Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Nie warto jechać do Irlandii

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.06, 19:16
    Mój znajomy wrócił własnie z tego kraju.Mimo że zarabiał 8 euro na godzinę to
    i tak nie miał szans wynająć sobie samodzielnego pokoju,wynajmowali dom w 6
    osób,on spał z kolegą w jednym pokoju.Ogólnie dziadostwo.
    Obserwuj wątek
      • krystyna401 Re: Nie warto jechać do Irlandii 30.12.06, 19:38
        No i co --myslisz ze cie tu wszyscy posluchaja?przeciesz nie jechal na wczasy z
        pokojem je dnoosobowym z widokiem na ocean i sniadaniem do lóżka.A w PL zarabial
        takze te 8 e na godz ?
        • Gość: Adam Re: Nie warto jechać do Irlandii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.06, 19:44
          A co ty myślałes że Polak w Irlandii moze wynajać sobie
          mieszkanie??Zapomnij,gnieżdżą się po kilku w pokoju i piją całymi dniami,Polak w
          Irlandii to biały murzyn
          • Gość: tomasz Re: Nie warto jechać do Irlandii IP: 89.100.197.* 06.01.07, 00:45
            A ja sam pracuje wynajmuje mieszkanie ,corka chodzi do szkoly,zona nie pracuje i
            jakos z glodu nie umieram.Ale jak ktos nic nie umie ,nie zna jezyka to
            trudno.Byles oferma w kraju i tak ci zostalo.
            • rzymianie1 Re: Nie warto jechać do Irlandii 06.01.07, 13:45
              Tomuś , jesteś zapierdzianym cwaniakiem . Ten chlopak może jest nawet lepiej wykształcony od Ciebie, ale napinasz się jakbys miał pewność że jest inaczej. Niecierpie ludzi Twojego pokroju prostaku.
            • Gość: Smakosz Re: Nie warto jechać do Irlandii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.07, 23:58
              I siedzisz na polskim forum.

> A ja sam pracuje wynajmuje mieszkanie ,corka chodzi do szkoly,zona nie pracuje
              > i
              > jakos z glodu nie umieram.Ale jak ktos nic nie umie ,nie zna jezyka to
              > trudno.Byles oferma w kraju i tak ci zostalo.
              • Gość: stachu Re: Nie warto jechać do Irlandii IP: *.inspire.com.pl 14.02.07, 14:50
                Tak czytam te wypowiedzi imyślę! Czemu dla każdego praca w Irlandii to
                totalna "kicha" ja tam pracuje i nienażekam, mija żona również i razem
                wynajmujemy dom za Ł350/ mies. i jest ok.
                • taki_i_owaki Re: Nie warto jechać do Irlandii 14.02.07, 22:15
                  a ja tak czytam to mysle, ze coraz wiecej ludzi co pisze, ze tam mieszka i
                  pracuje to pisze z polskiego IP - ale to tez jest OK :)
                • bournemouth2 Re: Nie warto jechać do Irlandii 05.03.07, 16:13
                  Tak malo !!!
                  My w Anglii place dokladnie 735 funtow !!!. Tylko my oboje pracujemy.
                  A tak przy okazji to niektorzy polacy wcale nie narzekaja !!!.
                  W banku, wktym pracuje a jest to lider w bankowosci inwestycyjnej jest nas
                  okolo 30 osob co do wielkosci miasta w ktorym mieszkam jest liczba ogromna !!!

Gość portalu: stachu napisał(a):

> Tak czytam te wypowiedzi imyślę! Czemu dla każdego praca w Irlandii to
                  > totalna "kicha" ja tam pracuje i nienażekam, mija żona również i razem
                  > wynajmujemy dom za Ł350/ mies. i jest ok.
            • black_widown Re: Nie warto jechać do Irlandii 18.01.07, 06:11
              Masz rację tylko ofermy narzekają....znam pracujacych w Irlandii, sama mieszkam
              i pracuje w Wiedniu i mam samodzielne mieszkanie, pomagam rodzinie w Polsce,
              jest mi dobrze, ale pracy się nie boje, pracuje w swoim zawodzie, znam język,
              obowiązujące przepisy i zwyczaje ...HEXE
            • Gość: Paweł Re: Nie warto jechać do Irlandii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.07, 09:44
              Przemądrzały Pacan.
              • Gość: marcin mitsu Re: Nie warto jechać do Irlandii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.07, 21:28
                to po kjego wała jechał niech siedzi w polsce na dupie i jajami orzechy łupie
            • Gość: SYLWIA Re: Nie warto jechać do Irlandii IP: 217.153.6.* 08.02.07, 23:29
              DOBRY WIECZOR..ZGADZAM SIE Z PANA WYPOWIEDZIA..A JEDNOCZESNIE MAM WIELKA PROSBE
              POTRZEBUJE PILNIE PRACY JESTEM Z ZAWODU BARMANKA KILKA LAT WYPRACOWANE,IE BOJE
              SIE PRACY PRACOWALAM W ROLLNICTWIE POL ROKU,W DOMU STAROSCI .MAM 30 LAT I SYNKA
              14 LETNIEGO ,NIC NAS W TYM KRAJU NIE TRZYMA BARDZO BYM CHCIALA WYJECHAC GDZIES
              ZA GRANICE ZA CHLEBEM ALE BEZ ZNAJOMOSCI JAKOS SIE OBAWIAM.NIE ZNAM JEZYKA ALE
              BEDAC W SZWECJI W CIAGU MIESIACA NAUCZYLAM SIE .ZNA PAN MO\ZE JAKIES FABRYKI
              GDZIE POTRZEBUJA DO PRACY MOGE SPRZATAC BLE BY BYLA praca a POTEM DACH NAD
              GLOWA MOJ NUMER 669774170
              • Gość: es Mogłaś dać większe litery IP: *.icm.edu.pl 23.02.07, 00:17
                bo słabo widać...

Gość portalu: SYLWIA napisał(a):

> DOBRY WIECZOR..
            • Gość: weronika Re: Nie warto jechać do Irlandii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.07, 17:09
              Tomaszu zauważyłam że świetnie radzisz sobie w tym wspaniałym
              kraju,zastanawialiśmy się z mężem czy warto tam pojechać do pracy lecz różnie
              ludie mówią,po prostu chciałam zapytać czy mółbyś dać nam jakiś namiar na firme
              która przyjmuje kierowców autobusów lub ciężkich aut.proszę cie o toze względu
              na oszustów których się obawiamy a skoro ty jesteś tam
              • Gość: truker Re: Nie warto jechać do Irlandii IP: 89.100.29.* 14.02.07, 22:08
                jezeli chcecie wiedziec gdzie potrzebuja kierowcow to podam wam dwie firmy
                1.dublin bus w styczniu slyszalem o 100 miejscach
                2.firma posredniczaca grafton kierowcy C i C+E
            • agnglo Re: Nie warto jechać do Irlandii 19.02.07, 23:12
              A jadę w ciemnno 1go marca bo nie mam nic tutaj do stracenia.Może dobrzy
              ludzie ni pomogę.Kontakt agnglo@wp.pl pozdrawiam Ola
          • Gość: sk Re: Nie warto jechać do Irlandii IP: *.broker.com.pl 11.01.07, 08:11
            Pewnie że sie nie opłaca. Ja tam pracuje z żoną w Polsce mamy dwójkę dzieci i
            jakoś jest. Nie mam zamiaru na obczyźnie poniżać sie tylko po to by po
            przyjeździe do kraju zgrywać bogacza:)
            • Gość: Nierobotny Re: Nie warto jechać do Irlandii IP: *.globalconnect.pl 11.01.07, 22:42
              Stary Ty sie ponizasz pracujac za 1500 pl miesiecznie. Za 300 (1500) funtow
              biały murzynie to mozesz laske zrobic angolowi w 5 min. Praca to praca. Im
              lepiej platna tym lepsza. Ludzie jada za granice zarobic godziwie. Nie tyraj
              nikogo za to!
            • Gość: nrg Re: Nie warto jechać do Irlandii IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 11.01.07, 23:10
              hehehe nie zgrywaj szczesliwego
            • Gość: ANDRZEJ [...] IP: 80.50.221.* 16.01.07, 17:39
              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
              • kim44 Warto jechać !!!!!!! 20.02.07, 16:14
                Byłam rok w Irlandii i uważam , że warto jechać ale po pierwsze trzeba znać
                język i nie polelam wędrówek w ciemno;)
                • Gość: aionka Irlandii mówię NIE;-) IP: *.his.uni.torun.pl 24.02.07, 15:05
                  wolę za te marne 1500PLN jeść suchy polski chleb niż skazywać się na monotonię,
                  irlandzką mentalność i to ich mdłe jedzenie. Byłam na stażu przez 2 miesiące w
                  Dublinie i naprawdę wystarczyło mi to na obeznanie się w tej "cudownej
                  rzeczywistości". Wybrałam Polskę:-)
                  • Gość: JA Re: Irlandii mówię NIE;-) IP: *.dhcp-ripwave.irishbroadband.ie 06.03.07, 17:26
                    Tak samo uwazam,strasznie zaluje ze wyjechalam
                • Gość: Malwina Re: Warto jechać !!!!!!! IP: *.6.rev.vline.pl 02.03.07, 19:32
                  Byłam tam trzy miesiące, mieszkałam w domu 4 pokojowym w 10 osób ale zarobiłam
                  kasę na cały rok nauki i utrzymania się w Polsce. Praca którą miałam była
                  naprawdę spoko, byłam bardzo lubiana w pracy i w lipcu znów tam jadę bo na mnie
                  czekają. Jak się potrafi człowiek posługiwać językiem angielskim i jest zaradny
                  to da sobie radę. Irlandia może rajem nie jest, ale w porównaniu z Polską to
                  cudny kraj. Tu czuję się czasami jak biały murzyn gdy dostaję 3,5 zł/h za pracę
                  za która w Irlandii dostawałam 8 euro/h. Warto się wypowiadać we własnym imieniu
                  a nie czyimś. Pozdrawiam.
            • Gość: TAMARA Re: Nie warto jechać do Irlandii IP: *.core.euronet.net.pl 21.02.07, 10:27
              CZASAMI NIE MA WYBORU - OGóLNIE JEDNAK UWAżAM żE śWIAT NALEżY DO ODWAżNYCH
            • Gość: Tomek Re: Nie warto jechać do Irlandii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.07, 12:33
              dokładnie ponizasz się pracujac za 1500zł ja bede jechał do Irlandii w maju. Po
              kilku miesiącach wezme rodzine mam żone i córke i nie mam zamiaru całe życie
              pracować za marne pieniądze w Polsce a potem na starośc nie będzie za co żyć
              ani za co się leczyć. No chyba że komuś odpowiada ręta 550zl albo 800zł
              emerytury.
          • Gość: dariusz Re: Nie warto jechać do Irlandii IP: 82.146.247.* 20.01.07, 20:45
            To zarabiajcie w POLSCE 1100 to wam na wszystko starczy cwaniaczki
            • Gość: mikołaj Re: Nie warto jechać do Irlandii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.07, 06:42
              To nie jedż
            • Gość: PKB_Riser Jakie 1100 czy 1500 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.07, 20:20
              srednio w Polsce zarabia się 2600 zł brutto
              • Gość: xxx Re: Jakie 1100 czy 1500 IP: 86.40.196.* 29.01.07, 17:03
                ha ha ha bardzo zabawne
              • Gość: dick Re: Jakie 1100 czy 1500 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.07, 22:41
                chyba cię porąbało
              • Gość: nieznany Re: Jakie 1100 czy 1500 IP: *.tvgawex.pl 05.02.07, 17:31
                oczywiscie ze tak srednia jest wyliczana z wszystkich obywateli ale ze jeden
                zarabia 15 000 zl a drugi przykladowo 1500 zl to pozniej z calego ogolu
                spoleczenstwa wychodzi srednia 2600 brutto
              • Gość: Padre42 Re: Jakie 1100 czy 1500 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.07, 09:12
                Sam siebie obrażasz ignorancją albo może nie rozumiesz słowa średnia. Trzeba
                się dokształcić, niestety.
              • Gość: zdruzgotany Re: Jakie 1100 czy 1500 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.02.07, 19:41
                nie doprowadzaj mnie do apopleksji ty idioto ktory robotnik zarabia
                2600 ,srednia to moze i jest jak wszystkie pesje dodadza rzad ma nas w dupie i
                nie podniesie nie podniesie najniszej krajowej . niedba o spoleczenistwo ,a jak
                spoleczenistwo niema to i kraj bedzie ubogi kochani uciekajcie z tego kraju bo
                bieda nas tu czeka pozdrawiam
                • Gość: looesha Re: Jakie 1100 czy 1500 IP: 89.101.20.* 05.03.07, 16:14
                  niestety ale sie z toba zgadzam, niestety dlatego ze jak każdy normalny człowiek
                  chcialabym żeby w naszym kraju było ok ale na to się jeszcze długo nie zapowiada
                  a tak nawiasem to ta średnia zarobków w polsce to bez odciagnięcia podatków i
                  innych pierdów z których państwo okrada kazdego kto tam jeszcze został i stara
                  sie uczciwie pracowac i "godnie życ" o ile to w polsce jeszcze jest możliwe, bo
                  szczerze nie wydaje mi sie ja pracowalam w urzędówce i mialam prace na stałe za
                  1300 złotych na rękę 900 i wyżyj za to, przecież to paranoja, moim zdaniem każdy
                  kto zna choc troche angielski i nie boi się pracy powinien z polski uciekac ;]
                  zapierniczac można wszędzie byle by ci za to godziwie płacili
                  pozdro
                • Gość: Gościu Płace w Polsce, sytuacja, myśli, idee IP: *.chello.pl 10.03.07, 19:26
                  W dużych miastach zarabia się więcej, ale nie zawsze, zależy od pracodawcy.
                  Rzeczywiście płaca minimalna jest śmieszna, ale wiele osób tak zarabiających
                  dostaje na rękę dodatkowo kilkaset złotych....np. w budownictwie, firmach
                  transportowych..
                  Niestety państwo niewiele robi, żeby zatrzymać młodych ludzi...A zatrzymać
                  można wtedy kiedy da się legalnie zarobić rozsądne pieniądze!!!
          • Gość: inspire Re: Nie warto jechać do Irlandii IP: *.dub-fng.metro.digiweb.ie 07.02.07, 19:07
            Wynajmuje z dziewczyna samodzielne mieszkanie w nowiutkich apartamentowcach. W
            parkingu podziemnym stoi mój kupiony niedawno samochód. Jak tylko jest szansa
            latamy na dłuzsze weekendy po Europie. Polak w Irlandii-biały murzyn tylko na
            własne życzenie.pozdrawiam
            • Gość: Pantera Re: Nie warto jechać do Irlandii IP: *.manc.adsl.virgin.net 08.02.07, 17:17
              Zgadzam sie z Toba inspire..bo tanim pracownikiem staje sie na wlasne
              zyczenie...jednemu ambicja nie pozwoli na to by wykladac towar na polkach w
              Tesco a drugiemu bedzie to odpowiadac...ja mieszkalam w Irlandii rok i po roku
              przenioslam sie do Anglii...bo akurat tutaj trafilimsy na jeszcze lepsza robote....
              ale ogolna refleksja jest taka ze spotkalam wielu Polakow w Irlandii i kazdy
              znich mial inny sposob na zycie w Irlandi....jednemu pasowalo mycie podlog a
              inni pracowali jako iznynierowie i to bylo OK...bo jeszcze sie taki nie urodzil
              co by kazdemu dogodzil...
              • Gość: Malwina Re: Nie warto jechać do Irlandii IP: *.6.rev.vline.pl 02.03.07, 19:40
                Ja pracowałam w Tesco, przez miesiąc wykładałam towar, po czym stwierdzili, że
                jestem na tyle dobrym pracownikiem żeby mi zaufać i poza tym że byłam kasjerką,
                pracowałam również na wyższych stanowiskach. Dostawałam 8,17 euro na godzinę a
                kierownik traktował mnie z szacunkiem co w Polsce sie nie często wydarza. w
                życiu tak dobrze mi się nie pracowało jak właśnie w TESCO IRELAND. Kończę studia
                dziennikarskie i w ani jednej sekundzie pracy tam nie czułam się gorzej. Bo
                trzeba umieć chodzić z podniesioną głową a nie patrzeć wiecznie pod nogi ze
                strachu. Pozdrawiam
            • Gość: roma Re: Nie warto jechać do Irlandii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.07, 21:49
              ja pracuje w irlandi mam żone i trójkedzieci w polsce i potrafie odłożyć pare
              groszy popieram was
          • Gość: redondo Re: Nie warto jechać do Irlandii IP: *.zaodrze.punkt.pl 03.03.07, 00:25
            I tak właśnie siedzicie i się "wspieracie" jak to polak potrafi. A gó..
            prawda, piszę bo jestem na urlopie w Polsce i przeglądam oferty pracy aby
            zobaczyc czy coś się zmieniło. A tu dalej porażka, każdy dołuje drugiego i
            jeszcze ile wypowiedzi o zagranicy. Powiem tylko tyle , 6 miesięcy w Irlandii,
            pojechałem w ciemno, angielski rozumiem ale jeszcze mnie nie rozumieją(ha, ha),
            rodzina ze mną ( 2 dzieci i żona), a jak mieszkam to zobaczcie sobie na
            stronie www.daft.ie, tam każde mieszkanie da wam powod do komentarzy, bo
            przecierz to nie mozliwe ze nie mieszkam pod mostem. Pozdrawiam i ciesze sie ze
            dalem wam porzywke do dalszej rozmowy.
          • Gość: GOSIAA Re: Nie warto jechać do Irlandii IP: *.dhcp-ripwave.irishbroadband.ie 03.03.07, 20:00
            Uwazam ze POLAK moze spobie sam wynajac pokoj, zaraboiajac 8e na godzinie. ja
            wynajmuje SAMA pokoj w dwupokojowym mieszkaniu, mieszkam z kolezanka w samym
            centrum, i nie bylo problemu z wynajeciem, chcoc duzo placimy..
          • Gość: looesha Re: Nie warto jechać do Irlandii IP: 89.101.20.* 05.03.07, 15:57
            jeżeli tak myślisz to twoja sprawa ja tu (w Dublinie) jestem mieszkam z
            chłopakiem i sami wynajmujemy w centrum mieszkanie mamy mnóstwo znajomych
            polaków którzy też wyobraź sobie wynajmują samochdzielnie mieszkania - wystarczy
            znac angielski, miec prace i stac cie na to bez większego problemu - a co do
            murzynów to w polsce jest ich w brut i nawet nie zdają sobie z tego sprawy (ja
            tez tak takim byłam) tu tak samo zapierdzielasz jak tam ale widzisz i efekty i
            kase za to ;]
            miałam w polsce stałą prace i to w administracji rządowej i wiesz co wole
            zapierdzielac tu i na wszystko mnie stac a nie jak tam nigdy nie widziałam
            złotwóki za nadgodziny a było ich przynajmniej kilka dni w tygodniu. Tu
            przynajmniej mi za to płaca
            pozdro
          • Gość: magda Re: Nie warto jechać do Irlandii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.07, 21:32
            nie zgadzam sie z niektorymi moja kolezanka pojechala z chlopakiem on nie zna
            angielskiego pare slowek ona rowniez troche mowi, siedzieli miesiac bez pracy
            ale wkoncu ona zalapala sie do w pracy w mcdonaldzie z tymze pracowalam w
            polsce w MC i tam jej dali referencje po angielsku byc moze to pomoglo i
            zarabia ponoc 1400eu natomiast jej chlopak zalapal sie do pracy prze rozladunku
            samochodow ciezarowych zarabia mniej ode niej ale wynajmuja mieszkanie chodz
            jst drogie o jakos zyja i odkladaja tak wiec trzeba probowac jesli ktos sie
            wybiera aha i na poczatek zabrali ze soba ok 3000zl noi mieli u kogo sie
            zatrzymac na poczatek ale oczywiscie nie za darmo poewoedzeni zycze wyjedzajacym
        • Gość: asas Re: Nie warto jechać do Irlandii IP: 85.134.135.* 25.01.07, 23:34
          nie irytuj sie tak ...ja jestem tu rok ,poznalem mase ludzi i kazdy mowi jedno
          jakby dostal w miare dobra prace nie za 8 euro a z mniej niz polowe nawet,to
          wraca od razu ...
          • Gość: kromm Re: Nie warto jechać do Irlandii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.07, 10:04
            Wszyscy jesteście bandą płaczliwych spuszczających się nad sobą pazernych
            pedałów, zarówno ci co boją się wyjechać tłumacząc się patriotyzmem ,jak i ci
            co tam jeżdżą po to żeby mieć kasę na imprezki.
            • Gość: styga.gdy1 Re: Nie warto jechać do Irlandii IP: *.gdynia.mm.pl 29.01.07, 10:21
              jakiś żal przemawia przez cię. Zazdrość czy cóś????????????????
            • Gość: pablo Re: Nie warto jechać do Irlandii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.07, 19:33
              pedałem to ty jestes napewno mieszkasz na małej wsi i dorabiasz chodzac na
              pobliskie smietnisko jak nie wiesz do czego słuzy internet to pograj w jakies
              gierki na game boyu!!! pozdro
          • Gość: Maur Re: Nie warto jechać do Irlandii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.07, 16:14
            Jak jestes szczuropolakiem , to gniezdzisz sie po 4 albo wiecej osob w
            mieszkaniu ,wcinasz paluszki rybne "Capitana Tesco ", chleb za 50
            centow,spisz w opakowaniu bo niby ogrzewanie za drogie!To nie jest wytwor
            mojej wyobrazni-to fakt widziany na wlasne oczy!!! To oczywiste ze
            szczuropolakom nie oplaca sie tam wyjezdzac, bo nawet jak beda wpieprzac
            odpadki to nie odloza wielkich sum, te czasy juz dawno za nami, Polska to
            nie Afryka! Ja zyje w Irlandii, zarabiam 1500 Euro na miesiac,mam swoj pokoj w
            2 osobowym cieplym mieszkaniu , I starcza mi na godziwe zycie!!! Oczywiscie bez
            szczuropolaczenia!!!!!
            W Polsce taki szczuropolak nie mial na fajki, pojedzie do
            Irlandi i w krotkim czasie chce sie dorobic, potem wraca do Polski mowi ze
            ma pelno Hajcu, perfect angielski , zna cala Irlandie i jadal w
            najlepszych restauracjach.......
            Uffff, DOSYC ! dlatego wracam do Polski bo za duzo na wyspach
            szczuropolakow, ktorzy przynosza wstyd naszemu szlachetnemu slowianskiemu
            narodowi!!!!!
            • Gość: mika Re: Nie warto jechać do Irlandii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.07, 17:52
              Zgadzam sie z Toba,niedawno wrocilam z Dublina,bo nie moglam wytrzymac
              mentalnosci Polakow.To jest cos okropnego jak ludzie moga sie
              zmienic,oczywiscie na gorsze... Najwazniejsza tam jest kasa,nikt nie chce sie
              rozwijac
              • Gość: Taro Re: Nie warto jechać do Irlandii IP: 135.196.56.* 20.02.07, 14:44
                Nie odpowiada ci ich mentalnosc to sie ich nie trzymaj, ja dla swietego spokoju
                tak robie a siedze w Angli juz ponad rok, nie podoba mi sie tu, jedzenie
                okropne i ludzie kluskowaci, nie wspominajac o ich fatalnej sluzbie zdrowia ale
                w polsce nigdy tyle bym nie zarobil, mam zone i corke ktorych musze utrzymac i
                tylko to sie liczy.
        • Gość: zbychu Re: Nie warto jechać do Irlandii IP: *.direct-adsl.nl 28.01.07, 22:17
          macie z..e leby
          • Gość: mika Re: Nie warto jechać do Irlandii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.07, 17:53
            Zakuty leb to raczej jestes TY kolego bo nawet poprawnie nie umiesz pisac!
        • Gość: kamila Re: Nie warto jechać do Irlandii IP: *.trustnet.pl 29.01.07, 16:01
          warto jechac.zalezy gdzie i jak sie trafi
        • Gość: Jolka Re: Nie warto jechać do Irlandii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.02.07, 21:52
          Oni mają rację. Tak się zdarza w każdym kraju do którego Polacy wyjeżdżają do
          pracy. Zdarza się że w jednym pokoju śpi po kilka osób. Dwie osoby w jednym
          pokoju to luksus. Spanie jak spanie. Ale robienie sobie jedzenia gdy wszyscy
          chcą robić a jedna kuchenka? Albo gdy wszyscy chcą się kąpać a jedna łazienka?
          To dopiero jest jazda. Niezła walka o przetrwanie. Więc moja droga zostać w
          Polsce, ale ja wyjeżdżam.
        • Gość: mpv Re: Nie warto jechać do Irlandii IP: 217.98.102.* 27.02.07, 16:53
          jestem na końcowym etapie rejestracji i uzyskania prawa wykonywania zawodu na
          terenie Irlandii jako pielęgniarka, czy może mi któś bliżej powiedzieć na ten
          temat bo czytając opinie to zastanawiam się czy warto jechać
      • krzysztofsf Re: Nie warto jechać do Irlandii 30.12.06, 19:47
        Gość portalu: Marcin napisał(a):

> Mój znajomy wrócił własnie z tego kraju.Mimo że zarabiał 8 euro na godzinę to
        > i tak nie miał szans wynająć sobie samodzielnego pokoju,wynajmowali dom w 6
        > osób,on spał z kolegą w jednym pokoju.Ogólnie dziadostwo.

Moze z kolezanka byloby przyjemniej?
        Ile lat tam spedzil? Wiekszosc znajomych, ktorzy przetrzymali pierwszy okres , po 2-3 latach jest juz niezle urzadzonych.
        • Gość: doris Re: Nie warto jechać do Irlandii IP: *.c9.msk.pl 30.12.06, 21:10
          no i nie zawsze jest tak, jak jemu się trafiło! ja, zarabiając również minimum,
          miałam swój pokoik - na wyłączność!! jak dodam, że gratis to pewnie zaraz mnie
          tu zlinczują co niektórzy, a jak dorzucę, że wyżywienie miałam również gratis
          (breakfast, lunch & dinner - we wszystkie dni), to pewnie nikt nie uwierzy :-)
          TAKIE BYŁY MOJE REALIA. No, ale świadomie szukałam pracy gdzie accommodation
          and meals were provided :-)tak też można i POLECAM!
          • Gość: grzdyl Re: Nie warto jechać do Irlandii IP: *.prenet.pl 31.12.06, 10:09
            a teraz musisz przetlumaczyc naszej rzeszy czytelnikow z Irlandu co te slowka
            "niepolskie" oznaczaja bo pewnie nie wiedza czy ci uwierzyc czy nie bo nie
            bardzo wiedza o co chodzi.

PS. moj kolega tez tak robi w kebabowni.
            • Gość: vilelemo Re: Nie warto jechać do Irlandii IP: *.cable.mindspring.com 01.01.07, 03:47
              Gdzie nie warto jechac to do USA bo to wlasnie tu Polak jest jak
              niewolnik.Jestem tu juz piec lat a niczego sie nie dorobilam jedynie stresow i
              siwych wlosow.Bez papierow jest ciezko i dlatego mysle wlasnie by pojechac do
              Irlandii gdzie mam zapewnione ubezpieczenie i lata pracy ,poza tym blisko do
              Polski.
              • Gość: darek Re: Nie warto jechać do Irlandii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.07, 09:10
                chłopaku olej irlandie i jedz do norwegi ja tam pracuje i jest o.k.
                • korkix78 Re: Nie warto jechać do Irlandii 04.01.07, 10:35
                  Ile jak dotad uzbierales oficjalnej skladki emerytalnej a ile w jakims
                  fakultatywnym funduszu?

Jak czesto odlatuja samoloty linii lotniczych do Polski?

Czy w wiekszosci wiekszych miast zaraz na rogu jest sklep z Polska zywnoscia,
                  czy trzeba skoczyc kawaleczek dalej ?
                  • Gość: olaf z No Re: Nie warto jechać do Irlandii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.07, 09:59
                    ...co do samolotow , tanie linie tez sa kupilem ostatnio bilet za 104 zl
                  • Gość: emigrant Re: Nie warto jechać do Irlandii IP: 82.1.217.* 09.01.07, 17:55
                    >Ile jak dotad uzbierales oficjalnej skladki emerytalnej a ile w jakims
                    fakultatywnym funduszu?

Info prywatne, ale jest niezle. Sprawdz sobie w google albo na stronach
                    rzadowych ROI, jest tam wiele informacji po polsku.

>Jak czesto odlatuja samoloty linii lotniczych do Polski?
                    Jest wiele lini lotniczych, kazda lata parerazy dziennie do roznych polskich
                    miast z roznych miast irlandzkich. Ceny biletow sa bardzo niskie.

>Czy w wiekszosci wiekszych miast zaraz na rogu jest sklep z Polska zywnoscia,
                    >czy trzeba skoczyc kawaleczek dalej ?
                    Nawet w Polsce nie ma sklepu na kazdym rogu. Aczkolwiek jak mieszkalem w 6
                    roznych lokalizacjach to zawsze do sklepu z polskimi produktami mizlem okolo 5
                    minut drogi. Jest ich duzo, nawet irlandzkie supermarkety maja dzial z polska
                    zywnoscia

--
                    • korkix78 Re: Nie warto jechać do Irlandii 09.01.07, 23:00
                      :)
                      Dzieki, ale interesowala mnie sytuacja w Norwegii; pytania dotyczyly aspektow,
                      ktore widaje mi sie sa 'in minus' w porownaniu do Irlandii czy UK, co oczywiscie
                      w niczym nie ujmuje plusow.
                      Ale warto jest miec swiadomosc tych i tych. I w sumie to tyle :)
                • Gość: hart Re: Nie warto jechać do Irlandii IP: *.ipt.aol.com 05.02.07, 19:06
                  a co tam robisz?
                • terio Re: Nie warto jechać do Irlandii 27.02.07, 20:18
                  facet co ty piszesz ? pracujesz w norwegii a piszesz z tp-sy w PL :) buaahahaha
                  dobra ściema kolo nie ma co :P
                  • Gość: Kamil Re: Nie warto jechać do Irlandii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.07, 11:10
                    Można pracować w Norwegii, a mimo to często bywać w Polsce. Z wielu powodów,
                    np. by odwiedzić znajomych. Przez pierwsze dwa lata samotność bardzo doskwiera
                    i tęskni się za krajem.
              • Gość: asd Re: Nie warto jechać do Irlandii IP: *.chello.pl 22.02.07, 17:55
                lol, papiery... tak, nielegal na pewno jest kiepski
              • Gość: balbian112 Re: Nie warto jechać do Irlandii IP: *.chello.pl 26.02.07, 21:10
                nie wiem jakim cudem sie nic nie dorobiłas. byłąm tam pol roku, jadąłm chleb za
                4$ nie zalowlam sobie na owoce, slodycze, nie chozidlam naimprezy bo z polakami
                na imprezy to nei warto
                mieszkałam blisko Down Town, w jednej z najlepszych dzielnic w miesice,
                wynajmowalm pokoj, mialam yard, kuchnei i salon, łazienke do dyspozycji,
                kliamtyzacje i ogrzewanie. pracowaąłm jako houseekeping w Hiltonie - miałam
                free lunch, ale rpaca była na akord ( z góry narzucony) utrzymwyalm meza zanim
                zdobyl prace i oglenie byloby super, gdyby nei brak obywatlestwa, zbyt daleko
                od rodizna - tęsknota ogromna
                gdyby kto smi dal green card- pewnei bym wyleciala
                jak ktos chce byc bialym murzynem, to wszedzie bedzie, niezaleznie od tego czy
                jest w USA, Irlandii czy Anglii czy Niemczech etc.
                Podstawowa zasada- na obczyźnie nie warto trzymać z Polakami!!!
                ps. wróćiłam, nie żałuję- bardzije mi odpowaidają wartości rodizna, czas dla
                siebie niż praca 24h na dobę, ale są różni ludzie i mają inny system wartosci
                poleciałąm, zarobiąłm tyle ile chciałam, mogłabym więcje zaoszczędzic ale
                wolałam wydać sobie na przyjemności, na normalne jedzenie( nei jajka za 99
                centó tylko za 4 dolce)etc.
                mój mąż stwerdził, żę nawet go tam 100 razy lepeij traktowali i szanwali niż w
                polsce więc.. on wolałby tam być
                ale jesteśmy tutaj i nie jest najgorzej, zawsze trzeba dążyć do ego żęby ybło
                lepije
                a i jeszcze jedno: kto nei zna jężyka niech nei robi sobie nadziei na wielke
                pieniądze, no chyba ze jest geniuszemi nauczy sie władać angielski mws topniu
                komuniaktywny ale nei na zasadzei " good morning", how are you etc.
                moja kuzynka wróciłą z irlandi wielce zaweidizona, żenei zarobili koksów-
                zreszta nie pracował bo nikt nei chciał ją zatrdunić skoro języka nie znała,
                jak jej tłuamcyzłam, zena zachodize trzeba zapier... i naprawde jest ciężo
                pomimo fajenj kasy- nie wierzyła
                teraz skrusozna wróćiła i szuak pracy w Polsce
                różnie bywa
                pozdrawiam wszystkich wyjeżdzajacych, wracajacych i planujących wyjechać i
                będących zagranicą
                • Gość: Jolka Re: Nie warto jechać do Irlandii-do gggggggggggggg IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.02.07, 21:58
                  Do gggggggggggggggg: co robiłaś w Holandii i w którym miejscu, że nie było tam
                  Polaków? przecież tam pracuje mnóstwo Polaków.
                • taki_i_owaki Re: Nie warto jechać do Irlandii 27.02.07, 19:26
                  a polskiego jezyka juz zapomniala, zenujace jest czytanie (nie dotarlem do
                  konca) tekstow typu: looknij przez window czy nie pada.
          • Gość: studentka Re: Nie warto jechać do Irlandii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.07, 22:50
            właśnie wróciłam z Irlandii , po półrocznych studiach . i szczerze powiem, że
            Irole myslą, że są niewiadomo kim, studia okazały się wcale niegorsze niż w
            Polsce, poziomu zbyt wysokiego nie mają i nic nowego poza podszlifowaniem
            języka angielskiego tam sie nie nauczyłam .
          • Gość: geronimo Re: Nie warto jechać do Irlandii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.07, 12:06
            to podziel sie Doris tą informacją, jaki pracodawca daje takie warunki !!!!
            i napisz jego namiary abyśmy nie urągali że traktują nas jak białych murzynów;
            bo z pewnoscia takie przypadki nie są rozpowszechnione - oczywiscie czasem
            'employer ' załatwia akomodację ale zwykle jest to koszt duzo wyzszy dla
            pracownika ( rent+ bond+ local council tax+... etc) niz wynajecie czegos na
            wlasna reke, na wolnym rynku-< w zeszłym roku w UK pod Nottingham przez 6 mies.
            wynajmowaliśmy chatę z basenem i stolem do snookera,w 7 osób za 795 funtów/mies
            a kazdy mial swój pokój ; co oznacza że na glowę miesiecznie razem z taxem i
            rachunkami za media wypadalo nie wiecej niż 200 funtów -LUX
            • Gość: Taro Re: Nie warto jechać do Irlandii IP: 135.196.56.* 20.02.07, 15:06
              Prawie kazda siec pubow (jak np. Youngs czy Fullers) zapewnia darmowe
              wyzywienie a w najgorszym wypadku trzeba zaplacic ok 20-30 funtow tygodniowo za
              mieszkanie i wyzywienie, minus jest taki ze sie mieszka nad pubem, niby brzmi
              to niezle ale z czasem mozna zwariowac :) ale i tak uwazam ze praca w pubie
              (najlepiej gdzies w centrum) jest najleprzym wyjsciem dla nowoprzyjezdnych bo
              wszyscy angole po pracy wala do pubow i bardzo latwo poznac kogos kto ci pomoze
              znalesc leprza prace. Ja po pol roku pracy jako barman zarabiajac 180 funtow
              tygodniowo dostalem prace jako administrator sieci i zarabiam 3500 funtow
              miesiecznie. !! NAJWAZNIESZE !! TRZYBA ZNAC JEZYK ZEBY DO CZEGOS TU DOJSC chyba
              ze nie macie aspiracji na leprze zycie albo przyjechaliscie tylko na sezonowa
              prace zeby zarobic troche kasy i wrocic do polski. Warto w polsce troche kasy i
              czasu zainwestowac w lekcje jezyka angileskiego.
        • Gość: lukasz Re: Nie warto jechać do Irlandii IP: 83.238.0.* 24.01.07, 11:55
          Ta bylem w irlandii stawka 15euro za godzine, ale klimat nie byl dla mnie
          irlandczycy to hmm... owce i te klimaty, prosci ludzie.

Polacy tez roznie.

Ale na 100-200 polakow ktorych poznalem i ktorzy siedzie 2-3 lata
          to dobrze urzadzonych jest moze ze 2-3... reszta co zarobi to wyda nie
          zmieniajac swojej sytuacji, a duzo ciula i oszczedza tylko po to by na tydzien
          przed przyjazdem do polski obkupic sie i poszpanowac w polsce na urlopie... ehh
          zenada. W polsce ni ejest latwo, ale z dnia na dzien lepiej. Ucz sie, rozwijaj
          sie a jak bedziesz dobry, napewno zarobisz co najmniej tyle co w irlandii!

• Gość: neverspoil Re: Nie warto jechać do Irlandii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.07, 11:38
            Dla mnie Irlandia to tylko sposób na zarobienie na czesne. Studiuję dziennie, na
            prywatnej uczelni i nie do końca można to godzić z pracą w naszym kraju. Jasne,
            pracowałam pół roku równocześnie biegając na zajęcia i wykłady (żeby było
            śmieszniej, mam ostrzejsze warunki u siebie na uczelni niż znajomi na
            państwowych - oni mogą nie chodzić, jak ja nie będę chodzić to mnie
            wywalą).Efekt był taki, że rodzice z którymi mieszkam chcą ze mną porozmawiać
            musieli do mnie dzwonić, albo umawiać się wcześniej.
            Nie narzekałam... lubię życie na wysokich obrotach i nie boję się pracy...
            szkoda tylko, że mój organizm zaczął się buntować... a za 500 zł miesięcznie nie
            będę się zabijać...
            W Irlandii w ciągu miesiąca zarobię na cały semestr (i zostanie jeszcze sporo
            reszty) i nie będę musiała się przejmować tym, że znowu wezmę od rodziców.

Rozmawiając ze znajomymi stwierdziłam kiedyś, że wolę trzy miesiące robić w
            Irlandii na zmywaku niż u nas w biurze podróży.

Gdy się studiuje to Irlandia albo Anglia to świetne miejsca, żeby zarobić na
            własną edukację... o ile ma się poukładane w głowie i tego co się zarobi nie
            zostawi na obczyźnie ;)
        • Gość: monia Re: Nie warto jechać do Irlandii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.07, 15:49
          ,,prawda jest taka gdyby nie irlandia ludzie by klepali biede,sama jestem w tym
          kraju i teraz stac mnie na wszysko i oby tak
          dalej!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
          • chalupcia Re: Nie warto jechać do Irlandii 07.02.07, 19:03
            w koncu ktos napisal cos madrego jestem tu poltora roku i nie zaluje ani
            jednego dnia nie mam po co wracac do polski bo tam zarabialam szescset zl a w
            ie wiem ze zyje
          • Gość: zibi Re: Nie warto jechać do Irlandii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.07, 11:27
            jesteś w tym kraju czyli w Irlandi??
            dziwne, nie wiedziałam że w Irlandii mają neostradę!:))
      • iberia.pl Re: Nie warto jechać do Irlandii?? 31.12.06, 10:38
        widocznie mial pecha alebo...byl malo zaradny.Znam wielu ludzi, ktorzy
        wyjechali wlasnie do Irlandii i w rok dorobili sie tego czego tu by sie przez
        ladnych kilka lat dorabiac musieli.
        • Gość: Gosc Re: Nie warto jechać do Irlandii?? IP: *.netz.sbs.de 04.01.07, 14:11
          Czasem mi az ciezko uwierzyc, jacy my Polacy jestesmy naiwni. WIerzymy we
          wszystko co nam opowiadaja, ale powiedzcie,ktory z waszych znajomych,ktory
          wyjechal robic jako robol, bo niestety wlasnie jako tania sila robocza tam
          jestesmy postrzegani, przyzna sie do tego, ze zyje w warunkach karygodnych, w
          Irlandi jest nikim,nawet go na obiad w knajpie nie stac,ale fakt...przyjedzie
          do polski i zgrywa pana, tak samo jak Ci wszyscy Slazacy w niemczech, ktorzy
          nie przyznaja sie, ze mieszkaja w pare osob w pokoju, ze robie po 12 godzin na
          produkcji,ze ich nie stac na glupie wyjscie na weekend, ale w polsca zgrywaja
          guru.Pracuje za granica od paru dobrych lat,takze tu studiowalam,i musze
          powiedziec jedno,wcale tak super nie jest,jak to opowiadaja wszyscy,jesli sie
          oplaca wszystkie skladki,placi za lokum,w ktorym mozna godnie zyc,to az tak
          wiele nie zostaje!Moi znajomi sa w stanie tyle samo w polsce odlozyc!i ja do
          Polski wracam!
          • korkix78 Bo wyjezdzaja tylko masochisci :) 04.01.07, 15:08

Uwielbiam te posty wyjasniajace, ze nie da sie zyc dobrze w najbogatszych
            krajach swiata. Innymi slowy tez nalezysz do ludzi, ktorzy dziela wyjazdowiczow
            na 2 kategorie :

1. Ci, ktorzy przyznaja, ze nie ma latwo, ze zyja w zlych waruynkach, ze jest
            zle, i tak naprawde to marnie zarabiaja i bardzo by chcieli wrocic do Polski,
            ale na zlosc sobie tego nie robia.

2. Ci, ktorzy mowia ze jest im dobrze a wiec beszczelnie klamia. Tak naprawde
            bardzo chcieliby wrocic, bo nie odkladaja nic, natomiast w Poslce byloby
            lepiej. Nie wracaja jednak , a wyjazdy wciaz przybieraja na sile bo hmm... bo:

a) przepisy zabraniaja wracac do lepszej Polski
            b) nie maja pieniedzy na bilet powrotny - znajduja bez problemu jedynie na
            bilet do Polski ale z adnotacja, ze koniecznie trzeba wrocic na Wyspy hehehe
            c) religia im tego zabrania
            d) przyrzekli sami sobie,ze nie wroca do Polski, i nie chca zlamac danej sobie
            obietnicy bo w wlasnych oczach beda dla siebie niewiarygodni..hehe

OK twoje prawo do wlasnego zdania, ktore mnie nawiasem mowiac bawi :)
            • Gość: peter Re: Bo wyjezdzaja tylko masochisci :) IP: *.chello.pl 04.01.07, 19:53
              Moim zdaniem nawet pracujac za najnizsze stawki daloby sie zyc lepiej niz w RP. Ale oczywistym jest, ze wiekszosc ludzi jedzie tam zarobic i oszczednosci przywiezc do Polski. A to jest mozliwe tylko przy conajmniej umiarkowanych jak na tamte warunki zarobkach. A jaki odsetek Polaków pracuje za granicą za tamtejszą "średnia krajową"? Bede strzelal... 5%?? A cała reszta pracuje na 1,5 etatu i oszczędza na lokum, wyżywieniu i rozrywkach. Generalnie w ten sposob w RP tez mozna sporo zaoszczedzic;)
              • Gość: Szirra Re: Bo wyjezdzaja tylko masochisci :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.07, 17:06
                Mając 1200 zl zarobku chcesz zaoszczedzić?? chyba mieszkając u rodziców !!!!
                • Gość: PKB_Riser Re: Bo wyjezdzaja tylko masochisci :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.07, 20:25
                  Średnia płaca w Polsce to 2600 brutto (ponad 1 700 na rękę)
                  • Gość: dzięx Re: Bo wyjezdzaja tylko masochisci :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.07, 22:32
                    Dawno się tak nie uśmiałem! :D
                • Gość: mm Re: Bo wyjezdzaja tylko masochisci :) IP: *.sol2.cable.ntl.com 27.02.07, 00:21
                  ja za te pieniadze potrafilem sie utrzymac odlozyc i od czasu do czasu w mile
                  miejsce wyskoczyc
              • Gość: Kacha Re: Bo wyjezdzaja tylko masochisci :) IP: 86.40.196.* 29.01.07, 17:29
                Zarabiając niewiele ponad 1000 zł odłożyć? Chyba na mózg upadłeś. Owszem pare
                stów na rok sie uda, ale jakim kosztem? Przeciez żyje się tylko raz i nie ma
                sensu sobie zawiele odmawiać. Owszem, czasem ctrzeba zacisnąć pasa. Ja sobie
                jednak nie wyobrażam mojego zycia bez odrobiny przyjemności, tj. wakacje, w
                ciągu roku jakis weekend za miastem czasem poprostu poszaleć na zakupach lub
                wyskoczyc na piwko, w zimie na narty. Trzeba korzystać z życia póki jesteśmy
                młodzi, bo i niby kiedy na emeryturze....? a niby za co ? a pozatym Polak w
                naturze ma wieczne narzekanie, ludzie opamiętajcie się.
            • Gość: ewska Re: Bo wyjezdzaja tylko masochisci :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.01.07, 13:41
              pozdrawiam korkixa78
          • Gość: Kojak Re: Nie warto jechać do Irlandii?? IP: 88.156.80.* 09.01.07, 11:01
            Wiecie co >?? Ku.. pie..cie takie głupoty ze asz szkoda gadać :/ ja
            pracowalem w Bedford a pozniej w londynie na wózkach widłowych tzw lollop i
            ku.. mialem pieniadze na wszystko nawet dorobilem sie Hondy civic co ma
            wartosc w PL 20 tys zl a tu ku.. na ta honde bym musial zapie..c chyba 2
            lata tu z ledwoscia sie mozna malucha dorobic a tam biegalem po barach bo
            baletach stac mnie bylo na wszystko nawet KU.. NA TO ZEBY CODZIENNIE SOBIE
            W.. W H.. GRAMOW KOKAINY DO NOSA!~a tu ku.. nic pie..c ten syf tutaj co
            na czynsz cala wyplata idzie nara tyle z mojej wypowiedzi!!
            • Gość: ja Re: Jest mi wsytd... IP: *.ipaper.com 09.01.07, 13:32
              Jest mi wstyd... że tak cham jak Ty, ma taki samochód jak ja :)
              Tylko ze ja się jej dorobiłem po pół roku... w Polsce. Widzisz... da się!
              Cfaniaczku!
            • Gość: lulu Re: Nie warto jechać do Irlandii?? IP: *.chello.pl 16.01.07, 22:58
              nie mogę tego czytać
              byłam w Niemczech i pracowałam w ogrodnictwie
              w ramach praktyk studenckich
              pomimo ze miałam 6 euro na godzinę żyłam bardzo dobrze
              na wszystko było mnie stać
              w tym na markowe ubrania dobre jedzenie itp
              teraz jestem w UK jako au-pair i tez jest świetnie
              w Polsce pracowałam za 1600 na ręke i to byłmkoszmar
              pod koniec miesiąca zawsze brakowało
              może to zależy gdzie kto trafi
              ale dla mnie poniżeniem jest praca w kraju za marne grosze i to ze w sklepie
              przy kasie moze sie okazac ze brakuje mi na chleb
              • Gość: Slawka Re: Nie warto jechać do Irlandii?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.07, 10:59
                Jeśli myślisz że 1600 netto w Polsce jest mało to chyba jakieś nieporozumienie
                wiele ludzi żyje za nie i dobrze się ma. Może zależy od regionu kraju w jednym
                jest drożej a w innym taniej.
            • Gość: Roxi Re: Nie warto jechać do Irlandii?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.07, 17:56
              nooooooooo proste, wreszcie jedna sensowna wypowiedz ;] pzdr
          • Gość: Szirra Re: Nie warto jechać do Irlandii?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.07, 17:04
            Gadasz straszne bzdury !!!!!!!!!!!!
      • Gość: Andrzej Re: Nie warto jechać do Irlandii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.01.07, 11:50
        Obraz Zachodu kest w naszych mediach upiększany,prawda jest taka że 99 procent
        Polaków zpierdziela tam fizycznie po 12 14 godzin za najgorszą stawkę a w necie
        chwala się jak tam świetnie.Tam Polak zawsze będzie ponizany i szmacony,zreszta
        Polacy mieszkaja tam po kilku w jednym pokoju,jak mozna myśleć w takich
        warunkach o założeniu rodziny.
        • korkix78 a tam 99% 01.01.07, 12:21

150% Polakow tak ma.
          Opowiedz cos jeszcze o zyciu Polakow za granica, wszyscy sobie chetnie poczytamy
          jak nam tu zle i jak mieszkamy jeden na drugim.

Koniecznie dodaj, ze emigranci wlamuja sie do domow sasiadow i stamtad stale
          dzien w dzien wypisuja liczne emigranckie posty na forach o ktorych piszesz, bo
          kto by tam sobie net zakladal w tym zamieszkanym przez 50 Polakow domu.

Aha napisz tez jak znajduja czas na wlamanie sie do czyichs domow zeby popisac
          te posty, pracujac po 14 godzin dziennie w 99%.

Pozdro z UK
          • Gość: gosc Re: a tam 99% IP: 212.160.178.* 04.01.07, 20:58
            Korkix, czytam te twoje posty na wielu forach i coraz bardziej dopada mnie...
            nie wiem jak to nazwac, pusty smiech, zalosc?

Zarabiajac za granica zarabiasz wiecej w sumach bezwzglednych (tzn przeliczajac
            na zlotowki). Ale wydajesz tez wiecej, twoj status spoleczny jest bliski zeru
            (dotyczy to zwlaszcza Polakow w UK, w Irlandii podejrzewam jest podobnie).
            Jednemu pelna lodowka, troche gadzetow elektronicznych i moze samochod po jakims
            czasie wystarcza do szczescia, innym nie. Mozna zrobic pewna kariere w UK,
            gdzies tak do sredniego poziomu menedzerskiego ale i tak zawsze bedziesz obcym,
            dodatkowo stereotypy wytwrzone przez holote przybywajaca do UK (oczywiscie duzo,
            jak nie wiekszosc tam przyjezdzajacych to ludzie normalni i jak najbardziej OK)
            sprawiaja ze nie jestes jakims tam cudzoziemcem - jestes 'fuckin Pole' ktorych
            kazdy ma coraz bardziej dosc.

Polska jest jaka jest ale na pewno nie jest az takim bagnem, w ktorym nie da sie
            zyc. Lepiej byc Polakiem w Polsce niz w Polakiem w UK. Jasne, ze fajnie byloby
            byc Anglikiem w UK ale nigdy sie nimi nie staniecie. Nie chce produkowac jakis
            zgorzknialych tekstow o integracji polsko-tubylczej w UK, choc widzialem troche
            przez prawie 2 lata pobytu. Moja opinia (ty korkix i inni mozesz miec swoja)
            jest taka, ze pie..c ten kraj - pojechac, nauczyc sie jezyka, zdobyc
            doswiadczenie zawodowe i ogolnie zyciowe - i wracac. Albo pojechac gdzies
            indziej. Zyc tam na stale - zly pomysl.
            • Gość: oloboga76 Re: a tam 99% IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.07, 00:43
              Nie wiem bo w anglii ani irlandii nie byłem. Są za to znajomi i z tego co
              opowiadają to raczej nie zamieniłbym sie z nimi. Byłem dłuższy czas w USA i
              wiem jaki tam jest syf i jak traktuje sie polaków, podejrzewam,że w anglii jest
              podobnie. Na obczyżnie zawsze bedziesz zwykłym FUCKIN POLISH. A w Polsce... No
              cóż jest jak jest, ale nie jest tak żle aby nie mogło być gorzej. Ja nie
              narzekam. Mam dobrze płatna pracę, mieszkanie, samochód. Przede wszystkim
              jestejm tu szczesliwy i dobrze sie tu czuje a chyba to jest najwazniejsze a nie
              dobra materialne. Ale jesli ktos woli tułac sie po swiecie za dolarami, funtami
              czy euro to prosze bardzo, tylko lepiej przygotowac sie na twarde lądowanie
              anie wierzyc w bajki opowiadane przez tych ktorzy wstydza sie przyznac jak tam
              naprawde jest. powodzenia tym ktorazy wyjezdzaja i tym ktorzy wybrali Polske.
              • Gość: nrg Re: a tam 99% IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 11.01.07, 23:11
                jak ktos woli gnic w Polsze to niech gnije heheehhe :))))))))
                • Gość: mnich Re: a tam 99% IP: *.CNet2.Gawex.PL 18.01.07, 12:22
                  Jak kto woli być,"fuckin Pole",to niech jest.
                • Gość: PKB_Riser gnic w polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.07, 20:35
                  > jak ktos woli gnic w Polsze to niech gnije heheehhe :))))

Gnić to trzeba umieć. Tu w Polsce czy gdzie indziej, to nie ma różnicy. Albo
                  się ma predyspozycje do bycia kimś, albo nie.
              • Gość: mckarla Re: a tam 99% IP: *.west.biz.rr.com 27.01.07, 01:24
                To ja moze taka bajke opowiem. Jestem w usa i nie tulam sie z kilkoma dolarami.
                kazdy mnie szanuje, bo dobrze robie to za co mi duzo placa, a i z kulturalnymi
                ludzmi pracuje, wiec zadne fucking polish nie wchodzi w gre. Jesli tynkowales,
                albo dachy kladles to co sie dziwisz, ze cie nie szanowali. a teraz opowiadasz
                bajki, ze w polsce jest tak dobrze... kaczy grod nie dla mnie
                • Gość: arek Re: a tam 99% IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.07, 20:51
                  to znaczy że tynkarz i dekarz to nie ludzie tak??? w usa liczą się tylko
                  krawaciarze? i tylko tacy ludzie zasługują na szacunek? tylko ciekawe czy
                  krawatem odetkasz zasrany kibel nie cierpię ludzi Twego pokroju
                  • Gość: kasia 21 Re: a tam 99% IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.07, 15:20
                    inni czuja sie lepsi bo umieja jezyki i po wyzszych studiach ale dla mnie to
                    nie ucylwilizowani ludzie ktorych trzeba izolowac syty glodnego nie zrozumie a
                    co dopiero ktos kto czuje sie lepszy ma zrozumiec "nie ludzi" ktorzy robia tak
                    blache rzeczy jak ty lub ja pozdrawiam kasia
                    • Gość: ulka Re: a tam 99% IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 30.01.07, 20:16
                      pozdrawiam wszystkich tych którzy zamierzaja coś zmienić w swoim życiu bo warto
                      nieważne czy to zrobi ten który ma wyższe studia i uczestniczy w wyścigu
                      szczurów żeby mieć lepszą przyszłość czy też czlowiek bez studiów i też
                      chciałby godnie żyć ludzie bądżmy bardziej wyrozumiali dla siebie teraz takie
                      czasy
            • spacecoyote Re: a tam 99% 15.01.07, 11:24
              > twoj status spoleczny jest bliski zeru
              > (dotyczy to zwlaszcza Polakow w UK, w Irlandii podejrzewam jest podobnie).

A na jakies podstawie tak sadzisz? Mieszkam w UK od prawie 4 lat i ANI RAZU nie
              mialam okazji poczuc sie gorsza. Jestem traktowana normalnie, pracuje w duzej
              instytucji panstwowej. Juz gorzej czulam sie w Polsce, gdzie byle urzedas czy
              lekarz oczekuje, ze petenci / pacjenci beda sie przed nim plaszczyc.

Nie ma potrzeby szerzyc stereotypow. Ci, ktorzy czuja sie gorsi, albo maja
              kompleksy, albo faktycznie naleza do tych naiwnych Polakow bez kwalifikacji i
              bez znajomosci jezyka, ktorzy jada szukac pieniedzy na ulicy - w takim wypadku
              wcale sie nie dziwie, ze tubylcy patrza na nich z politowaniem.
              • Gość: ulka Re: a tam 99% IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 15.01.07, 17:22
                każdy szuka swego miejsca na ziemi jednemu jest dobrze w kraju a inni mają
                lepiej poza nim skoro są lepsze warunki socjalne za granicą to dlaczego nie
                wyjechać
                • aniau.pl Re: a tam 99% 11.02.07, 23:03
                  Mieszkam w Stanach od wielu lat i nie widze zeby moje zycie bylo o wiele lepsze
                  niz ludzi mieszkajacych w Polsce. Tez pracuje po 9 godzin dziennie w urzedzie
                  socjalnym. Dojazd do domu to 1,5 godz dziennie. Praktycznie nie ma mnie od 11
                  do 12 godzin dziennie. Samochod 7 letni. Przecietna cena mieszkania dwu
                  pokojowego to $1400 miesiecznie. Zycie( jedzenie, proszki) na 3 osoby to $800
                  miesiecznie. Swiadczenie nastepne $600. Benzyna ( z pracy do pracy i czasami do
                  znajomych) $ 200 miesiecznie. Czyli wszystko co sie zarabia idzie na placenie
                  rachunkow. Cena domow $ 500,000 dolarow ( kogo na to stac?). Jedyny plus to
                  praca jest dla kazdego kto chce pracowac, nie wazne czy ma 21 lat czy 57.
                  Jezeli ma sie podwojny zarobek to stac Cie na urlop dwu tygodniowy, ale tez i
                  wiecej wydajesz na benzyne, samochod. Ubezpieczenie zdrowotne przekroczylo
                  zarobki. Zeby ubezpieczyc 3 osobowa rodzine to trzeba wydac $1000. Pracujac dla
                  dobrej firmy wydaje sie polowe z tego, bo firma pokrywa polowe. Jest bardzo
                  malo zakladow pracy, ktore pokrywaja ubezpieczenie w pelni. Ubezpieczenie
                  samochodowe, przecietnie $ 900 rocznie na samochod. Jezeli ma sie dom czy
                  kondominium ( czyli mieszkanie), to placi sie od $2500 do $8000 (zaleznie jakie
                  duze jest) podatku gruntowego. Ludzie , ktorzy sami mieszkaja nie moga odlozyc
                  grosza i zyja na kredyt. Jednym slowem " wszedzie dobrze gdzie nas nie ma".
              • Gość: PKB_Riser Re: a tam 99% IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.07, 20:38
                > ... Juz gorzej czulam sie w Polsce, gdzie byle urzedas czy
                > lekarz oczekuje, ze petenci / pacjenci beda sie przed nim plaszczyc.
                >
                > Nie ma potrzeby szerzyc stereotypow....

Przeczysz sama sobie ;)

• Gość: Zuzka Re: a tam 99% IP: 89.101.194.* 09.02.07, 22:30
              żartujesz sobie chyba?
              mieszkam w małym miasteczku w Irlandii. życie jest cudowne, bezproblemowe.
              Irlandczycy dosyć specyficzni, ale idzie się przyzwyczaić. jak zgadzasz się na
              harowanie za połowę minimalnej to już twój problem. aha, i jakby nie patrzeć-
              TRZEBA znać język. tu, gdzie jestem, Irlandczycy nie mają nic przeciwko nam.
              wystarczy nie traktować samego siebie jak głupiego Polaczka.
          • Gość: gosc Re: a tam 99% IP: 212.160.178.* 04.01.07, 21:18
            I jeszcze jedno.

Nie chodzi mi o ekstrema ktore przytoczyles (to spanie w 10 w jednej sypialni,
            jedzenie labedzi z parkow itd). Pewnie niektorzy Polacy tak robia, ale jesli
            wyrastales w patologii to raczej nie zostawiasz jej na przejsciu granicznym
            tylko bierzesz ze soba.

Mozesz sobie miec jakas tam prace, wynajmowac wlasny dom i starac sie zyc
            normalnie. Tyle ze to bedzie tylko to - staranie, czy tez udawanie. Nigdy nie
            zadawales sobie pytania, dlaczego inne grupy etniczne nienawidza UK? Nie chodzi
            mi tylko o islamistow, zreszta popularnosc pie..ietych mullow jest (wg mnie)
            reakcja na rasizm w tym kraju, czyms co daje jakies poczucie wspolnoty wsrod
            wykluczonych a nie obca mysla zatruwajaca pieknie zintegrowane spolecznosci
            mniejszosci etnicznych. Angole sa narodem zapatrzonych w siebie ignorantow i
            arogantow - smieszy to majac z tym do czynienia przejsciowo, zatruje ci zycie
            jesli bedziesz chcial tam zyc i byc 'jednym z nich'.
            • Gość: na chwile Re: a tam 99% IP: *.acn.waw.pl 06.01.07, 08:49
              "Zarabiajac za granica zarabiasz wiecej w sumach bezwzglednych (tzn przeliczajac
              na zlotowki). Ale wydajesz tez wiecej, twoj status spoleczny jest bliski zeru
              (dotyczy to zwlaszcza Polakow w UK, w Irlandii podejrzewam jest podobnie)."

???

mam znajomych anglii

zarobki są wyższe 4 razy natomiast ceny - czasem wyższe 2 razy (czynsz), zaś
              elektronika, samochody - tańsze, ubrania - tak samo kosztują

głupoty gadasz kolego

co z tego, że część produktów jest 2 razy droższa skoro zarobek jest razy 4 ?

tam ludzie mogą się utrzymać z pensji

ja w polsce zarabiam 1400 i musze mieszkać z matką bo sam bym się w moim mieśćie
              nie utrzymał
              po przejęciu blok przez "wspólnotę" wzrosły czynsze
              mamy kawalerkę kwaterunkową, więc naszczęście nas to nie dotyczy
              ale gdybyśmy nie mieli to sam czynsz by wyniósł ponad 400 zł
              dolicz prąd, telefony, telewizję, bilety, jedzenie, leki

mi z pensji nic nie zostaje
              oni tam mogą odłożyć po kilkaset funtów

na wynajęcie (jak tam to robią polacy) poszła by mi tu cała pensja, gdybym ja
              miał w warszawie wynająć mieszkanie z kimś - pewnie pół pensji

to ty głupoty gadasz
        • Gość: dorka31 Re: Nie warto jechać do Irlandii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.07, 12:09
          Moj maz pracuje w Irlandi juz rok ,zarabia ponad 2000 euro miesiecznie .Mieszka
          z dwoma kolegami na 200 m kwadratowych.W Polsce wiecznie nam brakowalo na zycie
          teraz zyjemy na poziomie oby innym sie tak udalo !
          • Gość: spostrzegawczy Re: Nie warto jechać do Irlandii IP: *.icm.edu.pl 23.02.07, 11:55
            Gość portalu: dorka31 napisał(a):

> Moj maz pracuje w Irlandi juz rok ,zarabia ponad 2000 euro miesiecznie .Mieszka
            > > z dwoma kolegami na 200 m kwadratowych.W Polsce wiecznie nam brakowalo na zycie
            > > teraz zyjemy

ŻyjeCIE? Przecież pisałas że mąż teraz żyje z dwoma kolegami. A Wy? Wy sie znacie, wględnie wspólnie zarabiacie na dziecko/dzieci. Na pewno nie żyjecie razem.
            p.s. Dlaczego woli mieszkac z facetami zamiast sciągnąć Ciebie? hmmmm
      • Gość: peter Re: Nie warto jechać do Irlandii IP: *.chello.pl 01.01.07, 12:45
        Mam w swoim towarzystwie kilka osób, które są/ były w takich krajach jak Anglia, czy Irlandia w celach zarobkowych. Są to ludzie po studiach, bądź w ich trakcie. Ich doświadczenia są b różne, od sukcesu i pracy w zawodzie (branża morska, praca na lądzie), poprzez gnieżdzenie się w kilka osób w jednej chacie prace przy garach lub koszeniu trawy za najniższe stawki. Wszyscy znali język ang w conajmniej średnio- zaawansowanym stopniu. Wniosek z tego jest taki, że szanse na prawdziwy sukces są tam niewielkie. Osobiście nie zaryzykuje i nie wyjade. Przy w miare przyzwoitym standardzie życia (normalne jedzenie + sieciówka + własny pokój) często nie da się tam zaoszczędzić więcej niż 500 Euro/ mies., a to jest moim zdaniem stanowczo za mało...
        • Gość: mariusz_robert Re: Nie warto jechać do Irlandii IP: *.chello.pl 01.01.07, 14:49
          myślę, że najlepszym wyjściem jest podjęcie pracy w fili zagranicznego koncernu
          w Polsce, ja pracuję w szwedzkiej firmie (nie Ikea),która jest otwarta na moją
          emigrację do Szwecji, jednak problemem jest znajomość języka, bo angielski to
          zamało. Poza tym nie demonizowałbym życia Polaków na zachodzie, niektórym się
          udało, a za tym, którym się jeszcze nie udało - trzymam kciuki.
          • Gość: dcio Re: Nie warto jechać do Irlandii IP: *.cebit.com.pl 01.01.07, 23:56
            Witam a co to za firma??
            • Gość: gosss Re: Nie warto jechać do Irlandii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.07, 12:57
              słyszałem też że w irlandii można zaoszczędzić około 2 tys. miesięcznie na
              rękę, znajomy był pól roku w irlandii i przywiózł 7 tys. za pół roku, czyli
              wychodzi 1200 netto na miesiąc, to przy dobrej pracy w polsce tyle tu się
              oszczędza, poza tym wysokie koszty utrzymania, tu też ludzie mieszkaja na
              kupie, po 2, 3 osoby w pokoju, jak wynajmują, prawda jest taka że jak ktoś ma
              prace w polsce to nie narzeka, a
              • Gość: gooss Re: Nie warto jechać do Irlandii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.07, 12:58
                ciag dalszy, a nie słyszałem, że po roku pracy w irlandii można się bylo czegoś
                dorobić, chyba że używanego kilkuletniego samochodu :)
                • Gość: Andrzej Re: Nie warto jechać do Irlandii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.07, 15:37
                  Nasi emigranci lubią się chwalić jak im tam dobrze a w rzeczywistości gnieżdża
                  się w 10 w pokoju,jedzą żarcie którego nie tknąłby nawet irlandzki pies,pracują
                  po 12 godzin w syfie.
                • korkix78 Re: Nie warto jechać do Irlandii 02.01.07, 18:45
                  > ciag dalszy, a nie słyszałem, że po roku pracy w irlandii można się bylo czegoś
                  >
                  > dorobić, chyba że używanego kilkuletniego samochodu :)

Bo nierzadko to prawda, rok w miare stabilnej pracy to zwykle 3-4 letni samochod
                  - co prawda troche lepszej klasy - ale jednak uzywany - i to jest czesto fakt.

Oczywiscie niektorzy, w tym np Ty moze twierdzic, ze to sie nie oplaca i macie
                  do tego pelne prawo.
                  Ale dla kogos innego taki kilkulatek -czy raczej jego rownowartosc (bo przeciez
                  nie trzeba kupowac samochodu, to kwestia indywidualna), ktorego sie mozna
                  dorobic w ciagu roku to sporo.

Decyzja nalezy do wyjezdzajacego, czy nie oplaca sie oszczedzic tych 30-36 tys
                  zlotych (choc to jest bardzo roznie) w rok - a zatem ok 2500-3000zl/ miesiac ,
                  czy oplacalniejsza jest praca w Polsce.

Niemniej z czystego punktu widzenia finansow (o tym piszecie, wiec do tego
                  aspektu sie i ja ograniczam) jakos za zadna cholere nie potrafie skalkulowac,
                  jak moze sie bardziej oplacac zostac w Polsce pracujac za 800, 900, 1000 albo i
                  niech nawet bedzie 1500 zlotych NETTO ?
                  • Gość: m Re: Nie warto jechać do Irlandii IP: *.prenet.pl 02.01.07, 20:21
                    jezeli patrzysz tylko na finanse to sie nie oplaca nawet zarabiajac 2000zl
                    (netto), ale... ale sa inne aspekty.
                    Ja np nie mam ochoty zazynac sie tylko po to by odlozyc pare zlotych, wole
                    widywac sie codziennie ze znajomymi przy piwku, nie kupuje byle tanszych bulek
                    zeby przyoszczedzic w miesiacu 100zl, bardziej mi odpowiada praca w zawodzie,
                    ktorego sie uczylem przez 5 lat studiow, niz za 4 razy wieksza kase dymac po
                    10h w gnoju i znoju. Mieszkam z dziewczyna w 2 pokojowym mieszkaniu i wydaje mi
                    sie to lepszym rozwiazaniem niz w 6 osob (bo bedzie taniej). Zdobywam sobie
                    dalej doswiadczenie, za jakies 2 latka przystapie do egzaminu na uprawnienia
                    budowlane, a wtedy bedzie nawet mi sie oplacalo dalej byc w Polsce patrzac nawet
                    na sprawe finansowa, a reszta dalej pozostanie bez zmian.

Ale jak ktos tylko chce zarabiac to prosze bardzo, ja poki co dziekuje nie
                    skorzystam
                    • korkix78 Re: Nie warto jechać do Irlandii 02.01.07, 21:42
                      Pewnie, ze sa inne aspekty.

I przede wszystkim rozne sytuacje.
                      Mi rowniez odpowiada ciekawa, perspektywistyczna praca, do ktorej grunt daly mi
                      studia, mieszkanie z dziewczyna w rowniez dwupokojowym, nieduzym czystym
                      mieszkanku, zdobywajac z kazdym miesiacem dalej doswiadczenie.
                      Rowniez nie widzi mi sie tyrac nie wiadomo ilenascie dziennie i wcinac co
                      wieczor to, co akurat jest w sklepie na polce z towarami ktore przeterminowuja
                      sie za 3 godziny.

Tyle, ze z tego wlasnie powodu ( a wiec identycznego) nie wracam do Polski,
                      tylko zostaje w UK. Z kazdym miesiacem jestem bogatszy w doswiadczenie, bogatszy
                      w sensie pienieznym, i jednoczesnei z kazdym miesiacem w Polsce maleje
                      bezrobocie (przynajmniej oficjalnie) i mozolnie bo mozolnie ale zwiekszaja sie
                      pdoobniez place.
                      Wiec jak bedzie lepiej i lepiej i lepiej w Polsce, pojawi sie w dalszej
                      przyszlosci moze opcja przyjazdu do Polski.
                      Jesli nie - zostane, zle nie mam :-)

Jak wiec widzisz ja nie twierdze,ze kazdemu sie oplaca wyjezdzac, i kazdy kto
                      zostaje w Polsce ten ciota.

Ja jedynie twierdze,ze temat przewodni "Nie warto jechac do Irlandii" jest
                      debilnie wyrazony :)

Ci ,ktorzy duzo zarabiaja,lub tak jak Ty maja ciekawa prace z zarobkami zupelnie
                      wystarczajacymi co w polaczeniu z przyjaciolmi wokol tworzy kombinacje
                      satysfakcjonujaca, rzeczywiscie moga stwierdzic,ze im sie nie oplaca wyjezdzac
                      do Irlandii, czy gdziekolwiek.

Ale ilez osob moze tak o sobie powiedziec? 10% 12? 15? a niech i bedzie ze 20%.

Ale co obchodzi te wiekszosc naprawde ledwo wiazacych koniec z koncem,ze 20%
                      lepiej sytuowanym nie oplaca sie wyjezdzac ?
                      Powiedz tym, ktorzy budza sie nagle i stwierdzaja ze w ciagu kilku lat pracy
                      dorobili sie Boomboxa z wyprzedazy, Telewizora z pilotem, zestawu nowych garnkow
                      i pralki na raty, zeby nie wyjezdzali, bo tej mniejszosci w Polsce, ktorzy sa
                      bogaci powodzi sie dobrze :) Ciekawe czy to ich przekona? :-P

Gdyby temat brzmial "Niektorym nie oplaca sie wyjezdzac do Irlandii" tylko bym
                      mogl przytaknac. Ale pisanie ze "nie warto" jest po prostu pospolita bzdura.

Pozdrawiam i powodzenia w zyciu osobistym i zawodowym :)
                      • Gość: Zuzia Re: Nie warto jechać do Irlandii IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 05.01.07, 06:31
                        W Polsce jest bardzo duzo mozliwosci, ale ludzie sa glupie. Wystarczlo by sie
                        nauczyc j.angielskiego dobrze i skonczyc porzadny kierunek studiow i wowczas
                        NAPRAWDE sa powazne propozycje pracy. Tak , ze wogole NIE oplaca sie nigdzie
                        wyjezdzac. Wystarczy pomyslec co u siebie mozna zrobic. I nie wydaje mi sie,
                        ze w Polsce ludzie malo zarabiaja. Odwiedzilam bardzo duzo znajomych w Polsce,
                        no i jakos WSZYSCY mieli ladne domy lub mieszkania - oczywiscie umeblowane.
                        Ubrani rowniez byli dobrze i wygladali na najedzonych. A akurat kazdy z moich
                        znajomych pracuje wylacznie w Polsce.
                        • korkix78 Re: Nie warto jechać do Irlandii 05.01.07, 13:49
                          Wystarczlo by sie
                          > nauczyc j.angielskiego dobrze i skonczyc porzadny kierunek studiow

Ehh plepleple :)
                          Jestem zywym przykladem, ze to nieprawda.

Takich zywych przykladow jest znacznie wiecej.
                          • Gość: JawPolsce Re: Nie warto jechać do Irlandii IP: *.ipaper.com 09.01.07, 14:24
                            Prawda, prawda.
                            Skonczyłem dobre studia, znam jezyki, zyje zupełnie na luzie, oszczedzam co
                            miesiąc dobrą kwote (na pewno relatywnie wyższą niż emigranci - ilu z nich
                            oszczędzi ok 80-90% przeciętnej krajowej UK czy Irandii?)

Jestem (większość moich znajomych też) żywym przykładem, że się da. No chyba,
                            że sie poszło na jakąś filozofię czy archeologię (bez urazy).
                            • korkix78 Szczypta prawdy 09.01.07, 23:05
                              > Jestem (większość moich znajomych też) żywym przykładem, że się da. No chyba,
                              > że sie poszło na jakąś filozofię czy archeologię (bez urazy).

Nie ma zadnej urazy.
                              Ekonomia z tej strony (finanse i bankowosc).

Nie chce mi sie licytowac kto ma wiecej, bo mnie to po prostu nie interesuje,
                              ciesze sie, ze sa w Polsce wyjatki, ktorzy sa szczesliwi :-)

Jedyne co mi sie nie podoba to sciemnianie, ze "Nie oplaca sie
                              wyjezdzac...gdziestam skadstam".
                              Tak samo, jakby nie podobalo mi sie stwierdzenie "nie oplaca sie zostawac w
                              Polsce". Mnie osobiscie owszem, zupelnie sie nie oplaca, bylo by to najwieksza
                              glupota jaka moglbym zrobic, gdybym zostal. I nie brakuje mnostwa ludzi w
                              podobnej sytuacji.
                              Ale to nie znaczy, ze to jest prawda jedyna sluszna dla wszystkich.
                              Bo nie jest.

Pozdrawiam
                              • Gość: urlop NA PEWNO WARTO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.07, 10:37
                                Smieszna jest ta polska zawisc i ludzie ktoryz mowia ze nie warto jechac czyli
                                co co nigdy nie byli albo nie wiadomo czemu im sie nie udalo. Pracujac w
                                podrzednym fabie w IRL mozna smialo zarobic 800-1000 euro /2 tyg, biorac
                                dodatkowa prace (np glupi zmywak) w weekend 300-500 euro, czyli po odliczeniu
                                podatku z wychodzi okolo 2200 euro/miesiac x 12 czyli wyprzedza przecietnego
                                patriote bedacego w polsce pracujacego za 2000 PLN netto (szczesciarz) o 4 lata,
                                jego czasu poswieconego na prace zycie itd, stad ta zawisc i bzdury o bialych
                                murzynach, bialli murzyni to pracuja w bankach, hipermarketach, wszedzie
                            • Gość: nrg Re: Nie warto jechać do Irlandii IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 11.01.07, 23:17
                              - ilu z nich
                              > oszczędzi ok 80-90% przeciętnej krajowej UK czy Irandii?

hehe sek w tym, ze ten kto w polsce oszczedzi 80-90% sredniej krajowej (???
                              ciekawe kto?) bedzie w podobnej sytuacji finansowej co ten, ktory na zachodzie
                              oszczedzi 25-30% wyplaty - czyli nikt szczegolny, zwykly szary przecietniak.

tu jest roznica wlasnie, i jesli chodzi o finanse (podkreslam - mowie o kasie
                              tylko) - Polska jest zawsze na przegranej pozycji.
                              TYLKO lapowkobiorcom i wybitnym cwaniakom oplaca sie bardziej (finansowo!) Polska.

• Gość: blabla Zuziu IP: *.autocom.pl 18.01.07, 20:25
                          To powiedz mi prosze co robisz w Kanadzie czy US, skoro Polska to taka miodem i
                          mlekiem kraina plynaca.....
                        • Gość: mloda Re: Nie warto jechać do Irlandii IP: 213.17.140.* 29.01.07, 15:26
                          Witam. Muszę przyznać, że zgadzam się z Tobą...posiadanie studiów wyższych to
                          ogromna perspektywa. Ale czy jesteś sobie w stanie wyobrazić taką sytuację, iż
                          większości młodych ludzi tu w Polsce nikt nie utrzymuje? Więc idą do pracy...
                          nie mając doświadczenia, bo przecież dopiero zarobią na studia. I jak z pensji
                          800,- mloda, ucząca sie dopiero osoba ma skończyć studia???? Nawet te
                          podstawowe 3 letnie? Ma sie zamrozić na te 3 lub 5 lat? Nie jeść nie pić tylko
                          płacić te minimum 300,- miesięcznie na studia? Albo uczyć się dziennie? A
                          jedzenie, mieszkanie samo się opłaci?
                          Pozdrawiam
                    • Gość: Basia Re: Nie warto jechać do Irlandii IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 05.01.07, 06:14
                      Zawsze myslalam, ze w Polsce nie ma madrych ludzi. A tu przeczytalam wypowiedz
                      bardzo madrego czlowieka, ktory dokladnie zdaje sobie sprawe z tego, ze i
                      Polsce mozna dobrze zyc. Osobiscie rowniez NIE wierze w zadne Irlandie i temu
                      podobne "rarytasy". Od 17 lat mieszkam w Kanadzie, posiadam kanadyjskie wyzsze
                      wyksztalcenie, jestem SUPER obrotna i posluguje sie paroma jezykami biegle. No
                      planuje powrot do Polski, bo tam sa o wiele dogodniejsze dla mnie mozliwosci.
                      Bardzo sie ciesze, ze Polacy wyjezdzaja - bedzie wiecej miejsca dla mnie i
                      mojej rodziny.
                      • Gość: Tomasz Re: Nie warto jechać do Irlandii IP: 89.100.197.* 06.01.07, 01:00
                        To sie ku.. zdiwisz jak wrocisz.Pozdrawiam z Irlandii.
                    • Gość: Piotrek Re: Nie warto jechać do Irlandii / Standard życia IP: *.pai.net.pl 13.01.07, 17:36
                      Ja trochę od rzeczy.

Z tym obniżeniem standardu życia w celach oszczędnościowych (kupowanie tańszych
                      (gorszych) rzeczy, wyrzeczenia - np. rezygnacja z (części) wyjść), to moim
                      zdaniem można przez jakiś czas zacisnąć pasa, aby "jakoś przetrwać" lub więcej
                      zaoszczędzić. Poza tym kawałek czasu w gorszych warunkach może być pouczającym
                      doświadczeniem i wyzwaniem. Ale niezbyt długo. Na dłuższą metę może pojawić się
                      zniechęcenie do życia, obniżenie wydajności. Wiem, bo próbowałem :)

Pozdrawiam.
                      • Gość: ulka Re: Nie warto jechać do Irlandii / Standard życia IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 13.01.07, 18:25
                        jeżeli tylko ktoś ma możliwość wyjazdu to niech wyjeżdza za granicę tu wcale
                        nie jest zle inaczej sie zyje bezstresowo ludzie sa usmiechnieci robia potęzne
                        zakupy jest ok mieszkam za granicą iwcale nie żałuję żę tu prrzyjechałam jeżeli
                        tak będzie w Polsce jak tu to szybciutko wracam ale to są tylko marzenia bo
                        przecież Polacy to naród marzycieli pozdrawiam
                        • Gość: Beny Re: Nie warto jechać do Irlandii / Standard życia IP: *.prenet.pl 14.01.07, 09:57
                          nie wracaj, tu nadal jest strasznie ciezko, pracodawcy nie placa, koklusz i
                          dzuma panuja non stop.

A ja ide poszukac na allegro (nie wychodze z domu by sie nie zarazic) na co
                          wydam wolne 2000 w tym miesiacu - aha bylbym zapomnial dziekuje ci Ulu, ze
                          wyjechalas.
                          • Gość: ZwiedzamPolske Re: Nie warto jechać do Irlandii / Standard życia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.07, 20:29
                            >A ja ide poszukac na allegro (nie wychodze z domu by sie nie zarazic) na co
                            > wydam wolne 2000 w tym miesiacu - aha bylbym zapomnial dziekuje ci Ulu, ze
                            > wyjechalas

Mysle, ze dobrze tym postem opisales polska rzeczywistosc na tle irlandzkiej.
                            To, co w Polsce jest powodem do szpanu (chwalenie sie mozliwoscia wydania
                            uciulanych 2000 zlotych w miesiac) , tam jest zwykla norma szarego zwyklego
                            szeregowego pracownika.

Oczywiscie warto dodac, ze 2 tysiacami 'luzem' moze sie pochwalic ktos, kto
                            brutto musi zarobic przynajmniej 4000, biorac pod uwage wysokie podatki,
                            skladki, koszty mieszkania, dojazdow, ubezpieczenia auta,zycia itp.

Czyli skromna mniejszosc pracujacych Polakow.
                            Zdecydowana wiekszosc zarabia bowiem mniej niz 2500 BRUTTO (mediana jest
                            polozona znacznie nizej niz srednia).
                          • judzilla Re: Nie warto jechać do Irlandii / Standard życia 22.03.07, 23:46
                            Gość portalu: Beny napisał(a):

> nie wracaj, tu nadal jest strasznie ciezko, pracodawcy nie placa, koklusz i
                            > dzuma panuja non stop.
                            >
                            > A ja ide poszukac na allegro (nie wychodze z domu by sie nie zarazic) na co
                            > wydam wolne 2000 w tym miesiacu - aha bylbym zapomnial dziekuje ci Ulu, ze
                            > wyjechalas.
                            tak jak mieszkasz z mamusią i ona ci codziennie pod nos obiad podaje i nie
                            musisz rachuneczków płacić a do dziecka nigdy nie dorośniesz bo se wolisz gumową
                            lalę na alegro kupić to zaoszczędzić możesz
                    • Gość: ggggggggggg Re: Nie warto jechać do Irlandii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.07, 23:42
                      A ja uwazam ze wyjazdy zagraniczne sa ok. Ja wyjechalam do Holandi tylko ze
                      wzgledow finansowych i mysle ze oplacilo mi sie po 3 miesiacach przywiozlam
                      4000E czyli okolo 15000zl w Polsce po 3 miesiacach mialabym 3000zl wiec roznica
                      dla mnie jest ogromna. Pracowalam tyle samo co i tutaj nikt nie mowil do mnie
                      fuckin pole (moze dlatego ze nie znaja tam polakow, pracuje tam sama) a nawet
                      mieli szacunek do mnie ze odwazylam sie sama wyjechac i pracowac nie znajac
                      nikogo. Wszyscy byli b. uprzejmi i wiedzialam ze moge liczyc na ich pomoc. I
                      moge powiedziec ze dopiero tam moglam sobie pozwolic na wypady na piwko z
                      kolegami, kregle, dyskoteki. Teraz jestem na urlopie i b. sie ciesze ze znowu
                      bede mogla tam pojechac i jedynie co ciagnie mnie do kraju to tesknota za
                      rodzina i przyjaciolmi. Polecam wyjazdy to swietna szkola zycia
                  • Gość: drzewko Re: Nie warto jechać do Irlandii IP: *.pbpolsoft.com.pl 11.01.07, 17:19
                    e.. bo mozna tez byc z branzy informatycznej i pracowac w polsce za 2,5 - 4k :-D
                    • korkix78 Re: Nie warto jechać do Irlandii 11.01.07, 21:17
                      Mozna tez wygrac w totolotka w Urugwaju i byc Urugwajczykiem, ktorego bogactwa
                      zazdroszcza managerowie Amerykanskich przedsiebiorstw.

Tylko coz to za roznica dla tych, ktorzy w totolotka nie trzasneli 6-tki? ;)
                  • Gość: Nona77 Re: Nie warto jechać do Irlandii IP: *.pl 22.01.07, 20:52
                    A ja przez 8 lat pracy prawie zawsze zarabiałam najniższą krajową, w tej chwili w wysokości 640 zł netto!!! Mieszkam na Pomorzu i być może tutaj to są standardowe zarobki. Słyszałam, że w innych regionach Polski zarabia się dużo więcej. Mam zamiar wyjechać na stałe z Polski, bo za te nędzne 640 zł nie jestem w stanie wyprowadzić się od rodziców, ani założyć rodziny. Tam za minimum będzie mnie na to stać.
                • Gość: Marek_321@interia. Re: Nie warto jechać do Irlandii IP: 83.238.174.* 22.01.07, 18:27
                  uzywany kupisz po 1miesiacu,w polsce po roku
        • Gość: karol Re: Nie warto jechać do Irlandii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.07, 21:09
          WYDAJE MI SIE ZE JESTES W DUZYM BLEDZIE MIESZKAM OD 2 LAT W IRLANDI I WIEM JAK
          JEST.JESLI KTOS CHCE PRACOWAC PONAD 8 GODZIN DZIENNIE TO ROBI TAK ALE JESLI NIE
          MASZ NA TO OCHOTY WYCHODZISZ PO 8.WSZYSCY KTORYCH TAM POZNALEM I KTORYM
          POMOGLEM W ZNALEZIENIU PRACY SA BARDZO ZADOWOLENI Z PRACY I SYTUACJI W JAKIEJ
          SA.I JESLI CHCESZ ODLOZYC JAKIES PIENIADZE MOZESZ ODLOZYC 1100 E MIESIECZNIE
          MIESZKAJAC W 3 OSOBY W 3 POKOJOWYM DUZYM MIESZKANIU I ZRABIAJAC OK 9-10 E NA
          GODZINE..ALE ZAWSZE NAJPROSCIEJ JECHAC ZARABIAC BAWIC SIE NA MAKSA A POZNIEJ
          POWIEDZIEC JAK TAM ZLE. AZ TEGO CO WIDZE TAK ROBI BARDZO DUZO LUDZI.
          • Gość: egon olsen Re: Nie warto jechać do Irlandii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.07, 15:17
            Po pierwsze jak piszesz wyłącz capslocka, bo fatalnie się to czyta. Po drugie
            dlaczego klikasz z Polski skoro od dwóch lat jesteś na wyspach ???
      • Gość: na chwile Re: Nie warto jechać do Irlandii IP: *.acn.waw.pl 02.01.07, 22:49
        > Mój znajomy wrócił własnie z tego kraju.Mimo że zarabiał 8 euro na godzinę to
        > i tak nie miał szans wynająć sobie samodzielnego pokoju,wynajmowali dom w 6
        > osób,on spał z kolegą w jednym pokoju.Ogólnie dziadostwo.

no z kolegą - faktycznie dziadostwo, ale jakby to było 5 koleżanek szczupłych,
        to już by pewnie nie mówił, że dziadostwo ?
      • raveness1 Re: Nie warto jechać do Irlandii 04.01.07, 18:04
        Nie rozumiem jak to pracujac na pelny etat nie stac kogos na wynajecie
        skromnego pokoiku aby tam zyc bez natretnego towarzystwa? Ile to kosztuje w UK
        czy Irlandi, 1000 Euro?
        No, ale jak sie chce przypazernic kazdego centa kosztem wegetacji w gnoju i
        syfie, to do kogo pretensje?
        • Gość: biedak Kazdy kto umie liczyc wie że warto tylko dzieciaki IP: *.chello.pl 04.01.07, 22:27
          bogatych rodziców mają to w dupie bo i tak papa i mama im pomoże a reszta
          reszta ich nie interesuje
      • Gość: kicia Re: Nie warto jechać do Irlandii IP: *.mysmart.ie 05.01.07, 03:01
        bzdury, bzdury i jeszcze raz bzdury...................nie jest latwo ale nigdzie
        nie jest. Za mieszkanie placimy 700 euro (a mieszkam z facetem) zarabiamy razem
        jakies 3400 wiec sobie policzcie ile nam zostaje i ile ,mozemy zaoszczedzic
        • Gość: Gosia Re: Nie warto jechać do Irlandii IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 05.01.07, 06:21
          Pewnie tak zarabiasz z tym "facetem", bo jestes "kicia". Az wstyd, ze tyle
          tych polskich "Kic" sie rozeszlo po swiecie. Zarobki, ktore podajesz naleza do
          Irladczykow na wysokich pozycjach. No wiesz: nie kazda Polska dziewczyna moze
          sie stac "Kicia". A Ty nie masz sie czym chwalic.
          • Gość: Polka w Irlandii Do Gosi IP: 212.129.64.* 05.01.07, 10:35
            Dlaczego obrazasz ludzi? Kicia napisala, ze zarabiaja razem te 3400€, a zatem
            to na pewno nie sa wysokie pensje. Ja tez mieszkam ze swoim partnerem i razem
            zarabiamy ponad €4500/m-c. Mamy dobre prace w zawodzie, oboje po studiach, ale
            nie pracujemy na stanowiskach manadzerskich. Mieszkanie w wysokim standardzie
            wynajmujemy za 1100€/m-c.Mamy tez w Irlandii samochód.

Wydaje mi sie Gosiu, ze jestes bardzo sfrustrowana i najwyrazniej nie udalo ci
            sie zbyt wiele osiagnac za granica. To jednak nie znaczy, ze masz prawo obrazac
            innych ludzi tylko dlatego, ze radza sobie lepiej od ciebie.

Kiciu bardzo cie pozdrawiam i zycze dalszych sukcesów!
            • Gość: tak na chwilke Re: Do Gosi IP: *.msn.com 09.01.07, 21:39
              z tego co widze to nie wesolo jest w sumie wszedzie . jak sobie nie radzi ktos
              w PL to pewnie sobie nie zabardzo bedzie radzil gdzie kolwiek by nie
              pojechal . Jestem od 2 lat w USA ( ;prawie rok tu czekalam na papiery ) zyje
              normalnie mam samochod i sobie czasem chodze na kolacje i czsem gdzies jade i
              niby ze zwiedzam wynajmuje mieszkanie 2 pokojowe = 560$ .Oszczedzam tyle
              ile moge ( pewnie mogla bym jescze wiecej ) i jak na razie to uzbieralam
              10.000$ czy to jest dobry wynik ? nie wiem =
              jednak wiem napewno jedno aby miec te 10.000 zostawilam w PL malego synka
              ktory teraz ma 4 latka -
              jestem osoba obrotna znajaca 4 jezyki = i naprawde chce wkoncy otworzyc swoj
              interes = dlatego tu jestem -
              teraz pytanie czy naprawde jets nam tak zle tam gdzie jestesmy ze sie zmuszamy
              az do takich wyrzeczen ???
              ja mam juz dosc wiec postanowilam wracac napewno w maju
              NAPRAWDE MAM DOSC !!!
              uwielbiam polakow i polske za to ze jestesmy tacy uparci
            • Gość: zenga Re: Do Gosi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.07, 13:05
              a moja zona przywiozla z zagranicy dziecko i juz jestesmy po rozwodzie.pozdro
        • Gość: emigrant Re: Nie warto jechać do Irlandii IP: 82.1.217.* 09.01.07, 21:06
          Mam podobna sytuacje, tyle ze mam za oknem morze i plaze ;-)

Pozdro!

ps. 8.2eur na godzine to teraz minimalna stawka w ROI. Czyli nieprzemeczajac
          sie i pracujac 40 godzin tygodniowo mozna zarobic okolo 1350eur miesiecznie. A
          przyzwoity pokoj mozna wynajac od 300eur praktycznie w dowolnej lokalizacji
          Dublina (najdrozszego miasta w irlandii). Kawalerke od 700eur, choc znajomy z
          pracy wynaja niezla za 550eur. Czyli jak ktos pracuje po 10-12 godzin 6 dni w
          tygodniu, a zdarzaja tacy rzadni pieniedzy, to spokojnie sobie moze cos
          znalezc. nadmienie jeszcze, ze nie spotkalem jeszcze osoby tutaj ktora by
          zarabiala tylko 1350eur, choc napewno tacy sa.
      • Gość: agresor Re: Nie warto jechać do Irlandii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.07, 19:27
        a coś ty myslal ?? że polacy tam jadą bo sa kur... szcześliwi w tym kraju i mieszkaja w hotelach ?? hehehe zes sie urodził w europejskiej etiopii, to powinnieneś wiedzieć, i to że polacy sa tam traktowani jako murzyni( tania siła robocza ) też. Bo prawda jest taka że irlandia czy Anglia cieszy się z naszej emigracji, bo robiły u nich za murzynów, wykonujemy robotę ktorej im robic se nie chce, a to że mamy taki popie..n... kraj to juz inna sprawa, w koncu ziemniaki chwalą się że spadlo bezrobocie, hehehe bo pare milionów młodych musi emigrować żeby mogli sobie pomarzyc o normalnej egzystencji......
        • Gość: anna Re: Nie warto jechać do Irlandii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.07, 23:48
          jest tam wielu polaków którzy chyba spodziewali się cudu bo nie chce im się
          pracować tj. w polsce i nie mają pracy w dodatku często nie znają języka żyją
          łudzącą sie nadzieją że będzie im lepiej
          • korkix78 Wyjechali za praca,bo im sie nie chce pracowac?:) 10.01.07, 23:57
            hehehe dodaj jeszcze ze lenie, na garnuszku mamusi (bo potrafili oddalic sie od
            rodziny) , i ze niemobilni :)

A co do czekania na cud to i owszem - nie robia nic by sprobowac odmienic swoj
            los (mowie o wyjazdowiczach niekrotkoterminowych) - robia to co robili, zyja
            jakotako, ale caly czas licza,ze stanie sie 'cos' i bedzie duzo lepiej.

Dokladnie jak w Polsce !!
          • Gość: kasia Re: Nie warto jechać do Irlandii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.07, 10:28
            dokladnie jest tak jak pisze anna.wielu/nie twierdze ze wszyscy/ jedzie bez
            znajomoscie jezyka,bez umiejetnosci,bez kwalifikacji sadzac,ze tam na drzewach
            zlote jaja wisza a oni je beda zrywac i miec full kasy.niektorym jak sie nie
            chcialo robic w kraju to tym bardziej za granica sie nie bedzie chcialo!ludzie -
            ocknijcie sie!najpierw umiejetnosic,potem jezyk,a potem dopiero myslec o
            wyjezdzie.wiem co mowie bo 2 moich braci jest w irlandii.wszedzie dobrze gdzie
            nas nie ma,prawda?
            • Gość: kasia 21 Re: Nie warto jechać do Irlandii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.07, 10:52
              w Polsce czlowiek nie moze zyc godnie Tu w ogule ludzie nie wiedza co to znaczy
              Zyja zeby przezyc i zostaja im tylko marzenia Aby cos mniec z tego ze musza
              walczyc o przetrwanie kombinuja i nie zawsze to jest mądre co robia ale ten co
              nic nie robi tez krytykowac go umiecie bo najlepij krytykowac nie majac pojecia
              co znaczy nie miec pracy grosza przy dupie i miec odwage powiedziec ze bedzie
              lepij ten kto mie zastal kiedtkolwiek biedy niech nie gada ze ludzie bez pracy
              to fajtulapy bo to najwieksi z najwiekszych GURU-UMIA SOBIE RADZIC NIE MAJAC
              NIC I ZYJA a ludzie ktorzy zarabiaja niazla kaske tylko rycza ze wiecznie im
              malo wiec apeluje do tych ktorzy krytykowc maja odwage bezrobotnych o to by sie
              zastanowili nad swoimi smiesznymi wypowiedziami
        • Gość: gość Re: Nie warto jechać do Irlandii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.07, 10:10
          Ty - Linda komplex i tobie podobni powinni opóścić forum.Ordynarności mamy
          wszyscy dość, bez względu na to czy zostajemy w kraju, czy emigrujemy!
      • Gość: bili Re: Nie warto jechać do Irlandii IP: 86.42.211.* 11.01.07, 15:58
        stary pewnie maja dzianych rodziców i nie chce im sie pracowac wyjedz sam i zobacz jak tam jest i nie sugeruj sie jakimis olkami
      • Gość: George Best Re: Nie warto jechać do Irlandii IP: *.server.ntli.net 11.01.07, 20:24
        Jestescie wszyscy jak politycy PiSu. Swiecie przekonani o swojej racji,
        rownoczesnie nie majacy pojecia o rzeczywistosci.

Mam to gdzies co twierdza przeciwnicy wyjazdow do UK czy Irlandii. Jesli nie
        chca, niech nie wyjezdzaja. Dla kazdego wyjazd lub pozostanie w kraju to
        indywidualna sprawa. Niech sobie dalej mysla, ze Polak w UK zrobi kariere
        jedynie na zmywaku, ze mieszka w jednym pokoju z dziesiecioma innymi polakami i
        traktowany jest przez tubylcow jak smiec. Prosze bardzo, myslcie sobie tak
        dalej. Macie do tego prawo.
        • Gość: nrg Re: Nie warto jechać do Irlandii IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 11.01.07, 23:27
          Bingo!!!
          prosze, sensowny post wreszcie, wiec mozna sie troche konstruktywniej
          ustosunkowac. zwlaszcza,ze podobne porownanie mi sie samo nasuwa, i nie chce byc
          inaczej. mianowicie- skojarzylo historycznie dalsza analogia - PRL i
          komunistyczne podejscie do zycia w wstretnych a fe. krajach kapitalistycznych.
          tam gdzies w ochydnym kapitalistycznym swioecie, gdzie pieniadz jest wazniejszy
          niz czlowiek-robotnik - proletariat, wszyscy sa zdemoralizowani. wszyscy gonia
          za pieniadzem - fuj!!!!
          podobnie na tym forum zdanie wielu (na szczescie nie wszystkich, to tez trzeba
          zaznaczyc ) polaczkow mozna strescic do tego, ze jesli mieszkasz za granica i
          jest ci zle, to dobrze ci tak, jest ci zle,dziadujesz, zyjesz jak nedznik i tak
          jest prawidlowo i slusznie,opusciles beszczelnie polske i masz za swoje.
          a jesli twierdzisz, ze jest ci dobrze, to jestes wstretnym przebrzydlym klamca,
          oszukujesz,zgrywasz bogacza, szpanujesz i w ogole ucieleniasz zlo w emigranckiej
          postaci - a kysz silo nieczysta.
          taki polaczek w polsce nie dopusci mysli, ze ktos moze po prostu dobrze i
          szczesliwie zyc za granica, na przyzwoitym poziomie i naprawde robic kariere,
          byc bogatszym.
          tylko dlaczego tej grupie emigrantow ma zalezec zeby przekonac kogokolwiek w
          kraju, jak jest naprawde?
          oni sa zainteresowani prawda-ale tak poprzeinaczana prawda,zeby bylo widac jak
          na dloni,ze emigrant to taki na poniewierce, robol, przez nikogo nie szanowany,
          a w polsce to przeciez raj byl i tylko idiota ten raj opuszcza.
          przyznam ze w ogole nie lapie czemu tak jest?
          ale to nie moj problem.
          pozdrawiam wszystkich o otwartych umyslach, bioracych pod uwage to,ze kazdy moze
          sie mylic.
      • Gość: neli pod względem kasy- warto IP: *.icpnet.pl 12.01.07, 21:36
        no nie wiem jak ktoś mół przywieźć 7 tys zł po pół roku- ja po 10 tygodniach
        pracy przywiozłam ok 3 tys euro, miałam też umowę typu zakwateroanie i
        wyżywienie gratis- ale spokojnie za ok 50-60 euro tygodniowo mozna mieć swój
        pokój- czyli jeśli nie ma się dachu nad głową i jedzonka, to w dwa dzi zarabia
        się na pokój plus wyżywienie na cały tydzień, a pozostałe 3 (lub 4- to zalezy
        jak kto duzo pracuje)- mozna oszczędzić. To daje spokojnie ok. 200 euro tyg na
        czysto.
        • Gość: m Re: pod względem kasy- warto IP: *.prenet.pl 13.01.07, 10:14
          chwalisz sie czy zalisz ?
          • Gość: Kacperskyyy Re: Czy warto wyjechac do Irlandii IP: 89.100.154.* 04.02.07, 14:02
            Czytam Panstwa komentarze na temat Irlandii to jest jeden kraj z wielu
            Wspolnoty Europejskiej jesli chodzi o Przemysl i Gospodarke to nie ma
            Porownania z Polska ,pracowalem w wielu Irlandzkich firmach tak jak tu jest
            zacofanie wiedzy to nie spotkalem sie nigdzie.Nie maja pojecia o niczym procz
            owiec i wydawania pieniedzy, nie swoich oczywiscie bo gdyby te Amerykanskie
            Firmy zwinely interes to nie bylo by tutaj nic. No i jeszcze jakie fundusze z
            UE dostali.Jesli chodzi o zycie to jest strasznie drogie spróbujcie sobie kupic
            tutaj samchod i go utrzymac czyli zaplacic NCT Tax oraz Insiurance to wasze
            zarobki nie starcza na benzynke:)Albo sporwadzic rodzine no chyba ze pracujesz
            na Budowie.)Mysle ze Polska jako kraj ma wielkie szanse nie tylko dogonic ale i
            przegonic tych dziadow.
        • star84 Re: pod względem kasy- warto 10.02.07, 02:26
          Ja pracue w dwuch firmach na własne życzene;) Kazdemu kto chce tu przyjechac,
          zycze powodzenia. Ale mysle ze bez znajomego na miejscu i jezyka cięzko mu bedzie.
          po 5 miesiącach pracy na swieta przywiozłem 5 tys. euro, z mieszkanimi jest
          róznie,w polizu Dablina są wiadomo droższe, za pokuj aktualnie płace 64e
          tygodniowo, wyzywienie w granicach 35e tygodniowo. Obie prace znalazłem za
          pośrednictwem miejscowego urzędu pracy. Polecam strone www.fas.ie
      • Gość: kijwmrowisko Re: Nie warto jechać do Irlandii IP: *.server.ntli.net 13.01.07, 12:41
        Zasadniczo jak sie chce mieszkac w kolchozie po pieciu w jednym pokoju to i w
        Polsce sie moza niezle ustawic - tyle ,z eto bedzie taka sama wegetacja jak
        gdziekolwiek indziej.
        Ja na przyklad mam prace , ktora znalazlem soebie sam, przed wyjazdem z polski,
        bez posrednikow czy agencji pracy - robie dokladnie to, co lubie i nawet jesli
        nie czyni mnie to multimilionerem to i tak na koniec miesiaca zostaje mi wiecej
        niz niektorzy charujac w pocie czola zarabiaja w polsce. Nie zywie sie pasza z
        lidla, mam swoj pokoj w czteropokojowym domu w ktorym w sumie mieszka 5 osob.
        No i mam czas, energie i srodki zeby myslec o czyms wiecej niz tylko o wegetacji
        do nastepnej wyplaty.
      • Gość: Annie Re: Nie warto jechać do Irlandii IP: 83.71.99.* 15.01.07, 03:14
        Fajnie sie czyta "wojnę" miedzy tymi, którzy wyjechali a tymi, co zostali, ha
        ha ha...
        Wszyscy maja trochę racji - Irlandia to nie raj na ziemi tylko kraj, który ma
        swoje plusy i minusy - jak wszędzie.
        Owszem, w Polsce można godnie życ - zależy to od wielu czynników.
        W Irlandii jest po prostu łatwiej - lepiej się zarabia (mówie o realnej sile
        nabywczej pieniądza, braku biurokracji itd).
        A co do stawek - pozwolę sobie zepsuć nieco krwii rodakom - pracuję w Iralndii
        za stawkę 80 euro za godzinę - jestem wysoko wykwalifikowanym specjalistą -
        myślicie, ze w Polsce ktoś mi tyle zapłaci?
        Mnie się żyje w Iralndii dobrze - ale włożyłam dużo wysiłku, by dojść do tego
        pułapu - język, studia podyplomowe na irlandzkim uniwersytecie i nawiązywanie
        kontaktów - udawadnienie, że warto mnie rekomendować, że jestem lepsza niż inni.
        Proszę mi wybaczyć, ale nie czuję sie białym murzynem w Iralndii - wielu
        Irlandczyków chciałoby mieć tką pracę i zarobki jak ja.
        A wiec można - ale to wymaga inwestowania w siebie i uporu.
        • Gość: Gosc Re: Nie warto jechać do Irlandii IP: *.dip.t-dialin.net 23.02.07, 17:37
          I pracujesz 1.5 godz. dziennie
      • Gość: zorrororo Re: Nie warto jechać do Irlandii IP: *.btsnet.pl 15.01.07, 09:55
        Wg mnie jeżeli ktoś ma dobre wykształcenie (inżynier/księgowa)zna dobrze
        angielski i nie może znaleźć pracy w kraju albo praca go nie satysfakcjonuje to
        w Irlandii taka osoba ma szanse na dobrze płatną pracę i stać go na wynajem
        całego apartamentu dla siebie bez metody tzw "zaciskania pasa" - wiem bo
        pracowałem na stanowisku technicznym i mam znajomych pracujących jako
        inżynierowie. Także jeżeli ktoś ma możliwość pracy za granicą radzę spróbować
      • norah7 Re: Nie warto jechać do Irlandii 16.01.07, 13:04
        Niektorzy mysla ze jak wyjadą za granicę zwłaszcza do Wielkiej Brytanii to
        zaczna zarabiac nie wiadomo jakie kokosy. A prawda jest taka ze trzeba wiedziec,
        gdzie szukac takiej pracy, trzeba się orientowac co się dzieje. Ale chcacych
        wyjechac polecam praca.gazeta.pl/gazetapraca/0,68946.html
      • Gość: WhiteRabbit Re: Nie warto jechać do Irlandii IP: 83.167.242.* 16.01.07, 19:47
        Irlandia to syf, niesposob sie nie zgodzic. Wiem bo mieszkam tu i pracuje od
        dwoch lat. Dzis uwazam, ze przyjazd do irlandii to byl jeden z moich wiekszych
        zyciowych bledow. Zmarnowany czas wsrod idiotow zarowno zastanych jak i
        przyjezdnych z Polski. Nasz prezyden mial racje tylko raz jak dotat: gdy
        powiedzial z poslski wyjechaly tylko zera (cos w tym stylu). To niestety
        prawda. 95% Polakow ktorzy tu przyjechali to zera do potegi, a i irlandczycy
        nie grzesza rozumem. Wsrod takich ludzi zycie jest dosyc ciezkie i niewarte
        nieco wyzszych zarobkow.
      • Gość: Realistka Re: Nie warto jechać do Irlandii IP: *.ekspres.net.pl 16.01.07, 20:30
        Chyba warto jednak jechać do tego kraju, bo gdyby Twój znajomy pracował tam
        dłuzej to po trzech latach byłby w stanie kupić sobie domek. Natomiast, gdy
        będzie mieszkał i pracował tutaj to ciagle będzie na garnuszku u rodziców.
        • Gość: jolka48 Re: Nie warto jechać do Irlandii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.07, 08:06
          warto warto to piekny kraj z kulturalnumi ludzmi z innymi pieniedzmi i innym
          zyciem.Nie z taka bieda jak w naszym kraju. Mozna zyc spokojnie bez liczenia
          kazdego centa bez obawy ze zabraknie na cokolwiek. Na poczatku rzeczywiscie
          trzeba mieszkac z innymi ale po jakims czasie mozna sie usamodzielnic. Wiem bo
          sa tam moje dzieci i ja tez tam bylam.
      • Gość: lulu Re: Nie warto jechać do Irlandii?? IP: *.chello.pl 16.01.07, 23:27
        chodzę to do szkoły, uczę się języka
        mam polski dyplom i będę kontynuowała naukę tuie
        nie chcę zostać na stałe ale wciąż się rozwijać
        ale w naszym kochanym kraju to bardzo trudne
        owszem mam znajomą w moim wieku która zarabia ponad 10 000
        i właśnie kupiła z mężem drugie mieszkanie w stolicy
        nie dziwię się ze zastaje w kraju
        ja nie mam takiego szczęścia
        i odp znajomości
        niestety
        n
      • jacek.jankowski Re: Nie warto jechać do Irlandii 17.01.07, 00:03
        A poczytałeś może poradnik gazety:
        praca.gazeta.pl/gazetapraca/0,68946.html ?

Polecam też pośledzenie wpisów na blogach, chociażby:
        dublin.blox.pl/html
        • zatopicplatforme Re: Nie warto jechać do Irlandii 18.01.07, 17:39
          jesteście żałośni...jak się jedzie za granicę to trzeba mieć mocną głowę i uważać na polaków.Wole dupe anglikowi całować za godziwe pieniądze niż pracować na tych szmaciarzy kierowników i dyrektorów w polsce.Ten kraj to syf i śmierdzi.
          • Gość: franki Re: Nie warto jechać do Irlandii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.07, 20:38
            Żygać mi się chce, jak patrze na te wypowiedzi ludzi zakochanych w tym padole
            łez zwanym Polską. jak bym był w zasięgu ręki takiej osoby, to bym chyba nie
            wytrzymał. Jak można być tak nienormalnym? Bieda w tym kraju że aż piszczy,a tu
            ludzie opowiadają że im jest tak dobrze. Komu??? Pytam się komu? Prezesom,
            dyrektorom itp. Napewno nie tym, którzy mają najniższą krajową! A jest takich
            cała, wielka masa. Sam zapieprzam fizycznie przy montażu torów kolejowych za
            670 zł i myślę o wyjeździe za granicę gdyż niestać mnie na nic. jesteśmy z żoną
            4 lata po ślubie i nie mamy dziecka, bo niby za co je utrzymać! Może ci co tak
            mają dobrze w tej Polsce ruszą trochę mózgiem i pomyślą o tych biednych, w
            końcu nikt nie wyjeżdża za granicę do pracy dla przyjemności, a ci co
            wyjeżdżają to ludzie których nie stać na normalne, cywilizowane życie. Można by
            sobie wyobrazić co by było gdyby ci wszyscy polacy wrócili w jednym czasie do
            kraju i zarejestrowali sie jako bezrobotni. Bezrobocie skoczyło by chyba do 60
            %! Ja tez jestem tego zdania, że lepiej całować dupsko anglikowi za 8 euro na
            godz. niż dziadowi w Polsce skompiącemu grosza, za 3.20 na godzinę!!!! (i to z
            wielką łaską)hehe. Pozdrowienia dla patriotów!!! hahahahahahaha Przelewajcie
            dalej krew za ten kraj. a on i tak ma nas w dupce
            • Gość: m Re: Nie warto jechać do Irlandii IP: *.prenet.pl 21.01.07, 09:43
              to co ty tu jeszcze robisz ? Jedz i nie wracaj!
            • Gość: jankiel Re: Nie warto jechać do Irlandii IP: *.metronet.pl 22.01.07, 11:33
              Wyjeżdżają młodzi. Starsi zostają. Jestem po 40-ce, z zawodu architektem, od
              siedmiu lat bez stałej pracy, zleceń brak. Mieszkam w prowincjonalnym
              miasteczku blisko granicy z Ukrainą, w województwie lubelskim (najbiednieszy
              region w Unii Europejskiej). Znam biegle trzy języki. Zdobycie pracy na etacie
              jest niemożliwe. Stąd prawie wszyscy młodzi wyjechali. Ja zostałem. Wniosek?
              Śmieszą mnie dyskusje, czy wyjechać czy nie. Człowiek musi mieć na życie. A jak
              się zachowasz gdy nie masz co zjeść, w co się ubrać, gdzie mieszkać z czego się
              leczyć, itd., nie mówiąc o rozrywkach dla ducha? Trudno w moim wieku startować
              do innego miasta w Polsce. Rynek jest tam zapchany przez tamtejszych
              architektów. Myślę o wyjeździe za granicę, gdzie nie wiek a kwalifikacje są
              atutem. Czy coś z tego wyjdzie - nie wiem. Człowiek jest jak zaszczute zwierzę
              gdy ma za dużo żeby zdechnąć, a za mało żeby żyć. To jest patologia. Nie są mi
              straszne opowieści o trudach życia na obczyźnie. Jest się między ludźmi, walczy
              o byt. To dopinguje do dalszych działań. Straszne jest gnić za życia. Takich
              ludzi jak ja jest bardzo, bardzo wielu.
      • Gość: co Ty Re: Nie warto jechać do Irlandii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.07, 17:42
        chlopie...wydaje mi sie ze taka prace za tyle to mozesz znalezc w Polsce
        wykorzystujac swoje wyksztalcenie i referencje...zobacz np.calabora.com
      • Gość: tomaszjet@onet.eu Re: Nie warto jechać do Irlandii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.01.07, 18:20
        Po co wyjeżdzać, sami zarabiajcie na własnym komputerze w internecie...JAK ???
        piszcie do mnie tomaszjet@onet.eu , ja juz zarabiam , w domu tak tez mozna ,
        Uwierzcie , to jest prawda. Zapraszam Piszcie. tomek
        • Gość: tomaszjet@onet.eu Re:Irlandia?..zarabiaj przez internet...jak?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.01.07, 18:26
          to jest bardzo proste, wystarczy komputer i połączenie z internetem , i czas ,
          naklady to tylko Twoja praca przy klawiaturze i minimum kosztow w zł..!!jak??
          Pisz do mnie, ja juz zarabiam , MOZESZ I TY , NAPEWNO POTRAFISZ , ZAPRASZAM
          tomaszjet@onet.eu ...
      • pierwszy-milion.com.pl Re: Nie warto jechać do Irlandii 22.01.07, 12:48
        troche sie dziwnie czyta niektore posty. sa tak wydumane ze normalnie az szok
        bierze, np. ktos mowi ze zna 4 jezyki (chyba nie liczy polskiego?) i ma problem
        ze znalezieniem pracy w Polsce:) troche to szokujace, bo duze korporacje non
        stop robia nabor, a jednym z kryteriow jest wlasnie jezyk, oraz inteligencja
        (testy matematyczne i na zrozumienie tekstu).
        ogloszen jest mnostwo jesli chodzi o oferty pracy, acz przewazaja te jezykowe.
        mozna tez tlumaczeniami sie zajac. mozliwosci jest bardzo duzo.
        co do mieszkania w skromnych warunkach w UK. to potwierdzam, ze i ja od kolegi
        ktory wlasnie niedawno wrocil z Edynburga, gdzie pracowal jako fizyczny w
        fabryce slyszalem opowiesci malo zachecajace. tzn. placili niezle (zarabial
        jakies 1000-1200 eur/m-c), ale:
        1. ludzie brzydcy i czul sie zdecydowanie jak "obcy"
        2. mieszkali na tzw. flacie w kilku facetow
        3. chlanie na umor
        4. zarcie podle

poczatkowo tez robil propagande sukcesu, ale nie wytrzymal nawet roku. dlaczego
        wielu nie wraca? bo sie wstydzi:)
        dlaczego wielu mowi ze tam jest cudownie? bo sobie kompensuje fakt, ze robi na
        najprymitywniejszych stanowiskach, gdzie anglicy, albo irlandczycy nie chca
        pracowac.
        czlowiek to nie tylko homo economicus, ale takze istota spragniona powazania,
        szacunku... pragnaca dokonac czegos istotnego, czyli realizowac siebie. nie
        wiem jak mozna sie realizowac pakujac cos na tasmie, albo myjac przyslowiowe
        talerze w restauracji? to nieustanne wychwalanie zarobkow, przeliczanie na
        zlotowki tamtejszych zarobkow jest niczym natrectwo spod ktorego wyziera cos
        naprawde niemilego.

prawda jest tez taka, ze bardzo wielu mlodych ludzi w Polsce nie potrafi
        samodzielnie finansowac swojego bytu. nie potrafi gospodarowac pieniedzmi, a to
        jak wiadomo powoduje, ze przyslowiowe 1500zl nie starcza na normalne zycie.
        otoz moge spokojnie powiedziec ze 1500zl wystarcza na oplacenie rachunkow i
        wyzywienia z jakimis tam bonusami, typu piwko, jakis ciuch!
        znam jednak takich co za 3tys netto nie potrafia sie utrzymac i maja wieczne
        dlugi! znam tez takich, ktorzy zarabiajac 2500 netto (para) potrafia 1000zl
        miesiecznie odlozyc, zainwestowac, mysla na 20 lat do przodu.

-------------
        Doradztwo finansowe dla gospodarstw domowych
        • Gość: ZwiedzamPolske Re: Nie warto jechać do Irlandii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.07, 21:05
          pierwszy-milion.com.pl napisał:

> ogloszen jest mnostwo jesli chodzi o oferty pracy, acz przewazaja te
          jezykowe.
          > mozna tez tlumaczeniami sie zajac. mozliwosci jest bardzo duzo.

Nie dla wszystkich. I naprawde, informacja typu "wystarczylo zostac swietnym
          specjalista od IT albo inzynierem albo dentysta" nie ruszy tych, ktorzy po
          prostu nie maja takich predyspozycji. To nie powod zeby musieli sie zgodzic, ze
          zasluguja na marne, wypelnione kartoflami na sniadanie obiad i kolacje zycie,
          podczas gdy ich koledzy na Zachodzie moga zyc znacznie lepiej.
          Albo za "kare", ze nie przewidzieli jako nastolatkowie rynku pracy pierwszej
          dekady 21 wieku.

> co do mieszkania w skromnych warunkach w UK. to potwierdzam, ze i ja od
          kolegi
          > ktory wlasnie niedawno wrocil z Edynburga, gdzie pracowal jako fizyczny w
          > fabryce slyszalem opowiesci malo zachecajace. tzn. placili niezle (zarabial
          > jakies 1000-1200 eur/m-c),

Edynburg jest stolica Szkocji, gdzie gdzie waluta jest funt brytyjski.
          Minimalna stawka ustawowa, to obecnie 5,35 GBP (w fabrykach blisko wikeszych
          miast bardzo rzadko jest tak,zeby nie placono jednak o 20-40% wiecej) co
          zakladajac negatywnie absolutne zero dodatku zmianowego daje ok 850 funtow. A
          to z kolei jest rownowartosc ponad 1270 euro.
          Tak wiec 1000 brzmi niezwykle podejrzanie.

ale:
          > 1. ludzie brzydcy i czul sie zdecydowanie jak "obcy"

to nie jest pozbawione poparcia, to dosc naturalny odruch czlowieka, zwlaszcza
          w pierwszym okresie wyjazxdowum, po tzw cultural shock.

> 2. mieszkali na tzw. flacie w kilku facetow

O tym zdecydowala Szkocja, czy ow znajomy ?

> 3. chlanie na umor

Znow - styl zycia jest zalezny od Twojego znajomego, czy winna jest Szkocja ?

> 4. zarcie podle
          >

O gustach sie nie rozmawia.
          Niemniej zakladajac, ze komus nie odpowiada kuchnia szkocka / chinska /
          wloska / francuska / angielska czy jakakolwiek inna dostepna w Edynburgu,
          zawsze moze nabyc polskie produkty i jesc jak zawsze.
          A ze nietanio? Coz, jak ktos sepi bo "trzeba koniecznie odlozyc minimum....xxx"
          albo "lepiej wydac na fajki i wodke" i wybiera kupowanie najtanszego jedzenia,
          ktorego nie lubi, to niech potem nie mowi "Alez to tanie miernej jakosci
          jedzenie jest ochydne!!" bo to chyba jest zrozumiale samo przez sie.

> poczatkowo tez robil propagande sukcesu, ale nie wytrzymal nawet roku.
          dlaczego
          >
          > wielu nie wraca? bo sie wstydzi:)

Niby czego ?

> dlaczego wielu mowi ze tam jest cudownie? bo sobie kompensuje fakt, ze robi
          na
          > najprymitywniejszych stanowiskach, gdzie anglicy, albo irlandczycy nie chca
          > pracowac.

A kto wykonuje w Polsce prace na najprymitywniejszych stanowiskach ?
          Anglicy, Irlandczycy czy Polacy ?
          I jakos nie mowia ze jest wspaniale i cudownie.
          A przeciez to taka sama podla praca, i Ci sami ludzie.
          Dlaczego?

> czlowiek to nie tylko homo economicus, ale takze istota spragniona powazania,
          > szacunku... pragnaca dokonac czegos istotnego, czyli realizowac siebie. nie
          > wiem jak mozna sie realizowac pakujac cos na tasmie, albo myjac przyslowiowe
          > talerze w restauracji?

Spytaj o to samo polskich kelnerow w Polsce, pakowaczy, wkladaczy/wyjmowaczy
          naczyn z zmywarki w Polsce ?
          Czym sie rozni ich 'podly los' od identycznego ale tych, ktorzy zarabiaja
          nominalnie kilkakrotnie wiecej ?

> to nieustanne wychwalanie zarobkow, przeliczanie na
          > zlotowki tamtejszych zarobkow jest niczym natrectwo spod ktorego wyziera cos
          > naprawde niemilego.

Przeliczanie ma jak najwiekszy sens, jesli ktos przelicza ile ktos odklada
          nienaruszalnej pozniej sumy pieniedzy, po czym wyda te pieniadze dopiero w
          Polsce.
          Poniewaz nie rozumiem dlaczego mozna by uwazac ze lepsza sytuacje ma Polak,
          ktory w Polsce odlozyl w ciagu roku 5000 zlotych, niz taki sam Polak ktory
          przyjechal do Polski z 40 000 zlotych, tylko dlatego, ze jeden pracowal dla
          Polaka (wiec lepiej) a drugi dla wstretnego kapitalistycznego niePolaka (oo
          gorzej, to gorsze pieniadze!).

To co mowisz jest rzeczywiscie bez sensu dla ludzi, ktorzy zostaja za granica i
          tam zyja i tam wydaja wszystkie zarobione pieniadze.

> prawda jest tez taka, ze bardzo wielu mlodych ludzi w Polsce nie potrafi
          > samodzielnie finansowac swojego bytu. nie potrafi gospodarowac pieniedzmi, a
          to
          >
          > jak wiadomo powoduje, ze przyslowiowe 1500zl nie starcza na normalne zycie.
          > otoz moge spokojnie powiedziec ze 1500zl wystarcza na oplacenie rachunkow i
          > wyzywienia z jakimis tam bonusami, typu piwko, jakis ciuch!
          > znam jednak takich co za 3tys netto nie potrafia sie utrzymac i maja wieczne
          > dlugi! znam tez takich, ktorzy zarabiajac 2500 netto (para) potrafia 1000zl
          > miesiecznie odlozyc, zainwestowac, mysla na 20 lat do przodu.

To jest zupelnie inna kwestia i tu masz absolutna racje.
          Czesto "nie da sie zyc za xxxxx zl!!" mozna smialo przetlumaczyc jako "nie
          potrafie gospodarowac finansami!!".
          Ale to nie dotyczy wszystkich i nie jest sednem problemu.

• Gość: starycynik Re: Nie warto jechać do Irlandii IP: *.dhcp.uno.edu 01.02.07, 17:57
            I naprawde, informacja typu "wystarczylo zostac swietnym
            > specjalista od IT albo inzynierem albo dentysta" nie ruszy tych, ktorzy po
            > prostu nie maja takich predyspozycji.

Nie lepiej juz wprost pisac: "trzeba bylo zostac milonerem".
        • Gość: benex 4 Re: Nie warto jechać do Irlandii IP: *.48-240-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 06.02.07, 14:48
          Pierwszy post,ktory brzmi wiarygodnie.Logiczn
        • Gość: benex 4 Re: Nie warto jechać do Irlandii IP: *.48-240-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 06.02.07, 15:15
          Pierwszy post,ktory brzmi wiarygodnie.Logiczna argumentacja i trzezwa ocena
          poruszonych problemow.Brawo ! Mieszkam tez poza Polska,16 lat.Po rozwodzie
          musialam stanac na nogi,z alimentow nie dalo sie zyc.Bylam dla pracodawcow
          nieatrakcyjna,bo za stara ;im starszy pracownik,tym drozszy...Nie pomogl dyplom
          i 5lat nauki jezyka plus j.niemiecki biegle.Wzielam pierwsza lepsza
          prace,brutto 2100.Satysfakcje i zadowolenie z wyk.pracy : ZERO. Respekt ze
          strony tubylcow : ZERO. Pracuje,by miec chociaz 700 e emerytury i licze
          dni.Slysze,jak pracuja polki : nawet za 2-3 e/godz.Bez papierow oczywiscie.Nie
          wiem,czy w tym kraju komus udalo sie zrobic kariere.Slysze tez,ze w Irlandii za
          baby-sitting placa 15 e/godz,ze panienka przy kasie w kawiarni (?) jest
          traktowana jak ksiezniczka,ze inna -mgr ochrony srodowiska- pracuje w swoim
          zawodzie w ministerstwie ale dorabia sprzataniem,bo potrzebuje
          pieniedzy.Slysze,ze tzw;"zlota raczka" czyli facet,co wszystko umie
          (wszystko,czyli nic dobrze) ma 40 e/godz.Moze to i prawda.A moze i nie.Mysle
          jednak,ze Polak bedzie mial zawsz status "gastarbeitera",socjalnie bedzie
          izolowany i nie bedzie w stanie sie integrowac z tym swoim przeswiadczeniem,ze
          reszta to glupcy (ci co mu placa oczywiscie).Nie przyjdzie mu,tzn.polakowi,do
          glowy,ze mentalnosc anglosaska,germanska i slowianska roznia sie od
          siebie.Wszyscy to durnie,slyszy sie takie opinie czesto...Polacy sa genialni,IQ
          najwyzsze,najlepsze dyplomy,znajomosc 4 jezykow w mowiei pismie.I ci oto
          geniusz pracuja dla idiotow,durniow,irlandzkich owiec.Prosze panstwa,troche
          wiecej pokory,troche wiecej poczucia rzeczywistosci.Ci "durnie i idioci" siedza
          w swoim wygodnym ojczystym kraju,a Polacy samolotami,autobusami spiesza sie,by..
      • Gość: bar Re: Nie warto jechać do Irlandii IP: *.chello.pl 24.01.07, 01:55
        ......acha! i na podstawie przykladu twojego kolegi wyciagnales wniosek ze "nie
        warto jechac do irlandii"?!

wiec ci powiem ze ja poltora roku temu wrocilem stamtad wlasnie, praowalem w
        dublinie a wynajmowalem u swojego pracodawcy 3-pokojową chatke za miastem z
        kominkiem, TV, kuchnia i kiblem. (mieszkalem tylko z jedną osobą, w dodatku byl
        to moj kuzyn)...

to co, moze jednak warto?

a moze po prostu - jak to w zyciu - roznie bywa i czy warto czy nie warto jechac
        do irl. to wielka niewiadoma?
        czasem jednak nie ma innego wyjscia...
        • Gość: fafik Re: Nie warto jechać do Irlandii IP: 87.198.162.* 28.01.07, 17:20
          Zalezy kto co umie. Z dobrym fachem i jezykiem mozna niezle zyc i jeszcze cos
          odlozyc. Np. w budownictwie najnizsza stawka to ponad 14 e/godz. Policzcie sami
          ile to daje na miesiac. Naprawde mozna tu dobrze zyc.
          • Gość: styga.gdy Re: Nie warto jechać do Irlandii IP: *.gdynia.mm.pl 29.01.07, 10:13
            mój mąż jaet w irlandii już 3 lata. pracuje w dużej irl firmie i zarabia 13e/h
            na stanowisku foremana. skąd ty bierzesz te dziwne stawki. nie masz pewnie o
            tym zielonego pojęcia i pleciesz co ci się o uszy obiło. ludzie zapieprzają i
            po 8e/h !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
            • Gość: George Best Re: Nie warto jechać do Irlandii IP: 170.65.192.* 31.01.07, 14:16
              Gość portalu: styga.gdy napisał(a):

> mój mąż jaet w irlandii już 3 lata. pracuje w dużej irl firmie i zarabia
              13e/h
              > na stanowisku foremana. skąd ty bierzesz te dziwne stawki. nie masz pewnie o
              > tym zielonego pojęcia i pleciesz co ci się o uszy obiło. ludzie zapieprzają i
              > po 8e/h !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

foreman? .. znaczy sie majstrem jest, nie ?
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka