Gość: as IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.07, 19:07 witam, czy podejmując pracę po raz pierwszy trzeba uzyskać NIP, i gdzie należy to zrobić? w jaki sposób trzeba wybrać fundusz emerytalny? czy pracując na um. zlecenie trzeba zrobić to samo? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
opelvectra Re: pierwsza praca a NIP 06.01.07, 19:31 Tak,trzeba miec NIP. NIP uzyskujesz w swoim Urzedzie Skarbowym (musisz sie dowiedziec do ktorego nalezysz), skladasz wniosek o nadanie nipu na druku NIP-3, czeka sie ok.2-3tyg. Fundusz emerytalny wybierasz zglaszajac sie do dowolnie wybranego przez siebie Otwartego Funduszu Emerytalnego. Poszperaj w necie jakie fundusze teraz dobrze sobie radza.Generalnie dobre sa Ing-Nationale Nederlanden, PZU Zlota Jesien, Polsat. Ale! Jesli w ciagu ostatniego pol roku(zdaje sie) podjales prace i nie wybrales funduszu to zostaniesz wylosowany i przydzielony do funduszu. Najblizsze losowanie bedzie 10 stycznia 2007.A z losowania sa wylaczone najlepsze fundusze,wiec najlepiej samemu wybrac fundusz i zglosic sie do agenta, albo mozna przystapic tez wypelniajac formularze w internecie. Jesli od umowy zlecenie odprowadzane sa skladki na ubezp.spoleczne to musisz wybrac fundusz. Jesli jestes jednak studentem do 26 r.z. to wtedy od umowy zlecenia nie sa odprowadzane skladki na ubezp.spoleczne, czyli nie dotyczy Cie wybor OFE i losowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: pierwsza praca a NIP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.07, 12:02 dzięki za odp mam jeszcze parę pytań: 1. czy pracując w innym mieście niż miejsce zamieszkania po NIP powinienem się udać do US w swoim miejscu zamieszkania? 2. w jakim terminie muszę się tam udać, jeśli pracę zacząłem 3 stycznia? 3. czy muszę tam iść osobiście, czy można przesłać NIP 3 pocztą? Odpowiedz Link Zgłoś
opelvectra Re: pierwsza praca a NIP 07.01.07, 13:58 Niestety tak na 100% tutaj Ci nie odpowiem, bo w tym "nie siedze", najlepiej zadzwon do urzedu i sie zapytaj, albo zapytaj ksiegowej, ktora zajmuje sie podatkiem u Was. Ja skladalam w urzedzie odpowiednim do miejsca zameldowania (moja ulica)i skladalam osobiscie.Dziwne,ze od razu nie chcieli od Ciebie NIPu przy zatrudnianiu,radzilabym jak najszybciej zlozyc.Byc moze ktos tu sie jeszcze wypowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: pierwsza praca a NIP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.07, 14:11 dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_kar Re: pierwsza praca a NIP 07.01.07, 14:27 1. NIP uzyskujesz w US dla Twojego miejsca zameldowania. 2. nie wiem - możesz zadzwonić do US i się zapytać. 3. Można złożyć formularz NIP-3 wysyłają pocztą listem poleconym. Odpowiedz Link Zgłoś