Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

To ile ja mam zarabiac zeby zyc jak czlowiek?

IP: *.eranet.pl 30.09.06, 21:33
    mam 28 lat, zarabiam ok 8.000 brutto, co uwazane jest za niezla pensje I CO?
    ubzduralem sobie ze kupie mieszkanie. No i sami wiecie jak sie skonczyło:-)
    za miesieczna wyplate na reke, to moge kupic metr w wielkiej plycie na
    dalekiej Pradze!!
    co za $%&$% kraj. TO ile ja mam zarabiac? 50.000 ? 100.000 miesiecznie?? A co
    maja zrobic ci co zarabiaja 2.500 ?? poza jedzeniem i biletami na tramwaj to
    na nic chyba nie zostaje.
    Obserwuj wątek
      • Gość: . Re: To ile ja mam zarabiac zeby zyc jak czlowiek? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.06, 21:57
        A co maja zrobic ci, co zarabiaja 600 zł?

Ale masz racje, ja np mam zaoszczedzone 50 tys zl i chcialam je zainwestowac w
        ziemie (dzialke budowlana). zapomnij! za 50 tys to kupie moze 500 metrow, a na
        co komu taki skrawek? trzeba kupic minimum 1000 m, zeby to mialo rece i nogi.
        ceny w tym kraju przechodza pojęcie, skąd to sie bierze? Przy zarobkach 600 zł??
        • snajper55 Re: To ile ja mam zarabiac zeby zyc jak czlowiek? 01.10.06, 11:04
          Gość portalu: . napisał(a):

> ceny w tym kraju przechodza pojęcie, skąd to sie bierze? Przy zarobkach 600zł?

A ile osób zarabia 600 PLN ??? Margines. To właśnie widać po cenach.

S.
          • Gość: o Re: To ile ja mam zarabiac zeby zyc jak czlowiek? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.06, 14:11
            snajper, nie wiem, w jakim kraju zyjesz, ale 600 zł pensji to nie jest zaden
            margines, tylko normalka w tych chorym kraju. Znam wielu ludzi, ktorzy tyle
            zarabiaja, rozmawialam z wieloma ludzmi, ktorym tyle proponowano, mnie tez
            proponowano tyle kiedy szukalam pracy za kazdym razem. I za tyle tez pracowalam.
            A nie jestem głąbem bez wyksztalcenia.
            • snajper55 Re: To ile ja mam zarabiac zeby zyc jak czlowiek? 01.10.06, 19:11
              Gość portalu: o napisał(a):

> snajper, nie wiem, w jakim kraju zyjesz,

W Polsce. Ale w Warszawie. Może to coś zmienia. ;)

> ale 600 zł pensji to nie jest zaden margines, tylko normalka w tych chorym
              > kraju.

Zobacz jaka jest średnia.

S.
              • iberia30 Re: To ile ja mam zarabiac zeby zyc jak czlowiek? 01.10.06, 20:10
                snajper55 napisał:

> Gość portalu: o napisał(a):
                >
                > > snajper, nie wiem, w jakim kraju zyjesz,
                >
                > W Polsce. Ale w Warszawie. Może to coś zmienia. ;)

poniekad owszem ma znaczenie Wawa a reszta kraju.

>
                > > ale 600 zł pensji to nie jest zaden margines, tylko normalka w tych chorym
                raju.
                >
                > Zobacz jaka jest średnia.
                >
                > S.
                masz na mysli oficjalna srednia krajowa??a btw :ile ona wynosi?
                • snajper55 Re: To ile ja mam zarabiac zeby zyc jak czlowiek? 01.10.06, 20:46
                  iberia30 napisała:

> masz na mysli oficjalna srednia krajowa??

A jest nieoficjalna ? ;)

> a btw :ile ona wynosi?

rok 2005 - 2 380,29

VIII 2006 - 2 603,18

www.stat.gov.pl/dane_spol-gosp/praca_ludnosc/index.htm

S.
                  • Gość: o Re: To ile ja mam zarabiac zeby zyc jak czlowiek? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.06, 21:17
                    rok 2005 - 2 380,29

VIII 2006 - 2 603,18

czlowieku, nikt z mojego otoczenia nigdy tyle nie zarabial. Ja nigdy tyle nie
                    zarabialam, nikt z mojej rodziny, ze studiow.....
                    To sa kretynskie statystyczne dane, ktore nie maja odniesienia w zyciu.

Przecietny kowalski zapieprza za 600 zł i to bez umowy, na czarno. Tyle mam do
                    powiedzenia na temat danych statystycznych i "usrednianiu" pensji krajowej
                    buahahahahahahaha...
                    • snajper55 Re: To ile ja mam zarabiac zeby zyc jak czlowiek? 01.10.06, 22:49

> rok 2005 - 2 380,29
                      >
                      > VIII 2006 - 2 603,18
                      >
                      >
                      > czlowieku, nikt z mojego otoczenia nigdy tyle nie zarabial. Ja nigdy tyle nie
                      > zarabialam, nikt z mojej rodziny, ze studiow.....
                      > To sa kretynskie statystyczne dane, ktore nie maja odniesienia w zyciu.

Ależ mają, mają. Nikt z moich znajomych nie zarabiał MNIEJ.

S.
                      • Gość: YouzeQ Liczy się staż pracy miasto i na starcie znajomość IP: *.tsi.tychy.pl 09.10.06, 23:47
                        Za całe roczne zarobkimoje i mojej dziewczyny nie staćbyłoby nas na jednorazowy
                        wyjazd na wakacje moich rodziców... To samo z moimi ruwieśnikami.
                        • ppo Re: Liczy się staż pracy miasto i na starcie znaj 26.10.06, 02:48
                          Może popracuj nad ortografią, to więcej zarobisz? Zgadzam się ze "snajper55".
                          600 złotych pensji to margines. Gdyby to była reguła, to przynajmniej miałbym
                          gdzie samochód zaparkować (a bandy głodnych dzieciaków rozkradłyby go w 5
                          minut). No i oczywiście nie byłoby tylu idiotów w internecie, bo nie byłoby ich
                          stać na neostradę. Co do meritum: 4500/m-c dla jednej osoby w Warszawie to
                          wystarczająco, choć bez szaleństw.
                    • Gość: Smakosz Re: To ile ja mam zarabiac zeby zyc jak czlowiek? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.06, 00:13
                      No,mysle ze Snajper ma racje. Znam raptem kilka osob ktore zarabiaja ponizej
                      sredniej krajowej a mam szerokie grono znajomych. Nie wiem skad ten GUS bierze
                      te dane.
                      • Gość: . Re: To ile ja mam zarabiac zeby zyc jak czlowiek? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.06, 18:44
                        Gość portalu: Smakosz napisał(a):

> No,mysle ze Snajper ma racje. Znam raptem kilka osob ktore zarabiaja ponizej
                        > sredniej krajowej a mam szerokie grono znajomych. Nie wiem skad ten GUS bierze
                        > te dane.

No, pewnie kłamie ten GUS, albo z tyłka sobie te dane wyciaga. Bo snajper ma
                        racje, GUS jej nie ma buahahahahahaha

• snajper55 Re: To ile ja mam zarabiac zeby zyc jak czlowiek? 06.10.06, 19:18

> No, pewnie kłamie ten GUS, albo z tyłka sobie te dane wyciaga. Bo snajper ma
                          > racje, GUS jej nie ma buahahahahahaha

O jakich danych GUS piszesz ? Nie zauważyłem, abym podważał jakieś dane GUSu.

S.
                      • Gość: danuta Re: To ile ja mam zarabiac zeby zyc jak czlowiek? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.06, 02:33
                        zarabiam netto na .ręke 1200.00.Po zapłaceniu wszystkiego mało mi zostaje. Sama
                        bym nie przeżyła bez rodziców . To straszne!!! Mamy XXI WIEK GŁODU , BRAKU
                        PRACY , WYZYSKU... SZKODA SŁÓW I NIC NA TO NASZE LAMENTY !!!! Brakuje mi na
                        lekarstwa , jedzenie, remont, książki, naprawe pralki. Ubieram się w
                        cicholandzie, do pracy jeżdże rowerem. Straciłam w sobie radość a pracy z
                        każdym dniem więcej i więcej ....życie bez przyszłości
                        • snajper55 Re: To ile ja mam zarabiac zeby zyc jak czlowiek? 20.10.06, 08:38
                          Gość portalu: danuta napisał(a):

> zarabiam netto na .ręke 1200.00.Po zapłaceniu wszystkiego mało mi zostaje.

Ale za to górnik w pełni sił idzie na emeryturę, rolnik ma darmowe
                          ubezpieczenie oraz tańsze paliwo (choćby miał 100 ha pod szkłem), obsada
                          urzędów centralnych rośnie w szybkim tempie, wprowadzono becikowe, będzie
                          senioralne, rolnicy czy posłowie nie płacą podatków, itp, itd.

S.
                    • Gość: Realistka Re: To ile ja mam zarabiac zeby zyc jak czlowiek? IP: 193.151.55.* 11.10.06, 11:23
                      O jakich odniesieniach mówisz ? Masz posadkę i pensyjkę przez plecki tatusia
                      lub mamusi albo przyjaciół rodziny? W tym kraju system przedstawia się
                      następująco, mianowicie " ten kto nie liczy na ciepłą posadkę i przyzwoite
                      wynagrodzenie ten ma, ale za sprawą tzw. biletu wejścia". Tworzy się miejsca
                      pracy lub wymyśla zajęcia, które pozwalają na wprowadzenie człowieka na liście
                      płacy. To są praktyki w pseudo renomowanych instytucjach państwowych. Patrz
                      ZUS, a gdzie sam się dowiedź. Pozdrawiam wszystkich tych " z innej bajki".
                  • iberia30 Re: To ile ja mam zarabiac zeby zyc jak czlowiek? 01.10.06, 21:23
                    snajper55 napisał:

>> A jest nieoficjalna ? ;)
                    chodzilo mi o to bys sprecyzowal co miales na mysli:-).
                    • snajper55 Re: To ile ja mam zarabiac zeby zyc jak czlowiek? 01.10.06, 22:50
                      iberia30 napisała:

> chodzilo mi o to bys sprecyzowal co miales na mysli:-).

Zapytałaś się o oficjalną średnia tak, jakby istniała jakaś średnia
                      nieoficjalna.

S.
                      • iberia30 Re: To ile ja mam zarabiac zeby zyc jak czlowiek? 02.10.06, 10:46
                        snajper55 napisał:

> > Zapytałaś się o oficjalną średnia tak, jakby istniała jakaś średnia
                        > nieoficjalna.
                        chcialam meic pewnosc, ze mowimy o tym samyam, wiec sie nie czepiaj.
                        • snajper55 Re: To ile ja mam zarabiac zeby zyc jak czlowiek? 02.10.06, 12:12
                          iberia30 napisała:

> chcialam meic pewnosc, ze mowimy o tym samyam, wiec sie nie czepiaj.

Nie czepiam się, tylko pytam o co Ci chodzi, skoro piszesz o oficjalnej
                          średniej, tak jakby była jakaś średnia nieoficjalna.

S.
                          • Gość: o Re: To ile ja mam zarabiac zeby zyc jak czlowiek? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.06, 12:16
                            snajper55 napisał:

> iberia30 napisała:
                            >
                            > > chcialam meic pewnosc, ze mowimy o tym samyam, wiec sie nie czepiaj.
                            >
                            > Nie czepiam się, tylko pytam o co Ci chodzi, skoro piszesz o oficjalnej
                            > średniej, tak jakby była jakaś średnia nieoficjalna.
                            >
                            > S.

O matko bosssssssska...
                            Wiadomo, ze to byl skrot myslowy i chodzi o to, co ja poruszam - szara strefa
                            itd, czepiasz sie :P
                  • Gość: 71 Re: To ile ja mam zarabiac zeby zyc jak czlowiek? IP: *.vf.pl 02.10.06, 09:40
                    To mam zadanko.
                    Ile na Kulczyka przypada tych co zarabiają 600 zł żeby wypadła odpowiednia średnia?
                    • Gość: 0złudzeń Re: To ile ja mam zarabiac zeby zyc jak czlowiek? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.06, 21:40
                      oj chyba duuuzio...ludzi a szczególnie kobiet poniżających się i poniżanych za
                      mniej niż 600!!!Przynajmniej w moim mieście...
                • Gość: o Re: To ile ja mam zarabiac zeby zyc jak czlowiek? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.06, 21:14
                  a co ma wspolnego srednia??
                  jezu.... przeciez do sredniej wlicza sie i milionerow i biedakow.
                  Srednio statystycznie to wszyscy mamy 3 nogi i 0,70 dziecka na osobe w
                  malzenstwie.
                  Mowie o placach REALNYCH, realnych, a nie opartch o wyciągi pana Krauzego i
                  kowalskiego "srednich krajowych" ktore nijak maja sie do rzeczywistosci.
                  • snajper55 Re: To ile ja mam zarabiac zeby zyc jak czlowiek? 01.10.06, 22:51

> a co ma wspolnego srednia??
                    > jezu.... przeciez do sredniej wlicza sie i milionerow i biedakow.
                    > Srednio statystycznie to wszyscy mamy 3 nogi i 0,70 dziecka na osobe w
                    > malzenstwie.
                    > Mowie o placach REALNYCH, realnych, a nie opartch o wyciągi pana Krauzego i
                    > kowalskiego "srednich krajowych" ktore nijak maja sie do rzeczywistosci.

A Ty tą rzeczywistość znasz ? GUS jej nie zna, ale Ty - tak.

S.
                    • Gość: lacrimosa Re: To ile ja mam zarabiac zeby zyc jak czlowiek? IP: *.lodz.dialog.net.pl 02.10.06, 10:00
                      Glupi pacanie, jak ci brak konkretnych argumentow to nie pieprz 3 po 3 para 15!
                      Dobrze "o" pisze. Nie wiem za co Ci daja 8.000 jak prostych wnioskow wyciagnac
                      nie potrafisz - jak zwykle - jak sie pracy po znajomosci dstaje w tym kraju to
                      takie sa efekty, ze realia do lba nie przemawiaja tylko dane statystyczne. Kon
                      by sie usmial!

Pochwaliles sie ile zarabiasz i wsrod jakiej to "finansjery" sie to nie
                      obracasz to sie zamknij, bo sie kompromitujesz.
                      • snajper55 Re: To ile ja mam zarabiac zeby zyc jak czlowiek? 02.10.06, 10:16
                        Gość portalu: lacrimosa napisał(a):

> Pochwaliles sie ile zarabiasz i wsrod jakiej to "finansjery" sie to nie
                        > obracasz to sie zamknij, bo sie kompromitujesz.

O ? Gdzie się pochwaliłem ???

S.
              • Gość: Mettka Re: To ile ja mam zarabiac zeby zyc jak czlowiek? IP: *.ap.krakow.pl 09.10.06, 09:59
                A wiesz, kto 'wyrabia' tę średnią?
                Prezesi, dyrektorzy, politycy... Tych, co zarabiają naprawde wielkie 'badyle'
                nie jest wielu, ale zarabiają wystarczająco dużo, aby wyrobić odpowiednią
                średnią krajowa, jak się zetawi ich pensje z pensjami osób zarabiających 900 zł
                Brutto
            • Gość: ojc Re: To ile ja mam zarabiac zeby zyc jak czlowiek? IP: 81.210.24.* 04.10.06, 23:28
              wlasnie!!!ludzie w polsce musza zapier..... za te pare stow bo sie boja ze
              innej pracy nie znajda...a jakby wszyscy ci obrucili sie plecami do takich
              zasranych pracodawcow to moze by sie cos zmienilo...ja mam 26 lat i nie
              pracuje,od czasu do czasu jezdrze do holandii bo tam moge zarobic a w polsce
              nie moge bo za te pare stow nie bede robil...srednie mam co mi wystarczy,a
              roboty za godziwe pieniadze nie moge znalesc....to jest choroba,polska stala
              sie zbyt prywatna,kazdy chce wiecej nic nikomu nie dajac...
          • Gość: Laureanne Re: To ile ja mam zarabiac zeby zyc jak czlowiek? IP: *.os1.kn.pl 09.10.06, 10:34
            wydaje ci sie.
            mam dyplom grafika, wyksztalcenie plastyczne, znam sie na komputerach, jestem
            mloda i zdolna, a pracowalam w sklepie ( teraz jestem bezrobotna ) bo...
            pracodawca ZADEn ktory szuka grafika NIE ZAJRZY do mojego portfolio, wychozac z
            zaloeznia ze mam 23 lata i co ja tam moge umiec? W szkole, gdzie robilam dyplom
            pracuj moja nauczycielak od grafiki, babka nie tylko ma prace ale i dorabia
            sobie, a jak to sama napsiala mi w referancjach "lepsze prace robie niz ona" itp
          • Gość: YouzeQ Jak kupiłem rok temu mieszkanie za 68K a dziś IP: *.tsi.tychy.pl 09.10.06, 23:41
            to ono warte (po remoncie) z 95K.

To nie jakaś metropolia a Tychy czyli miasto, które po dziś dzień jest sypialnią
            dla robotników. Tu zainwestować się nie da, bo w co? pracy (prócz na linii
            montażowej) nie ma a wszędzie daleko...
            Poczekam sprzedam drożej a i tak się wyprowadzę stąd bo tu żyć się nie da.
      • iberia30 Re: To ile ja mam zarabiac zeby zyc jak czlowiek? 30.09.06, 21:59
        kto dzis kupuje niercuhmosci za gotowke?
        Slyszales o czyms takim jak kredyt?
        • Gość: . Re: To ile ja mam zarabiac zeby zyc jak czlowiek? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.06, 22:12
          > kto dzis kupuje niercuhmosci za gotowke?

Mądrzy ludzie ktorzy licza sie tym, ze moga stac sie niewypłacalni i nie chca
          pakowac sie w dlugi.

> Slyszales o czyms takim jak kredyt?

rany, jaka Ty jestes zlosliwa...
          A przyszlo Ci do glowy, ze nie kazdy chce sie pakowac w kredyty na 25-30 lat?

Podejmując twoj ton: a slyszałas o ludziach, ktorzy pobrali kredyty, stracili
          prace i zle skonczyli?

• iberia30 Re: To ile ja mam zarabiac zeby zyc jak czlowiek? 30.09.06, 22:51
            nikt przy zdrowych zmyslach nie kupuje nieruchomosci za gotowke-kazdy doradca
            finansowy Ci to powie.
            Po to ktos wymyslil kredyt aby komus w pewnym sensie pomoc, ma to wiecej zalet
            niz wad.
            W naszym kraju raczej trudno normalnie funkcjonowac bez kredytu-mam na mysli
            sensowny kredyt, ktory sie splaca bez zarzynania sie finansowego i odmawania
            sobie wszystkiego.
            Ryzyko utraty pracy jest zawsze, rownie dobrym argumentem moze byc
            niespodziewana smierc -ani jednego ani drugiemu nikomu nie zycze-tez nie znasz
            dnia ani godziny ale czy to powod aby nie brac kredytu?Jesli ktos ma niepewna
            sytuacje w pracy to logiczne, ze po kredyt nie pojdzie.
            • Gość: tajka Re: To ile ja mam zarabiac zeby zyc jak czlowiek? IP: *.e-wro.net.pl 30.09.06, 23:02
              każdy doradca Ci poleci kredyt bo ma z tego niezzłą prowizję........będzie go
              zachwalał i chciał Ci go sprzedać, bo praca doradcy to praca sprzedawcy usług
              finansowych
              • iberia30 do tajki 30.09.06, 23:35
                to jakie masz wyjscie aby nabyc wlasne M?
                *gotowka
                *kredyt
                *spadek

Ponadto, skoro jak sama twierdzisz doradca poleca kredyt bo to jego praca to
                jak to jest, ze sa ludzie, ktorzy kupuja duze nieruchomosci na kredyt a swoje
                pieniadze lokuja w innych inwestycjach?Przeciez maja tyle gotowki, ze nie musza
                brac kredytu, zatem?
                Czemu np. w Niemczech- o czym malo kto chyba wie- ludzie czesto kupuja auta na
                kredyt albo w leasingu?Podpowiem CI:nie dlatego, ze ich nie stac;-).
                • Gość: tajka Re: do tajki IP: *.e-wro.net.pl 30.09.06, 23:40
                  zgadzam się, kredyty są opłacalne jak jesteś w stabilnej zawodowo sytuacji, ale
                  nie każdy jest...a doradca każdemu kredyt poleci, kto skleci odpowiednie
                  dokumenty, więc powoływanie się ,że kredyty są opłacalne bo doradcy tak mówią
                  jest krótkowzroczne! a za granicą życie na kredyt jest bardzo popularne, ale
                  spójrz na sytuację na niemieckim rynku pracy( uważam,że jest bardziej stabilny
                  a tym samym kredytobiorca może czuć się bezpiecznie)
                  • iberia30 Re: do tajki 30.09.06, 23:43
                    Gość portalu: tajka napisał(a):

> zgadzam się, kredyty są opłacalne jak jesteś w stabilnej zawodowo sytuacji,
                    ale nie każdy jest...

racja

>a doradca każdemu kredyt poleci, kto skleci odpowiednie
                    > dokumenty, więc powoływanie się ,że kredyty są opłacalne bo doradcy tak mówią
                    > jest krótkowzroczne!

chyba nie do konca-co napisalam we wczesniejszym poscie.

>a za granicą życie na kredyt jest bardzo popularne, ale spójrz na sytuację na
                    niemieckim rynku pracy( uważam,że jest bardziej stabilny a tym samym
                    kredytobiorca może czuć się bezpiecznie)

zgadzam sie.
          • Gość: ftos Re: To ile ja mam zarabiac zeby zyc jak czlowiek? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.06, 23:09
            >Mądrzy ludzie ktorzy licza sie tym, ze moga stac sie niewypłacalni i nie chca
            > pakowac sie w dlugi.

Źle kombinujesz. 3 lata temu kupiliśmy mieszkanie na kredyt. Dziś wartość tego
            mieszkania jest 50% wyższa. Po sprzedaniu i spłacie kredytu wychodzi że
            zarobiliśmy na tej operacji. Nieruchomości są dziś bardzo opłacalne. Jedna z
            lepszych inwestycji. Pieniądze z kredytów mieszkaniowych to jedne z tańszych na
            rynku. Bardzo się opłaca wziąć taki kredyt.

> rany, jaka Ty jestes zlosliwa...
            > A przyszlo Ci do glowy, ze nie kazdy chce sie pakowac w kredyty na 25-30 lat?
            >
            > Podejmując twoj ton: a slyszałas o ludziach, ktorzy pobrali kredyty, stracili
            > prace i zle skonczyli?

Bo to byli głupcy ludzie. :) Trzeba przewidywać sytuacje. Jeśli grozi Ci
            niewypłacalność to sprzedajesz nieruchomość, spłacasz kredyt i masz jeszcze
            powiedzmy gotówkę na jakąś klitkę żeby przeczekać złe czasy, lub gotówkę na
            inwestycje. Nieruchomość to tylko towar. Można go zbyć i to obecnie z zyskiem. Z
            drugiej strony z takim podejściem będziesz biedować i może na starość będzie Cię
            stać na zakup. Ja tam wolę mieć dom już teraz a nie za 20 lat. W końcu to co w
            nim przeżyję to moje i nikt mi tego nie odbierze a zawsze mogę sprzedać. :D

• Gość: Mettka Re: To ile ja mam zarabiac zeby zyc jak czlowiek? IP: *.ap.krakow.pl 09.10.06, 10:00
              A czy to prawda, że jak sie kupi mieszkanie, nie mozna go sprzedać przez 5 lat?
              • ppo Re: To ile ja mam zarabiac zeby zyc jak czlowiek? 26.10.06, 02:56
                Nieprawda.
          • snajper55 Re: To ile ja mam zarabiac zeby zyc jak czlowiek? 01.10.06, 11:06

> > kto dzis kupuje niercuhmosci za gotowke?
            >
            > Mądrzy ludzie ktorzy licza sie tym, ze moga stac sie niewypłacalni i nie chca
            > pakowac sie w dlugi.

Tacy nie kupują nieruchomości, bo nie mają za co. No, chyba że są milionerami...

S.
            • Gość: o Re: To ile ja mam zarabiac zeby zyc jak czlowiek? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.06, 14:13
              nie trzeba byc milionerem, zeby kupic klitke za 100 tys zł, albo 150. bez
              przesady, po co te skrajnosci??
              • iberia30 Re: To ile ja mam zarabiac zeby zyc jak czlowiek? 01.10.06, 15:15

> nie trzeba byc milionerem, zeby kupic klitke za 100 tys zł, albo 150.

za gotowke?policz ile musialbys zarabiac zeby przez rok, albo 2-3 lata uzbierac
                na taka klitke.....
                • Gość: o Re: To ile ja mam zarabiac zeby zyc jak czlowiek? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.06, 21:18
                  zarabiac i odkladac. Znam takich ludzi, korzy odkladali pensje wspolmalzonka,
                  zyli za jedna i kupili mieszkanie po 10 latach. za gotowke, bez kredytu. da sie.
                  • iberia30 Re: To ile ja mam zarabiac zeby zyc jak czlowiek? 01.10.06, 21:25

> zarabiac i odkladac. Znam takich ludzi, korzy odkladali pensje wspolmalzonka,
                    > zyli za jedna i kupili mieszkanie po 10 latach. za gotowke, bez kredytu. da
                    sie .

tylko jakim kosztem???a przepraszam, przez te 10 lat to gdzie mieszkali?pod
                    mostem?u tesciow?czy moze wynajmowali?
                    Dziekuje, postoje, wole kredyt i normalne zycie bez zaciskania pasa i
                    odmawiania sobie wszystkiego po kolei.
                    • Gość: o Re: To ile ja mam zarabiac zeby zyc jak czlowiek? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.06, 21:30
                      u tesciow mieszkali. Tez da sie.
                      Widzisz, TY wolisz kredyt, a oni woleli za gotowke. Za swoje. ja tez nie wezme
                      kredytu.
                      Nie w tym kraju. Ciagle nie mam pracy, pracuje tylko mąż (budzetowka)
                      zakladajac, ze ktos dalby nam kredyt (w co watpie - za niskie dochody na 3
                      osoby) to nie mielibysmy go z czego splacac. Po prostu juz ledwo starcza na
                      zycie.
                      Brac w tym kraju kredyt na 30 lat, kiedy sa tak ogromne problemy z pracą - nie,
                      dziekuje. To nie na moje nerwy.
                      I co? Pozniej pod most w razie czego? Raty splacac jakim kosztem?
                      Widzisz, punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia.
                      Wiele ludzi nie moze sobie pozwolic nawet na kredyt, dlatego wola ciułać i miec
                      spoko, a nie do starosci spłacac raty stresując sie, czy beda mieli z czego za
                      20 lat czy nie.
                      • iberia30 Re: To ile ja mam zarabiac zeby zyc jak czlowiek? 01.10.06, 22:08

> u tesciow mieszkali. Tez da sie.

no jak kto lubi.

> Widzisz, TY wolisz kredyt, a oni woleli za gotowke. Za swoje. ja tez nie
                        wezme kredytu.

nie ma takiego przymusu

> Nie w tym kraju. Ciagle nie mam pracy, pracuje tylko mąż (budzetowka)
                        > zakladajac, ze ktos dalby nam kredyt (w co watpie - za niskie dochody na 3
                        > osoby) to nie mielibysmy go z czego splacac.

wspolczuje i rozumiem, w takiej sytuacji brnaie kredytu to samobojstwo...

>Po prostu juz ledwo starcza na zycie.
                        > Brac w tym kraju kredyt na 30 lat, kiedy sa tak ogromne problemy z pracą -
                        nie,dziekuje. To nie na moje nerwy.
                        > I co? Pozniej pod most w razie czego? Raty splacac jakim kosztem?
                        > Widzisz, punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia.

nie chce byc inaczej.

> Wiele ludzi nie moze sobie pozwolic nawet na kredyt, dlatego wola ciułać i
                        miec spoko, a nie do starosci spłacac raty stresując sie, czy beda mieli z
                        czego za 20 lat czy nie.

biorac pod uwage dane dot.ilosci umow kredytowych to nie wiem czy tych
                        bioracych kredyty jest tak malo....
                        • Gość: o Re: To ile ja mam zarabiac zeby zyc jak czlowiek? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.06, 11:17
                          iberia30 napisała:

>
                          > > u tesciow mieszkali. Tez da sie.
                          >
                          > no jak kto lubi.

Iberia, jak sie nie ma co sie lubi, to sie lubi, co sie ma :)
                          Myslisz, ze mieszkanie kątem jest miłe dla doroslych ludzi?

>
                          > > Widzisz, TY wolisz kredyt, a oni woleli za gotowke. Za swoje. ja tez nie
                          > wezme kredytu.
                          >
                          > nie ma takiego przymusu

Ale przeciez nikt o przymusie nie pisze. ja tylko daje Ci do zrozumienia, ze
                          kazdy ma wybor (przynajmniej teoretycznie)

>
                          > biorac pod uwage dane dot.ilosci umow kredytowych to nie wiem czy tych
                          > bioracych kredyty jest tak malo....

Ale ja nie kwestionuje faktu, ze "nie jest ich tak mało". Pisze tylko, ze
                          ciągle wielu ludzi nie stac na kredyt.Kto wie, moze nawet połowy spoleczenstwa,
                          ktora zyje na granicy ubóstwa, niestety.

• ppo Taki biedny jestes, a na mieszkanie odłożysz? 26.10.06, 03:04
                        Na kredyt 30 letni cię nie stac, a chcesz w 10 lat uciułać na mieszkanie? Coś
                        kręcisz, człowieku! Nie mieszaj porządnym ludziom w głowach. Ja tez ciułałem
                        przez 20 lat na książeczce mieszkaniowej. I wiesz, co się stało? Przyszła
                        hiperinflacja i za moje 20 lat oszczędzania mogłem sobie kupić paczkę fajek! A
                        ci, co wzięli wtedy kredyty na domy, to spłacili je po roku z jednej pensji!
                        Więc spie..j ciulu ze swoim ciułaniem!!!
                    • Gość: o Re: To ile ja mam zarabiac zeby zyc jak czlowiek? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.06, 21:38
                      iberia30 napisała:

> Dziekuje, postoje, wole kredyt i normalne zycie bez zaciskania pasa i
                      > odmawiania sobie wszystkiego po kolei.

dziwne podejscie.

Przeciez lepiej jest zaciskac pasa samemu go sobie regulujac (odkladajac na
                      kupke) niz zaciskac tak mocno, jak docisnie go bank (raty za kredyt)

Odkladajac sama nie masz cisnienia, ze kazdego miesiaca musisz "wplacic" na
                      kupke tyle samo. Mozesz raz mniej, a raz więcej.
                      Natomiast kredyt musisz splacac kazdego miesiaca czy masz, czy nie.

Zachowujesz sie tak, jakby splacanie kredytu nie polegalo na odmawianiu sobie
                      czegokolwiek czy zaciskaniu pasa.
                      Poza tym jak nie masz męza i dzieci to sobie mozesz zaciskac. Pozniej wszystko
                      sie zmienia. Chęc do ryzyka rowniez.
                      • iberia30 Re: To ile ja mam zarabiac zeby zyc jak czlowiek? 01.10.06, 22:05

> dziwne podejscie.

jak dla kogo, owszem rkedyt jest dla ludzi, w moim pojeciu pod warunkiem, ze
                        stac mnie na to zeby go splacac ale nie kosztem odmawiania sobie wszystkiego,
                        nie zeby zarabianie stalo sie sensem w zyciu aby splacic kredyt.

> Przeciez lepiej jest zaciskac pasa samemu go sobie regulujac (odkladajac na
                        > kupke) niz zaciskac tak mocno, jak docisnie go bank (raty za kredyt)

no wlasnie z tym bywa problem, jak nie musisz to zawsze mozna znalezc wymowke i
                        zaczac odkladac za miesiac.

> Odkladajac sama nie masz cisnienia, ze kazdego miesiaca musisz "wplacic" na
                        > kupke tyle samo. Mozesz raz mniej, a raz więcej.
                        > Natomiast kredyt musisz splacac kazdego miesiaca czy masz, czy nie.

jesli biore kredyt to zakladam, ze bede miala z czego go splacac.Wiem, wiem w
                        naszym kraju nie zna sie dnia ani godziny -owszem, na szczescie mam prace taka
                        a nie inna co nie zmienia faktu, ze zycie moze sie roznie potoczyc.

> Zachowujesz sie tak, jakby splacanie kredytu nie polegalo na odmawianiu sobie
                        > czegokolwiek czy zaciskaniu pasa.

nie zawsze branie kredytu musi sie wiazac z zaciskaniem pasa i odmawianiu sobie
                        wszystkiego.

> Poza tym jak nie masz męza i dzieci to sobie mozesz zaciskac. Pozniej
                        wszystko sie zmienia. Chęc do ryzyka rowniez.

racja.
                  • snajper55 Re: To ile ja mam zarabiac zeby zyc jak czlowiek? 01.10.06, 22:52

> zarabiac i odkladac. Znam takich ludzi, korzy odkladali pensje wspolmalzonka,
                    > zyli za jedna i kupili mieszkanie po 10 latach. za gotowke, bez kredytu.da sie

600 PLN (tyle podobno się zarabia ?) x 12 miesięcy x 10 lat = 72 000 PLN

Za tyle można kupić samochód, ale nie mieszkanie.

S.
                    • iberia30 Re: To ile ja mam zarabiac zeby zyc jak czlowiek? 02.10.06, 10:45
                      snajper55 napisał:

> 600 PLN (tyle podobno się zarabia ?) x 12 miesięcy x 10 lat = 72 000 PLN
                      > Za tyle można kupić samochód, ale nie mieszkanie.

zalezy gdzie, wez pod uwage, ze w Wawie i kilku innych duzych miastach sa
                      kosmiczne ceny a nie w calej Polsce.
          • Gość: autor Re: To ile ja mam zarabiac zeby zyc jak czlowiek? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.10.06, 23:42
            to się w ten kredyt nie pakuj. Uzberaj sobie i kup za gotówkę ;) Na pewno Ci się uda przy obecnym wzroście ceny nieruchomości. Powodzenia.
      • Gość: xx Re: To ile ja mam zarabiac zeby zyc jak czlowiek? IP: 217.149.242.* 01.10.06, 08:04
        A co
        > maja zrobic ci co zarabiaja 2.500 ?? poza jedzeniem i biletami na tramwaj to
        > na nic chyba nie zostaje.
        Właśnie oni kupują mieszkana na kredyt (znam takich) i nie narzekają, że za mało zarabiają. Po prostu potrafią myśleć i liczyć, a nie tylko narzekać.
        Aktualnie rata kredytu (na 25 lat) jest niższa od opłaty za wynajem!!
        Trzeba tylko nieco wysilić intelekt.
        Jeśli ktoś kupił mieszkanie (na kredyt również) rok temu, to w tej chwili jest do przodu od 25% nawet do 50%. Trzeba tylko wiedzieć taką drobnostkę, że na inwestycji w nieruchomości w długim okresie czasu zawsze się zarabia.
      • absolwencina Re: To ile ja mam zarabiac zeby zyc jak czlowiek? 01.10.06, 15:41
        łał - 8.000 brutto miesięcznie - czy dobrze przeczytałem;

mam lat 27 - żyjemy obydwaj w innych światach;
        • Gość: o Re: To ile ja mam zarabiac zeby zyc jak czlowiek? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.06, 21:19
          absolwencina napisał:

> łał - 8.000 brutto miesięcznie - czy dobrze przeczytałem;

No i pozniej takie pensje 8000 brutto usredniaja do sredniej krajowej razem z
          tymi 600 zl i wychodzi, ze polak zarabia 2500.
          • snajper55 Re: To ile ja mam zarabiac zeby zyc jak czlowiek? 01.10.06, 22:56

> No i pozniej takie pensje 8000 brutto usredniaja do sredniej krajowej razem z
            > tymi 600 zl i wychodzi, ze polak zarabia 2500.

Jeśli 3/4 Polaków zarabia 600 PLN, a 1/4 = 8000 PLN to średnia wychodzi 2500
            PLN. A jaka miałaby wyjść ?

S.
            • Gość: o Re: To ile ja mam zarabiac zeby zyc jak czlowiek? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.06, 11:21
              snajper55 napisał:

>
              > > No i pozniej takie pensje 8000 brutto usredniaja do sredniej krajowej raz
              > em z
              > > tymi 600 zl i wychodzi, ze polak zarabia 2500.
              >
              > Jeśli 3/4 Polaków zarabia 600 PLN, a 1/4 = 8000 PLN to średnia wychodzi 2500
              > PLN. A jaka miałaby wyjść ?
              >
              > S.

A dlaczego 3/4?? Skąd takie info? ja nic takiego nie pisałam.
              Poza tym dlaczego 1/4 ma zarabiac 8 tys??
              Wg tego, co piszesz ludzie dziela sie na tych, co zarabiaja 600 zl (3/4
              spoleczenstwa) i 8 tys (1/4) spol) :)
              A co z innymi zarobkami? 80 tys? 20 tys? itd?

Z Twoich wypowiedzi wyziera jedno: wielkie parcie na rację, ktora Ty MUSISZ
              miec. A jej nie masz :)
              • snajper55 Re: To ile ja mam zarabiac zeby zyc jak czlowiek? 02.10.06, 12:09
                Tu masz dane rzeczywiste:
                www.pracuj.pl/kariera-zarobki-raporty-placowe-2005_10329.htm#top

Ludzie zarabiający 600 PLN to margines. Wiem, że to może być dla Ciebie
                przykre, ale takie są fakty.

S.
                • Gość: o Re: To ile ja mam zarabiac zeby zyc jak czlowiek? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.06, 12:18
                  > Ludzie zarabiający 600 PLN to margines. Wiem, że to może być dla Ciebie
                  > przykre, ale takie są fakty.
                  >
                  > S.

Wiem, ze to moze byc dla Ciebie przykre glownie z tego wzgledu, ze wmowiles
                  sobie, iz zyjesz w innym kraju, niz Polska, ze musisz miec racje i nie mozesz
                  przezyc faktu, ze jej nie masz, ale.....naprawde wiekszosc ludzi zyje na
                  granicy ubostwa i zarabia 600 zl.
                  Obudz sie czlowieku, obudz!!
                  • snajper55 Re: To ile ja mam zarabiac zeby zyc jak czlowiek? 02.10.06, 12:38
                    Podaję Ci dane polskie.

S.
                    • Gość: o Re: To ile ja mam zarabiac zeby zyc jak czlowiek? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.06, 19:30
                      odpowiadasz na kazdy post, jakbys mial cos ciekawego albo mądrego do
                      powiedzenia. A Ty nie masz nic do powiedzenia, gó.. wiesz o płacach realnych w
                      Polsce, w dodatku nie przyjmujesz tego do wiadomosci. Zegnam. Na idiotow nie
                      mam czasu.
                      • snajper55 Re: To ile ja mam zarabiac zeby zyc jak czlowiek? 03.10.06, 11:21

> A Ty nie masz nic do powiedzenia, gó.. wiesz o płacach realnych w
                        > Polsce,

To chyba o sobie napisaleś ?

S.
                • Gość: o Re: To ile ja mam zarabiac zeby zyc jak czlowiek? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.06, 12:21
                  pracownik szeregowy 2200 1570 1600 1450

Aaaaaaaahahahahahahahaha!!
                  Kiedy do Ciebie w koncu dotrze, co mozesz sobie wytrzec takimi danymi
                  statystycznymi?? :DDD

LOL

rece mi opadaja, jak Cie czytam :)
                  serio :)
                  • snajper55 Re: To ile ja mam zarabiac zeby zyc jak czlowiek? 02.10.06, 12:40

> rece mi opadaja, jak Cie czytam :)
                    > serio :)

No to nie czytaj. Nie musisz sie katować. Możesz zamykać oczy i wmawiać sobie,
                    że tyle co Ty zarabiają wszyscy.

S.
                • Gość: o Re: To ile ja mam zarabiac zeby zyc jak czlowiek? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.06, 12:23
                  zobacz sobie wypowiedzi przecietnego, szarego czlowieka. Oni maja po 800 - 900
                  brutto w porywach do 1200.

www.ops.pl/forum.php?cmd=show&id=51321
                  To sa prawdziwe dane, nie jakies zafalszowane statystyką. czy naprawde jestes
                  tak...hmmm..ograniczony, ze nie mozesz tego zrozumiec?? Bo ile mozna Ci
                  tłumaczyc? Malpe szybciej nauczy sie czytac, niz Tobie wytlumaczy zasady danych
                  statystycznych.
                  • snajper55 Re: To ile ja mam zarabiac zeby zyc jak czlowiek? 02.10.06, 12:41

> zobacz sobie wypowiedzi przecietnego, szarego czlowieka.

Co mi da wypowiedź jednego człowieka ? Ja Ci zacytuję wypowiedź człowieka bez
                    nóg. Czy to znaczy, że wszyscy nóg nie mają ?

S.
                • Gość: o Ilu Polaków żyje w skrajnej biedzie?-dla snajpera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.06, 12:27
                  Ilu Polaków żyje w skrajnej biedzie? MOZE W KONCU COS DO CIEBIE DOTRZE
                  SNAJPER???
                  PAP 07:07

Blisko 5 milionów Polaków żyje w skrajnym ubóstwie - wynika z najnowszego,
                  zatrważającego raportu Głównego Urzędu Statystycznego. 4-osobowa rodzina
                  znajdująca się w takim położeniu ma na swoje miesięczne utrzymanie mniej niż
                  960 zł, czyli najwyżej 8 zł dziennie na osobę - pisze "Dziennik Polski".
                  Pojedyncza osoba, która żyje w skrajnym ubóstwie, to taka, której miesięczne
                  dochody wynoszą maksymalnie 350 zł, czyli 11 zł na dzień. Prawie 7,7 mln
                  rodaków mieszka w rodzinach, które na swoje wydatki mają mniej niż wynosi tzw.
                  ustawowa granica ubóstwa. Została ona wyznaczona dla 4-osobowej rodziny na
                  mniej niż 1226 zł miesięcznie, czyli co najwyżej 10 zł na członka rodziny
                  dziennie - podaje gazeta.

- O kilku milionach Polaków, którzy nie mają za co przeżyć, media i politycy
                  najczęściej milczą, zajmując się sprawami trzecio- lub czwartorzędnymi. To jest
                  nie tylko fatalne, ale wręcz tragiczne - mówi prof. Mieczysław Kabaj z
                  Instytutu Pracy i Polityki Socjalnej, znawca zagadnień dotyczących rynku pracy,
                  zwłaszcza bezrobocia. Zwraca uwagę, że szybkie powiększanie się liczby Polaków
                  żyjących w nędzy będzie miało ogromny wpływ na losy kraju w przyszłości.

Rozmówca "Dziennika Polskiego" przypomina, że dzieci z rodzin zagrożonych
                  biologicznie są z reguły skazane na gorszą przyszłość. Ubóstwo przyczynia się
                  też do wzrostu przestępczości. 23 miliony obywateli naszego kraju (60 proc.) ma
                  na przeżycie mniej, niż wynosi minimum socjalne, czyli poniżej granicy
                  określającej sferę niedostatku i ostrzegającej przed ubóstwem.

Z raportu GUS wynika też, że rozwarstwienie majątkowe w Polsce szybko pogłębia
                  się. Bogatsi mają coraz więcej, biednych przybywa. Zdaniem prof. Mieczysława
                  Kabaja, dalsze utrzymywanie się takiej patologicznej sytuacji musi w końcu
                  doprowadzić do buntu społecznego - ostrzega "Dziennik Polski".

• Gość: o zwracam uwage na to zdanie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.06, 12:29
                    23 miliony obywateli naszego kraju (60 proc.) ma
                    na przeżycie mniej, niż wynosi minimum socjalne, czyli poniżej granicy
                    określającej sferę niedostatku i ostrzegającej przed ubóstwem.

23 miliony....ROZUMIESZ??? czy nadal twierdzisz, ze to margines i ze sie mylę?
                    Gdzie te srednie krajowe??
                    • snajper55 Re: zwracam uwage na to zdanie! 02.10.06, 12:43

> 23 miliony obywateli naszego kraju (60 proc.) ma
                      > na przeżycie mniej, niż wynosi minimum socjalne, czyli poniżej granicy
                      > określającej sferę niedostatku i ostrzegającej przed ubóstwem.
                      >
                      > 23 miliony....ROZUMIESZ??? czy nadal twierdzisz, ze to margines i ze sie mylę?
                      > Gdzie te srednie krajowe??

Już Ci odpowiedziałem. Rozmawiamy o pracujących, a nie o bezrobotnych czy
                      małorolnych.

S.
                      • Gość: o Re: zwracam uwage na to zdanie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.06, 19:29
                        Kur.a...Ty jestes ograniczony umyslowo, serio. Ci ludzie zyja w niedostatku,
                        bo maja pensje 600 zl, a nie dlatego, ze sa bezrobotni. Ty jestes idiota.
                        IDIOTA.
                        Ty sie naucz czytac. 23 miliony ludzi zyjacych w biedzie. Wg ciebie mamy 23
                        miliony bezrobotnych w kraju???
                        Przeciez tu chodzi o 23 miliony osob pracujacych za najnizsze wynagrodzenie.

Powiem tak: jestes debilem. szkoda mojego czasu na tlumaczenie debilowi tak
                        oczywistych spraw. jezeli Ty nie rozumiesz, ze 23 miliony ludzi zyje za 600 zl
                        i przekrecasz kota ogonem tworzac nowy wymiar bezrobocia w postaci 23 mln
                        bezrobotnych to sorry....dziwie sie, ze taki debil i tłuk bez wyobrazni jak Ty
                        w ogóle pracuje.

EOT

• snajper55 Re: zwracam uwage na to zdanie! 03.10.06, 11:24

> Kur.a...Ty jestes ograniczony umyslowo, serio. Ci ludzie zyja w niedostatku,
                          > bo maja pensje 600 zl, a nie dlatego, ze sa bezrobotni. Ty jestes idiota.
                          > IDIOTA.

Jedni mają 600 PLN, inni nie mają nic, bo niepracują, inni mają hktar pola,
                          jeszcze inni groszową rentę lub emeryturę. W tym wątku rozmawiamy o
                          wynagrodzeniach osób pracujących, a nie o biedzie w Polsce. Czy mógłbyś trzymać
                          się tematu ?

S.
                  • snajper55 Re: Ilu Polaków żyje w skrajnej biedzie?-dla snaj 02.10.06, 12:42

> Ilu Polaków żyje w skrajnej biedzie? MOZE W KONCU COS DO CIEBIE DOTRZE
                    > SNAJPER???

A jakie jest bezrobocie ? My rozmawiamy o pracujących.

S.
      • Gość: ojo Re: To ile ja mam zarabiac zeby zyc jak czlowiek? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.06, 16:04
        Masz zarabiać 800 zl netto wtedy bedziesz wiedział jak żyją normalni ludzie.
      • kobieta_na_pasach na twoim miesjcu to ja bym sie powiesila nt 01.10.06, 17:49

• Gość: KIWI Przyszły ciekawe czasy IP: *.toya.net.pl 01.10.06, 21:18
        Właśnie - zastanawiam się jak w ogóle w najbliższym czasie ludzie będą kupować
        mieszkania? przecież najwięcej jest tych co zarabiają poniżej średniaj krajowej
        a nie tych co mają 8k. Średnia krajowa jest liczbą sztuczną, trzonem jest
        rozkład normalny z dominantą równą poniżej tej liczby. Są też bradzo wysokie
        zarobki i to one zawyżają cały ten obraz. Płace w Polsce są żałosne i nikt nie
        ma co do tego żadnych wątpliwości. To co teraz robią pracodawcy to raczej też
        wiemy. Wobec tego gdzie młodzi ludzie będą mieszkać? U rodziców?
        • Gość: o Re: Przyszły ciekawe czasy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.06, 21:22
          Gość portalu: KIWI napisał(a):

> Właśnie - zastanawiam się jak w ogóle w najbliższym czasie ludzie będą kupować
          > mieszkania? przecież najwięcej jest tych co zarabiają poniżej średniaj
          krajowej
          > a nie tych co mają 8k. Średnia krajowa jest liczbą sztuczną, trzonem jest
          > rozkład normalny z dominantą równą poniżej tej liczby. Są też bradzo wysokie
          > zarobki i to one zawyżają cały ten obraz.

W koncu trzezwy, normalny glos osoby zorientowanej. Bo jak czytam, ze sredna
          krajowa to 2500 to mnie trafia :) ze ludzie tak prostych rzeczy nie wiedza.

Płace w Polsce są żałosne i nikt nie
          > ma co do tego żadnych wątpliwości.

Oj, sa tacy, co je mają. Sa tacy, ktorzy opowiesci o 600 złotowych zarobkach
          sluchaja jak bajki o zelaznym wilku.

To co teraz robią pracodawcy to raczej też
          > wiemy. Wobec tego gdzie młodzi ludzie będą mieszkać? U rodziców?

Nie będą, tylko dawno mieszkają. W tym ja. Innego wyjscia nie mam.
        • snajper55 Re: Przyszły ciekawe czasy 01.10.06, 23:19

> Właśnie - zastanawiam się jak w ogóle w najbliższym czasie ludzie będą kupować
          > mieszkania? przecież najwięcej jest tych co zarabiają poniżej średniaj krajo
          > wej a nie tych co mają 8k.

Jakos cały czas kupują. Nie tylko mieszkania.

> Średnia krajowa jest liczbą sztuczną, trzonem jest
          > zarobki i to one zawyżają cały ten obraz. Płace w Polsce są żałosne i nikt nie

Nie są tak żałosne, jak tu są przedstawiane.

W 2005 na Mazowszu:

poniżej 1 000 PLN zarabiało 3,7% pracowników
          od 1 000 PLN do 1 500 PLN zarabiało 7,8% pracowników
          od 1 500 PLN do 2 000 PLN zarabiało 9,6% pracowników
          od 2 000 PLN do 2 500 PLN zarabiało 10,4% pracowników
          od 2 500 PLN do 3 000 PLN zarabiało 10,7% pracowników
          od 3 000 PLN do 4 000 PLN zarabiało 15,1% pracowników
          od 4 000 PLN do 5 000 PLN zarabiało 11,5% pracowników
          od 5 000 PLN do 6 000 PLN zarabiało 7,1% pracowników
          od 6 000 PLN do 7 000 PLN zarabiało 5,2% pracowników
          od 7 000 PLN do 8 000 PLN zarabiało 3,8% pracowników
          od 8 000 PLN do 9 000 PLN zarabiało 2,7% pracowników
          od 9 000 PLN do 10 000 PLN zarabiało 2,4% pracowników
          od 10 000 PLN do 20 000 PLN zarabiało 7,4% pracowników
          od 20 000 PLN do 50 000 PLN zarabiało 2,0% pracowników
          ponad 50 000 PLN zarabiało 0,5% pracowników

S.
          • yvona73pol Re: Przyszły ciekawe czasy 02.10.06, 04:59
            fakt, ze kredyt na mieszkanie, to w zasadzie inwestycja, tyle, ze trzeba miec
            wzglednie stabilna sytuacje finansowa i dokladnie (w miare) sobie wszystko
            powyliczac przed;
            a co do kredytow i ich popularnosci - wiele ludzi bierze kredyty, zeby
            posplacac zalegle czynsze, ktorych nie placili przez pok roku, na ten przyklad,
            bo nie mieli z czego (inwestycja w nauke dzieci, niespodziewany wydatek w
            postaci pralki, bo wysluzony "minsk" z dziada pradziada padl, i takie tam),
            czyli glownie to kredyty "spozywcze"
            ze nie wspomne o fali kredytow przedswiatecznych - wiadomo na co.....
          • Gość: o Re: Przyszły ciekawe czasy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.06, 11:23
            Sa żałosne. Są.
            Ty po prostu zyjesz w jakims wyimaginowanym swiecie. dane z mazowsza...haha :)
            A z innych wojewodztw? Np tych wschodnich? Południowych? A szara strefe
            policzyles? Nie...Uuuuuuu....

dane oficjalne to sobie mozesz wiesz, gdzie wsadzic? Bez obrazy oczywiscie :)
            • snajper55 Re: Przyszły ciekawe czasy 02.10.06, 12:01

> Sa żałosne. Są.
              > Ty po prostu zyjesz w jakims wyimaginowanym swiecie. dane z mazowsza...haha :)
              > A z innych wojewodztw? Np tych wschodnich? Południowych? A szara strefe
              > policzyles? Nie...Uuuuuuu....

Dałem link. Możesz sobie z innych też obejrzeć. Są podobne.

> dane oficjalne to sobie mozesz wiesz, gdzie wsadzic? Bez obrazy oczywiscie :)

Co, fakty nie pasują ?

S.
          • Gość: KIWI Re: Przyszły ciekawe czasy IP: *.toya.net.pl 02.10.06, 20:15
            a zajrzałeś na stronę 3cią raportu który podałeś?
            Nie wiedziałeś że mówiąc że jesteśmy 70 lat za Niemcami to chodzi nam o Warszawę?

W Polsce są beznadziejne płace. Warszawa jest wyjątkiem potwierdzającym regułę
            • snajper55 Re: Przyszły ciekawe czasy 03.10.06, 11:30

> a zajrzałeś na stronę 3cią raportu który podałeś?

> Nie wiedziałeś że mówiąc że jesteśmy 70 lat za Niemcami to chodzi nam o War
              > szawę?
              >
              > W Polsce są beznadziejne płace. Warszawa jest wyjątkiem potwierdzającym regułę

W Warszawie są najwyższe zarobki oraz najwyższe ceny. Już to pisałem. Zajrzyj
              na trzecią stronę, tam są zarobki w województwach wschodnich. Najwięcej osób
              (20,9%) zarabia 1 500 - 2 000 PLN:

20,9% - 1 500 - 2 000
              19,7% - 2 000 - 2 500
              14,1% - 2 500 - 3 000

Czyli ponad 50% zarabia 1 500 - 3 000 PLN.

S.
              • carminam Re: Przyszły ciekawe czasy 05.10.06, 13:12
                aja bym chciala tylko zwrocic uwage ze badana te przeprowadzone byly przez
                internet

"Artykuł powstał w oparciu o wyniki INTERNETOWEGO BADANIA WYNAGRODZEN
                przeprowadzonego przez portal wynagrodzenia.pl wraz z wp.pl, pracuj.pl,
                bankier.pl, cvonline.pl, jobs.pl, gazetaprawna.pl, nowoczesna firma.pl."

...a wiec nie dotycza tej czesci ktora jest tak biedna (bo ma np. pensje 600zł)
                ze w badaniach nie brala udzialu i inetrenetu nie ma, nie dotycza pracodawcow
                ktorzy sie nie chwala placami bo wykozystuja sytuacje na rynku zeby zanizac
                place i wielu innych sytuacji nie dotycza...jak dla mnie te badania sa
                kompletnie nie wiarygodne....i słuza (jak wiele artykulow ostatnio) zlagodzeniu
                frustracji, emigracji powodowanych wlasnie bieda.
      • krzysztofsf Re: To ile ja mam zarabiac zeby zyc jak czlowiek? 02.10.06, 07:16
        Podaj moze kraj w ktorym czlowiek na odpowiadajacym twojemu stanowisku kupuje mieszkanie w stolicy kraju za roczne czy dwuletnie zarobki - bo tego widze oczekujesz.
        • snajper55 Ja podam. 02.10.06, 10:17
          krzysztofsf napisał:

> Podaj moze kraj w ktorym czlowiek na odpowiadajacym twojemu stanowisku kupuje
          > mieszkanie w stolicy kraju za roczne czy dwuletnie zarobki - bo tego widze
          > oczekujesz.

Kuwejt. ;)

S.
          • krzysztofsf Re: Ja podam. 02.10.06, 12:38
            snajper55 napisał:

> krzysztofsf napisał:
            >
            > > Podaj moze kraj w ktorym czlowiek na odpowiadajacym twojemu stanowisku ku
            > puje
            > > mieszkanie w stolicy kraju za roczne czy dwuletnie zarobki - bo tego widz
            > e
            > > oczekujesz.
            >
            > Kuwejt. ;)
            >
            > S.

Jestes pewien, ze ceny nieruchomosci nie sa tam jednak powiazane z zarobkami obywateli?.......
      • Gość: warszawiak Re: To ile ja mam zarabiac zeby zyc jak czlowiek? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.06, 09:29
        Gość portalu: vqrviony napisał(a):

> A co
        > maja zrobic ci co zarabiaja 2.500 ?? poza jedzeniem i biletami na tramwaj to
        > na nic chyba nie zostaje.

Uprzejmie ci donoszę, że nasza rodzina trzyosobowa utrzymuje się z dwu pensji,
        razem 3000 zł netto (Warszawa) i naprawde nie głodujemy, płacimy za mieszkanie,
        nie jeździmy na gapę tramwajami itp.
        Zapewniam cię również, że wieeeele osób pracuje za pieniądze ok. 10x mniejsze od
        twoich (obetnij sobie jedno zero). Rozbestwiło cię te 8000 brutto :)
      • Gość: zielony_banan Re: To ile ja mam zarabiac zeby zyc jak czlowiek? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.06, 09:30
        Nie rozumiem ludzi, którzy są przeciwni kredytowi i podają przykład kogoś kto
        zbierał przez 10 lat i kupił mieszkanie za gotówkę. Przecież to czyste
        frajerstwo - wystrczy spojrzeć na różnice cen mieszkjań w ciągu 10 lat. Bierzesz
        kredyt i od razu masz mieszkanie, którego wartość wzrasta. Jeśli zbierasz kasę
        to masz tylko pieniądze, za które możesz kupić coraz mniej :)
        • snajper55 Re: To ile ja mam zarabiac zeby zyc jak czlowiek? 02.10.06, 10:18
          Gość portalu: zielony_banan napisał(a):

> Nie rozumiem ludzi, którzy są przeciwni kredytowi i podają przykład kogoś kto
          > zbierał przez 10 lat i kupił mieszkanie za gotówkę. Przecież to czyste
          > frajerstwo - wystrczy spojrzeć na różnice cen mieszkjań w ciągu 10 lat.

A kredyty hipoteczne są tanie, bo spłata pewna.

> Bierzesz
          > kredyt i od razu masz mieszkanie, którego wartość wzrasta. Jeśli zbierasz kasę
          > to masz tylko pieniądze, za które możesz kupić coraz mniej :)

No, chyba że rozsądnie inwestuje.

S.
        • Gość: o Re: To ile ja mam zarabiac zeby zyc jak czlowiek? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.06, 11:26
          Gość portalu: zielony_banan napisał(a):

> Nie rozumiem ludzi, którzy są przeciwni kredytowi i podają przykład kogoś kto
          > zbierał przez 10 lat i kupił mieszkanie za gotówkę.

To tylko zle swiadczy o Tobie, nie o tych ludziach.
          jesli masz tak mala wyobraznie lub nigdy nie slyszales o utracie pracy i tym
          samym braku mozliwosci splat rat kredytu to nalezy Ci tylko pozazdroscic -
          zycia pod kloszem.
          • snajper55 Re: To ile ja mam zarabiac zeby zyc jak czlowiek? 02.10.06, 12:10

> To tylko zle swiadczy o Tobie, nie o tych ludziach.
            > jesli masz tak mala wyobraznie lub nigdy nie slyszales o utracie pracy i tym
            > samym braku mozliwosci splat rat kredytu to nalezy Ci tylko pozazdroscic -
            > zycia pod kloszem.

Jesli ma się kłopoty ze spłatą kredytu, to się mieszkanie sprzedaje i kredyt z
            uzyskanych pieniędzy spłaca.

S.
            • Gość: ona Re: To ile ja mam zarabiac zeby zyc jak czlowiek? IP: 81.210.83.* 02.10.06, 12:37
              a kim trzeba byc dzisiaj, zeby zarabiac 8 brutto? ja zarabiam 2 i po opłaceniu
              mieszkania i wymarzonego kursu języka (przydatnego a nie "widzimisie")
              pozostaje mi 1000zł na życie. I jak tu życ???!!! a gdzie przyjemnosci, ubrania,
              etc.?

• snajper55 Re: To ile ja mam zarabiac zeby zyc jak czlowiek? 02.10.06, 12:46
                Gość portalu: ona napisał(a):

> a kim trzeba byc dzisiaj, zeby zarabiac 8 brutto?

Niech powie ten, co się takim wynagrodzem chwalił. ;)

> ja zarabiam 2 i po opłaceniu
                > mieszkania i wymarzonego kursu języka (przydatnego a nie "widzimisie")
                > pozostaje mi 1000zł na życie. I jak tu życ???!!! a gdzie przyjemnosci, ubra
                > nia, etc.?

Osobie samotnej, zarabiającej 2 000 PLN trudno spłacać kredyt. Nawet
                mieszkaniowy. Płacąc jednocześnie za mieszkanie.

S.
                • Gość: ona Re: To ile ja mam zarabiac zeby zyc jak czlowiek? IP: 81.210.83.* 02.10.06, 12:51
                  zapomniałam dodać, że nawet mi się nie śni własne mieszkanie. Płacę za
                  wynajem...!! :/
                  • snajper55 Re: To ile ja mam zarabiac zeby zyc jak czlowiek? 02.10.06, 13:01

> zapomniałam dodać, że nawet mi się nie śni własne mieszkanie. Płacę za
                    > wynajem...!! :/

Tak to zrozumiałem. Sam parę lat wynajmowałem i wiem co to znaczy. :)

S.
                    • krzysztofsf Re: To ile ja mam zarabiac zeby zyc jak czlowiek? 02.10.06, 13:15
                      snajper55 napisał:

> Gość portalu: ona napisał(a):
                      >
                      > > zapomniałam dodać, że nawet mi się nie śni własne mieszkanie. Płacę za
                      > > wynajem...!! :/
                      >
                      > Tak to zrozumiałem. Sam parę lat wynajmowałem i wiem co to znaczy. :)
                      >
                      > S.
                      Kiedy to normalne.
                      MIESZKANIA sie wynajmuje.
                      Kupuje sie domy.

Kiedy u nas rynek wynajmu mieszkan bedzie jakis normalny, z normalnymi ustawami broniacymi wlascicieli nieruchomosci i normalnymi cenami za wynajem?
                  • iberia30 Re: To ile ja mam zarabiac zeby zyc jak czlowiek? 02.10.06, 19:32

> zapomniałam dodać, że nawet mi się nie śni własne mieszkanie. Płacę za
                    > wynajem...!! :/

no wiec czy nie lepiej placic rate kredytu zamiast placic za wynajem do obcej
                    kieszeni?
            • Gość: o Re: To ile ja mam zarabiac zeby zyc jak czlowiek? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.06, 19:33
              snajper55 napisał:

> Jesli ma się kłopoty ze spłatą kredytu, to się mieszkanie sprzedaje i kredyt
              z
              > uzyskanych pieniędzy spłaca.
              >

No popatrz jakie to proste. jak swinski ogon. Po prostu sprzedajemy mieszkanko
              i wypierd....pod most. Albo na ulice.
              Bo wiadomo, kupujemy to mieszkanie na kredyt po to, by zainwestowac, a nie
              dlatego, zeby miec gdzie mieszkac, prawda??

jezu, skąd sie biora tacy ludzie bez wyobrazni...
              • Gość: KIWI Re: To ile ja mam zarabiac zeby zyc jak czlowiek? IP: *.toya.net.pl 02.10.06, 20:18
                a zajrzałeś na stronę 3cią raportu który podałeś?
                Nie wiedziałeś że mówiąc że jesteśmy 70 lat za Niemcami to chodzi nam o Warszawę?

W Polsce są beznadziejne płace. Warszawa jest wyjątkiem potwierdzającym regułę.
                Ale w Warszawie są odpowiednio wysokie koszty utrzymania. Nie powinniśmy więc
                się sugerować tymi wynikami dosłownie. Każdy z nich wymaga analizy a nie pustego
                copy - paste.

> mieszkania? przecież najwięcej jest tych co zarabiają poniżej średniaj krajo
                > wej a nie tych co mają 8k.

Jakos cały czas kupują. Nie tylko mieszkania.

> Średnia krajowa jest liczbą sztuczną, trzonem jest
                > zarobki i to one zawyżają cały ten obraz. Płace w Polsce są żałosne i nikt nie

Nie są tak żałosne, jak tu są przedstawiane.

W 2005 na Mazowszu:

poniżej 1 000 PLN zarabiało 3,7% pracowników
                od 1 000 PLN do 1 500 PLN zarabiało 7,8% pracowników
                od 1 500 PLN do 2 000 PLN zarabiało 9,6% pracowników
                od 2 000 PLN do 2 500 PLN zarabiało 10,4% pracowników
                od 2 500 PLN do 3 000 PLN zarabiało 10,7% pracowników
                od 3 000 PLN do 4 000 PLN zarabiało 15,1% pracowników
                od 4 000 PLN do 5 000 PLN zarabiało 11,5% pracowników
                od 5 000 PLN do 6 000 PLN zarabiało 7,1% pracowników
                od 6 000 PLN do 7 000 PLN zarabiało 5,2% pracowników
                od 7 000 PLN do 8 000 PLN zarabiało 3,8% pracowników
                od 8 000 PLN do 9 000 PLN zarabiało 2,7% pracowników
                od 9 000 PLN do 10 000 PLN zarabiało 2,4% pracowników
                od 10 000 PLN do 20 000 PLN zarabiało 7,4% pracowników
                od 20 000 PLN do 50 000 PLN zarabiało 2,0% pracowników
                ponad 50 000 PLN zarabiało 0,5% pracowników

• Gość: KIWI Re: To ile ja mam zarabiac zeby zyc jak czlowiek? IP: *.toya.net.pl 02.10.06, 20:22
                  Jeśli chodzi o rozkład gestości normalny to celowo nie chciałem wprowadzać
                  komplikacji, ale bardziej pasowałby tu model chi2 ze wzgledu na wartosci dodatnie.
                  • Gość: gość Re: To ile ja mam zarabiac zeby zyc jak czlowiek? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.06, 10:38
                    a ile osób chciałoby wziąć kredyt a nie ma zdolności kredytowej? wielu moich
                    znajomych łącznie ze mną nie dostało kredytu, dlatego czasami koniecznością
                    pozostaje oszczędzanie i skromne życie, jak spłacasz kredyt, też sobie wielu
                    rzeczy odmawiasz ... przez 10 lat ceny nieruchomości wzrosły ale może te osoby
                    10 lat temu nie miały zdolności kredytowej i teraz też nie mają, owszem ceny
                    mieszkań przez ten czas wzrosły ale jak ktoś 10 lat temu wziął kredyt na 25 lat
                    to biorąc pod uwagę odsetki jakie musi zapłacić bankowi przez te lata, to
                    wychodzi na to samo jakby kiedyś wziął kredyt plus mordercze odsetki lub kupił
                    teraz za gotówkę,
                  • Gość: gość Re: To ile ja mam zarabiac zeby zyc jak czlowiek? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.06, 10:38
                    a ile osób chciałoby wziąć kredyt a nie ma zdolności kredytowej? wielu moich
                    znajomych łącznie ze mną nie dostało kredytu, dlatego czasami koniecznością
                    pozostaje oszczędzanie i skromne życie, jak spłacasz kredyt, też sobie wielu
                    rzeczy odmawiasz ... przez 10 lat ceny nieruchomości wzrosły ale może te osoby
                    10 lat temu nie miały zdolności kredytowej i teraz też nie mają, owszem ceny
                    mieszkań przez ten czas wzrosły ale jak ktoś 10 lat temu wziął kredyt na 25 lat
                    to biorąc pod uwagę odsetki jakie musi zapłacić bankowi przez te lata, to
                    wychodzi na to samo jakby kiedyś wziął kredyt plus mordercze odsetki lub kupił
                    teraz za gotówkę,
                  • Gość: truskfaka1986@wp.p Ile masz zarabiać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.06, 15:34
                    Człowieku jak na polskie realia to ty zarabiasz masę pieniędzy!!! I jeszcze
                    narzekasz???? Ja jetem obecnie bezrobotna i nawet za 2500 żyła bym jak
                    człowiek!! Jezu ile ty byś chciał zarabiać? A co do mieszkania to najlepiej
                    poprostu zacznij oszczędzać lub weź kredyt! Nierozumiem takie osoby jak ty.
                    Inni są w owiele gorszej sytuacji i tego tak nie przeżywają!
      • Gość: stanis4125 Re: To ile ja mam zarabiac zeby zyc jak czlowiek? IP: *.interblock.pl 04.10.06, 23:10
        Biedactwo...8000 i nie wie ile ma zarabiać.No cóż... masz problem.Znam takich
        co zarabiają 800 zlotych i nie mają tego problemu. Dlaczego...? Jak myślisz?
      • Gość: Smakosz Re: To ile ja mam zarabiac zeby zyc jak czlowiek? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.06, 00:10
        W bardzo rozwinietych krajach Europy Zachodniej przecietny obywatel splaca
        kredyt za dom/mieszkanie okolo 30 lat.
        • Gość: A. do smakosza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.06, 08:50
          Drogi Smakoszu! Juz raz pokazales swoja głupote pisząc, ze studia
          humanistyczne " to nie sa prawdziwe studia " LOL
          A teraz bredzisz cos o kredycie w rozwinietych krajach Europy.
          Tak, mozliwe, ze splacaja tam kredyt tez przez 30 lat, ale zapomniales dodac,
          ze to kredyt za dom, a u nas za klite.
      • bitch.with.a.brain Re: To ile ja mam zarabiac zeby zyc jak czlowiek? 05.10.06, 11:23
        ja na początek jak zaczn normalną pracę chciałabym zarabiać 2,5 tys i by
        wystarczyło.
        • Gość: michał 200 funtów na tydzien IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.06, 13:44
          starczy na wiele
          • ozi29 Re: 200 funtów na tydzien 05.10.06, 21:26
            8600 i w zupelnosci starcza na wszystko;)))
          • Gość: marcus_anglikiem Re: 200 funtów na tydzien IP: *.l2.c1.dsl.pol.co.uk 09.10.06, 22:28
            ciekawe,ze wlasnie 200 piszesz, bo ja ostatnio pomyslalem sobie na to ile bede
            musial zarabiac jak przeprowadze sie (z powrotem) do Polski i mi sie wydaje, ze
            200zl/tydzien PO STANCJE... jezeli to bedzie 300zl (jakis pokoik z studentami)
            to oznacza, ze zarobki w rekach ma byc minimum 1100zl (czyli brutto nieomal
            2000zl/miesiac)... czy uwazasz ,ze to realistyczne ?
      • rozaianna Re: To ile ja mam zarabiac zeby zyc jak czlowiek? 05.10.06, 21:33
        Rany... moi znajomi dostaja 800-900 netto... po studiach medycznych...
        • Gość: . Re: To ile ja mam zarabiac zeby zyc jak czlowiek? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.06, 18:47
          rozaianna napisała:

> Rany... moi znajomi dostaja 800-900 netto... po studiach medycznych...

No co ty, nie kłam, przeciez wszyscy wiemy ze smakoszem vel snajperem na czele,
          ze kłamiesz. Wiadomo, ze w Polsce tylko uposledzeni umyslowo w ilosci 0,77 %
          zarabiaja 600 zl czy 800, a cała reszta min 2500 netto :P

telewizja kłamie, GUS kłamie, ludzie w necie kłamia - nawet jak sama zarabiasz
          700 zł to wiedz, ze tyle nie zarabiasz, bo smakosz vel snajper wiedza lepiej,
          ze zarabiasz 2500.
          • Gość: kazik Re: To ile ja mam zarabiac zeby zyc jak czlowiek? IP: *.icpnet.pl 07.10.06, 07:30
            Kochani
            macie rację,GUS bierze dane z kapelusza. Kiedyś jeszcze za komuny, był
            obowiązek (pod karą grzywny lub więzienia) podawania prawdziwych danych. Było
            to sprawdzane i sprawdzalne, dzięki jednoznacznemu systemowi podawania
            danych. A dzisiaj co? Każdy zobowiązany do podawania danych wie, że go nikt
            nie sprawdzi i ma w nosie rzetelność (poza tym kryteria są za szerokie).
            Przykład z innej beczki, wzrost cen w bieżącym roku (stopień infacji) w
            stosunku do ub.roku:
            2005r. 2006r. wzrost rzeczywisty podawany GUS

ziemniaki 70gr 1.40gr 100% 30%
            mięsoiprzetwory ogOlnie średnio 30 10%
            mleko i przetwory -"- 30 15%

i to są fakty o których żaden polityk się nie zająknie, bo ma to gdzieś.
            Jeśli społeczeństwo nie zacznie skutecznie reagować na to chamstwo. to wszyscy
            skończymy w slamsach i rynsztokach.
      • Gość: domi Re: To ile ja mam zarabiac zeby zyc jak czlowiek? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.06, 12:49
        ja zarobie 700zł na reke i co ja mam zrobić /
      • Gość: jwk Re: To ile ja mam zarabiac zeby zyc jak czlowiek? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.06, 02:39
        Skontaktuj się z doradcą kredytowym I wszystko jest możliwe
      • Gość: kasiek25 Re: To ile ja mam zarabiac zeby zyc jak czlowiek? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.06, 11:40
        Ty zrzbiasz 8 tyś. A ja 1200 na ręke i co mam powiedzieć??? Jakoś żyć trzeba.
        Zdaje sobie sprawe,że są ludzie co zarabiają mniej odemnie i żyją!!!! No raczej
        można nazwć to wegetacją.ćieszmy sie z tego co mamy bo nie wiadomo co jutro nam
        przyniesie.
      • morska_trawa Re: To ile ja mam zarabiac zeby zyc jak czlowiek? 08.10.06, 12:09
        klasyczna warszawka , zarabiam 8 kawałków i na mieszkanie mnie nie stać
        buuuuuuuuuuuuu
        ;) I jak tu tych warszawiaków z bożej łaski nie trakować z przymrużeniem oka ;)
        swoją drogą, dzięki na niedzielną dawkę rozrywki :)
      • darek147 Re: To ile ja mam zarabiac zeby zyc jak czlowiek? 08.10.06, 17:58
        ja czloeweku zarabiam 1000 zł i mam za to utrzymać 4 osobową rodzine
        • Gość: zjawa Re: To ile ja mam zarabiac zeby zyc jak czlowiek? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.06, 18:00
          darek147 napisał:

> ja czloeweku zarabiam 1000 zł i mam za to utrzymać 4 osobową rodzine

jak jest to możliwe ?

• Gość: swariat Re: To ile ja mam zarabiac zeby zyc jak czlowiek? IP: *.lezajsk.sdi.tpnet.pl 09.10.06, 09:09
        Ciekawe co powiedziałby zainteresowany kupnem mieszkania gdyby zarabiał
        miesiecznie 1300 zł na reke ani na rachunki nie wystarcza
      • Gość: notoja Re: To ile ja mam zarabiac zeby zyc jak czlowiek? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.06, 11:24
        człowieku, gdybym zarabiała 2500zł to skakałabym z radości
      • Gość: marcus_anglikiem Re: To ile ja mam zarabiac zeby zyc jak czlowiek? IP: *.l2.c1.dsl.pol.co.uk 09.10.06, 22:20
        ja w Anglii zarabiam 6236zl/m brutto, mam 25 lat, i trzeba miec i druga osoba
        aby placic miesieczny kredyt na mieszkanko. i poza tym, mamy w ogole mieszkanko
        tylko z powodu pieniedzy od umarlej pracioci. jezeli to by nie bylo, to chyba,
        ze musielibysmy placic miesieczne za wynajecia mieszkania, jak duzo mlodziez
        dzisiaj przez cala Europe... tylko malo Ci ktorzy moga jakos sobie pozwolic
        kupic. szkoda za sytuacja.
      • Gość: klon Re: To ile ja mam zarabiac zeby zyc jak czlowiek? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.06, 11:55
        jakbys zgadl!! ja zarabiam 200 zl i utrzymuje 5-osobowa rodzine....zgadnij na
        co mi wystarcza?:-)))) na tv i zarcie.
        • snajper55 Re: To ile ja mam zarabiac zeby zyc jak czlowiek? 10.10.06, 12:16
          Gość portalu: klon napisał(a):

> jakbys zgadl!! ja zarabiam 200 zl i utrzymuje 5-osobowa rodzine....zgadnij na
          > co mi wystarcza?:-)))) na tv i zarcie.

Zarabiasz 200 PLN, utrzymujesz 5 osobową rodzinę i masz na TV ??? No, no...

S.
          • Gość: . Re: To ile ja mam zarabiac zeby zyc jak czlowiek? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.06, 12:26
            snajper, a z ciebie snajper, jak z koziej dupy traba ;DDDDD

Bo co strzelisz jakims tekstem, to jak kula w płot albo panu bogu w okno. Twoja
            wiedza jest nieprawdziwa, zardzewiała i opiera sie na jakichs statystycznych
            danych.
            Albo zmiej nicka albo przestan sie wypowiadac, bo co twoja wypowiedz czytam, to
            coraz wieksze demagogie tam szaleja ;)))
          • Gość: as Re: snajper, nie irytuj się IP: 192.193.245.* 17.10.06, 15:57
            Snajper, nie irytuj się, bo mieszkając w Warszawie nie jesteś statystycznym
            obywatelem. Ja też nie mam znajomych, którzy zarabiają poniżej średniej
            krajowej, pewnie dlatego, że że mam głównie znajomych z pracy, którzy się
            martwią jak za 8000 pln kupić apartament na Mokotowie... Inny świat.
            Ale pamiętam, że kiedyś Polityka zamieszczała jakieś zestawienie klas
            społecznych w Polsce i wychodziło im, że gospodarstw domowych zarabiających
            powyżej 5000 pln (netto), jest w Polsce kilka %. Nie pamietam ile, więc się nie
            czepiaj, ale ten rząd wielkości. Więc pewnie per saldo, ta średnia jest
            właściwa. Należysz jak widać do elit finansowych tego kraju. Tak jak ja, co
            mnie zawsze bawi, jak widzę ile z mojej pensji zostaje po spłaceniu raty za
            dom, ogrzewania i benzyny do samochodu. Zostaje tyle co renta mojej babci, I to
            jest chore.
            A z drugiej strony też nie wierzę, że da się przeżyć za 200 pln miesięcznie.
            Ale tu znowu statystyka podpowiada, że ileś tam % ludzi pracuje na czarno, i to
            tłumaczy, dlaczego te rodziny nie umierają tłumnie z głodu na ulicy. Ile razy
            robię zakupy w supermarketach to szukają ludzi do pracy, więc widać ludzie wolą
            mieć 200 pln niż 800. Zresztą wszędzie w Warszawie szukają ludzi do pracy
            fizycznej lub w tzw. sprzedaży. Czasem też mi się marzy, żeby spędzić cały
            dzień przed telewizorem, a nie 10 godzin w pracy + dwie w dojazdach do niej i z
            powrotem.
            Na temat ilości dzieci i alkoholu i związku między nimi a ilością pieniędzy w
            rodzinie nie będę pisąc, bo się znów ktoś obrazi. Pomijam też oczywiste
            przypadki nieszczęścia, gdzie choroba, wypadek itd, i gdzie bieda nie jest
            zawiniona.
          • Gość: Elita Re: To ile ja mam zarabiac zeby zyc jak czlowiek? IP: *.chello.pl 19.10.06, 12:09
            ...na pewno nie średnią krajową, jaka by ona nie była. 2tys. z kawałkiem brutto
            x dwoje rodziców nie ma prawa wystarczyć na godziwe życie rodzinie 4-osobowej.
            Ostatnio liczyłem średnią wydatków miesięcznych w takiej rodzinie i wyszło mi
            8000pln/4os., przy czym nie spłacam żadnego kredytu i nie żyję ponad stan.
            Uważam to za satysfakcjonujący poziom. Wiedząc ile zarabia 90-kilka procet
            ludzi w naszym kraju współczuję im więc szczerze. I niech nikt nie pieprzy, że
            jak chcsz tyle dostawać, to spróbuj ciągnąć swoją firmę itp. farmazony. Ja
            nigdy nie miałem żadnej firmy, jestem zagranicą najzwyklejszym "robolem" i mam
            tego farta, że pieniążki mogę wydawać w Polsce.
            Odnośnie burzliwej dyskusji o średniej - statystyczna średnia jest
            tylko "rąbkiem tajemnicy". Nie poparta innymi parametrami jest nic-nie-mówiącą
            wielkością. Dopiero poznawszy odchylenie standardowe i pozostałe parametry
            mozliwa jest jakakolwiek merytoryczna dyskusja.
        • Gość: marcus_anglikiem Re: To ile ja mam zarabiac zeby zyc jak czlowiek? IP: *.wfd77b.dsl.pol.co.uk 10.10.06, 21:44
          jaka masz prace, ze placa Ci tygodniowo?
      • Gość: lena Re: To ile ja mam zarabiac zeby zyc jak czlowiek? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.06, 22:15
        A ci co biorą na rękę 700, co mają robić?
        • ppo Wkurzają mnie ci, co piszą, że mało zarabiają! 26.10.06, 03:16
          Jakbyście rzeczywiście zarabiali 600-800 pln i byłby to wasz JEDYNY dochód, to
          nie byłoby was stać na internet! Nawet, jeśli ktoś rzeczywiście za tyle pracuje
          (dziwne, że komuś się wogóle chce), to musi mieć jeszcze jakiś dodatkowy dochód
          (mąż/żona/rodzice/dziadkowie/wujek w Ameryce/dorosłe dzieci w Irlandii). NIE
          WIERZĘ NIKOMU, KTO PISZE NA FORUM, ŻE ZARABIA MNIEJ NIŻ 1500 PLN NETTO!!!
          • Gość: Gosc Re: Wkurzają mnie ci, co piszą, że mało zarabiają IP: *.beyond.pl 26.10.06, 03:24
            > WIERZĘ NIKOMU, KTO PISZE NA FORUM, ŻE ZARABIA MNIEJ NIŻ 1500 PLN NETTO!!!

Wnioski

1) Jestes ograniczony
            2) Nie znasz netykiety. Ale to jest implikacja punktu 1)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka