Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

jak odliczac diety?

01.03.07, 11:37
    Pracowalem kilka miesiecy za granica. Zgodnie z zyczeniem US musze jako
    przychod brac pensje za np. Miesiac i przeliczyc ja na zl kursem srednim NBP
    z dnia otrzymania pieniedzy na konto banku. OK.
    Zdroworozsadkowo odjalbym od tej kwoty diete dzienna razy 30 razy 1/3 razy
    kurs NBP w dniu oytrzymania wyplaty i dopiero wtedy wyliczyl dochod za dany
    miesiac.
    Mam nadzieje, ze to jest dobrze.
    Ale gdyby przyjac interpretacje US, to powinienem kazda dzienna diete
    przeliczac kazdego wg kursu NBP i dodawac te wartosci diet w zlotych z calego
    miesiaca. To bylby koszt uzyskania przychodu w danym miesiacu. Koszmar i
    absurd. Ale jak ma byc?
    Obserwuj wątek
      • Gość: yah_42 Re: jak odliczac diety? IP: *.ppath.umn.edu 04.03.07, 05:53
        ja licze diety jak pensje - kursem na koniec mies. A jakie liczysz diety - czy
        stawka na hotel tez czy tylko dieta - dawniej byla dieta pobytowa i hotelowa
        teraz - zajrzalem po stawki i dieta hotelowa sie nazywa "limit wydakow na
        noclegi" bodajze = czyli zmiana NAZWY zmiania drastycznie rozlicznie podatkow =>
        rzad walczy z obywatelami
      • yah_42 odlicz diety PRZED przeliczeniem 10.03.07, 02:42
        sorry - pomylka powyzej - odliczasz diete PRZED prseliczeniem na zl wiec kurs
        dnia nie ma znaczenia
        • mirena1 Re: odlicz diety PRZED przeliczeniem 11.03.07, 23:57
          no zakladasz tutaj taki sposob liczenia:
          pensje masz na koniec miesiaca. Odejmujesz od niej 30 (lub 31 lub 28 lub 29)
          diet i reszte przeliczasz po kursie.
          No ja sie wlasnie o to pytam. tak jest zdroworozsadkowo, ale jak ma byc?
          • yah_42 Re: odlicz diety PRZED przeliczeniem 12.03.07, 01:45
            oczywiscie - dety sa we walucie danego kraju - odliczasz je bez przeliczen -
            ilosc dni roboczych x dieta x 30% i odejmujesz od przychodu w danym mies. -

ale jak liczysz kwote do opodatkowania - ja dostaje przelew do banku co 2
            tygodnie ale jest moja pensja i rozni sie od tego co mam uzyc jako podstawe
            opodatkowania bo mi zabieraja sporo na tutejszy ZUS (plan emertalny i opieka
            zdrowia) - czy doliczasz to do kazdej pensji czy na koniec roku? ja nachetniej
            bym wogole nie doliczal bo to skadal zeby placic podatki od tego czego nie
            dostalem . _jan
            • mirena1 Re: odlicz diety PRZED przeliczeniem 12.03.07, 19:35
              no to jest przykre. Trzeba brac brutto, pelne! Jak Cie beda sprawdzac, to masz
              przechlapane.
              to nie jest wcale takie proste. ja np. dostalem pare razy zaliczki, no i
              zaczalem nie od pierwszego dnia miesiaca. to sa zaliczki netto. Odwiklac ile
              powinno byc brutto - nie potrafie. chrzanie.
              • Gość: yah_42 Re: odlicz diety PRZED przeliczeniem IP: *.hsd1.mn.comcast.net 13.03.07, 09:04
                no to odlicz po przeliczeniu - kursem srednim za miesiac czy tydzien -
      • Gość: krystyna Re: jak odliczac diety? IP: *.ovh.net 14.03.07, 21:38
        Ja bym zdroworozsądkowo zrobiła tak:
        1. Od każdego payslipa - pensji brutto - odjełabym diety za dany tydzień to jest 7 dni x 32 funty podzielone przez 3 / ponieważ można odliczyć 1/3 diety /

2. Tak wyliczone pobory pomnożyłabym przez kurs funta NBP z dnia wpłynięcia tych pieniędzy na konto ewentualnie otrzymania do ręki.

W ten sposób diety odejmuje się w funtach / bo w funtach przysługują / i nie zachodzi konieczność zastanawiania sie nad kursem z każdego dnia.
        Myślę że nikt do tego nie powienien się przyczepić.
        pozdrawiam
        • mirena1 Re: jak odliczac diety? 14.03.07, 23:42
          to jest zdroworozsadkowo. Zwlaszcza, ze ponoc w ustawie o podatku dochodowym
          jest napisane, ze diet sie nie przelicza na zlote...
          tylko czemu za 7 dni? Dostajesz pensje co tydzien?
          • yah_42 Re: jak odliczac diety? 24.03.07, 03:18
            ja mam przelew na konto co 2 tygodnie
            • Gość: krystyna Re: jak odliczac diety? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.07, 22:02
              jak ktoś dostaje co tydzień to wylicza za 7 dni za tyle dni ile jest od wypłaty do wypłaty powinno być
              • Gość: ela Re: jak odliczac diety? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.07, 22:04
                Nie mozesz liczyc 7 dni, chyba że pracowałeś/łaś 7 dni / tydzień. Zgodnie z
                nowymi przepisami które dotyczą też rozliczenia podatkowego za pracę w UK za
                2006 rok odliczenie przysługujących diet wylicza sie wg wzoru tzn.
                liczba przepracowanych dni * ( 30% * stawka diety).
                Wczesniej można było odliczyć max 960 GBP na rok, czyli 30 diet, 1 dieta 32 GBP.
                • Gość: yah_42 Re: jak odliczac diety? IP: *.wireless.umn.edu 30.03.07, 04:29
                  nie liczba przepracwanych dni ale liczba dni w ktorych jestes w "stosunku pracy
                  do pracodawcy" a wiec jak masz umowe na od 1 lutego do 21 sierpnia - to na
                  kazdy dzien, wliczajac soboty, niedziele etc, odliczasz 30% diety - nie wiem co
                  z urlopem - zapytaj na forum "obok" - jak wyjdziesz na strone "fora" to z boku
                  jest menu i na nim "podatki 2006" - tam sie wklinij i skontaktujesz sie z
                  fachowcem z biura podatkowego co dyzuruje na formu Gw.
                  • Gość: jola Re: jak odliczac diety? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.07, 22:03
                    " Tekst ustawy ustalony ostatecznie po rozpatrzeniu poprawek Senatu
                    USTAWA
                    z dnia 16 listopada 2006 r.
                    o zmianie ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych oraz o zmianie
                    niektórych innych ustaw1)

– pkt 20 otrzymuje brzmienie:
                    „20) część przychodów osób, o których mowa w art. 3 ust. 1, przebywa-
                    jących czasowo za granicą i uzyskujących dochody ze stosunku pra-
                    cy, za każdy dzień pobytu za granicą, w którym podatnik pozostawał
                    w stosunku pracy, w kwocie odpowiadającej 30% diety, określonej
                    w przepisach w sprawie wysokości oraz warunków ustalania należ-
                    ności przysługujących pracownikowi zatrudnionemu w państwowej
                    lub samorządowej jednostce sfery budżetowej z tytułu podróży służ-
                    bowej poza granicami kraju, z zastrzeżeniem ust. 15,”,"
                    • Gość: Wojtek Re: jak odliczac diety? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.07, 15:44
                      jesli ktos ma jeszcze problemy z wyliczaniem diety to doklady sposob jej
                      obliczania z przykladem mozecie znalezc pod adresem

www.dzak.topworld.org/dieta.html enjoy ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka