Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

pierwsza praca a NIP

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.07, 19:07
    witam, czy podejmując pracę po raz pierwszy trzeba uzyskać NIP, i gdzie
    należy to zrobić? w jaki sposób trzeba wybrać fundusz emerytalny?
    czy pracując na um. zlecenie trzeba zrobić to samo?
    Obserwuj wątek
      • opelvectra Re: pierwsza praca a NIP 06.01.07, 19:31
        Tak,trzeba miec NIP. NIP uzyskujesz w swoim Urzedzie Skarbowym (musisz sie
        dowiedziec do ktorego nalezysz), skladasz wniosek o nadanie nipu na druku NIP-3,
        czeka sie ok.2-3tyg.

Fundusz emerytalny wybierasz zglaszajac sie do dowolnie wybranego przez siebie
        Otwartego Funduszu Emerytalnego. Poszperaj w necie jakie fundusze teraz dobrze
        sobie radza.Generalnie dobre sa Ing-Nationale Nederlanden, PZU Zlota Jesien,
        Polsat. Ale! Jesli w ciagu ostatniego pol roku(zdaje sie) podjales prace i nie
        wybrales funduszu to zostaniesz wylosowany i przydzielony do funduszu.
        Najblizsze losowanie bedzie 10 stycznia 2007.A z losowania sa wylaczone
        najlepsze fundusze,wiec najlepiej samemu wybrac fundusz i zglosic sie do agenta,
        albo mozna przystapic tez wypelniajac formularze w internecie.

Jesli od umowy zlecenie odprowadzane sa skladki na ubezp.spoleczne to musisz
        wybrac fundusz. Jesli jestes jednak studentem do 26 r.z. to wtedy od umowy
        zlecenia nie sa odprowadzane skladki na ubezp.spoleczne, czyli nie dotyczy Cie
        wybor OFE i losowanie.

• Gość: as Re: pierwsza praca a NIP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.07, 12:02
        dzięki za odp
        mam jeszcze parę pytań:
        1. czy pracując w innym mieście niż miejsce zamieszkania po NIP powinienem się
        udać do US w swoim miejscu zamieszkania?
        2. w jakim terminie muszę się tam udać, jeśli pracę zacząłem 3 stycznia?
        3. czy muszę tam iść osobiście, czy można przesłać NIP 3 pocztą?
        • opelvectra Re: pierwsza praca a NIP 07.01.07, 13:58
          Niestety tak na 100% tutaj Ci nie odpowiem, bo w tym "nie siedze", najlepiej
          zadzwon do urzedu i sie zapytaj, albo zapytaj ksiegowej, ktora zajmuje sie
          podatkiem u Was. Ja skladalam w urzedzie odpowiednim do miejsca zameldowania
          (moja ulica)i skladalam osobiscie.Dziwne,ze od razu nie chcieli od Ciebie NIPu
          przy zatrudnianiu,radzilabym jak najszybciej zlozyc.Byc moze ktos tu sie jeszcze
          wypowie.
          • Gość: as Re: pierwsza praca a NIP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.07, 14:11
            dzieki
        • kasia_kar Re: pierwsza praca a NIP 07.01.07, 14:27
          1. NIP uzyskujesz w US dla Twojego miejsca zameldowania.
          2. nie wiem - możesz zadzwonić do US i się zapytać.
          3. Można złożyć formularz NIP-3 wysyłają pocztą listem poleconym.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka