Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Pensja minimalna

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.07, 15:50
    Czy ktoś mógłby się w końcu zająć tą pensją minimalną?? Dlaczego idąc do
    pracy, jestem po studiach wyższych, dodatkowo podyplomowe, dwa kursy + 3 lata
    doświadczenia: wszystko w ramach jednego zawodu, jakiś "pracodawca" proponuje
    mi pensję minimalną podczas okresu próbnego, a po okresie próbnym 1200 netto.
    Czy on uważa, że 1200 to jest dużo???? Nie jestem wymagająca, ale wszystkim
    się już chyba całkiem pop... w głowach, skoro uważają, że 2000 netto to jest
    nie wiadomo jaki luksus. Przecież pracodawca nie może zakładać, że 1) mam
    bogatych rodziców, którzy mi kupią mieszkanie 2) mam bogatego partnera / męża,
    który mnie utrzymuje, jakim cudem za już nawet 1200 mam zapłacić za
    mieszkanie, które wynajmuję, kupić bilety autobusowe, jedzenie... rozpędziłam
    się, na jedzenie to już mi może starczyć średnio. Czy nikt nie rozumie, że
    pensja minimalna jest dla osób, które wykonują pracę nie wymagającą żadnych
    specjalistycznych umiejętności ( a komputer chociażby to już jest umiejętność
    specjalistyczna), które nie mają wykształcenia wyższego, krótko mówiąc,
    wykonują pracę, którą może wykonywać każdy człowiek? Kiedy w końcu ktoś, poza
    pisaniem, ile wynosi pensja minimalna napisze również dla kogo jest ona
    przeznaczona????!!!!!Pracodawcy - wyzyskiwacze machają nią pracownikowi przed
    nosem jak sztandarem. A cała masa wykwalifikowanych osób zarabia 1000 netto i
    uważa, że tak być powinno.
    Obserwuj wątek
      • magdalaena1977 Re: Pensja minimalna 05.08.07, 17:37
        Uświadom sobie, że

1. przy płacy minimalnej dostawałabyś jakieś 500 zł netto. I tyle zarabiają np.
        kasjerki w markecie.

2. pracodawca wcale tak dużo o Tobie i Twojej sytuacji nie myśli . On się tylko
        egoistycznie zastanawia: potrzebuję młodszej urzędniczki, wystarczy mi taka bez
        dużego doświadczenia, mam nadzieję, że uda mi sie wydać na nią maksymalnie 2000
        zł. Gdyby się okazało, że nie ma takich chętnych, wysupłałby pewnie 2500 zł.
      • markus.kembi Re: Pensja minimalna 05.08.07, 18:01
        Ja uważam, że powinno się podnieść płacę minimalną, najlepiej do poziomu 20
        tysięcy złotych miesięcznie.
        • on.on Re: Pensja minimalna 05.08.07, 19:04
          a mnie wku....ją pracodawcy, którzy przy umowie zlecenie (zwłaszcza dla
          studentów) proponują bardzo niskie zarobki, pracuje się zazwyczaj tak samo jak
          na etacie:(
      • garraretka "Płaca minimalna ma wzrosnąć" 05.08.07, 19:15
        gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,4363929.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka