • adam.67 znajdz sobie googlem programik pod nazwą 17.08.06, 00:29
              PDF Creator.
              To konwerter do formatu PDF.
              Instalujesz--> w systemie instaluje się nowa drukarka (wirtualna) --> w wordzie
              dajesz polecenie Drukuj i wybierasz tę drukarkę --> dostajesz okienko zapisu do
              formatu PDF i wsio :) masz gotowe.
              Albo przejdź na OpenOffice: Writer ma opcję zapisu do PDF z poziomu programu.

Pozdrowionka :)
          • absolwencina Re: racja, ja teraz wysyłam tylko pdf 17.08.06, 11:53
            Boję się tylko, że jak odbiorca nie ma Readera to oleje moje dokumenty z
            > lenistwa....
            >
            tego typu odbiorca, jeżli szuka pracowników i prowadzi rekrutację nie jest
            profesjonalistą;

żadna strata dla ciebie;
          • Gość: kasia Re: racja, ja teraz wysyłam tylko pdf IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.06, 12:05
            > Boję się tylko, że jak odbiorca nie ma Readera to oleje moje dokumenty z
            > lenistwa....

To w takim razie może najlepiej wysyłać w obydwu formatach?

Aha - i jeszcze jedno pytanie? Jeśli zrobię pdf, to połączyć CV i LM w jeden
            dokument, czy mimo wszystko zrobić 2 oddzielne?
        • Gość: aqua Re: CV- jaki format? doc. czy pdf?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.06, 14:16
          pdf...??? czy ja wiem....
          Własnie, zawsze istnieje szansa, że potencjalny pracodawca, czy też osoba
          odpowiedzialna za rekrutacje nie ma Readera i co wtedy?...

A co do edycjii to zdaje się że format .doc można zahasłować i zrobić tylko do
          odczytu.;-)

A jeśli chodzi o .doc zawsze się zastanawiam, czy pisać w najnowszym Wordzie
          2007 XP super extra edition, czy zapisywać jako Word 97...a może lepiej Word 95:-)))

a tak naprawdę to najbezpieczniej będzie zwykły .txt ;-))))
      • Gość: mar Re: CV- jaki format? doc. czy pdf?? IP: *.iapt.pl / *.iapt.pl 17.08.06, 16:55
        A moja kolezanka kadrowa od razu kasuje cv w pdf-ie. Nie ma Readera, a jak
        przychodzi 200 maili z ofertami to i tak cos sie wybierze, nawet jesli ten
        kandydat w pdf-ie idealnie sie nadawal. Jak dla mnie -doc.
        • Gość: serio!? Re: CV- jaki format? doc. czy pdf?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.06, 18:59
          proponuje skasowac kolezanke
          • sky81 Re: CV- jaki format? doc. czy pdf?? 17.08.06, 21:27
            pdf jest bardziej profesjonalny choc niestety pewnie czes pracodawcow pewnie
            czyta tylko te w formacie doc...
            a jak chcecie zrobic doc pdf to polecam programik ktory nazywa sie toporek
            (Tomahawk) - jest darmowy a co za tym idzie legalny
      • Gość: Gość Re: CV- jaki format? doc. czy pdf?? IP: *.gl.digi.pl 18.08.06, 11:08
        Pdf. A dlaczego? Z jakieś 3 tygodnie temu wysłałem doc'a do agencji
        pośrednictwa pracy. Przeszedłem 1 turę rozmów (w agencji), dostałem się do
        drugiej ( już u pracodawcy), i właśnie podczas rozmowy z pracodawcą okazało się,
        że nie został zachowany format w Wordzie. Druk był rozstrzelony, wszystko
        poprzesuwane, nic się nie zgadzało. Nie można było się połapać, co jest co w CV.
        Oczywiście w agencji podczas rozmowy, widziałem swoje CV i było w jak najlepszym
        porządku. Coś takiego pierwszy raz mi sie zdarzyło. Byłem cholernie zaskoczony,a
        zarazem trochę wkurzony,jak usłyszałem tekst: "Musi Pan trochę popracować nad CV".
        Więc teraz przestawiłem się na pdf, aby uniknąc podobnych sytuacji:).
      • wro_216 Re: CV- jaki format? doc. czy pdf?? 18.08.06, 14:20
        Powiem tak: to zależy jaka branża.
        Ja zawsze wysyłam pdf, ale akurat szukam
        pracy w branży IT, więc nie sądzę, aby
        poważna firma informatyczna nie miała
        Readera. Jednak gdybym szukał pracy
        w innym sektorze lub był nastawiony na małe
        firmy to poważnie zastanowiłbym się czy
        nie wysłać w formacie interpretowanym przez
        MS Word. Jeżeli już chcesz wysłać plik w formacie
        Worda zapisz go nie jak doc, tylko rtf.
      • wro_216 Re: CV- jaki format? doc. czy pdf?? 18.08.06, 14:22