Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

praca w urzędach państwowych

30.11.06, 16:58
    Ostatnie pół roku spędziłam na stażu w prokuraturze. Jestem po studiach
    humanistycznych i muszę szczerze przyznać, że praca tam bardzo mi
    odpowiadała.Zostałam zgłoszona do etatu, ale zaczęły obowiązywać inne zasady
    naboru i tkwię w martwym punkcie. Chcę złożyć papiery także do sądów etc., ale
    mam dylemat. Czy trzeba czekać na jakieś ogłoszenie o wolnych stanowiskach czy
    odważnie nacierać ze swoją aplikacja? Czy ma to sens, czy moje papiery zalegną
    zapomniane w kącie jakiejś szafy? Jak walczyć i czy jest sens walczyć?
    Obserwuj wątek
      • Gość: Aha Re: praca w urzędach państwowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 17:06
        szukasz na stronach BIP w internecie, wysylasz aplikacje tylko na konkretne
        ogloszenie, na stanowisko gdzie spelniasz kryteria. Jak sobie wyobrazasz
        wysylanie aplikacji jak popadnie, pod jakim kątem, na jakie stanowisko??

Suma sumarum i tak pracy nie dostaniesz.
        • Gość: E. Re: praca w urzędach państwowych IP: 195.116.125.* 30.11.06, 19:13
          Jedno drugiemu nie szkodzi, przeglądaj ogloszenia o wolnych statnowiskach BIP
          ale nic Ci nie przeszkadza również roznosić swoje Cv gdzi popadnie. Oficjalnie
          inaczej pracy jak z naboru nie dostaniesz, ale ja osobiście znam osobę, która
          sobie pracę "wychodziła" w jednym z urzędów publicznych więc prawda lezy jak
          zwykle leży gdzieś pośrodku. A walczyć zawsze warto, jak nie walczysz- nie
          wygrywasz!! Pozdrawiam
      • Gość: stumilowylas Re: praca w urzędach państwowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 20:48
        a jeśli moge zapytać - na czym polegają nowe zasady naboru do pracy w
        prokuraturze?
        • alexandrynka Re: praca w urzędach państwowych 01.12.06, 14:53
          Tak, trzeba się chyba chwytac każdegi sposobu. Zawsze warto próbować;-) A co do
          nowych sposobów rekrutacji -nie będę wchodzić w szczegóły bo sama ich do konca
          jeszcze nie znam. Zresztą myślę, że zależy to też od regionu.Poza tym, jeśli
          kogoś to interesuje, sam się może dowiedzieć:-)
          • Gość: stumilowylas Re: praca w urzędach państwowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.06, 23:01
            alexandrynka----> twoja ostatnia wypowiedź nosi znamiona bezczelności "Poza
            tym, jeśli kogoś to interesuje, sam się może dowiedzieć:-)" - skoro takie masz
            podejście do innych forumowiczów, to nie oczekuj, że sama uzyskasz informacje,
            o które pytasz
            • Gość: iw78 Re: praca w urzędach państwowych IP: *.centertel.pl 02.12.06, 23:43
              madra odpowiedź ;)
              • alexandrynka Re: praca w urzędach państwowych 03.12.06, 11:52
                Nie chodziło mi o to, żeby kogokolwiek obrazić! Po prostu nie wiem dokładnie o
                co w tym chodzi, bo przy moim odejściu ze stażu nikt nie potrafił mi tego
                wytłumaczyć! Kompletne zamieszanie. Nie chce nikogo wprowadzać w błąd ani pisać
                tutaj bzdur. Przepraszam, jeśli ktoś poczuł się urażony. Ciągle zależy mi na tym
                etacie i sama czekam na jakiekolwiek inf., które podobno mają się pojawić (tak
                mi powiedziano), ale nie wiadomo kiedy i gdzie. Świetna sytuacja;-)
                • annajustyna Re: praca w urzędach państwowych 03.12.06, 12:48
                  Studia humanistyczne przygotowuja do pracy w prokuraturze??? A ja myslalam, ze
                  prawnicze (chyba, ze je wlasnie mialas na mysli, w sumie prawo to tez humanistyka).
                  • Gość: alexandrynka Re: praca w urzędach państwowych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.12.06, 13:46
                    Przecież nie na stanowisku prokuratora! To był staż w administracji, w
                    charakterze referenta;-) Praca w sekretariacie -na początku mnie to przeraziło,
                    myślałam,że przez 6 m -cy umrę z nudów. A tu niespodzianka -wciągnęło mnie to.
                    Dla zainteresowanych -dostałam się tam przez Urząd Pracy (Europejski Fundusz
                    Społeczny).
                    • Gość: Aga Re: praca w urzędach państwowych IP: *.77.rev.vline.pl 15.12.06, 18:38
                      Praca w sekretariacie -na początku mnie to przeraziło,
                      > myślałam,że przez 6 m -cy umrę z nudów.
                      A tu niespodzianka -wciągnęło mnie to.

Dobre hehe ;-) Wygląda to tak jakby ci się spodobała praca w której nic nie
                      robisz. Jak coś piszesz to pisz jasno i składnie.
                  • Gość: Zosia Re: praca w urzędach państwowych IP: *.futuro.pl 15.12.06, 19:04
                    Do adresowania kopert i stemplowania papierkow zadne studia nie sa potrzebne;)
      • Gość: Zosia Re: praca w urzędach państwowych IP: *.futuro.pl 15.12.06, 19:02
        Nie slyszalam zeby cokolwiek sie zmienilo. Caly czasy obowiazuja te same zasady
        czyli uklady i ukladziki;)

• Gość: bianna Re: praca w urzędach państwowych IP: *.chello.pl 15.12.06, 23:29
        Wczoraj rozmawiałam z koleżanką. Dwa tygodnie temu rzuciła pracę, a wczoraj
        miała rozmowę ze znajomym w urzędzie miasta. Powiedział jej, że pracę już ma
        tylko ma się zdecydować, tutaj cytuję "czy w budżecie czy w oświacie" to wtedy
        oni rozpiszą odpowiedni konkurs i zacznie pracować od stycznia... I niech mi
        ktoś jeszcze powie, że w państwówce nie pracują znajomi królika....
        • alexandrynka Re: praca w urzędach państwowych 16.12.06, 14:29
          Zgadzam się, nadal w wielu miejscach obowiazuje rekrutacja "na krewnego" etc. i
          to się podobno miało zmienić. Bo przeważnie osoby takie, żeby nikogo nie
          obrazić, mialy mizerna szansę na znalezienie innej konkretnej pracy...Racj -do
          pracy biurowej nie trzeba kończyć studiów. Ale przydaje sie umiejętność
          logicznego MYŚLENIA, która nie wszystkim jest dana. Poza tym teraz studia to
          pestka -nie tzreba ich kończyć, żeby być dobrym pracownikiem, a mgr przed
          nazwiskiem też nie świadczy o poziomie człowieka.
          Już nie czekam na ten konkurs. co ma byc to będzie. Mają list polecający -będą
          chcieli to mnie zatrudnią. Sama nic nie wywalczę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka