Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

mój były szef to mój horror

IP: ns4:* / 192.168.3.* 24.04.03, 19:10
    szukam jakiejś fachowej porady...w czasie 16 miesięcy mojej współpracy ( dobra kasa, samochód, szkolenia zagraniczne )z dużą firmą odeszło dwóch zagranicznych szefów. Nowym został Polak, który po dwóch miesiącach wywalił 1/3 zespołu ( w tym mnie )...bez podania przyczyn w tzw. białych rękawiczkach....Na moje miejsce zatrudnił swojego kolegę, z którym wcześniej pracował......Od tej pory dwukrotnie gdy pojawiła się dobra oferta pracy mój były szef ( pytany o zdanie przez potencjalnego pracodawcę ) wypowiadał się bardzo negatywnie.... a moi byli zagranicznie szefowie dają mi referencje jak najlepsze....
    Co robić aby te sytuacje się nie powtórzyły..? Rynek jest ciężki a propozycje nie spadają z nieba.....Może umiszczać jako standard referencje pozytywne...Bardzo prosze o rady..

enrico
    Obserwuj wątek
      • Gość: Apila Re: mój były szef to mój horror IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 25.04.03, 01:25
        Współczuję Ci :( Może po prostu daj mu w mordę?
        • mojito Referencje na zyczenie. 25.04.03, 05:21
          Witaj Enrico,
          Odpowiadajac na nastepne oferty w referencjach napisz: na zyczenie.
          I ewentualnie podasz podczas rozmowy z potencjalnym pracodawca.
          Znajac juz opinie jaka wystawia Tobie byly szef - nie podawaj jego jako
          zrodlo referencji. Zapytany - nie mow o nim zle mimo wszystko. Mowienie zle o
          bylych pracodawcach robi zle wrazenie. Pozwala przypuszczac, ze podobnie mozesz
          mowic o obecnych.
          Zycze powodzenia.
          Pozdrowionka,
          mojito.
          • Gość: enrico Re: Referencje na zyczenie. IP: ns4:* / 192.168.3.* 25.04.03, 08:19
            dzięki...tak też będę robił..ale pomysł " dania mu w mordę " też jest niezły....pozdrawiam wszystkich uciśnionych

enrico
            • Gość: Lechu Re: Referencje na zyczenie. IP: *.acn.waw.pl 25.04.03, 09:43
              Jak Cię zwolnił i nie podał przyczyny, to skarż go o przywrócenie do pracy. Nie
              miałeś upomnienia, ani nagany, więc nie mógł Cię zwolnić ot tak sobie. I niech
              rozprawa ciągnie się bardzo długo. Efekt będzie taki, że pewnie Cię ponownie
              nie zatrudnią, ale wypłacą Ci pensję za cały ten okres. Skutkiem ubocznym
              będzie przedstawienie szefa-Polaka jako niekompetentnego, który nawet porządnie
              nie pozwoli zwolnić pracownika. I namów do tego innych byłych pracowników.
              Będziecie sobie nawzajem świadkami.
              • Gość: Lechu drobny błąd IP: *.acn.waw.pl 25.04.03, 09:45
                winno być:
                Skutkiem ubocznym
                będzie przedstawienie szefa-Polaka jako niekompetentnego, który nawet porządnie
                nie POTRAFI zwolnić pracownika.
              • Gość: enrico Re: Referencje na zyczenie. IP: ns4:* / 192.168.3.* 25.04.03, 11:09
                może nie wiesz jak to wygląda ale dają Ci dwa dokumenty ; wypowiedzenie z ich
                strony z podaniem bezsensownych przyczyn ( np. postępowanie niezgodnie z
                procedurami - ale nie ma poparcia w naganie, upomnieniu, etc )lub czystą
                kartkę i ustna informację, że jeżeli sam napoiszesz to firma ci dodatkowo kasę
                wypłaci....

na podpis masz 10 minut i wiesz że tak czy inaczej decyzje już zapadły....

sorryyy
                • beata_ Re: Referencje na zyczenie. 25.04.03, 13:45
                  Gość portalu: enrico napisał(a):

> może nie wiesz jak to wygląda ale dają Ci dwa dokumenty ; wypowiedzenie z
                  ich
                  > strony z podaniem bezsensownych przyczyn ( np. postępowanie niezgodnie z
                  > procedurami - ale nie ma poparcia w naganie, upomnieniu, etc )lub czystą
                  > kartkę i ustna informację, że jeżeli sam napoiszesz to firma ci dodatkowo
                  kasę
                  > wypłaci....
                  >
                  > na podpis masz 10 minut i wiesz że tak czy inaczej decyzje już zapadły....
                  >
                  > sorryyy

Jak nie ma poparcia w dokumentach kadrowych na "postępowanie niezgodne z
                  procedurami", a jest was więcej zwalnianych na tej podstawie, to brać takie i
                  podawać do sądu, jak radzi Lechu. Jak ty wystąpisz o rozwiązanie umowy, to się
                  podkładasz na całej linii - nic nie udowodnisz - nie masz prawa lecieć do
                  sądu, nie masz prawa do zasiłku...
                  • Gość: enrico Re: Referencje na zyczenie. IP: ns4:* / 192.168.3.* 26.04.03, 10:47
                    dzięki..

ale trochę za późno..
                    • beata_ Re: Referencje na zyczenie. 26.04.03, 13:35
                      Gość portalu: enrico napisał(a):

> dzięki..
                      >
                      > ale trochę za późno..

Co za późno? Napisałeś już papier o rozwiązanie umowy za porozumieniem????
                      Jeśli tak, to spróbuj odkręcić bazując na tym, że nie dostaniesz zasiłku w
                      razie nieszczęścia (tzn. jakbyś od razu nie znalazł pracy), niech ci firma da
                      wypowiedzenie. Mnie się w ten sposób udało kiedyś...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka