Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

status bezrobotnego

IP: *.chello.pl 03.09.06, 20:37
    Czy będąc właścicielką wydzierżawionego pola mogę zarejestrować się w PUP?
    Z góry dziękuję za pomoc
    Kasia
    Obserwuj wątek
      • Gość: xx Re: status bezrobotnego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.06, 20:45
        "I. Status bezrobotnego przysługuje osobie, zarejestrowanej we właściwym dla miejsca zameldowania
        (stałego lub czasowego) powiatowym urzędzie pracy, a w przypadku gdy nie jest nigdzie
        zameldowana to w powiatowym urzędzie pracy na którego obszarze działania przebywa, jeżeli:

1. nie jest zatrudniona, tzn. nie wykonuje pracy na podstawie stosunku pracy, stosunku
        służbowego oraz umowy o pracę nakładczą.

2. nie wykonuje innej pracy zarobkowej, tzn. nie wykonuje pracy na podstawie umowy agencyjnej,
        umowy zlecenia, umowy o dzieło albo w okresie członkostwa w rolniczej spółdzielni
        produkcyjnej, spółdzielni kółek rolniczych lub spółdzielni usług rolniczych.

3. jest zdolna i gotowa do podjęcia zatrudnienia:

- w pełnym wymiarze czasu pracy obowiązującym w danym zawodzie lub służbie,

- w połowie wymiaru czasu pracy - w przypadku osoby niepełnosprawnej, której stan zdrowia
        pozwala na podjęcie zatrudnienia.

4. nie uczy się w szkole, z wyjątkiem szkół dla dorosłych lub przystępujących do egzaminu
        eksternistycznego z zakresu tej szkoły, albo szkół wyższych w systemie wieczorowym,
        zaocznym lub eksternistycznym

5. ukończyła 18 lat,

6. nie ukończyła 60 lat - kobieta, a mężczyzna 65 lat.

7. nie nabyła prawa do emerytury lub renty z tytułu niezdolności do pracy, renty szkoleniowej
        lub renty socjalnej.

8. nie pobiera zasiłku przedemerytalnego, świadczenia przedemerytalnego, świadczenia rehabilitacyjnego,
        zasiłku chorobowego, macierzyńskiego - po ustaniu zatrudnienia, innej pracy zarobkowej
        lub zaprzestaniu prowadzenia pozarolniczej działalności.

9. nie pobiera, na podstawie przepisów o pomocy społecznej zasiłku stałego.

10. nie jest właścicielem lub posiadaczem (samoistnym lub zależnym) nieruchomości rolnej
        w rozumieniu przepisów Kodeksu cywilnego o powierzchni użytków rolnych powyżej
        2 ha przeliczeniowych lub nie podlega ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym z tytułu
        stałej pracy jako współmałżonek lub domownik w takim gospodarstwie.

11. nie uzyskuje przychodów podlegających opodatkowaniu podatkiem dochodowym z działów
        specjalnych produkcji rolnej, chyba że dochód z działów specjalnych produkcji rolnej,
        obliczony dla ustalenia podatku dochodowego od osób fizycznych nie przekracza wysokości
        przeciętnego dochodu z pracy w indywidualnych gospodarstwach rolnych z 2 ha
        przeliczeniowych ustalonego przez Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego, na podstawie
        przepisów o podatku rolnym, lub nie podlega ubezpieczeniu emerytalnemu i rentowym z tytułu
        stałej pracy jako współmałżonek lub domownik w takim gospodarstwie.

12. nie podjęła pozarolniczej działalności od dnia wskazanego w zgłoszeniu do ewidencji do dnia
        wyrejestrowania tej działalności.

13. nie podlega obowiązkowi ubezpieczenia społecznego na podstawie odrębnych przepisów,
        z wyjątkiem ubezpieczenia społecznego rolników (w KRUS-ie).

14. nie jest tymczasowo aresztowana.

15. nie odbywa kary pozbawienia wolności.

16. nie uzyskuje miesięcznie przychodu, z innego tytułu niż zatrudnienie, inna praca zarobkowa,
        zasiłek lub inne świadczenie wypłacane z Funduszu Pracy, podlegającego opodatkowaniu
        podatkiem dochodowym od osób fizycznych, w wysokości przekraczającej połowę minimalnego
        wynagrodzenia za pracę, z wyłączeniem przychodów uzyskanych z tytułu odsetek lub innych
        przychodów od środków pieniężnych zgromadzonych na rachunkach bankowych.

17. nie pobiera na podstawie przepisów o świadczeniach rodzinnych świadczenia pielęgnacyjnego
        lub dodatku do zasiłku rodzinnego z tytułu samotnego wychowywania dziecka i utraty prawa
        do zasiłku dla bezrobotnych na skutek upływu ustawowego okresu jego pobierania.

18. nie pobiera po ustaniu zatrudnienia świadczenia szkoleniowego przyznanego przez pracodawcę
        po rozwiązaniu stosunku pracy lub stosunku służbowego."
      • Gość: Kasia Re: status bezrobotnego IP: *.chello.pl 03.09.06, 21:25
        Szkoda że się tak pośpieszyliśmy z tatą. Moja teściowa cały czas gderała że nic
        nie mam od taty. Więc przepisał gospodarstwo na mnie. Ja mieszkam daleko,
        ziemię wydzierżawiłam, pracowałam, rodziłam dzieci a teraz musiałam się w końcu
        zwolnić się po wychowawczym. Płacony był ZUS oczywiście. Teraz pewnie muszę
        przejść na KRUS. Czy ktoś tak miał? Proszę o rady!!!
        Kasia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka