Gość: anetaaaaaaaaaaaaaa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.09.06, 14:02 jeszce nie wiem jak to jest ale wiem ze to ciezki zawód... nie wiem czy sie tego podjąć Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: hannaha Położna IP: 80.51.28.* 18.10.06, 19:19 zawod jest piękny tylko nasze społeczeństwo nie umie szanować ani położnych ani pielęgniarek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: położna 3 rok Re: Położna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.06, 18:26 to faktycznie bardzo wyczerpujący zawód... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przyszła położna Re: Położna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.06, 00:22 Witam. jak narazie studia położnicze są bardzo interesujące i ciekawe,. fakt, ze jest dużo nauki, ale tak musi byc. Mimo, że wszyscy mowia, ze zawód ten jest wyczerpujący i dużych zarobków z tego nie bedzie...postanowiłam być położną. Mam nadzieje, że mi się to uda...Pozdrawiam pa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przyszły tata Re: Położna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.07, 15:17 Nie przesadzajmy! Z przyjemnością zapłacę w szpitalu (legalnia umowa) za pomoc żonie i naszej malutkiej córuni ;-) Szpitalna cena to ponad 1000-1200zł za indywidualną opiekę medyczną. Niech pani położna dostanie z tego 400-500zł, po odliczeniu podatku, taksy szpitalnej etc. To nie jest tak źle, niech takich rodzących pań trafi się w miesiącu 5-9, czyli jedna, dwie na tydzień. I nawet bez tych marnych groszy, które panie pielęgniarki i położne dostajecie jako pensję, to i tak więcej niż ja zarabiam. Pozdrowienia dla wszystkich przyszłym mam i pań położnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Położna IP: *.adsl.inetia.pl 19.11.09, 19:05 studiuje na 4 roku poloznictwa i pierwsze slysze o czyms takim...z Pana obliczen wychodzi <2 pacjentki w tyg * 4 tyg =4 tys + 2tys pensji= 6tys!> hahahhaha polozna zarabia 2 tys w dobrym szpitalu <moze w Wawie 3 tys> mojej kolezanki mama zarabia 1,800 zl na reke po 20 latach pracy:)za taka ciezka prace i odpowiedzialnosc za 2 osoby 2ooo to tak duzo zarabia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kate Re: Położna IP: *.rfc.pl 08.03.13, 11:23 Przyszły tata mówi prawdę. W szpitalach położniczych to teraz norma, że płaci sie prywatnie (legalnie, zgodnie z taksą szpitalną) za opiekę położnej. I są to kwoty od 1000 do 1500zł średnio, od jednej rodzącej. Wówczas ma się taką położną zaklepaną "na wyłączność" w trakcie porodu (o ile pechowo jakaś inna rodząca, która też opłaciła tą położną, nie rodzi w tym samym czasie). Położne, które są polecane i mają wzięcie, mają wypełnione grafiki po brzegi. Z pewnością duży procent z tej kasy trafia do nich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POŁOŻNA Re: Położna IP: *.sileman.net.pl 08.03.13, 13:47 To chyba jakiś żart????????????????? Położna nie ma prawa przebywać w szpitalu poza godzinami swojej pracy a tym bardziej wykonywać jakiekolwiek czynności !!!!! Ludzie, co wy tu wypisujecie???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kate Re: Położna IP: *.rfc.pl 29.03.13, 11:06 To nie są żarty. To są linki do www państwowych szpitali: www.szpitalzelazna.pl/dla-pacjenta/polozne-swiadczace-indywidualne-uslugi-okoloporodowe Tutaj cennik: www.szpitalzelazna.pl/dla-pacjenta/cennik "Indywidulana opieka pielęgnacyjna w czasie porodu" - 1 500 zł - 3 000 ZŁ szpitalmadalinskiego.pl/sites/default/files/Cennik_0.pdf "Indywidualna opieka położnej podczas porodu" - 1 500 zł Umowa jest wówczas podpisywana bezpośrednio z położną, za wiedzą i zgodnie z cennikiem szpitalnym. W innych szpitalach w W-wie jest tak samo. Wiele szpitali poza W-wą z tego, co wiem, również daje taką możliwość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kate Re: Położna IP: *.rfc.pl 08.03.13, 11:31 > mojej kolezanki > mama zarabia 1,800 zl na reke po 20 latach pracy:)za taka ciezka prace i > odpowiedzialnosc za 2 osoby 2ooo to tak duzo zarabia? Zarabia 2000 zł, ale w ramach pensji podstawej. A tu mowa o opłatach za indywidualną opiekę. Chyba, że ta pani pracuje w jakimś małym mieście, gdzie nie ma takiego zwyczaju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POŁOŻNA Re: Położna IP: *.sileman.net.pl 08.03.13, 13:44 ja po 18 latach pracy mam na rekę 1680 zł bez pożyczek i innych takich. Pracuję w Klinice. Ręce opadają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;/ Re: Położna IP: *.adsl.inetia.pl 19.11.09, 19:11 na lewo to chyba lekarze zarabiaja.polozna nawet nie zobaczy tych pieniedzy na oczy..;/ ludzie maja tendencje do dawania pieniedzy lekarzom a to wlasnie polozne opiekuja sie pacjentkami przez caly porod a czasami nie otrzymaja za to nawet slowa dziekuje ...:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POŁOŻNA Re: Położna IP: *.wroclaw.mm.pl 13.09.13, 15:27 Jestem położną. W moim szpitalu panuje taki zwyczaj. Ale dowiedziałam się o tym kilka dni temu. Rodzice myślą, że płacą za opiekę położnej, a tak naprawdę lekarz bierze całą kasę. Polska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: położna Re: Położna IP: *.toya.net.pl 13.01.11, 13:34 Witam. Jestem położną od 10 lat, pracuję 7 w zawodzie. Lubię to co robię i nie wyobrażam sobie robić coś innego w życiu. Najsmutniejsze w tym zawodzie jest to że ludzie pielęgniarek i położnych nie szanują, dla wielu jesteśmy kimś w rodzaju służącej. A zarobki nie są odzwierciedleniem odpowiedzialności jaką się ponosi czasem za życie ludzkie. A ten pan co pisał o umowie spisanej w szpitalu z położna przed porodem żony ciekawa jestem gdzie to wyczytał. W państwowych placówkach nie ma takiej możliwości. Tylko w prywatnych klinikach lub jeśli panie położne nie są na etacie szpitala tylko mają kontrakty. A to rzadkość. Obecnie dodatkowo też studiuję. Dziewczyny studiujące: Nie łam cie się... Nauka bywa ciężka i czasem wielu rzeczy trzeba się wyrzec by brnąć dalej, ale w końcu się kiedyś skończy. A nas niestety brakuje i nasz zawód ma przyszłość. Pozdrawiam wszystkie pielęgniarki i położne i te uczące się i te pracujące. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: studentka SUM Re: Położna IP: 81.219.62.* 10.02.11, 11:05 Napisała Pani, żeby nie łamać się na studiach, bo nas położnych brakuje i że jest to zawód przyszłościowy. Ale moim zdaniem jedno z drugim nie idzie w Polsce w parze. Ja poszłam na studia bo nie moge znaleźć pracy, chociaż szukam nie tylko w moim mieście. Pozdrawiam i mam nadzieję, że kiedyś będzie tak kolorowo jak pani myśli że jest ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mgr położnictwa Re: Położna IP: 79.175.224.* 19.10.11, 23:39 Jak czytam takie pierdoły, to mam ochotę wszystkim pokazać mój pasek. Pracujemy na różnych oddziałach. Położne z porodówki czasem przyjmują porody za dodatkową opłatą. Proszę nie pisać, że takich kobiet jest kilka w miesiącu, więc położna dobrze na tym wychodzi finansowo. Bzdura, bzdura, bzdura!!! Może w dużym mieście, w renomowanym szpitalu zdarzy się 2-3 takie rodzące ale to wszystko. Ludzie!!!!!!! W służbie zdrowia dobrze zarabiają tylko dentyści, lekarze specjaliści i farmaceuci ale też nie wszyscy. Reszta zbiera ochłapy. Służba zdrowia to nie tylko lekarze. To przede wszystkim położne, pielęgniarki, technicy rtg, technicy laboratoryjni, ratownicy medyczni itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwona Re: Położna IP: *.chello.pl 27.04.07, 16:11 chciałabym się dowiedzieć gdzie jest studium położnicze w okolicvach lubina woj. dolnośląskie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marysia0@vp.pl Re: Położna IP: *.eranet.pl 30.12.08, 23:58 Położnictwo to obecnie kierunek na uczelni wyższej. Nie ma juz "studium położniczego" od wielu lat. Poszukaj najbliższej akademii medycznej. Odpowiedz Link Zgłoś
agulha Re: Położna 10.09.11, 19:51 I nawet akademii medycznych prawie już nie ma...Większość przekształciła się w uniwersytety medyczne :-). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Położna IP: *.adsl.inetia.pl 19.11.09, 19:08 jesli mam cos doradzic to lepiej studia..nikt po studium nie znajdzie pracy, polozne z dlugim stazem pracy ida na studia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: studentka Położna IP: *.telprojekt.pl 22.03.07, 17:29 ciężki zawód a wcześniej jeszcze ciężkie studia... ale warto napewno:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ann Re: Położna IP: 85.219.224.* 22.03.07, 20:55 by wyjechać stąd, no nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pati Położna IP: 62.29.138.* 08.04.07, 12:07 Witam.Jestem położną od ponad 2 lat,moja siostra juz 9 i żadna z nas nie zamieniłaby nigdy w żyiu tego zawodu na żaden inny.Pomimo tego,że jest to ciężki kawałek chleba,to zapewniam wszystkich,ze tak smacznego chleba,jak ten jeszcze nie jadłam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pempowinka Położna IP: 213.77.90.* 22.04.07, 12:41 Jeśli jeszcze nie wiesz jaki to ciężki zawód to dobrze się zastanów czy się w to pchać.Piszę to nie po to żeby cię zniechęcić tylko abyś dobrze się zastanowiła nad swoim wyborem.Zawód bardzo piękny i jakże szlachetny ale żyjąc ideałami nie utrzymasz ani siebie ani rodziny.Sama wybrałam ten zawód i bardzo lubię to co robię jednak coraz częściej myślę nad przekwalifikowaniem i znalezieniem lepiej płatnego zajęcia.Pomyśl nad tym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olek Re: Położna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.07, 23:19 Napewno jest to piekny i trudny zawod, jezeli jest wykonywny w tym kraju to mozna umrzec z glodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: red Położna- po ogólniaku IP: *.knc.pl 18.12.07, 21:47 Czy mogę iść na studia dla położnych, pomimo tego, że skończyłam liceum ogólnokształcące? Czy obowiązkowe jest liceum medyczne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stud. poł. Re: Położna- po ogólniaku IP: *.chelm.gda.pl 03.01.08, 15:00 Możesz iść po ogólniaku:) To tak samo, jakbyś wybrała jakiekolwiek inne studia, niczym się to nie różni. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Położna- po ogólniaku IP: *.adsl.inetia.pl 19.11.09, 19:17 musisz zdawac mature z biologii <co najmniej> -zalezy od wymagan uczelni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tiami Re: Położna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.08, 15:47 moja mama byla polozna. kiedys dzwigala kobiete po porodzie, bardzo otyla kobiete. i cos mojej mamie w kregoslupie przeskoczylo. do dzis ledwo sie porusza. przeszla ciezko operacje, ciezka rekonwalescyencje, a kiedy L4 sie skonczylo, szpital mamie podziekowal pieknym wypowiedzeniem umowy. z perspektywy corki poloznej - bardzo ciezki zawod, niestety niewdzieczny i jesli nie masz serca do pracy za marne pieniadze, ale w sluzbie potrzebujacym kobietom i ich dzieciom, to nie ma co sie w to pakowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kn Re: Położna IP: *.man.bydgoszcz.pl 26.08.13, 12:58 a czy wszystkie położne pracują na salach porodowych ?????????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Położna IP: *.net.celtus.pl 29.11.13, 16:07 Dźwiganie pacjentek to nie jest obowiązek położnej. Twoja Mama mogła poprosić kogoś o pomoc... Ludzie! Trzeba dbać o swój interes, bo jak sama sobie nie zadbasz to nikt w pracy się o Ciebie nie będzie troszczył. Polska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Studentka położn. Położna IP: *.streamnet.pl 07.02.08, 15:01 Akapit odnośnie szkoły jaką musi ukończyć położna jest nieaktualny! Obecnie, żeby zostać położną należy ukończyć wyższe studia zawodowe tj. licencjat położnictwa na Uniwersytecie Medycznym. Studia trwają 3,5 roku.Są , nie dość ze trudne, to obarczone ogromną liczbą praktyk studenckich, które najczęściej odbywają się w wakacje( student położnictwa nie ma wakacji, a jeśli tak, to ma je bardzo skrócone). Pozdrawiam Studentka Położnictwa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Położna IP: *.adsl.inetia.pl 19.11.09, 19:24 dokladnie, zgadzam sie z kazdym slowem. sama studiuje poloznictwo, mam przynajmniej 2 lata wyciete z zyciorysu bo caly moj czas poswiecilam na nauke zawodu...zajecia od 8 <czesto od 7> rano do 21 :( krotkie wakacje, praktyki za ktore nie placa a robi sie wszystko i jeszcze poczucie ze ktos uwaza nas za gorsze bo lekarski jest nad nami <chociaz my w 3 lata mamy troche mniej godzin niz oni w 6 > ;/ np 1 rok lekarskiego ma 500 godzin zajec a poloznictwo 1500... po licencjacie nie znajdzie sie raczej pracy wiec pozostaje 5 lat studiow plus jakas specjalizacja pozniej.. nie zdawalam sobie sprawy ze zeby byc polozna trzeba tyle poswiecic i wycierpiec <zero wdziecznosci, tylko pomiatanie>:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Położna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.08, 14:30 Nie jest tak źle i tak ciezko... ja studiuje na wroclawskiej Akademii Medycznej, jestem po pierwszym semestrze, pierwsza sesja to byla wprost banalna... bylam przygotowana na super wysoki poziom, a tu testy ktore kazdy jest w stanie rozwiazac, nie uczac sie zbyt wiele. Zobaczymy jak bedzie dalej... nikt nie odpadl z powodu zawalonej sesji, dziewczyny odchodzily z innych wzgledow, wystraszyly sie tego niezbyt estetycznego zawodu :) A jesli chodzi o zajecia praktyczne to u nas trwaja tylko 7 tyg. czyli mniej wiecej polowa wakacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;] Re: Położna IP: *.adsl.inetia.pl 19.11.09, 19:27 wiesz...wszystko zalezy od uczelni.. u nas bylo bardzo dziezko i nie mowi to osoba ktora jest tepa..mam bardzo dobra pamiec, nie musze duzo poswiecac na nauke ale z reka na sercu moge powiedziec ze bylo ciezko... kazda uczelnia rządzi sie swoimi prawami poza tym z roku na rok sie cos zmienia.. jak zobaczylam plan zajec kolezanek rok mlodszych to sie zalamalam ze maja tak lajtowo a my tyle musialysmy przejsc. nikt mi nie powie ze anatomie sie zda przeczytajac pobieznie ksiazke.... cos mi tu nie pasuje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: położna Re: Położna IP: *.adsl.inetia.pl 19.11.09, 19:31 nie wiedzialam ze we wroclawiu jest taki niski poziom... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polozna Re: Położna IP: *.adsl.inetia.pl 16.08.11, 23:32 no to ciesz sie ze przeszlas te studia lekko, studiowalam w lublinie - moim zdaniem te studia sa bardzo ciezkie tym bardziej ze wykladowcy niektorzy nami pomiataja i dodaatkowo zadaja cos do nauki bo mysla ze nam sie nudzi bo tylko lekarski sie uczy ich zdaniem..;/ ja mysle ze poziom trudnosci nie zalezy tylko od kierunku tylko od wielu czynikow takich jak np szczescie <ja go nie mialam, zawsze musialam umiec WSZYSTKO bo jak nie nauczylam sie chocby 2 zagadnien z 30 to trafialam w nie;/>, mozliwosc sciagania <u nas na niektore egzaminy przychodzila cala armia - 60osob na roku a 5-8 osob nas pilnowalo> i wiele wiele innych rzeczy... wiec kazdy ocenia inaczej:) ja mam bdb pamiec nawet do szczegolow, laciny etc ale i tak oceniam te studia jako ciezkie pod kilkoma wzgledami <chociazby to pomiatanie przez lekarzy, zajecia od 7/8 do 20/21 itd itp> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewelina Położna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.08, 11:17 Jak mam zostać położną ??? ukończyłam studia licencjacki wogóe nie związane z medycyną i jak mam dalej zrobić zeby nią zostac??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Położna Re: Położna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.08, 13:17 Musisz zdawać na studia 1 stopnia na położnictwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polo Re: Położna IP: *.adsl.inetia.pl 19.11.09, 19:28 isc od nowa an studia tylko ze medyczne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Położna:) Re: Położna IP: *.szpital-bielany.torun.pl 02.11.08, 10:56 Jeśli odpowiada Ci praca w prawie wszystkie weekendy, na pewno wszystkie święta, orka od rana do świtu, brzemię odpowiedzialności, gotowość do pracy, wieczne pretensje niezadowolonych pacjentek to ...doradzam Ci -decyduj się na taki fach. Bardzo piękny jest to zawód....pokazywany w kolorowych gazetkach:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: położna Położna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.08, 13:27 Studia położnicze są ciężkie ze względu na praktyki. Trzeba posiadać dużo wiedzy ponieważ mamy do czynienia z człowiekiem. To ciężka praca i za małe pieniądze. Wiele osób kończy ten kierunek i są bezrobotnymi ponieważ na rynku nie potrzeba ich wiele.Spora część osób nie pracuje w zawodzie tylko zmienia kierunek bo w Polsce ten kierunek nie ma racji bytu ani perspektyw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Połoznnna Położna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.08, 13:34 Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z czym faktycznie ten zawód jest związany. To nie tylko piękne chwile narodzin ale i cierpienia. To nie jest tak jak wiele z nas sobie wyobraża biały fartuszek i pani położna przynosząca małego dzidziusia.Często położne stykają się z cierpieniem bólem,śmiercią. To cholerna odpowiedzialność gorsza niż pielęgniarka.Szczerze odradzam praca po 12 godz zawsze trzeba świeżo mysleć bo ma się brzemię dużej odpowiedzialności.A i rodzinna idzie w odstawkę bo nie ma się czasu na to. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: licencjat położ.. Położna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.09, 10:18 Studia to pestka w porównaniu ze znalezieniem po nich pracy. Ja szukam jej już prawie rok po studiach i nic..Wszędzie słyszę że trzeba czekać aż zwolni się jakieś miejsce albo że potrzebują personelu ale nie mają tyle kasy żeby pozwolić sobie na zatrudnienie nowego i w dodatku nie doświadczonego. Jeżeli chodzi o prywatną służbę zdrowia to chcą ludzi wykształconych i z doświadczeniem minimum rocznym. Zaczęłam studiować inny kierunek bo jak widać po tym znalezienie pracy graniczy z cudem. Pozdrowienia dla zdeterminowanych poszukujących pracy po położnictwie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mgr położnictwa Położna IP: *.cable.smsnet.pl 01.05.09, 21:32 Praca położnej jest bardzo ciężka, odpowiedzialna.To nie tylko przyjmowanie porodów ale przede wszystkim opieka (nie obsługa!!!) nad kobietami w różnych okresach ich życia. Położne pracują na oddziałach,w przychodniach,w środowisku, na uczelniach, w firmach medycznych. Znalezienie pracy po studiach graniczy z cudem. Do tego dochodzą tarcia z pielęgniarkami,które z uporem maniaka, próbują nam "zawłaszczyć" pole działania zawodowego. Ostatni genialny pomysł to 18-miesięczny kurs dokształcający dla pielęgniarek. W tej chwili nie ma dla nas pracy.A co będzie jeżeli pielęgniarki zdobędą dodatkowe uprawnienia! Będą miały nieograniczony dostęp do wszystkich miejsc pracy. Mam dosyć wykonywania zawodu położnej w Polsce - niskiej płacy, wyzysku itd. Im dłużej pracuję tym częściej zastanawiam się nad wyjazdem lub zmianą zawodu. Wszystkie młode dziewczyny zastanówcie się zanim pójdziecie na studia położnicze, bo może to być jedna z gorszych decyzji w życiu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polozna Re: Położna IP: *.adsl.inetia.pl 19.11.09, 19:36 dokladnie...a wiedza u pielegniarek....porazka.. zawsze prowadzacy zajecia nam mowia ze one sa sto lat za murzynami w porownaniu do nas.. to nie moja opinia bo mam kolezanki na pielegniarstwie i je bardzo lubie i szanuje - to opinia nauczycieli akademickich..zreszta na praktykach widac co sie dzieje... nie wyobrazam sobie osoby po pielegniarstwie na staowisku poloznej..to bedzie jakas porazka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piel.dypl. Położna IP: *.xdsl.centertel.pl 27.12.09, 12:23 piszecie ze: Położna to pielęgniarka ze specjalnymi umiejętnościami, to bład,pielegniarka to nie polozna a polozna to nie pielegniarka,koncza rozne szkoly,maja inne tytuly zawodowe,umiejetnosci i wiedze,pracuja w innych miejscach w szpitalu i nie mozna jednej zastepowac drugą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Położna IP: *.adsl.inetia.pl 16.08.11, 23:42 nieprawda - na licencjacie sa przedmioty takie jak na pielegniarstwie plus zawodowe z poloznictwa np pielegniarstwo, interna, chirurgia itd <czyli to co jest scisle zwiazane z zawodem pielegniarki> plus przemioty takie jak np poloznictwo, ginekologia, patologia ciazy/porodu/pologu, neonatologia, metody odbierania porodu, pielegniarstwo ginekologiczne, pielegniarstwo poloznicze itd....wiec polozna to pielegniarka z dodatkowymi umiejetnosciami. ale w 2 strone <tzn pielegniarka polozną> sobie nie wyobrazam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: położna Położna IP: *.sta.asta-net.com.pl 14.01.10, 20:42 POŁOŻNA- mówi się to nie pielęgniarka, miejsc pracy na prowincji bardzo mało, przekwalifikować się nie może, kiedy jesteś młoda i zdrowa pracujesz z wielkim zapałem,ale po 25 latach ciężkiej pracy zaczynają się trudności i w końcu musisz z rezygnować z zawodu. TYLKO silne, zdrowe mogą podołać wymogom stanowiska pracy ( położnej). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polożna Położna IP: *.sta.asta-net.com.pl 14.01.10, 21:21 POŁOŻNA najlepiej (według PIELĘGNIARKI) jak by pracowała tylko na porodówce,przyjmie dziecko rodzącej kobiety a pielęgnacją to my PIELĘGNIARKI się zajmiemy bo my to najlepiej umiemy robić,bo położna to nie pielęgniarka,itp,itd..... Kierunek nie ma racji bytu, perspektyw( przy tak dużym loby pielęgniarskim dbającym o własny rynek pracy) ciężka praca, na rynku mało miejsc pracy, trudne studia(jak się nie przyłożysz do nauki to jako położna nie zaistniejesz), małe pieniądze, brak możliwości przekwalifikowania się, tarcia z pielęgniarkami, które z uporem spychają położne na margines pielęgniarstwa (chociaż fundamentem w ówczesnym świecie zawodu położnej jest pielęgniarstwo ogólne czyli licencjat pielęgniarstwa dla położnej), stanowią większość i ograniczają dostęp do miejsc pracy położnym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: natis89 Re: Położna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.10, 21:37 Położna i pielęgniarka to dwa różne zawody - łaczy je jedynie część świadczeń pilęgnacyjnych jakie wykonują i bliski kontakt z pacjentem. Poza tym zawód położnej jest zawodem samodzielnym! A to ile się zarabia - zalezy tylko i wyłacznie od wiedzy, odwagi, wytrwałości i checi - nie oszukujmy sie trzeba być w tym fachu prawdziwym profesjonalista - zdobyć doświadczenie żeby móc zarabiac prawdziwe pieniędze. To nie kłamstwo ze prywatne porody w szpitalu to koszt 1200-1700zł z czego ok 1/3 idzie dla położnej...konsultacje laktacyjne to cena ok 250 zł za godzinę a porody domowe to już czysty zysk - oczywiście za duża odpowiedzialność.Poza tym praca w szpitalu w systemie dzień/noc/dwa dni przerwy - daje duże możliwości "dorobienia"...Głupie troche to gadanie że to zawód bez przyszłości i perspektyw - właśnie odwrotnie z przyszłoscia i perspektywami, bo chcoiaż teraz nie jest "malinowo" to duzo sie zmienia na lepsze, a dzieci będą się rodzić zawsze.studentka połoznictwa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: Położna IP: *.tmark100.revers.nsm.pl 17.01.10, 00:31 czy jako byly spawacz moge przekwalifikowac sie na polozna? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pani Jadzia Re: Położna IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 18.01.10, 09:03 Moim zdaniem możesz i masz doświadczenie.Odebranie porodu jest jak wyciągnięcie wtyczki 400V. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m.m Re: Położna IP: 62.93.47.* 25.01.10, 00:20 witam studjuje poloznictwo juz drugi rok i czasu na nic niema kompletnie ale jestem zadowolony i napewno bym niewybral zadnego innego kierunku to jest cos pieknego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POŁOŻNA Położna IP: 217.98.12.* 26.01.10, 19:15 Jestem położną i jak czytam, że "asystuje lekarzowi przy porodzie" to mi się krew w żyłach gotuje! Przy porodzie fizjologicznym ŻADEN lekarz nie jest potrzebny! To położne odbierają porody fizjologiczne a nie lekarze!!! Na litość boską zakodujcie to sobie w głowach w końcu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Położna IP: *.197.248.238.threembb.co.uk 09.02.10, 01:26 Witam. Szukam kontaktu z osoba studiujaca poloznicwto. Chce sie wybrac na ten kierynek na Warszawski Uniwersytet Medyczny:) W zwiazku z tym mam pare pytan... jezeli jest ktos chetny do udzielenie mi informacji prosze o adres maila! z gory dziekuje i pozdrwaiam wszytkich ktorzy codziennie ogladaja CUD narodzin:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marysia0@vp.pl Re: Położna IP: *.chello.pl 11.03.10, 11:51 Jeśli nadal Cię to interesuje to pisz na mój mail marysia0@vp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: położnaM Re: Położna IP: *.chello.pl 11.03.10, 11:46 No i co się dziwić prostym ludziom, skoro ktoś, kto podejmuje sie napisania artykułu na temat zawodu położnej nie ma o nim najmniejszego pojęcia. Nigdy w życiu nie widziałam, żeby jakakolwiek położna asystowała przy porodzie fizjologicznym. No cóż... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Położna IP: *.telpol.net.pl 14.12.11, 21:15 wystarczy że trzeba podać coś znieczulającego a to już nie jest poród fizjologiczny ;p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: też położna Re: Położna IP: *.cable.smsnet.pl 28.09.13, 13:14 1000% racji!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POŁOŻNA Położna IP: 217.98.12.* 18.02.10, 08:25 Jestem położną i gdy czytam takie teksty TOTALNIE NIEDOUCZONEJ, NIEZORIENTOWANEJ I OGRANICZONEJ osoby nóż mi się w kieszeni otwiera! Położna nie asystuje przy porodzie fizjologicznym! Moje Koleżanki Położne dziennie przyjmują na świat setki dzieci a ja czytam że "położne zwykle potrafią odebrać poród"!!!!!!!! To jest skandal! Odpowiedz Link Zgłoś
mamaber Położna 28.02.10, 21:35 zawsze pamiętajcie o jednym: położna to przede wszystkim powołanie, a dopiero pózniej zawód. Można skończyć studia, zdobywać tytuły, ale jak sie nie ma powołania, nie czuje się tego to mozna być "aż" położną lub "tylko" mgr położnictwa. Jestem położną z 11-letnim stażem pracy, od 2 lat z tytułem mgr i nie wyobrażam sobie bym mogła robić cokolwiek innego, zawód= powołanie =pasja... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LALALALLALA Położna IP: 109.243.222.* 25.06.10, 13:33 "Mamaber" ma rację - jak w każdym zawodzie, dla tych którzy czują powołanie, chcą pracować i rozwijać się znajdzie się praca. Sukces można osiągnąć w każdej dziedzinie, nawet w tych najbardziej obleganych. Wystarczy chcieć i dążyć do celu, a nie narzekać, bo każdy zawód ma swoje plusy i minusy. Tutaj widzę głównie komentarze - źle, mało opłacalne, harówka za grosze. Zastanawiam się, czy te osoby kiedy szły na ten kierunek wybrały go, bo czuły powołanie, czy zaś "z braku innych pomysłów".. Mam takie wrażenie, że niektórzy powinni zastanowić się nad zmianą zawodu, jeżeli ich nie satysfakcjonuje stan obecny. Po co się męczyć.. ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa59 Położna IP: *.sta.asta-net.com.pl 07.03.10, 13:24 HISZPANIA-tam wykształcenie zdobywa się jako pomoc pielęgniarska lub licencjonowana pielęgniarka. Pomoc pielęgniarska- spoczywa na niej cały proces pielęgnowania na poziomie podstawowych potrzeb(higiena osobista, kontrola wypróżnień, karmienie, słanie łóżka, zmiana pozycji, uruchomienie pacjenta, toaleta pośmiertna, wsparcie duchowe-rozmowa obecność)-jest zawsze najbliżej pacjenta, jest pierwszą osobą, którą pacjent prosi o pomoc, kompetencje określa statut zawodów medycznych. Podzielono obowiązki między pielęgniarki i pomoce pielęgniarskie. SPECJALIZACJE pielęgniarskie są DWIE : Położnictwo i pielęgniarstwo psychiatryczne. POŁOŻNA zatem ma umiejętności PIELĘGNIARKI OGÓLNEJ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa59 Położna IP: *.sta.asta-net.com.pl 07.03.10, 13:26 Obecnie kształtuje się wizerunek położnej, która nie ma umiejętności pielęgniarskich i utrwala się go w społeczeństwie i środowisku medycznym. Genialne pomysły jeśli chodzi o kształcenie położnych ograniczanie im dostępu do specjalizacji pielęgniarskich to ingerencja i zawężenie kwalifikacji nabywanych podczas ustawicznego kształcenia. Braki kadrowe krzyczy się, a POŁOŻNE grzeją ławy w małych miasteczkach powiatowych i gminnych. Obraz kształcenia położnych przedstawia się obecnie źle, jako osoby nie mające umiejętności pielęgniarskich, chyba nie o to nam chodzi, zależy nam na prestiżu i wizerunku POŁOŻNYCH. Odpowiedz Link Zgłoś