endil 06.11.06, 22:38 Studiuję aktualnie inzynerię materiałową na PW. Jakie są możliwości pracy w Polsce dla absolwenta takiego kierunku? Chodzi mi o początkowe zarobki, branże w których mógłby pracować taki inżynier, itp. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
engineer74 Re: Inżynieria materiałowa 11.11.06, 14:39 Praca w firmach motoryzacyjnych, lotniczych, wytworstwo czesci, wszedzie tam gdzie potrzebna jest wiedza dotyczaca obrobki i cech materialow. Co do zarobkow - zalezy od regionu oraz firmy dla ktorej edzie chcial Pan pracowac. Nie ma jednej odpowiedzi. pozdr. eng. Odpowiedz Link Zgłoś
knap.radoslaw Re: Inżynieria materiałowa 13.11.06, 13:10 Po inż. materiałowej można tez pracować w działach jakości (jakości dostawców) - obecnie bardzo poszukiwani są tacy specjaliści. Warto juz na studiach zgłębić kwestie systemów jakości. Odpowiedz Link Zgłoś
jasio1231 Re: Inżynieria materiałowa 14.11.06, 02:57 A czego teraz na inzynierii materialowej ucza?? Ot tak pytam z ciekawosci, bo kiedy ja konczylem PW, takiego kierunku jeszcze nie bylo. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
martak82 Re: Inżynieria materiałowa 18.11.06, 22:05 hey, skonczylam w tym roku ten kierunek na polit.poznanskiej. o specjalnosci nanomaterialy, jednak wiecej mam wspolnego z metalami i tworzywami sztucznymi bo sama specjalnosc trwala tylko pol semestru. teraz pracuje w firmie zajmujacej sie przetworstwem tw.szt. jako specj. ds. jakosci. poglebiam te wiedze sama bo na studiach nie mielismy nic o iso, ale na szczescie jestem dobrym samoukiem :0 poza tym to kierunek b. mi sie podobal. chcialabym pracowac w badaniu materialow dla przem. motoryzacyjnego lub lotniczego ale na razie zdobywam wiedze i doswiadczenie w ISO (i nie tylko). w zasadzie to nie wiem zbyt duzo gdzie mozna by w polsce znalezc jakas firme dzialajaca w przem.lotniczym prowadzaca wlasne laboratorium i badania.. ?? macie jakies namiary? a na studiach mialam duzo roznych rzeczy: np spawanie, ceramike, wytrzymalosc materialow, projektowanie konstrukcji maszyn, itd itp. pozdraiam wszystkich inzyierow materialowych :) Odpowiedz Link Zgłoś
czykwadrat Re: Inżynieria materiałowa 20.11.06, 10:43 A ja studiuję na Politechnice Wrocławskiej. Do wyboru są trzy specjalności: - inżynieria materiałów makromolekularnych - inżynieria nośników informacji - metalurgia chemiczna i korozja metali Która najlepsza...??? Odpowiedz Link Zgłoś
jasio1231 Re: Inżynieria materiałowa 11.12.06, 05:44 > A ja studiuję na Politechnice Wrocławskiej. Do wyboru są trzy specjalności: > - inżynieria materiałów makromolekularnych > - inżynieria nośników informacji > - metalurgia chemiczna i korozja metali > Która najlepsza...??? Zalezy czego oczekujesz. Jak ciekawej pracy, to materialy polimerowe. Ale musisz miec dobrych nauczycieli. Nie jestem pewny, co we Wroclawiu robia w tej dziedzinie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś