Gość: asiunia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.06, 17:06 dobre, bardzo dobre. cała prawda o szkółkach. Tak dalej Pani redaktor!!! Generalnie lubię tę Grzebałkowską.Pozdro dla brzuszka ! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sheerer Re: Czy studia państwowe są lepsze niż prywatne? 04.10.06, 10:52 Co by nie mówić o uczelniach państwowych vs prywatnych to jest tak jak w artykule: po państwowej uczelni jest po prostu łatwiej znaleźć pracę, bo pracodawcy bardziej cenią uczelnie państwowe. Wniosek: Ci co studiują żeby znaleźć dobrą pracę powinni wybrać uczelnię państwową. A to które uczelnie lepiej kształcą to już zupełnie inna bajka :-) Odpowiedz Link Zgłoś
gosc19 Czy studia państwowe są lepsze niż prywatne? 09.10.06, 13:01 A kto powiedział, że studia prywatne są złe. jeśli się chce uczyć to nie ma znaczenia gdzie. Wystarczą dobre chęci. Na państwowych studiach zaocznych sudenci też płacą za naukę (i niektórym wydawałoby się, że wystrczy zapłacić i nauka z głowy) i nikt nie mówi, że te uczelnie są gorsze. Sam papier nie wystarcza, trzeba sie okazać wiedzą, a ona sama za pieniążki do głowy sie nie wbija. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: igawer Re: Czy studia państwowe są lepsze niż prywatne? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.06, 13:45 W zasadzie nie powinno być różnic pomiędzy dobrymi szkołami prywatnymi, a państwowymi, ale..... 1) większość liczącej się kadry naukowej zatrudniona jest na uczelniach państwowych, przynależność do tego grona naukowców jest dla nich bardziej prestiżowa niż reprezentowanie prywatnej szkoły, z reszta, prywatne szkoły zatrudniaja kadrę chwaląc się ich zatrudnieniem w placówkach państwowych 2) szkoła państwowa, ze względu na wieloletni wypracowany prestiż, jest pierwszym miejscem do którego składa się dokumenty, na wypadek niepowodzenia aplikuje się też do prywatnych szkół, w efekcie do prywatnych szkół dostają się osoby, którym z różnych względów nie powiodło się na egzaminie na uczelnię państwową 3) określone kryterium naturalnego doboru studentów powoduje, że powstaje grupa w której znajdują się osoby z dużym poziomem wiedzy, aplikujące także na uczelnie państwowe i osoby, które do szkoły prywatnej zdawały jako do tej, do której łatwo się dostać.... nie oszukujmy się, egzaminy na uczelnie prywatne są o wiele łatwiejsze niz na państwowe, co ma określony skutek w postaci poziomu grupy 4) poziom grupy warunkuje sposób prowadzenia zajęć i ilość a także tempo przekazywanych informacji, osoba zdolna niewiele w takim środowisku skorzysta.. Jasne, że szkoły prywatne za względu na stały dopływ środków mają lepsze sale, wyposażenie, komfortową obsługę w dziekancie. Szkoły wyższe to jednak nie supermarkety, uczelnie europejskie szczycą się wielowiekową tradycją i trochę tego etosu zostało też w tradycyjnych polskich ośrodkach akademickich. To na prawdę widać w sposobie podejścia zarówno do studenta, jak i do własnej pracy. Słabo przekonuje rektor szkoły X z tytułem dr hab. zaledwie, w sztucznym futerku z gronostajów. Studiowałam na dobrej prywatnej warszawskiej uczelni, ale niezadowolona poziomem zdałam na taki sam kierunek na uczelni państwowej, bezpłatny. Nieporównywalna różnica. Odpowiedz Link Zgłoś
marcink_23 Re: Czy studia państwowe są lepsze niż prywatne? 09.10.06, 16:14 określone kryterium naturalnego doboru studentów powoduje, że > powstaje grupa w której znajdują się osoby z dużym poziomem wiedzy, aplikujące > także na uczelnie państwowe i osoby, które do szkoły prywatnej zdawały jako do > tej, do której łatwo się dostać.... nie oszukujmy się, egzaminy na uczelnie > prywatne są o wiele łatwiejsze niz na państwowe, co ma określony skutek w > postaci poziomu grupy 4) poziom grupy warunkuje sposób prowadzenia zajęć i > ilość a także tempo przekazywanych informacji, osoba zdolna niewiele w takim > środowisku skorzysta.. Dokladnie. To jest wlasnie podstawowa i glowna roznica miedzy uczelniami prywatnymi i panstwowymi. Ostra selekcja (np. 10os/miejsce) pozwala na wylonienie najlepszych i potem prowadzenie zajec na odpowiednim poziomie. Na prywatnych przyjmuja w wiekszosci jak leci, skutkiem czego dostaja sie ludzie ktorzy czasami nawet nie umieja czytac ze zrozumieniem. Zeby wszystkich przepchnac dalej trzeba obnizac poprzeczke, czesto do poziomu slabego LO. Studiuje na politechnice i mam znajomego ktory zostal wyrzucony po I roku, bo nie zdal kilku przedmiotow. Poszedl na studia prywatne i jest jednym z najlepszych w grupie. To najlepiej oddaje roznice miedzy poziomami na uczelniach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Czy studia państwowe są lepsze niż prywatne? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.06, 16:19 Ostra selekcja (np. 10os/miejsce) pozwala na > wylonienie najlepszych i potem prowadzenie zajec na odpowiednim poziomie. Na > prywatnych przyjmuja w wiekszosci jak leci, skutkiem czego dostaja sie ludzie > ktorzy czasami nawet nie umieja czytac ze zrozumieniem I tak i nie. Nie porownuj bibliotekoznastwa na UW i finansow ukonczonych u Kozminskiego - ciazar gatunkowy studiow jest zbyt duzy. > Studiuje na politechnice i mam znajomego ktory zostal wyrzucony po I roku, bo > nie zdal kilku przedmiotow. Poszedl na studia prywatne i jest jednym z > najlepszych w grupie Czasami niektorzy musza ostro dostac po tylku, zeby otrzezwic zyciowo. Moze to byc przyklad twojego kolegi. Odpowiedz Link Zgłoś
marcink_23 Re: Czy studia państwowe są lepsze niż prywatne? 09.10.06, 17:46 > I tak i nie. Nie porownuj bibliotekoznastwa na UW i finansow ukonczonych u > Kozminskiego - ciazar gatunkowy studiow jest zbyt duzy. Sa oczywiscie pewne wyjatki np. informatyka na PJWSTK jest pewnie na wyzszym poziomie niz na Uniwersytecie Zielonogórskim, ale te wyjatki tylko potwierdzaja regule. > Czasami niektorzy musza ostro dostac po tylku, zeby otrzezwic zyciowo. Moze >to byc przyklad twojego kolegi. Kiedy on sie wiecej uczyl na politechnice... Prawda jest taka, ze wiekszosc studentow prywatnych uczelni nie poradzilaby sobie na studiach dziennych na dobrej uczelni panstwowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Czy studia państwowe są lepsze niż prywatne? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.06, 18:16 Prawda jest taka, ze wiekszosc > studentow prywatnych uczelni nie poradzilaby sobie na studiach dziennych na > dobrej uczelni panstwowej. ....tak twierdza studenci i absolwenci uczelni panstwowych, bo zwyczajnie i po ludzku chca sie dowartosciowac. A jak wiadomo latwiej to zrobic cudzym kosztem niz wlasnymi sukcesami. I jeszcze jedno. Przewaga uczelni panstwowych moze wynikac tylko z jednego czynnika, a mianowicie posiadania bardziej "wypasionych" laboratoriow na kierunkach technicznych i medycznych. W przypadku studiow ekonomicznych i humanistycznych poziom absolwenta zalezy prawie wylacznie od jakosci jego komorek mozgowych i checi do poglebiania wiedzy. Pozycja uczelni panstwowych jest niezagrozona. I nie dlatego, ze sa o niebo lepsze od prywatnych, tylko dlatego, ze mamy "skomuszale" spoleczenstwo dla ktorego panstwowa szkola, szpital i etat sa najwyzsza wartoscia. Ale to jest chore... Odpowiedz Link Zgłoś
wd_07 Re: Czy studia państwowe są lepsze niż prywatne? 09.10.06, 20:17 >rawda jest taka, ze wiekszosc >> studentow prywatnych uczelni nie poradzilaby sobie na studiach dziennych na >> dobrej uczelni panstwowej. >....tak twierdza studenci i absolwenci uczelni panstwowych, bo zwyczajnie i po >ludzku chca sie dowartosciowac. A jak wiadomo latwiej to zrobic cudzym kosztem >niz wlasnymi sukcesami. hahaha - dobre :) Poczytaj sobie poprzednie posty- ludzie najpierw składają papiery na uczelnie państwowe, a dopiero później (w ostateczności) na prywatne. Czyli ci co idą na prywatne uczelnie, albo zmuszeni są pracować i nie mogą sobie pozwolic na siedzienie przez caly dzien na uczelni, albo są miernotkami, które nie poradziły sobie z konkurencją podczas rekrutacji\ Ot cała prawda nie mająca nic wspólnego z poziomem nauczaniaa prywatnych uczelni. Odpowiedz Link Zgłoś
linfan Re: Czy studia państwowe są lepsze niż prywatne? 09.10.06, 21:29 Gość portalu: xyz napisał(a): > ....tak twierdza studenci i absolwenci uczelni panstwowych, bo zwyczajnie i po > ludzku chca sie dowartosciowac. A jak wiadomo latwiej to zrobic cudzym kosztem > niz wlasnymi sukcesami. <ciach> > Pozycja uczelni panstwowych jest niezagrozona. I nie dlatego, ze sa o niebo > lepsze od prywatnych, tylko dlatego, ze mamy "skomuszale" spoleczenstwo dla > ktorego panstwowa szkola, szpital i etat sa najwyzsza wartoscia. Ale to jest > chore... wiesz... nawet jakbym chcial sie zgodzic (czesciowo), z poprzednimi wypowiedziami, to po powyzszym sie nie da... oskarzasz studentow szkol panstwowych, ze musza sie dowartosciowywac, po czym odwracasz te 'zabawe' i sam gadasz, jakbys musial sie poczuc lepiej... :) co do studentow szkol panstwowych - pamietaj, ze wygrali na egzaminach ze studentami szkol prywatnych (z 90% z nich). co juz daje pewien poglad na poziom, jaki wystepuje w szkolach prywatnych. a bibliotekoznawstwo i ekonomia? lol. niezle porownanie :) moze jednak porownaj z sgh? (nie wiem, czy sgh jest najlepsze - nie moja branza - ale zdaje sie, ze tak). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ds Re: Czy studia państwowe są lepsze niż prywatne? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.06, 22:25 witam, hmm zaskakujace bylo dla mnie twoje stwierdzenie, ze studenci prywatnych nie poradzili by sobie na panstwowych.. zaskocze cie- skonczylam licencjatke z wyroznieniem na panstowej dobrej uczlenei a USM robie na najlepszej prywatnej uczleni w kraju powód- bardzo prosty lepsza jakosc ksztalcenia, kreatywne myslenie, brak bezmogowego wkuwania ksiazek itd. hehe i co najzabawneijsze moi pracowacy nie dyskryminowali mnei za studia na prywatnej uczleni- wszedzie pislam w CV ze studiuje teraz na prywatnej i wszyskto bylo ok- przeszłam 3 pozytwnei rozmowy kwalifikacyjne i smaa zmienialam prace na rzecz nastepenj, lepiej platnej z lepszymi warunkami a tak wogle to wyskztalcenie jedno a praktyka i wiedza to drugie ktos mzoe meic wyksztalcenie z UJ i nic z teog nei wyniesie bo bedzie malo zaradny a papierek i tak mu nei pomoże ponadto na kazdej uczelni znajdują sie orly i jaskólki.. na moich studiach musze byc na kazdych zajec przygotowana, projekty, eseje, zadanka wszystko musi byc zrobione inaczej brak zaliczenia z cwiczeń a na dziennych panstowych...mozna bylo cos przelozyc, ustalic, zagadac itd. na dzienych mniej sie uczylam niz teraz a ponadto praktyka- wszysktei proejkty które robie MUSZA opierać się na rzeczywistych sytuacjach- na dziennych mogłam dużo hipotezowac ps. przerpaszam za literówki ale jużnei mam sił poprawiać Odpowiedz Link Zgłoś
wujek_extrema Re: Czy studia państwowe są lepsze niż prywatne? 09.10.06, 19:37 Fundamentalna prawda jest taka ze za wyjatkiem kilku przypadkow prywatne szkoly, college, uniwersytety maja interes finansowy w atraktowaniu i trzymaniu studentow. Niestety ta chec profitu jest w 99.99% silniejsza anizeli idea dostarczenia wiedzy wysokiej jakosci. Niestety tak jest ze prywatne inststucje beda przepychac studentow zeby z nich skasowac czesne nastepnego roku bo inaczej kto na ich miejsce wskoczy? Nizsza reputacja prywatnych szkol jest uzasadniona i logioczna bo nie atraktuje talentu tylko wygodne bogactwo. Jezli chodzi o wyjatki to jest kilka uniwersytetow na swiecie ktore dzieki swej renomie moga pozwolic sobie na przesiew i wybor talntow. Polskie uniwersytety nigdy nie beda w tym gronie - gwarantuje. Jezeli chcesz solidna edukacje i przyszlosc idz na poanstwowy uniwersytet. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ritsuko Re: Czy studia państwowe są lepsze niż prywatne? IP: *.kigcp.pl 10.10.06, 13:36 Moja szkoła przyjmuje duża ilość studentów, a potem robi duży odsiew... Czemu? Bo finansowo może sobie pozwolić... Nie masz pojęcia o czym mówisz i to jest przykre Odpowiedz Link Zgłoś
opt Państwowe są lepsze,bo: 09.10.06, 14:01 1)Pracodawcy przyjmując mnie do pracy sprawdzali czy jest to uczelnia państwowa i czy czasem nie ukończyłam studiów zaocznych. 2)O stylu pracy i poziomie nauki w uczelniach prywatnych może świadczyć przypadek jaki mnie spotkał.Kiedy w prasie ogłosiłam tuż przed obroną pracy magisterskiej swoje zainteresowanie pracą ,otrzymałam ofertę zdawania egzaminów na jednej z uczelni prywatnej za innego studenta i o dziwo nawet płeć nie odgrywała tu roli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: semi Re: Państwowe są lepsze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.06, 14:27 bo ludzie w Polsce nadal SMIERDZA KOMUNA mentalnie, co widac i czuc na kazdym kroku. Jakos w Stanach Zjednoczonych nie uswiecisz debila, ktory powie, ze prywatny uniwersytet jest gorszy od stanowego, bo w tym pierwszym student oplaca koszty nauki. Mentalny fetor komuny....i NIESTETY mina wieki zanim wywietrzeje on z polskich glow!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Państwowe są lepsze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.06, 14:45 A jakie to ma k....rwa znaczenie.W mojej pracy większość skończyła prywatne ale pracę ma tylko dzięki znajomościom.Jeśli masz układy to nie zginiesz nawet z podstawówką,bez nich 2 języki biegle i 2 fakultety ci nie pomogą( np moja koleżanka z klasy) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daria____________ W Polsce prywatne są lepsze, państwowe to pod IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.06, 15:24 wórko dla pociotków wykładowców i ich znajomych.Prywatne uczelnie są częściej kontrolowane przez co chcąc, nie chcąc muszą utrzymywać konkretny poziom poprzez zatrudnianie odpowiedniej jakościowo kadry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ritsuko Re: W Polsce prywatne są lepsze, państwowe to pod IP: *.kigcp.pl 09.10.06, 15:40 Uczę się na prywatnej uczelni, bo uparłam się na psychologię- to moja pasja i cos czym zajmować się od zawsze chciałam. Na państwowe sie nie dostałam. Wiadomo psychologia jest obleganym kierunkiem, zresztą prawdą jest, że ktoś kto ma znajomości na pewno się dostanie (z pierwszej ręki słyszałam o przykładach takich ustawień na tych elitarnych państwowych uczelniach. Gdy dostałam sie na studia na prywatna uczelnie- prawda byłam załamana- prywatnie i do tego zaocznie- no po prostu dno przy moich mozliwosciach. Ale teraz? Jestem na drugim roku, przesiew byl straszny, zreszta jeszcze sporo przede mna. Wykladowcy sa na bardzo wysokim poziomie, sa to ludzie z pasja, umiejacy i chcacy przekazac nam wiedze. Nie czuje sie poszkodowana, ze nie studiuje na panstwowej uczelni, zaluje tylko tych zaocznych, bo gdybym mogla spedzalabym duzo wiecej czasu na uczelni. Poki co pracuje i chce sie ksztalcic. To takze my studenci tworzymy opinie swojej uczelni- a ja chce, zeby moja nie musiala sie mnie wsydzic. Odpowiedz Link Zgłoś
linfan Re: W Polsce prywatne są lepsze, państwowe to pod 09.10.06, 21:36 Gość portalu: Daria____________ napisał(a): > wórko dla pociotków wykładowców i ich znajomych.Prywatne uczelnie są częściej > kontrolowane przez co chcąc, nie chcąc muszą utrzymywać konkretny poziom poprze > z > zatrudnianie odpowiedniej jakościowo kadry. - nie mam rodziny w kadrach akademickich. nie mam znajomosci w kadrach akademickich. nie bylem zadnym wyjatkiem na moim wydziale. - w szkole prywatnej, gdzie pracuje moja narzeczona, slychac tylko o kolejnych aferach, wyprowadzaniu kasy, itp. w Polsce prywatne nie sa lepsze, chociazby ze wzgledu na wiekszosc studentow, jaka w nich studiuje - Ci co dostali sie na dzienne, 'wyprzedzili' w punktacji innych. sa chlubne wyjatki wsrod studentow szkol prywatnych (i nie sa jednostkowe) - tam duzo ludzi, wie PO CO studiuje (czego o niektorych osobach u mnie powiedziec, nie mozna bylo...). jednak nie oszukujmy sie - porownaj wyniki olimpiad, i konkursow :) zycze powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opt Re: Państwowe są lepsze IP: *.tsi.tychy.pl 09.10.06, 16:30 A jednak ma znaczenie,bo moi bliscy karierę zawodową zaczynali bez znajomości,korzystali z ogłoszeń w prasie i stawali do konkursów.Teraz pracują,awansują,jeżdżą po świecie i nie narzekają,a to dzięki językom,różnym zdobytym międzynarodowym certyfikatom i dogłębnej wiedzy wyniesionej z uczelni państwowej ,bo na płatną i łatwą uczelnię prywatną nie było ich stać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Państwowe są lepsze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.06, 17:35 Kropko,przestań bredzić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kropka Re: Czy studia państwowe są lepsze niż prywatne? IP: *.gl.digi.pl 09.10.06, 15:53 niestety, jak to powiedział mój znajomy studia prywatne różnią się od zakupienia dyplomu na bazarze różyckiego tylko jednym: płatność jest rozłożona na raty... niewiele osób naprawde chce i umie się czegoś nauczyć, większość "zimuje" albo kończy szkołę byle tylko mieć papier. oczywiśćie na publicznej państwoej uczelni też sa konowały, też są lenie i nieroby. Studiowałam na państwowsj uczelni, pod koniec mojego 4 roku utworzono na naszyzm kierunku studia wieczorowe. oglądaliśmy listy ocen wywieszone czasem niemal obok naszych wyników: u nas 2.3.3.2.4.2.4.3.3...itd, studia wieczorowe 4.5.5.4.4.3.5.5.4.5itd..... ciekawe nie? jak rozumiem egzaminy wtępne na dzienne zdały same tuki bo wieczorówce - czyli "odpadom z dziennych " szło znacznie lepiej- geniusze! nikt mnie nie przekona, że nie miało na to wpływu ich czesne!!! zapewne były tam osoby które ukończywszy te wieczorówkę reprezentują wyższy poziom od absolwentów dziennych ale to są wyjątki, a nie reguła. pozdrawiam. i bez obrazy:) Odpowiedz Link Zgłoś
pawel.amilo przeciez wiadomo prywatne to smiech na sali 09.10.06, 17:43 i tak powiem: smiech na sali! :) i co dalej powiem? czy aby pracowac w hurtowni kafli trzeba miec az magistra? to jest choooore. Odpowiedz Link Zgłoś
marcink_23 Re: przeciez wiadomo prywatne to smiech na sali 09.10.06, 18:00 > czy aby pracowac w hurtowni kafli trzeba miec az magistra? To jest kwintesencja sprawy. Uczelnie prywatne sprzedajac dyplomy kazdemu sie nawinie staja sie fabrykami bezrobotnych. Potem mamy braki np wsrod robotnikow wykwalifikowanych i tlumy bezrobotnych magistrow, bo przeciez taki magister juz robotnikiem nie bedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: przeciez wiadomo prywatne to smiech na sali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.06, 18:27 Potem mamy braki np wsrod robotnikow > wykwalifikowanych i tlumy bezrobotnych magistrow, bo przeciez taki magister juz > > robotnikiem nie bedzie. > jezeli jestes tak wyjatkowy jak twierdzisz, to powinienes wiedziec, ze w PL przybywa pracy glownie dla szwaczek i robotnikow budowlanych. Branza budowlana i odziezowa przezywa boom. A sektory wymagajace pracownikow z wyzszym wyksztalceniem rozwijaja sie o wiele wolniej, co nie jest dziwne. W PL przeznacza sie tylko 0,9% PKB na badania i rozwoj. I jak to w zyciu....nie podskakuj....bo przyjdzie recesja i robotnikiem bedziesz byc musial chyba, ze mamusia da ci w miche. I wcale nie jest pewne, ze znajdziesz ciekawa prace za niebotyczne wynagrodzenie. Troche wiecej szacunku do ludzi zyjacych z pracy rak. Odpowiedz Link Zgłoś
marcink_23 Re: przeciez wiadomo prywatne to smiech na sali 09.10.06, 21:23 Chyba jestes jednym z tych studentow uczelni prywatnych ktorzy nawet nie potrafia czytac ze zrozumieniem. Z mojej wypowiedzi wynika wlasnie to ze jest ogromny popyt na robotnikow wykwalifikowanych. W calym tekscie nie ma slowa pogardy dla robotnikow. Jesli juz jest to raczej dla pseudo-magistrow ktorzy w normalnych warunkach skonczyliby zawodowke i mieli prace, ale poszli na nic nie dajace studia i czekaja na zbawienie. Tak na marginesie: niedawno byl artykul o braku robotnikow w GW. Pisali ze kierowca walca przy budowie jednej z autostrad zarabia 8tys. zl. Ma fach w reku, nie pcha sie na sile na salony. I jak tu takiego nie szanowac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marzena Czy studia państwowe są lepsze niż prywatne? IP: *.amwaw.edu.pl 09.10.06, 17:44 ja studiuje na niezbyt popularnej szkole, renoma mala ale nie przejmuje sie tym moj wybor cieszy mnie kierunek ktory wybralam i jestem zadowolona...:) wiec nie przejmujcie sie jezeli wam odpowiada to co robicie i podoba wam sie kierunek ktory wybraliscie wiec jest ok, naprawde jest ok...:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: papież Czy studia państwowe są lepsze niż prywatne? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.06, 19:47 Za to na państwowych uczeniach, a w szczególności na UJ studentów się szanuje....!!!!! Tam młodych ludzi traktuje się jak bydło. Wysoki poziom na państwowych uczelniach typu UJ? To mity!!! Wysoki poziom egzaminów maże ... ale za to żenujący poziom wykładów i ćwiczeń! Ludzie nie wierzcie tym bredniom! Oczekujecie szacunku i uczciwiości - trzymajcie się z dala od UJ na przykład - pieniądze to jedyna gwarancja, że nie będziecie poniżani przez masę zakompleksionych PRL-owskich dziadków!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opt Re: Czy studia państwowe są lepsze niż prywatne? IP: *.tsi.tychy.pl 09.10.06, 19:50 Szacunek też chciałbyś kupić,na szcunek trzeba sobie zapracować,Bredzisz. Odpowiedz Link Zgłoś
bitch.with.a.brain Re: Czy studia państwowe są lepsze niż prywatne? 09.10.06, 20:18 Studiuję na państwoej uczelni (UW) dziennie. Rzeczywistość to: - totalny bałagan, nikt nic nie wie - zapisy na zajęcia takie,ze system sie zawiesza - nie wiadomo jakie sa zajecia,bo inne są w internecie w zapisach, inne w sylabusach, inne na tablicy ogłoszeń - pracownicy nei przychodzą na dyżury i nie raczą poinformowac ,ze dyżur odwołany - wykłady dla calego roku odbywają się w slai gdzie miści sie max 60 osób (jest nas ponad 100) - na konwersatoria przyjmuje sie 50 osób i jak ktoś nie przyjdzie wczesniej to siedzi na podlodze (zimą jest tam zupełne błoto) - mamy zajęcia w salach bez okien - na semianrium magisterskim jest nawet 30 osob nie wiem co musi sie dziać na prywatnych,ze sa gorsze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciej Czy studia państwowe są lepsze niż prywatne? IP: *.range86-141.btcentralplus.com 09.10.06, 21:00 A wiec tak... Studiowalem najpierw na uczelni panstwowej - potem prywatnej. Wiec jakby co - mam prawo zabrac glos w dyskusji. Roznica jest kolosalna - na korzysc uczelni panstwowej. Na uniwersytecie wyklady - cwiczenia plus literatura na egzamin. Na uczelni prywatnej - notatki z wykladow, ktorych w semestrze bylo nie wiecej jak 10. Mniej wiecej godzina "zakuwania"... Nikt sposrod znajomych na uczelni prywatnej nie przyszedl na nia, bo tak chcial. Studenci prywatnej to byly odpadki z rekrutacji na uczelnie panstwowe. Trudno w oparciu o taki kapital ludzki bronic tezy o wyzszosci uczelni prywatnej... Aha - ktos na forum wspomnial o tym, ze moze kierunki techniczne faktycznie lepiej studiowac na polibudach, ale np. ekonomia nie robi duzej roznicy... Chcialbym zapytac "owego" ("owa?") ekonomiste, po co placic za cos co mozna miec za darmo? Malo ekonomiczne podejcie, ktorego po prostu nie mozna obronic... I nie ma co sie podniecac tym, iz na uczelni prywatnej jest super biblioteka, zajecia z marketingu, negocjacji itp. Prosze mi wierzyc - na uczelni panstwowej jest to wszystko razy piec! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: merlin Re: Czy studia państwowe są lepsze niż prywatne? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.06, 22:17 Ogólnie przykro mi czytać to, że studenci państwowych uczelni tak żle się wypowiadają na temat studentów uczelni prywatnych, tłuki itd... prawdą jest, że na każdej uczelni znajdują sie ludzie lepsi i gorsi, ci co dostali się po znajomości i co co włozyli w to cieżką pracę, ale więcej szacunku wobec siebie studenci!!! czemu zawsze krytykujecie uczelnie prywatne? przecież każdy uczy się dla siebie i to jest jego wybór gdzie studiuje, a to że się nie dostał na uczelnie państwową i uczy się prywatnie nie oznacza,że jego poziom wedzy,inteligencja jest równy- 0 !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kolumb GW po raz kolejny odkryła Amerykę. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.06, 00:02 Przecież to oczywiste i wiadome od dawna, że studia państwowe sa lepsze niż prywatne. Prywatne są zupełnie nic nie warte. Państwowe dają chociaż jakiś papier, który czasem działa, ale też raczej są do niczego (chyba, że ktoś się naprawdę uczy- głównie sam- a nie liczy tylko na magię papierka). Ci kretyni- dziennikarze nie zetkneli się chyba z żadnymi studiami, nawet prywatnymi. Czyżby ofiary amnestii maturalnej załapały się na etat w gazecie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r Uogólnienia, uproszczenia, inwektywy IP: *.catv.net.pl 10.10.06, 00:18 Fascynujący jest dobór przykładów przez niektórych dyskutantów. Uczelnie prywatne, to "Wyższa Szkoła Podskoków i Fikołków w Pcimiu Dolnym", natomiast państwowe, to "Uniwersytet Warszawski", a już w najgorszym razie "Uniwersytet Jagieloński". Dlaczego nikt nie spróbuje odwrócić tych przykładów i porównań Uniwersytet Lubuski z Koźmińskim? Każdy, kto chce dyskutować o poziomie uczelni powinien zerknąć na publikowaną co roku przez KBN ocenę osiągnięć naukowych danej jednoski. Osiągnięcia te mierzone są publikacjami (jakość związana z prestiżem czasopisma, a nie ilością). Liczą się tylko publikacje pracowników afiliowanych przy danej uczelni. Trudno zaprzeczyć, że wysoka pozycja w tym rankingu pokazuje potencjał danej uczelni (także edukacyjny). Otóż przeanalizowanie tej listy pokazuje, że jest grupa uczelni prywatnych, która gra w pierwszej lidze: PJWSTK, SWPS, Koźmiński, WSH w Pułtusku i kilka innych. Większość z tych uczelni ma zresztą prawa nadawać wszystkie stopnie naukowe (nie ma problemu, że edukacja kończy się tylko na licencjacie). Jaka jest różnica pomiędzy tymi prywatnymi uczelniami z pierwszej ligi, a uczelniami państwowymi? Moim zdaniem przesunięcie akcentów w edukacji. Studenci uczelni prywatnych dostają słabsze podstawy teoretyczne, a w zamian lepsze przygotowanie praktyczne (biznesowe) niż na uczelniach państwowych. Czy to dobrze, czy źle nie mi rozstrzygać. Jeśli ktoś chce się odnaleźć jako naukowiec w dziedzinie ekonomii to powinien wybrać Uniwersytet Warszawski, jeśli natomiast chciałby odnaleźć się szybciej w konsultingu to radziłbym Koźmińskiego. Wszystko jest jednak dla ludzi. Natępną różnicą jest zróżnicowanie poziomu wewnątrz grupy. Na uczelniach prywatnych jest dużo wyższe (są tipsiary, jak ktoś wcześniej zauważył) i prawdziwi pasjonaci danej dziedziny. Na najbardziej obleganych kierunkach uczelni państwowych tipsiary nie przechodzą egzaminów wstępnych (no chyba, że są akurat córkami kierownika zakładu/szefa katedry/prodziekana/rektora lub jego znajomych). Większe zróżnicowanie obniża poziom zajęć prowadzonych w grupach. Jednak na uczelniach prywatnych zajęcia to tylko część, bo każdy zainteresowany ma ułatwiony dostęp do wykładowców (konsultacje naprawdę się odbywają). Na koniec dla tych wszystkich zapiekłych zwolenników budowy podziałów na studentów uczelni prywatnych i państwowych przypomnę prosty mechanizm psychologiczny. Jeśli w jakieś grupie osób odliczymy do dwóch to automatycznie wszyscy, którzy mają jedynki zaczną uważać się lepsi od tych, którzy mają dwójki i na odwrót. Jeśli ktoś mający jedynkę popełni błąd to ci posiadający dwójkę natychmiast uogólnią to na wszystkich z jedynką. Błąd popełniony natomiast przez kogoś z mojej grupy będzie uważany za wyjątek potwierdzający regułę - my jesteśmy lepsi. Radzę, aby każdy zweryfikował się sam, porównał swoje osiągnięcia z innym człowiekiem, a nie zaglądając mu w życiorys szukał argumentów. Wtedy przestaniem żyć w świecie projekcji i uogólnień. Zupełnie na koniec kilka słów o mnie: skończona zagraniczna państwowa uczelnia, skończona dobra polska państwowa uczelnia, skończona dobra polska prywatna uczelnia, studiuję obecnie na prywatnej uczelni. Jakieś różnice? Nie, każda z nich to inne doświadczenie, inne wady i zalety, ale ja nie byłbym w stanie uszeregować ich pod względem tego, która lepsza, a która gorsza. Fascynujące, że umieją robić to ludzie, którzy studiowali tylko na jednej uczelni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Czy studia państwowe są lepsze niż prywatne? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.06, 08:50 ....dziwne ,studiuję na prywatnej uczelni w Poznaniu i jakoś nie czuje się gorszy, wręcz przeciwnie.Pozdrawiam wszystkich:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ritsuko Re: Czy studia państwowe są lepsze niż prywatne? IP: *.kigcp.pl 10.10.06, 13:34 Przykro mi, że czyatm takie rzeczy... Może od razu powinnam iść się powiesić, bo nie jestem na państwowej? Mogłam się dostać na byle jaki, mniej oblegany kierunek, mogłam nie probować dalej. Ale mnie nie obchodzi nic, bo dla mnie najważniejsze, że uczę się tego co kocham, a kocham psychologię. Pracuję, żeby się utrzymać, wyprowadziłam z domu, żeby móc to osiągnąć, a ktoś będzie mówił mi, że mój poziom to dno i 5 metrów mułu? Ze mam IQ zdolnej ameby? No ludzie! Dziękuję tym, którzy widzą różnice między tym jak ludzie chcą i się uczą, a nie miedzy tym gdzie się uczą... A co do mojego IQ, to poszłam rok wczesniej do szkoły i IQ mam powyżej 130, więc takim totalnym głąbem nie jestem chyba... No ale jeśli ktoś myśli, że to, że studiuję prywatnie o tym świadczy to trudno... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tolek Czy studia państwowe są lepsze niż prywatne? IP: *.volta.net.pl 06.11.06, 17:51 Czy studia panstwowe są lepsze niż prywatne? Zdecydowanie tak!Szkoły prywatne zawsze będą tylko szkołami (nie uczelniami!) z niższym poziomem.Uczelnie typu akademie medyczne,politechniki i uniwersytety posiadają odpowiednią renomę wypra cowaną od lat.Popyt więc na absolwentow tych uczelni jest większy.Szkoda,że Ministerstwo Nauki wydaje bezkrytycznie zezwolenia na otwarcie szkoły np.w "Pigży Górnej",gdzie doktorat jest najwyższym stopniem ,a profesor dla podbicia statystyki jest z łapanki z innej uczelni.Jest on zmęczony dojazdami i nigdy nie ma czasu na rzetelny wykład. Odpowiedz Link Zgłoś