Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Czy ZUS mnie dorwie?

14.12.06, 17:05
    mam problem, 2 prace po pół etatu,wszystko ładnie się zazębiało aż do czasu
    gdy w jednej musiałem złożyć l4 czyli zwolnienie a do drugiej musiałem pójsc
    do pracy.. czy to jest złamanie jakichs przepisów i co mi grozi jak się
    połapią? chodzi o tydzień, zwolnienie nie było lewe a zus wypłaca kase po 33
    dniach zwolnienia..help please
    Obserwuj wątek
      • krzysztofsf Re: Czy ZUS mnie dorwie? 14.12.06, 17:09
        kerrmit20 napisał:

> mam problem, 2 prace po pół etatu,wszystko ładnie się zazębiało aż do czasu
        > gdy w jednej musiałem złożyć l4 czyli zwolnienie a do drugiej musiałem pójsc
        > do pracy.. czy to jest złamanie jakichs przepisów i co mi grozi jak się
        > połapią? chodzi o tydzień, zwolnienie nie było lewe a zus wypłaca kase po 33
        > dniach zwolnienia..help please

Dorwie.
        Zyjemy w epoce komputerow.
        • snajper55 Re: Czy ZUS mnie dorwie? 14.12.06, 17:32
          krzysztofsf napisał:

> Dorwie.
          > Zyjemy w epoce komputerow.

Nie uważam, aby złamał jakiś przepis. Nie ma obowiązku zgłaszania pracodawcy
          niezdolności do pracy.

S.
          • krzysztofsf Re: Czy ZUS mnie dorwie? 14.12.06, 18:39
            snajper55 napisał:

> krzysztofsf napisał:
            >
            > > Dorwie.
            > > Zyjemy w epoce komputerow.
            >
            > Nie uważam, aby złamał jakiś przepis. Nie ma obowiązku zgłaszania pracodawcy
            > niezdolności do pracy.
            >
            > S.

W trakcie L4 nie wolno pracowac. Wiele razy walkowane przy okazji zmian pracy - zwolnienie lekarskie u pracodawcy 1 do konca wypowiedzenia i podjecie pracy u pracodawcy 2. Sadze, ze pracownik powinien u lekarza zazadac L4 dla obu pracodawcow.

natomiast ktos poruszyl ciekawy aspekt zwolnienia lekarskiego przy roznego typu pracy - niezdolnosc (L4) do pracy rodzaju 1 i zdolnosc do pracy nr 2 - diametralnie rozny charakter pracy i choroba uniemozliwiajaca tylko prace typu 1. Tu juz chyba ZUS by musial orzekac - ale sadze (tak jakos), ze orzekli by, ze albo niezdolnosc u obu pracodawcow albo pracodawca 1 ma obowiazek przesunac pracownika do pracy mozliwej do wykonywania w czasie choroby - i nie ma L4.
            • truten.zenobi zus wie lepiej 14.12.06, 22:54
              myślę że może to potraktować jako próbe wyłudzenia zasiłku i'lub unikanie
              płacenia składek.

jak znajdą to pewnie bedą się czepiać jesli czepiają się mniejszych
              nieścisłości to tego napewno się czepia! ale być może dopiero wtedy gdy będa
              wyliczać ci emeryturę
              • Gość: ała Re: zus wie lepiej IP: *.tpnet.pl 18.12.06, 19:38
                Możliwość weryfikacji, jest, nie ukrywajmy, niewielka. Zwolnienia 14-dniowe nie są na mocy decyzji wewnętrznej obowiązkowo weryfikowane, więc nieścisłość może zostać wykryta raczej przypadkowo.
                • snajper55 Re: zus wie lepiej 19.12.06, 01:03
                  Gość portalu: ała napisał(a):

> Możliwość weryfikacji, jest, nie ukrywajmy, niewielka. Zwolnienia 14-dniowe nie
                  > są na mocy decyzji wewnętrznej obowiązkowo weryfikowane, więc nieścisłość może
                  > zostać wykryta raczej przypadkowo.

Tu nie jest potrzebna żadna weryfikacja. Jeśli tylko system komputerowy jest
                  właściwie napisany, to taka sytuacja (zwolnienie i praca) jest wychwytywana i
                  zgłaszana pracownikowi ZUS automatycznie.

S.
                • truten.zenobi Re: zus wie lepiej 19.12.06, 15:03
                  > Możliwość weryfikacji, jest, nie ukrywajmy, niewielka.

wystawiając swiadectwo pracy rabnąłem sie w okresach nieskładkowych
                  (zwolnieniu) o jeden dzień.
                  po 2 latach przyszła z zusu proźba o sprostowanie.
                • Gość: gość portalu _____Aneta Krawczyk też ciągnęła...____ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.06, 15:32
                  dwa etaty. Co na to ZUS?
            • parszywa5 ZUS- Zakład Utylizacji Staruszków dorwie każdego;) 19.12.06, 09:40
              :-)
              • Gość: parszywa5 Re: ZUS- Zakład Utylizacji Staruszków dorwie każd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.06, 22:40
                super hasło,godne propagowania na skalę krajową.
        • magi104 Re: Czy ZUS mnie dorwie? 18.12.06, 22:26
          krzysztofsf napisał:
          > Dorwie.
          > Zyjemy w epoce komputerow

chachacha!!!!
          Te zusowskie komputery!!! Co wpłatę widzą dopiero po dwu tygodniach od operacji!!!!
          Tyle kasy na taki niewydolny system :P:P:P
      • Gość: Ela Re: Czy ZUS mnie dorwie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.06, 17:44
        Pracując w dwóch zakladach, powinieneś dostać 2 zwolnienia lekarskie do dwóch
        zakładów. Nie możesz w jednym byc chory a w drugim pracować. Lekarz przesyła
        również zwolnienie do Zusu. Wiem, że Zus sprawdza takie rzeczy, gdy pracownik
        choruje i jest zatrudniony w więcej niz jednym zakładzie. Tak więc prędzej czy
        później wyjdzie to na wierzch, a Ty będziesz musiał zwrócić zasiłek z
        odsetkami. Chyba, ze to zakład płacił Ci wynagrodzenie za czas pracy - 33 dni,
        wtedy mogą się nie przyczepić, bo to nie z ich pieniędzy jest wypłacane
        chorobowe.
        • snajper55 Re: Czy ZUS mnie dorwie? 14.12.06, 18:08
          Gość portalu: Ela napisał(a):

> Nie możesz w jednym byc chory a w drugim pracować.

Możesz podać podstawę prawną ?

> Lekarz przesyła
          > również zwolnienie do Zusu. Wiem, że Zus sprawdza takie rzeczy, gdy pracownik
          > choruje i jest zatrudniony w więcej niz jednym zakładzie. Tak więc prędzej czy
          > później wyjdzie to na wierzch, a Ty będziesz musiał zwrócić zasiłek z
          > odsetkami.

A to niby dlaczego ???

> Chyba, ze to zakład płacił Ci wynagrodzenie za czas pracy - 33 dni,
          > wtedy mogą się nie przyczepić, bo to nie z ich pieniędzy jest wypłacane
          > chorobowe.

A jak ZUS zamiast płacić dwa zasiłki chorobowe, płacił tylko jeden, to go będzie
          za to ścigać ? ;))

S.
      • mamadwojga Re: Czy ZUS mnie dorwie? 14.12.06, 17:52
        Z tą podwójną niezdolnością do pracy może być różnie. Koleżanka pracowała na dwa
        etaty- jeden to rękodzieło (wyrób jakichś zabaweczek) a drugi to dyspozytorka w
        firmie taksówkowej.Ostre zapalenie gardła i zanik głosu spowodował niezdolność
        tylko do jednej pracy- tej w korporacji taksówkowej. Zabaweczki mogła kleić do
        upojenia.
        Ciekawe co na to ZUS???
        • Gość: amess Re: Czy ZUS mnie dorwie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.06, 23:35
          No właśnie - jeśli ktoś jest na pół etatu kierowcą autobusu a na drugie pół
          grafikiem komputerowym i złamie nogę to co? Za kierownicą nie usiądzie ale przy
          kompie raczej bez problemu?

Pozdrawiam,
          amess
          • krzysztofsf Zadzwonilem do zus 15.12.06, 08:10
            Pani zajmujaca sie zwolnieniami lekarskimi twierdzi, ze ustawa nie przewiduje takich sytuacji - Albo chory dla obu firm, albo zdrowy dla obu.
            Ewentualne dalsze watpliwosci, pytania - zwrocic sie do ZUS na pismie.

Na poczatku nie rozumiala problemu, ale gdy dalem przyklad, ze lekarz moze nakazac zamiast L4 przesuniecie do pracy w innym charakterze na czas choroby i w jednej firmie jest to mozliwe a w drugiej musi jednak byc L4 , bo nie ma alternatywnej pracy, pytanie chwycilo.

Bardzo pomogl przyklad z dyspozytorka Taxi - bo poczatkow rowniez bylo niezrozumiale, jak mozna byc "chorym" do jednej pracy a zdrowym do innej.

Ale...ustawa nie przewiduje.
            • Gość: ewka Re: Zadzwonilem do zus IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.06, 10:27
              Jesli zus odkryje nieprawidłowości bedziesz musiał oddac pieniadze jakie
              wypłacił zus i uzupełnic za ten okres składkę .
              • Gość: małamysz mam ten sam problem i................ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.06, 11:13
                mam ten sam problem
                w jednym zakladzie pracy przedstawilam zwolnienie , w drugim w ktorym jestem zatrudniona ale nie wykonywałam pracy bo nie miałam mozliwosci wyplaconoo mi swiadczenie.Nie udukomentowałam wykonanej pracy a wyplacomo mi pensję .
                dla mnie to wina zakładu pracy ale niesty ja mam problem i dzwonie w tej sprawie do zus.Dla nich nie jest to zgodne z prawem bo w okresie zwolnienia nie powinnam dostawac zadnego wynagrodzenia za prace czyli dochodu. teraz musze to wszystko odkrecac , bo jak sprawdza mnie przez przypadek to bedzie problem.
                • Gość: bezel Re: mam ten sam problem i................ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.06, 12:20
                  Znam ten bol bo zakład pracy jak zwykle umywa rece.Na szczescie wszystko mozna odkrecić.Dostarczyc zwolnienie do 2 zakładu i tam przelicza wszystko odnowa i dokonaja korekty.pozdrawiam
                  • snajper55 Re: mam ten sam problem i................ 15.12.06, 18:52
                    Gość portalu: bezel napisał(a):

> Znam ten bol bo zakład pracy jak zwykle umywa rece.Na szczescie wszystko mozna
                    > odkrecić.Dostarczyc zwolnienie do 2 zakładu i tam przelicza wszystko odnowa i
                    > dokonaja korekty.pozdrawiam

W sumie: do ZUS wpłynie mniej składek. ZUS wypłaci większy zasiłek. Jaki ma ZUS
                    w tym interes ???

S.
                    • Gość: malamysz Re: mam ten sam problem i................ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.06, 19:30
                      Nie wiem , ale niestety w naszym ciemnogrodzie wszystko jest mozliwe.wszystko bez sensu.
        • kerrmit20 moja sytuacja 18.12.06, 08:19
          w jednej pracy pracuje na telefonach, w drugiej jestem w biurze i wypełniam
          dokumenty, zwolnienie poszło do telefonów, czy może na zwolnieniu powinna być
          adnotacja 2, tzn. chory ale nie musi leżeć w łóżku - upraszczając:) jakim
          argumentem się bronić przed zusem?
          • annajustyna Re: moja sytuacja 19.12.06, 00:59
            Nawet jak mozesz chodzic, to nie znaczy to jeszcze, ze mozesz lazic do biura i
            zarazac innych, ewentualnie ryzykowac pogorszenie swojego zdrowia...Tak rozumuje
            ZUS...
      • Gość: bb Re: Czy ZUS mnie dorwie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.06, 12:44
        jesli pracodawca wyplaca Ci zasilek, to w tym czasie nie odprowadza skladek do
        ZUS za ten czas przez ktory byles na zwolnieniu - tak wiec ZUS realnie traci
        na L4 ponizej 33 dni.
        Stad moze miec jakies "ale" do tego - ale raczej w kontekscie podwazenia
        zasadnosci zwolnienia w pierwszej pracy, niz jego braku w drugiej.

Ale poniewaz to tylko tydzien, to pewnie nie beda maksymalnie dociekac:)
        • krzysztofsf Re: Czy ZUS mnie dorwie? 15.12.06, 13:13
          Wyskoczy im to w trakcie wprowadzania danych do komputera - zwolnienie i skladki w tym samym okresie.
          A poniewaz ustawa nie przewiduje....
          Moze potraktuja to jako wyludzenie zwolnienia w jednej firmie, zeby z rozkosza podjac sie pracy w drugiej? Glupie to wszystko...
          Powinna byc opcja (ustawa), ze w takich przypadkach - kilku pracodawcow-, lekarz albo wystawia L$ dkla wszystkich miejsc zatrudnienia, albo L4 tam gdzi epotzrebne, a swiadectwo dopuszczenia do pracy (jak po powrocie z dlugiego zwolnienia) dla innych pracodawcow, tam, gdzie charakter pracy na to zezwala.
      • Gość: k Re: Czy ZUS mnie dorwie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.06, 15:15
        czyli lepiej nie kombinowac
      • Gość: Rysiek Re: Czy ZUS mnie dorwie? IP: 194.169.226.* 18.12.06, 10:29
        Sprawa na pewno wyjdzie, więc zasiłek będzie do zwrotu z odsetkami jako
        świadczenie nienależne i oczywiście będziesz na widelcu na przyszłość, apisze
        to były pracownik ZUS-u
        • kerrmit20 do Ryska 18.12.06, 10:50
          ale jaki zasiłek? kase wypłaca pracodawca.. czy mogą go powiadomić o sprawie i
          on to ściągnie sobie? i na jakiej podstawie, przecież byłem chory ale choroba
          ta nie uniemożliwiała mi pracy u 2 pracodawcy?
          • krzysztofsf Re: do Ryska 18.12.06, 11:13
            kerrmit20 napisał:

> ale jaki zasiłek? kase wypłaca pracodawca.. czy mogą go powiadomić o sprawie i
            > on to ściągnie sobie? i na jakiej podstawie, przecież byłem chory ale choroba
            > ta nie uniemożliwiała mi pracy u 2 pracodawcy?

Z tego wszystkiego wynika, ze najlepiej dogadac sie z drugim pracodawca, zeby na ten okres dal urlop bezplatny, a wynagrodzenie doliczyl do pensji za okres, gdy juz bedziesz po L4.
          • Gość: Rysiek Re: do Ryska IP: 194.169.226.* 19.12.06, 07:46
            Jeżeli to firma powyżej 20 osób to pracodawca wypłaca zasiłek ale rozlicza
            poprzez mniejsze składki do ZUS!tu chory tam zdrowy i wszystko w jednym
            czasie,przeciez nikt w to nie uwierzy! W ZUS-ie jest bałagan to fakt, ale nie
            aż taki, po jakims czasie ktos sie na pewno czepi!
      • Gość: x od czerwca 2001 nie place skladek co robic? IP: *.crowley.pl 18.12.06, 18:44
        mam zrejestrowana dzialalnosc gos i od od czerwca 2001 nie place skladek co
        robic?
        • Gość: pobre diablo Re: od czerwca 2001 nie place skladek co robic? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.06, 19:12

> mam zrejestrowana dzialalnosc gos i od od czerwca 2001 nie place skladek co
          > robic?

Nic nie rób.Olac to wzszytstko.
          • lmblmb Podpisuję się pod tym. 19.12.06, 20:06
            >
            > > mam zrejestrowana dzialalnosc gos i od od czerwca 2001 nie place skladek
            > co
            > > robic?
            >
            > Nic nie rób.Olac to wzszytstko.

Podpisuję się pod tym. Problem tylko z ubezpieczeniem zdrowotnym, jeśli małzonek
            nie ubezpiecza (nie pracuje).
        • Gość: Ela Re: od czerwca 2001 nie place skladek co robic? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.12.06, 20:22
          Zapłacić!
        • fortruth Re: od czerwca 2001 nie place skladek co robic? 18.12.06, 21:29
          Mozesz udawać, że Ciebie nie ma i zbierac pieniadze na przyszłą emeryturę
          samemu. W tych czasach takie udawanie ma duże szanse. Ale na pieniądze z zusu
          oczywiście nie licz :)
          • snajper55 Re: od czerwca 2001 nie place skladek co robic? 19.12.06, 01:05
            fortruth napisał:

> Mozesz udawać, że Ciebie nie ma i zbierac pieniadze na przyszłą emeryturę
            > samemu. W tych czasach takie udawanie ma duże szanse. Ale na pieniądze z zusu
            > oczywiście nie licz :)

Takie udawanie nie ma ŻADNYCH szans.

S.
        • Gość: tfka Re: od czerwca 2001 nie place skladek co robic? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.12.06, 21:46
          Zdaje się że raczej wiele ci nie grozi oprócz grzywny ok. 5000 zł i zapłaty zaległości z odsetkami, ale to gdyby już cię dopadli. Drugą sprawą jest to, że nie podlegasz ubezpieczeniom społecznym, jeśli nie jesteś z innego tytułu ubezpieczony, więc jak ktoś to napisał nie możesz zbytnio liczyć na różne zapomogi ZUSowe w razie czego (renta, wypadek przy pracy itp.)
        • forumowe_kontko Byłem w takiej sytuacji 18.12.06, 23:53
          Dopóki nie pójdziesz do pracy "na etat" - nie ma problemu. Ale jeśli tylko
          zostaniesz zarejestrowany - ZUS Cię dorwie na 100%. Nie od razu. Do mnie
          przyszli po niemal 2 latach pracy. Ale gdy już Cię namierzą, to Twoja
          wierzytelność trafi do ich działu windykacji i będą Cię dopadać natychmiast
          przy zarejestrowaniu w nowej pracy. A co to oznacza? Zwrot należności z
          odsetkami. Będą Ci zabierać połowę wynagrodzenia.
          W tej chwili, skoro nie płacisz od lat 5, to najlepsze co możesz zrobić, to
          SAMEMU ZGŁOSIĆ SIĘ DO ZUSU. Wtedy masz szansę, że pójdą Ci na rękę - rozłożą na
          łagodniejsze raty itp. Możesz spróbować wystąpić o umorzenie odsetek (a to one
          stanowią lwią część długu), ale - marne szanse. Przez te 5 lat nastukało Ci
          min. kilkadziesiąt tysięcy złotych i będziesz to musiał oddać. Mi potrącali z
          pensji (a zarabiałem i zarabiam naprawdę dobrze) przez 2 lata. Oczywiście
          zabierają połowę pensji.
          Szczerze współczuję...
          • Gość: gienio Re: Byłem w takiej sytuacji IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 19.12.06, 05:00
            wszystko fajnie naleznosc idzie do działu windykacji i blyskawicznie jest
            odzyskiwana, niby ok, ale w przypadku niezetelnego kontrahenta, ktory nie
            zaplacil za dostarczi\ony towar sprawa o odzyskanie naleznych pieniedzy dla
            firmy trwa 2 lata. To samo z mandatami za wykroczenie drogowe - komornik
            blyskawicznie działa, ale dla prywatnej firmy odzyskanie należności to gehenna.
            Wiem ze nie na temat, lae jakos mnie to boli ostatnio bardzo. Moze ktos mi
            wytlumaczy czy jest jakas roznica miedzy naleznosciami zusu, a naleznosciami
            prywatnej firmy i stosunku sadow do takich spraw. A zusem lepiej nie
            kombinowac, no chyba, ze masz czas oi ochote na taka zabawe.
            pozdr.
            • rumburak0001 A ja mam ciocię w Zus-ie i to pie.. 19.12.06, 09:38
              tzn.chrzanię.Też mam działalność,też miałem problem ze składkami,ale nie miałem
              takiego "przypału"z którego ciotka by mnie nie wyciągnęła...W końcu jest tam
              dyrektorem;-)
          • Gość: gosc Re: Byłem w takiej sytuacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.06, 07:55
            a jesli taka sytuacja sie zdarzyła - taka druga pensja została wyplacana przez miesiac badz dwa to napweno dorwą??
            • forumowe_kontko Re: Byłem w takiej sytuacji 19.12.06, 14:52
              Problem jest wtedy, gdy zaczynają cokolwiek grzebać przy Twoim koncie. Mnie
              namierzyli, gdy poszedłem na zwolnienie (rzadko choruję). Strata pieniędzy to
              jedno, ale równie poważnym kłopotem są problemy w pracy. Pracodawca nie jest
              zachwycony - ostatecznie po to wypłaca Ci wynagrodzenie, żebyś żył na jakimś
              tam poziomie i nie zadręczał się innymi rzeczami, bo to bezpośrednio wpływa na
              Twoją pracę.
      • Gość: inspektor-ZUS twoje ip zostało rozszyfrowane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.06, 21:29
        W tej chwili radiowóz z dziesięcioma inspektorami ZUS jedzie po Ciebie.Masz 5
        minut na ucieczkę.
        • Gość: alvar Re: twoje ip zostało rozszyfrowane IP: *.toya.net.pl 18.12.06, 23:06
          A co powiecie na to ?

Mam firmę produkcyjną i przez 5 miesięcy w roku jestem na zwolnieniu.

Nie zatrudniam pracowników, nie mam pełnomocnika.

W zwolnieniu stoi "może chodzić"

Czy złodzieje z ZUS lub inni złodzieje mogą mi coś zrobić jak się skapną, że
          wystawiam faktury i prowadzę działalność w czasie choroby ?

Pytam bo słyszałem sprzeczne opinie.

alvar

• Gość: taaa Re: twoje ip zostało rozszyfrowane IP: *.chello.pl 18.12.06, 23:49
            zlodziejem ZUS moze i jest, ale wyglada ze Ty tez

a co do pytania, to adnotacja "moze chodzic" mowi tylko, ze na badanie mozesz zostac wezwany do ZUSu (ZUS nie musi jechac do Ciebie). No i oczywiste, ze skoro jestes na tyle chory, ze jestes na zwolnieniu to faktur zadnych nie powinienes wystawiac. Tylko jak ZUS mialby wpasc na Twoj trop to nie wiem.
            • Gość: alvar babilon bandit IP: *.toya.net.pl 19.12.06, 08:29
              zlodziejem ZUS moze i jest, ale wyglada ze Ty tez

Powiedzmy sobie szczerze - nie ma możliwości odzyskania kasy utopionej w ZUSie.

Ja to raczej traktuje w kategoriach nie dawania się okraść z moich ciężko
              zarobionych pieniądzorów. Z tego samego powodu mam alarm i kraty w domu i
              zabezpieczenia w samochodzie.

Wracając do pytania czy ktoś zna podstawę prawną mówiącą, że przedsiębiorca w
              czasie choroby nie może wystawiać faktur ?

• Gość: Ela Re: babilon bandit IP: *.ec.kalisz.pl 19.12.06, 08:42
                Rozporządzenie ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 27 lipca 1999r. w
                sprawie szczegółowych zasad i trybu kontroli prawidłowości wykorzystywania
                zwolnień lekarskich od pracy oraz formalnej kontroli zaświadczeń lekarskich.
                (Dz.U. Nr 65 poz. 743)
                Par. 5 pkt 1. kontrola prawidłowości wykorzystywania zwolnień lekarskich od
                pracy z powodu choroby polega na ustaleniu, czy ubezpieczony w okresie
                orzeczonej niezdolności do pracy:
                1) nie wykonuje pracy zarobkowej
                2) nie wykorzystuje zwolnienia lekarskiego od pracy w sposób niezgodny z jego
                celem.
                • Gość: alvar Re: babilon bandit IP: *.toya.net.pl 19.12.06, 08:54
                  Dzięki Elu;

Czyli jak rozumiem to ZUS kontroluje, a nie US.

Zus nie ma prawa wglądu w moje faktury i dokumenty księgowe czyli nie za bardzo
                  ma się jak zorientować czy pracuje czy nie. (No chyb, że by się uparli, ale
                  myślę, że się nikomu tam nie chce).

Pozdro

• Gość: eli63 Re: babilon bandit IP: *.izacom.pl 19.12.06, 09:10
                    Alvar, to proste, Zus pyta się US czy w tym czasie wykazałes przychód na PIT lub
                    VAT. Nie potrzebuje ogladać twoich ksiąg. Niestety.
                    Pytanie skąd mają wiedzieć, że ty coś knujesz? Musisz się im sam podłożyć.
                    Złożyć źle wypełnioną deklarację, "prowadzić" firmę oficjalnie krócej niż 2-3
                    m-ce itd.

Grab zagrabione!
                  • Gość: Ela Re: babilon bandit IP: *.ec.kalisz.pl 19.12.06, 09:31
                    Niestety jak potrzeba to Zus nawiąże wspólpracę z US. Nie mysl, ze cokolwiek Ci
                    ujdzie. Wiem o tym bo byłam niedawno na szkoleniu i pani z Zusu o tym mówiła.
                    Nie jest lekko.
                • kerrmit20 rozporzadzenie ministra kontrola zwolnien 19.12.06, 09:04
                  (Dz. U. Nr 65, poz. 743)

Na podstawie art. 68 ust. 2 ustawy dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach
                  pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz. U.
                  Nr 60, poz. 636) zarządza się, co następuje:

§ 1.

1. Kontroli prawidłowości wykorzystywania zwolnień lekarskich od pracy z powodu
                  choroby lub konieczności sprawowania przez ubezpieczonego opieki nad członkiem
                  rodziny dokonują płatnicy składek na ubezpieczenie chorobowe, którzy zgłaszają
                  do ubezpieczenia chorobowego powyżej 20 ubezpieczonych.

2. Do obowiązków płatnika składek należy także kontrola formalna zaświadczeń
                  lekarskich stanowiących podstawę zwolnienia od pracy.

§ 2.

Kontrola formalna zaświadczeń lekarskich polega na sprawdzeniu, czy
                  zaświadczenie:

1) nie zostało sfałszowane,

2) zostało wydane zgodnie z przepisami w sprawie zasad i trybu wystawiania
                  zaświadczeń lekarskich.

§ 3.

Jeżeli w wyniku kontroli, o której mowa w § 2 pkt 1, zachodzi podejrzenie, że
                  zaświadczenie lekarskie zostało sfałszowane, płatnik składek występuje do
                  lekarza leczącego o wyjaśnienie sprawy.

§ 4.

W razie podejrzenia, że zaświadczenie lekarskie wydane zostało niezgodnie z
                  przepisami w sprawie zasad i trybu wystawiania zaświadczeń lekarskich, płatnik
                  składek występuje o wyjaśnienie sprawy do terenowej jednostki organizacyjnej
                  Zakładu Ubezpieczeń Społecznych.

§ 5.

1. Kontrola prawidłowości wykorzystywania zwolnień lekarskich od pracy z powodu
                  choroby polega na ustaleniu, czy ubezpieczony w okresie orzeczonej niezdolności
                  do pracy:

1) nie wykonuje pracy zarobkowej,

2) nie wykorzystuje zwolnienia lekarskiego od pracy w sposób niezgodny z jego
                  celem.

2. Kontrolą, o której mowa w ust. 1, obejmuje się również ubezpieczonych
                  zwolnionych od pracy w wyniku decyzji wydanej przez właściwy organ albo
                  uprawniony podmiot na podstawie przepisów o zwalczaniu chorób zakaźnych albo o
                  zwalczaniu gruźlicy.

§ 6.

Kontrola prawidłowości wykorzystywania przez ubezpieczonych zwolnień lekarskich
                  od pracy z powodu konieczności osobistego sprawowania opieki nad dzieckiem lub
                  innym chorym członkiem rodziny polega na ustaleniu, czy:

1) ubezpieczony nie wykonuje pracy zarobkowej,

2) ubezpieczony nie wykorzystuje zwolnienia lekarskiego od pracy niezgodnie z
                  jego celem,

3) poza ubezpieczonym nie ma innych członków rodziny pozostających we wspólnym
                  gospodarstwie domowym, mogących zapewnić opiekę; nie dotyczy to sprawowania
                  opieki nad chorym dzieckiem w wieku do 2 lat.

§ 7.

Kontrola prawidłowości wykorzystywania zwolnień lekarskich od pracy powinna być
                  dokonywana w miarę potrzeby, bez ustalania z góry stałych jej terminów, a
                  nasilana szczególnie w okresach, w których występuje zwiększona absencja z
                  powodu choroby lub sprawowania opieki.

§ 8.

Osobie kontrolującej prawidłowość wykorzystywania zwolnień lekarskich od pracy
                  płatnik składek wystawia imienne upoważnienie, które uprawnia do wykonywania
                  kontroli również w miejscu zamieszkania, miejscu czasowego pobytu lub miejscu
                  zatrudnienia osoby kontrolowanej. Wzór upoważnienia stanowi załącznik nr 1 do
                  rozporządzenia.

§ 9.

W razie stwierdzenia w trakcie kontroli okoliczności, o których mowa w § 5 i 6,
                  osoba kontrolująca sporządza protokół, w którym podaje, na czym polegało
                  nieprawidłowe wykorzystywanie zwolnienia lekarskiego od pracy. Protokół należy
                  przedłożyć ubezpieczonemu w celu wniesienia przez niego uwag. Wzór protokołu
                  stanowi załącznik nr 2 do rozporządzenia.

§ 10.

Wątpliwości, czy zwolnienie lekarskie od pracy wykorzystywane było niezgodnie z
                  jego celem, rozstrzyga właściwa jednostka organizacyjna Zakładu Ubezpieczeń
                  Społecznych, uzyskując w miarę potrzeby opinię lekarza leczącego, i wydaje w
                  razie sporu decyzję, od której przysługują środki odwoławcze określone w
                  odrębnych przepisach.

§ 11.

Przepisy rozporządzenia stosują odpowiednio terenowe jednostki organizacyjne
                  Zakładu Ubezpieczeń Społecznych.

PS. czyli jeśli pracodawca sie nie przyczepi to tym bardziej ZUS? jest on tu
                  wymieniony jako organ raczej odwoławczy, nie kontrolujący, jak dobrze rozumiem
          • Gość: aanna Re: twoje ip zostało rozszyfrowane IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.06, 15:58
            moga. ja mialam tak - ciaza, MOGE CHODZIC, w czasie calego zwolnienia
            podpisalam 1 umowe o prace - przygotowal ja pracownik (co bylo zlozone w
            zeznaniach ),moj tylko podpis. efekt? swiadczenie nienaleznie pobrane, bo
            skladanie podpisu to tez praca :). gorzej - jesli wypelniasz pit i deklaracje
            zus, to tez pracujesz!!! paranoja.musisz miec pelnomocnika, ktory to za ciebie
            robi. do zwrotu zasilek + kolosalne odsetki. wczoraj dostalam pismo.
        • Gość: Ela Re: twoje ip zostało rozszyfrowane IP: *.ec.kalisz.pl 19.12.06, 07:04
          Nie ma się co smiać. Zus nawet po Twojej śmieci dopadnie Twoja rodzinę. Nie
          popuści nic. Z masą spadkową nabywasz i długi. Tak więc Ty możesz nie zapłacić
          aale Twoja rodzina tak.
          • Gość: x Re: twoje ip zostało rozszyfrowane IP: *.icpnet.pl 19.12.06, 13:14
            oj elu chyba njie znasz sie o czym piszesz-a co powiesz o opcji odebrania masy
            spadkowej z dobrodziejstwem inwentarza??poducz sie troche bo cwaniarstwo to w
            zusie widac gdzie pracujesz ;p :www.poradaprawna.pl/index_pytania.php?
            co=pozycja&id=26553
            • Gość: Ela Re: twoje ip zostało rozszyfrowane IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.06, 17:12
              Skąd wiesz gdzie pracuję? Nie bądź taki pewien. Pomyśl trochę zanim coś
              napiszesz.Żeby wszyscy byli tacy mądrzy jak ty, to pewnie ludzie by byli
              szczęśliwi. Zapewniam cię, że nie pracuję w Zusie, ale wiem co tam czasami
              słychać.
      • Gość: MS Takie problemy tylko w tym przestepczym panstwie IP: 81.171.165.* 19.12.06, 09:27
        .
      • Gość: c3p0 Mają syf, nie dorwą. IP: *.mgm.gov.pl 19.12.06, 09:39
        Oni nie wiedzą co się u nich samych dzieje, dziwne ze to jeszcze jakoś
        funkcjonuje.
        • Gość: alvar Re: Mają syf, nie dorwą. IP: *.toya.net.pl 19.12.06, 09:51
          Podam jeszcze jeden przykład.

Mam nieruchomości wybudowane na firmę.

Jestem chory, ale co miesiąc muszę wystawić najemcą faktury za czynsz.

Mam ich nie wystawiać bo mam nadciśnienie i jestem na zwolnieniu ?

A może mam zwolnienie wywalić do kosza i udawać, że jestem zdrowy ?

Jak to z tym jest ? Co wy na to ?
          • Gość: Ela Re: Mają syf, nie dorwą. IP: *.ec.kalisz.pl 19.12.06, 09:57
            Moim zdaniem powinieneś mieć wtedy pełnomocnika.
        • Gość: zusman Re: Mają syf, nie dorwą. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.06, 11:30
          Dorwę cię. Już jadę!!!

• Gość: j23 Re: Mają syf, nie dorwą. IP: *.e-wro.net.pl 03.01.07, 19:30
          Mają taki burdel, że szok a ten ich system jest syfem nr jeden!!! Nawet jak
          ktoś poprawnie składa dokumenty i płaci składki na czas i w prawidłowej
          wysokości to systemik może pokazać, że i tak źle to zrobił, bo on sobie czasami
          tak "dla żartu" pokazuje a potem sie wzywa ludzi bez potrzeby i ich stresuje.
      • Gość: Loku Dorwą, przeczytaj:-) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.06, 10:08
        Karol i Hela spędzają powtórny miodowy miesiąc, na uczczenie 40tej rocznicy
        ślubu. Lecą sobie do Australii. Nagle głos pilota :
        - Drodzy pasażerowie, silniki odmówiły posłuszeństwa. Możemy lądować awaryjnie
        na wyspie przed nami, ale prawdopodobieństwo że ktoś nas odnajdzie jest równe
        zeru. Dziękujemy za wyrozumiałość. Karol drapie sie w głowę i mówi do Heli:
        - Kochanie opłaciłaś rachunki za mieszkanie?
        - Tak najmilszy, uregulowałam tuz przed wyjazdem.
        - A za telefony ?
        - Też zapłaciłam najdroższy.
        Karol myśli, myśli, myśli...
        - A ZUSy nasze popłaciłaś ?
        - O Boże, kochanie na śmierć zapomniałam! Och dowalą nam karę! Karol całuję ja
        tak jak nie całował od lat 30tu, śmieje się, wrzeszczy jak wariat:
        - Przeżyjemy! Znajdą nas! Te skur***** znajdą nas, nawet na końcu świata!!!
        • Gość: gosc Re: Dorwą, przeczytaj:-) IP: 153.19.132.* 19.12.06, 14:24
          [wg www.poradaprawna.pl/index_pytania.php?co=pozycja&id=27359 ]
          Praca w innym zakładzie pracy w czasie zwolnienia lekarskiego jest możliwa
          wyłącznie w sytuacji kiedy "pracownik [....] uzyska wpisaną do karty chorobowej
          opinię lekarza udzielającego zwolnienia od pracy, że wykonywanie określonej
          pracy (czynności) nie jest przeciwwskazane, nie spowoduje przedłużenia okresu
          niezdolności do pracy i nie jest niezgodne z celem tego zwolnienia" (wyrok Sądu
          Najwyższego z dnia 11 lutego 1999 r., SN II UKN 467/98 M.Prawn. 1999/7/8).
          • krzysztofsf kermit koniecznie przeczytaj powyzszy post 19.12.06, 14:45

• kerrmit20 trafiłeś w sedno z tym wyrokiem 19.12.06, 15:34
            wiem ze nieznajomośc prawa szkodzi ale czy teraz po fakcie moge zwrocić sie do
            lekarza o taki wpis:) czyli ten wyrok działa przeciwko mnie, nie mam nic
            takiego.. wcześniej czytałem rozporządzenie o kontroli zwolnień i z niego
            wynikało ze zakłady zatrudniające powyżej 20 osób same mają w razie wątpliwości
            sprawdzać chorego i czy zwolnienie nie jest sfałszowane itp. a wszystko przez
            to ze nie mogłem znależc pracy na cały etat i musze zasuwać na 1/2 u 2 kolesi
            którzy sępią na zus i takie umowy sie podpisuje:/
      • Gość: obserwator2 Re: Czy ZUS mnie dorwie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.06, 15:46
        Na tzw. zdrowy rozum, to ZUS nie ma się czego czepiać, nawet, gdyby to już on
        zaczął - przy długim zwolnieniu - wypłacać chorobowe. Przecież jest ono
        adekwatne do zarobków (80%? - dokładnie nie wiem) na tej POŁÓWCE etatu na którą
        zostało wystawione zwolnienie.
        Gdyby dwie różne osoby pracowały na tych połówkach, to choroba jednej z nich i
        jedno L4 miałaby dla ZUS te same skutki, jak w Twoim przypadku.
      • Gość: mama Re: Czy ZUS mnie dorwie? IP: 80.54.172.* 19.12.06, 16:13
        ...a ja tak miałam nic się nie działo....
        Tyle tylko , że naL4 byłam w ciąży...
        Nikt sie nie czepiał!
        W jednej pracy musiałam stać, a drugą mogłam wykonywać nawet w domu, tak więc
        nie było problemu!
        Jedno L4, a druga praca jak gdyby nigdy nic....
      • Gość: kowal na pewno Cie dorwie :))) IP: 83.238.97.* 19.12.06, 16:28
        Karol i Hela spędzają powtórny miodowy miesiąc, na uczczenie 40-tej rocznicy
        ślubu. Lecą sobie do Australii.

Nagle głos pilota:
        - Drodzy pasażerowie, silniki odmówiły posłuszeństwa. Możemy lądować awaryjnie
        na wyspie przed nami, ale
        prawdopodobieństwo że ktoś nas odnajdzie jest równe zeru. Dziękujemy za
        wyrozumiałość.
        Karol drapie sie w głowę i mówi do Heli:
        - Kochanie opłaciłaś rachunki za mieszkanie?
        - Tak najmilszy, uregulowałam tuz przed wyjazdem.
        - A za telefony ?
        - Też zapłaciłam najdroższy.
        Karol myśli, myśli, myśli...
        - A ZUSy nasze popłaciłaś ?
        - O Boże, kochanie na śmierć zapomniałam! Och, dowalą nam karę!
        Karol całuje ją tak jak nie całował od lat 30tu, śmieje się, wrzeszczy jak
        wariat:
        - Przeżyjemy!!! Znajdą nas!!! Te sk... znajdą nas nawet na końcu świata!

• Gość: Ewa Re: Czy ZUS mnie dorwie? IP: *.piotrkow.net.pl 19.12.06, 16:30
        Moja koleżanka przez 5 miesięcy pobierała pieniazki za zwolnienie a pracowała na
        umowę zlecenie. i nic..nie wyszło
        • Gość: Ela Re: Czy ZUS mnie dorwie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.06, 20:30
          Do tej pory nic nie wyszło ale to nie znaczy, że nie wyjdzie. Każdą umowę
          zgłasza się do Zusu z różnymi kodami. Jednak dane identyfikacyjne są takie same
          (NIP, PESEL). Dni zwonienia lekarskiego też podaje się w raportach. Tak więc,
          że teraz nie zauważyli to nie znaczy, że nie zauważą. Największy bałagan mają
          w latach 1999 - 2000. Jednak program komputerowy cały czas doskonalą i tych
          błędów jest coraz mniej. Łatwiej im jest też namierzyć wszelkie
          nieprawidłowości. Moga Cię ścignąć jak będziesz przechodzić na emeryturę, bo
          wtedy przyglądają się szczególnie okresom pracy.A wtedy trzeba oddać wszystko z
          odsetkami. A odsetki w tym przypadku są większe niż na jakichkolwiek lokatach.
          Tak więc im nie zależy na szybkim znalezieniu błędów.
      • Gość: tom u mnie w zakładzie jest tak....ale czy .wystarczy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.06, 16:40
        U mnie w 2 zakładzie pracy gdzie nie przedstawilem l4 , nie wykonywałem zadnej pracy a moje zadanie wykonał iiny pracownik po ,, koleżensku" , za ta prace po koleżensku ja otrzymałem wynagrodzenie ale dyrekcja w papierach zakładu pracy zaznaczyła ze w tym okresie składkowym moja prace wykonywał ktos inny .
        teraz się zastanawiam czy wystarczy???
      • Gość: S Re: Czy ZUS mnie dorwie? IP: *.proxy.aol.com 20.12.06, 09:55
        Najwięcej problemów sprawia w praktyce sytuacja wykonywania dodatkowego
        zatrudnienia przez pracownika w czasie pozostawania na zwolnieniu lekarskim u
        innego pracodawcy. Zgodnie z art. 17 ust. 1 ustawy o świadczeniach pieniężnych
        z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa pracownik
        wykonujący w czasie zwolnienia lekarskiego od pracy inną pracę zarobkową lub
        uciążliwe czynności mogące przedłużyć okres niezdolności do pracy albo
        wykorzystujący zwolnienie od pracy w sposób niezgodny z celem tego zwolnienia -
        traci prawo do zasiłku chorobowego za cały okres zwolnienia. Zdaniem Sądu
        Najwyższego wyrażonym na podstawie poprzedniej ustawy wykonywanie zatrudnienia
        przy jednoczesnym pobieraniu zasiłku chorobowego w drugim zakładzie pracy
        jest "wykonywaniem innej pracy zarobkowej" w rozumieniu niniejszej ustawy, co
        powoduje utratę prawa do zasiłku chorobowego za cały okres zwolnienia, jeżeli
        praca ta stanowi czynności uciążliwe, mogące przedłużyć okres niezdolności do
        pracy, albo jeżeli jest niezgodna z celem tego zwolnienia. Jednak przed
        zastosowaniem tej sankcji lekarz prowadzący leczenie powinien stwierdzić, czy
        pracownik niezdolny do jednej pracy zachował zdolność do drugiej, a także czy
        wykonywanie tej drugiej pracy nie stanowi jednej z okoliczności przewidzianych
        przepisami ww. ustawy, powodujących utratę prawa do zasiłku. Jeżeli zachodzą
        wątpliwości, sprawę zdolności pracownika do drugiej pracy rozstrzyga sąd.
        Możliwa jest sytuacja, że pracownik wykonujący w 2 zakładach pracy zatrudnienie
        w różnym charakterze stał się niezdolny do jednej pracy, zachowując zdolność do
        wykonywania drugiej

Tomasz Niedziński
        Wydział Prawa i Administracji
        Uniwersytetu Warszawskiego

• Gość: Walery Re: Czy ZUS mnie dorwie? IP: *.as.kn.pl 20.12.06, 17:10
        Pracuję w dwóch szkołach wyższych i wielokrotnie bywało, że brałem L4 tylko dla
        jednego pracodawcy, bo w drugiej szkole nie miałem w tych dniach zajęć, mogłem
        je przełożyć lub też mogłem zorganizować zastępstwa. I nigdy ZUS o nic się nie
        pytał. Zresztą, niechby spróbował!!!
        • vilejka Re: Czy ZUS mnie dorwie? 24.12.06, 21:51
          ja mialam identyczna sytuację-pracuwałam w dwoch szkołach ( w róznych dniach),
          więc będąc np. na 3-dniowym L4 potrzebowalam zwolnienia tylko do jednej
          szkoły. Wcale nie usiłowałam oszukiwac! i nagle po latach wszczęto dochodzenie
          w tej sprawie'wyszło to w trakcie obliczania kapitału początkowego. Listy z
          apytaniam do obu zakładów czy w dniu tym i tym ( ponad 10 lat temu) byłam
          obecna w pracy i czy wykonywałam swoje obowiazki. Prze zwrotem "nienaleznie
          pobranego zasiłku" i zapewne jakąś karą uratowało mnie tylko to,ze było to tak
          dawno i uległo tzw.przedawnieniu...
          Chore to... ale teraz w analogicznej sytuacji biorę dwa L4, nawet jesli w
          czasie choroby nie musze ani dnia pracować w drugiej szkole ( bo mam tam
          zajęcia np. tylko w poniedzialki i wtorki a chora jestem od srody do soboty)...
      • augora w trakcie obliczania emerytury 24.12.06, 23:39
        moja koleżanka musiała zwracać pieniądze za L4 sprzed 6 lat... pracowała w
        dwóch miejscach: etat i umowa o dzieło. Tam, gdzie etat, zaniosła L4, pracę na
        umowę o dzieło po prostu przełożyła sobie na inny tydzień, bo mogła.... Ale
        zwolnienia nie było.
        Musiała zwrócić nie tylko kasę za zwolnienie, ale jeszczedwa razy wyższe
        odsetki.
      • Gość: meg Re: Czy ZUS mnie dorwie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.06, 22:58
        L-4 lekarz wystawia dla tylu pracodawców, u ilu jesteś zatrudniony.Lekarze o
        tym wiedzą.Nie możesz u jednego pracodawcy nie świadczyć pracy , bo jesteś
        chory , a do drugiego chodzić do pracy bo akurat dobrze się czujesz.W czasie
        kiedy jesteś na zwolnieniu lek.,jest przerwa w opłacaniu składek na ubezp.
        społ. ZUS zawsze to ,,wyłapie,,.L-4 zawsze bierz dla wszystkich pracodawców , u
        których aktualnie jesteś zatrudniony.
      • mama5551 zw lek w zakl gdzie jestem na wych i w drugim zakl 27.12.06, 17:50
        a co jak jestem w jednej pracy na wych a w drugim moge pracowac bo nie koliduje
        mi z obowiązkami wychowawczymi

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=584&w=54301805
        • tuftkiller Re: zw lek w zakl gdzie jestem na wych i w drugim 27.12.06, 21:54
          Dla mnie autor tego wątku to nieuczciwy człowiek , bo brał pieniądze z tytułu
          zwolnienia lekarskiego , a był zdrowy . Symulant i oszust . Pieniądze wypłacił
          mu ZUS z moich składek , może jeszcze z czyjejś , ale to mnie nie obchodzi .
          Okradł mnie . Jest złodziejem do czego publicznie się przyznaje . Nie wiem jak
          to się robi , ale podobno jako obywatel mam obowiązek doniesienia do organów .
          Za pośrednictwem forum bardzo proszę , żeby ktoś to zrobił .
          • kerrmit20 Re: zw lek w zakl gdzie jestem na wych i w drugim 28.12.06, 16:10
            masz problem z czytaniem ze zrozumieniem? napisalem że pieniądze wypłaca
            pracodawca nie zus a pracuje na 1/2 etatu w obu firmach bo ONI kombinują jak
            płacić mniej.. jeśli ktoś tu kogoś okradł, to chyba Wszechmocny ciebie z mózgu.
            nr na policje 997, dzwoń
          • Gość: iw78 Re: zw lek w zakl gdzie jestem na wych i w drugim IP: *.centertel.pl 28.12.06, 16:39
            uftkiller napisał:

> Dla mnie autor tego wątku to nieuczciwy człowiek , bo brał pieniądze z tytułu
            > zwolnienia lekarskiego , a był zdrowy . Symulant i oszust . Pieniądze wypłacił
            > mu ZUS z moich składek , może jeszcze z czyjejś , ale to mnie nie obchodzi .
            > Okradł mnie . Jest złodziejem do czego publicznie się przyznaje .

Najbardziej rozwaliło mnie zdanie " PIENIĄDZE WYPŁACIŁ MU ZUS Z MOICH SKŁADEK"

Chryste Panie...czy ON ( założyciel wątku) NIE PŁACI SKŁADEK????????? Jakiś Ty biedny....okradli Cie.

" Nie wiem jak to się robi , ale podobno jako obywatel mam obowiązek doniesienia do organów . Za pośrednictwem forum bardzo proszę , żeby ktoś to zrobił ."

I co jeszcze chcesz? Jak ktoś "doniesie" za Ciebie to potem ma cie jeszcze łaskawie informowac o przebiegu całego zajścia?? hi hi hi
            Dla poprawy nastroju czasem warto poczytać forum :):):)

" kerrmit20 28.12.06, 16:10 + odpowiedz

masz problem z czytaniem ze zrozumieniem? napisalem że pieniądze wypłaca
            pracodawca nie zus a pracuje na 1/2 etatu w obu firmach bo ONI kombinują jak
            płacić mniej... jeśli ktoś tu kogoś okradł, to chyba Wszechmocny ciebie z mózgu.
            nr na policje 997, dzwoń"

997 to bezpłatny nr telefonu...skorzystaj :):):)
            • Gość: Ela Re: zw lek w zakl gdzie jestem na wych i w drugim IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.06, 17:47
              Ale jaki podły, sam nie doniesie tylko wysługuje się innymi. To dopiero gnida.
      • kerrmit20 wasza interpretacja paragrafu 8 i 10? 29.12.06, 18:04
        Art. 84.

1. Osoba, która pobrała nienależne świadczenie z ubezpieczeń społecznych, jest
        obowiązana do jego zwrotu, wraz z odsetkami, w wysokości i na zasadach
        określonych przepisami prawa cywilnego.

2. Za kwoty nienależnie pobranych świadczeń uważa się:

1) świadczenia wypłacone mimo zaistnienia okoliczności powodujących ustanie
        prawa do świadczeń albo wstrzymanie ich wypłaty w całości lub w części, jeżeli
        osoba pobierająca świadczenie była pouczona o braku prawa do ich pobierania,

2) świadczenia przyznane lub wypłacone na podstawie nieprawdziwych zeznań lub
        fałszywych dokumentów albo w innych przypadkach świadomego wprowadzania w błąd
        organu wypłacającego świadczenia przez osobę pobierającą świadczenia.

3. Nie można żądać zwrotu kwot nienależnie pobranych świadczeń z ubezpieczenia
        społecznego za okres dłuższy niż ostatnie 12 miesięcy, jeżeli osoba pobierająca
        świadczenia zawiadomiła organ wypłacający świadczenia o zajściu okoliczności
        powodujących ustanie prawa do świadczeń albo wstrzymanie ich wypłaty, a mimo to
        świadczenia były nadal wypłacane, a w pozostałych przypadkach za okres dłuższy
        niż ostatnie 3 lata.

4. Kwoty nienależnie pobranych świadczeń, ustalone prawomocną decyzją,
        podlegają potrąceniu z wypłacanych świadczeń, a jeżeli prawo do świadczeń nie
        istnieje - ściągnięciu w trybie przepisów o postępowaniu egzekucyjnym.

5. Przepisów ust. 2-4 i 8 nie stosuje się, jeżeli przepisy szczególne
        określające zasady przyznawania i wypłacania świadczeń stanowią inaczej.

6. Jeżeli pobranie nienależnych świadczeń zostało spowodowane przekazaniem
        przez pracodawcę nieprawdziwych danych mających wpływ na prawo do świadczeń lub
        na ich wysokość, obowiązek zwrotu tych świadczeń obciąża pracodawcę.

7. Należności z tytułu nienależnie pobranych świadczeń z ubezpieczeń
        społecznych ulegają przedawnieniu po upływie 5 lat, licząc od dnia
        uprawomocnienia się decyzji ustalającej należność.

8. Zakład może odstąpić od żądania zwrotu kwot nienależnie pobranych świadczeń
        w całości lub części, jeżeli zachodzą szczególnie uzasadnione okoliczności.

9. Przepisy ust. 1-8 stosuje się także do pieniężnych świadczeń innych niż z
        ubezpieczeń społecznych wypłacanych przez Zakład na mocy odrębnych przepisów.

10. Przepis, o którym mowa w ust. 8, stosuje się odpowiednio do świadczeń
        wypłaconych bezpośrednio przez pracodawcę.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka