Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Dziwne zapisy w umowach

IP: 62.233.191.* 11.12.06, 21:13
    Do osób znających się choć trochę więcej na prawie pracy.
    W umowie o dzieło znalazło się zastrzeżenie:
    "Żadne postanowienie nieniejszej Umowie nie prowadzi do powstania stosunku
    proacy pomiędzy Spółką a reprezentantem,ani nie może być interpretowane w taki
    sposób". Czy można umieszczać takie zapisy,czy są legalne i czy w
    rzeczywistości obowiązują?
    Obserwuj wątek
      • muka77 Re: Dziwne zapisy w umowach 11.12.06, 21:47
        YYy na moje niefachowe oko umowa o dzielo to nie umowa o prace, taki zapisek
        informuje, ze firme w stosunku do Ciebie nie obowiazuja przepisy prawa pracy
        (urlop, ubezpieczenie itp.)
        • krzysztofsf Re: Dziwne zapisy w umowach 11.12.06, 22:21
          muka77 napisała:

> YYy na moje niefachowe oko umowa o dzielo to nie umowa o prace, taki zapisek
          > informuje, ze firme w stosunku do Ciebie nie obowiazuja przepisy prawa pracy
          > (urlop, ubezpieczenie itp.)

A w razie czego interpretacja PIP i Sadu Pracy bylaby nadrzedna.
          Jesli np. umowa o dzielo polega na przychodzeniu codziennie o 7-ej rano,
          podpisywaniu listy i wykonywaniu plecen przelozonego do godziny 15-ej czy dluzej.
      • Gość: iw78 Re: Dziwne zapisy w umowach IP: *.centertel.pl 11.12.06, 23:17
        Umowę o dzieło reguluje kodeks cywilny a nie kodeks pracy.

Pytanie czy Twoja umowa o dzieło to faktycznie umowa o dzieło, czy tylko zastapienie umowy o pracę, która reguluje KP, umową cywilnoprawną?

Obecnie pracodawcy chcąc zmniejszyc koszty zatrudnienia, zawierają umowy cywilnoprawne (dzieło, zlecenie).Szybciej je rozwiazac, nie ma płatnych urlopów czy zwolnien lekarskich itp.W przypadku umowy o dzieło chyba nie ma odprowadzanego zusu.
        Nie jest to zgodne z prawem...a juz napewno jest pewnego rodzaju ominięciem przepisów kodeksu pracy dot. nawiązania stosunku pracy. Mówi o tym art 22 par 1 indeks 2 K.P.

Obecnie zdarza się, iż osoby które pracowały na zasadzie umow cywilnoprawnych, a wykonywały pracę jak każdy inny pracownik zatrudniony na umowe o prace, kieruja sprawe do sadu pracy celem ustalenia stosunku pracy.

I pewnie dlatego firma, z która zamierzasz podpisac lub podpisałes umowę o dzieło, zamiesciła taki punkt, jakobys nie miał dzieki temu prawa ustalenia stosunku pracy na drodze sadowej.

Zarówno kodeks cywilny - art 5 k.c. jak i kodeks pracy - art 8 K>P. mówią o naduzyciu prawa przedmiotowego, w mysl którego nie mozna czynić ze swego prawa użytku, który byłby sprzeczny ze społeczno-gospodarczym przeznaczeniem tego prawa lub zasadami współzycia społecznego. Takie działanie lub zaniechanie uprawnionego nie jest uwazane za wykonywanie prawa i nie korzysta z ochrony.

Ten art często bywa pomocny w tego typu przypadkach.

Nie wiem czy o to Ci chodziło...jesli tak, mam nadzieję iz pomogłam.
        Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka