Gość: Gość Re: Odchodzi Bill Gates - genialny biznesmen, który stracił wizję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.08, 11:05 Matematyka na matury i zlikwidować wydział politologii na każdym uniwersytecie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Odchodzi Bill Gates - genialny biznesmen, który stracił wizję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.08, 11:05 "nikt" ale Ty bzdury opowiadasz, ten monitor i komputer w jednym to się nazywa iMac, i oświadczam Ci że jest na rynku od dawna, jako iMac G3, którym Apple wróciło na rynek, poprzez eMac'a G4, iMac'a G4 (tzw. "lampka"), iMac'a G5 i częściowo Intele (biały) aż do teraz po iMac'a aluminium (paskudny, ale co zrobić). Ostatnie iMac'i nie nadają się na profesjonalnej pracy z uwagi na kiepskie matryce w modelach 20" oraz ekran glossy. iMac'i Intele 24" a także i G5 20", dawały radę, ale nie po to były tworzone. Do zastosowań profesjonalnych zawsze istniała linia Power/Pro, dual PPC G4, od tych najstarszych, przez quicksilvera po mdd, potem nadszedł czas G5, i wychodziły od G5 1,6GHz aż do Quada 2xDC 2,5 GHz G5. I oczywiście mylisz się ponieważ kilka uniwerstytetów w stanach pracuje na klastrach złożonych z PowerMac'ów G5. Oprócz tego jak najbardziej jest do nabycie MacOsX Server, na najnowszych Mac'ach Pro opartych na Xenonach możesz sobie zaprzągnąć kilka dysków SATAII połączonych w RAID, dołożyć 16GB Ramu i masz całkiem przyjemny serwerek np 2TB. Ale o makach trzeba coś wiedzieć a potem marudzić jak się widziało jeden model. iMaci i Mac'i Pro to jeszcze nie koniec...więc wejdź na apple i zobacz co mają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Odchodzi Bill Gates - genialny biznesmen, który stracił wizję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.08, 11:05 Nie potrafię zrozumieć jak można wejść na forum i robić tak rażące błędy ortograficzne,stylistyczne - jak można nie adiustować własnego tekstu.Oj wy pożal się Boże komputerowcy,bardziej niż klawiatura przystoi wam kowadło bo podstawiacie żabią łapkę tam gdzie konie kują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Odchodzi Bill Gates - genialny biznesmen, który stracił wizję IP: *.chello.pl 10.01.08, 11:05 do sharky'ego: i tu uchwyciłeś sedno! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Odchodzi Bill Gates - genialny biznesmen, który stracił wizję IP: *.chello.pl 10.01.08, 11:05 Lukasz J.: Bardzo to wszystko mądre, ale wiesz, że nie dodaje centymetrów do twojego penisa, prawda? Małostkowość ludzi, którzy oceniają innych na podstawie używanego oprogramowania, jest dla mnie niepojęta... Każdy używa co dla niego wygodne, a czucie się lepszym z powodu uzywania Linuksa jest totalnie nieuzasadnione. Zresztą, z jednej strony piszecie, że Windows jest dla totalnych dyletantów i kretynów, a Linux jest pro i true, z drugiej upieracie się, że jest coraz łatwiejszy w obsłudze i przejmie niedługo świat dzięki temu. To jak to jest, może jednak warto coś z tych Windowsów przejmować? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Odchodzi Bill Gates - genialny biznesmen, który stracił wizję IP: *.adsl.inetia.pl 10.01.08, 11:05 Dyskusje o wyzszosci Linuxa nad Windowsem trawaja od lat...Spotykalem sie z nimi minnymi na wiodacych przed laty hubach DC+. To jest jak widac ponadczasowe. I nic nie zmieni zdania fanatycznych zwolennikow ktoregos systemu. Uzywalem jednego i drugiego (aby porownac trzeba miec chocby jakakolwiek wiedze...)i pozostaje przy Windowsie. Nic mnie nie obchodzi, ze Linuxa ktos uwaza za lepszy system, moze i tak jest, ale dopoki nie ma na niego "mojego" oprogramowania ( a nie ma) wiec mam to w nosie. Windows XP SP2 rulez!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Odchodzi Bill Gates - genialny biznesmen, który stracił wizję IP: *.adsl.inetia.pl 10.01.08, 11:05 Moge dodac jeszcze jakie oprogramowanie mam na mysli....sproboj zrobic pelny authoring DVD na Linuxie... chocby... jak wiesz wogole o co chodzi - a to tylko jeden z wielu przykladow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Odchodzi Bill Gates - genialny biznesmen, który stracił wizję IP: *.adsl.inetia.pl 10.01.08, 11:05 Moge dodac jeszcze jakie oprogramowanie mam na mysli....sproboj zrobic pelny authoring DVD na Linuxie... chocby... jak wiesz wogole o co chodzi - a to tylko jeden z wielu przykladow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Odchodzi Bill Gates - genialny biznesmen, który stracił wizję IP: *.gprs.plus.pl 10.01.08, 11:05 Bill Gates nie odchodzi z biznesu on ukryje sie w cieniu ,aby zmienić wizerunek imperium ,które stworzył.Teraz Microsoft sprzedaje zabawki,ale przyjdzie chwila gdy pajęczyna będzie tak duża i tak silna,że MATRIX to będzie kreskówka dla grzecznych dzieci.Bill jest geniuszem ... super imperatorem logo Microsoftu będzie na wszystkich waszych protezach w waszych mózgach również ...pzdr Tosiek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Odchodzi Bill Gates - genialny biznesmen, który stracił wizję IP: *.ssp.dialog.net.pl 10.01.08, 11:05 Tak jak Microsoft postępuje z użytkownikami komputerów, tak w naszym pięknym kraju postępuje z nami Energetyka i Gazownia. Wszyscy trzej wychodzą z założenia "widzały gały, co brały" - jak się nie podoba weź sobie klient świeczkę, rozpal ognisko, albo weź liczydło. Nie zgadzam się z niektórymi, że taki jest kapitalizm. Albo kapitalizm, albo monopolizm. Kapitalizm, to konkurencyjność produktów i usług, a konkurencyjność to postęp. Jeśli ty coś wymyślisz i ja coś wymyślę, to klient może sobie wybrać to, co mu najbardziej odpowiada. Monopolizm odrzuca takie rozwiązanie - oferuje nam jeden produkt, który musimy zaakceptować, włączając w to nie tylko wszystkie zalety, ale i wszystkie wady. Czy to jest sprawiedliwy rynek? Nie. Kapitalizm nie polega na deptaniu i eliminowaniu wszelkiej krytyki i konkurencji, a chyba nikt nie jest na tyle szalony, by twierdzić, że Microsoft jest szlachecki wobec konkurencyjnych firm i ich rozwiązań. Z linuxa mam dostęp do plików Windows, odwrotnie nie. Nie zgadzam się, że Gates jest jedynym geniuszem, jest cwanym geniuszem, który będąc pierwszym na mecie, zastawiła drogę dla innych, a każdy ma prawo ukończyć wyścig. Z tych którzy dziś byliby drudzy i trzeci na mecie, mogą z czasem wyrosnąć mistrzowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Odchodzi Bill Gates - genialny biznesmen, który stracił wizję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.08, 11:05 Eee...: Oczywiście rozmiar mojego ZAGANIACZA :) nie powiększy się ale może da do niektórym temat do przemyślenia. Linux i inne nie przejmują od MS Win. One idą odrębnym nurtem. Interferencja między tymi nurtami jest raczej w drugą stronę (np. zgodność windowsa z POSIX). Raz jeszcze podkreślam - wydeukować tych dyletantów - w ten sposób zajmiemy ich głowy i pokażemy, że świat jest o wiele bardziej złożony niż socjologia he he... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Odchodzi Bill Gates - genialny biznesmen, który stracił wizję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.08, 11:05 Instytucje rządowe i Uczelnie powinny korzystać s Open Source. To leży w ich naturze. W szczególności Uczelni Wyższych.Wolna myśl jest cenna! A tu niektórzy to się tylko do shoppingu nadają :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Odchodzi Bill Gates - genialny biznesmen, który stracił wizję IP: *.net.upc.cz 10.01.08, 11:05 Ja sie lekko wtrace w komentarze. Lotus istnieje nadal (ostatnia wersja z jaka mam stycznosc to 7.5). _Niestety_ istnieje. Rozwija go IBM. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Odchodzi Bill Gates - genialny biznesmen, który stracił wizję IP: *.adsl.inetia.pl 10.01.08, 11:05 KosiiMazakii: Polskie standardy nauczania dla kierunku Informatyka, "brak języka angielskiego jako przedmiotu podstawowego", "brak budowy języków i kompilatorów", to co w USA opanowano w latach 60'. Co oznacza, że polski informatyk wyrobnik, nie musi wiedzieć jak jest zbudowany kompilator, a wystarczą mu narzędzia dostarczane przez Microsoft. Nie mówiąc już o specjalizacji informatyki, bez akredytacji. Te standardy polskiego nauczania, to obraz polskiego zacofania technologicznego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Odchodzi Bill Gates - genialny biznesmen, który stracił wizję IP: *.adsl.inetia.pl 10.01.08, 11:05 Polacy i Rosjanie, Rosjanie to też jest "potęga informatyczna" dlatego wypadają w konkursach dobrze, bo zajmują się na studiach tym czym w USA dawno już przestano się zajmować. A pracuje się w USA, Kanadzie, Japonii w instytutach nad nowymi rozwiązaniami, produktami. Które będzie można w Polsce sprzedać. Te wysokie miejsca w konkursach to właśnie wyraz w byłych krajów bloku wschodniego polskiego, rosyjskiego naukowego zacofania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Odchodzi Bill Gates - genialny biznesmen, który stracił wizję IP: *.adsl.inetia.pl 10.01.08, 11:05 jaxob: Stąd wychodzi ten paradoks, w rankingu najlepszych informatyków Etiopczycy są plasowani przed Japończykami. Te polskie sukcesy informatyczne w prasie to markieting biznesowy amerykańskich koncernów Microsofu, Sun Microsystems i Oracla. Które chcą utrzymać swoją dominującą pozycję na rynku. Informatycy nieświadomie są wciągnięci w tą brudną grę przez w mechanizm marketingowy koncernów amerykańskich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Odchodzi Bill Gates - genialny biznesmen, który stracił wizję IP: *.magma-net.pl 10.01.08, 11:05 No to dziwne co piszesz, bo ja skończyłem informatykę na PWr i miałem 2 semestry kompilatorów, na których to nie dość że poznawaliśmy konstrukcję kompilatora to w ramach laborek probowalismy sami tworzyc kompilator prostego jezyka. W ciul trudny przedmiot, ale satysfakcja duza jak cos smignęło. A co do struktury języków to o tym też sporo było - miałem mimo ze nie byłem na specjalnośći związanej z inżynierią oprogramowania. A do tego równie dużo miałem zajęć z MS jak z UNIXA a pozniejsze projekty moglem robić na takiej platformie jak mi sie podobało... Jak widzisz nie masz racji generalizując. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Odchodzi Bill Gates - genialny biznesmen, który stracił wizję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.08, 11:05 Bill Gates jest zły, spalcie go na stosie, za to że pokazał wam waszą głupotę. Na siłę do łbów wam wbijał, niekoniecznie legalnie, co możecie mieć, wymuszał standardy na producentach itd. dzięki temu teraz wchodząc na każdą stronę nie musicie zmieniać ustaiwń internetowych itd. Pewnie, że to nie były w większości jego pomysły i że na tym zarobił. Ale teraz dzieki niemu możecie sobie nim własnie na forach, siedząc przed swoimi zestandaryzowanymi komputerami podcierać nim tyłki. Życzę powowdzenia, wam, a jemu spokojnego życia z dala od takich zestresowanych kretynów, którzy nawet nie mają pojęcia o czym piszą, choćby taki windows - programowaliście kiedyś pod nim, porównywaliście to z linuksem? Zawsze to kilka tysięcy linii kodu mniej i kupę specyfikacji olanych. Nie móiąc już o tym, że cokolwiek kupisz, zawsze będzie zgodne z TWOIM komputerem !!! Ale to pewnie zasługa wszystkich krzykaczy, którzy marnują czas na jęczenie i obserwowanie kto się potyka - zawsze możecie to zrobić lepiej, alebo nie używać produktów Billa. Facet ma jaja i równo pod sufitem, więc zarabia- przede wszystkim na takich krzykaczach, ktorzy to nigdy windowsa nie kupią, a zmieniają sprzęt co 30 dni, żeby wreszcie jakaś dystrybucja linuksa na nim w pełni działa, w tym sprzęcie też płacisz, za sterowniki pod ... windows, za testy, za zgodność itd. <rotfl> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MAJECZKA SUper to iloraz inteligencji IP: 60.6.231.* 24.07.08, 12:08 szukasz pracy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Odchodzi Bill Gates - genialny biznesmen, który stracił wizję IP: *.acn.waw.pl 10.01.08, 11:05 Śmiać mi się z Was chce, a już w szczególności z fanatycznych anty-billów. Ilu z Was zaczynało przygodę z komputerem od kradzionego Windowsa? Wszyscy? Ilu zapisuje dokumenty z OpenOffice w formacie .doc? A może korzystacie z serwisów, które zamiast standardowego rozszerzenia strony (.html) mają .aspx jak na przykład strona mBanku. Jeśli tak to od razu zamknijcie przeglądarkę, bo ta strona chodzi na IIS i ASP.Net, a to przecież product MS. Ilu korzysta z PockePC - wyrzućcie, tam jest Windows Mobile. Pewnie jeszcze długo można tak wymieniać... więc zanim zaczniecie opluwać MS zastanówcie się, czy przypadkiem nie korzystacie z ich produktów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Odchodzi Bill Gates - genialny biznesmen, który stracił wizję IP: *.adsl.inetia.pl 10.01.08, 11:05 doman: Ramy programowe ministerstwa są miernikiem poziomu nauczania informatyki na uczelniach wyższych w Polsce i obowiązującym standardem informatyki w Polsce. Kieruje się nimi PKA. Akredytacja Państwowej Komisji Akredytacyjnej nie obejmuje też na żadnej uczelni specjalności - najważniejszych specjalizujących lat studiów. Większość informatyków jest kształconych na Politechnikach, nie na Uniwersytetach. Gdzie na Politechnikach nacisk jest na praktyczne zgrubne podejście do Informatyki. Właśnie to jest ta różnica, na Uniwersytetach w Polsce próbowano na laboratoriach tworzyć kompilatory prostego języka, i z tymi próbami "Polscy informatycy są najlepsi na świecie", a w USA, Niemczech, Kanadzie, Japonii produkują złożone kompilatory na procesory, które są rzeczywistością. Oraz przy za nie długo będących produkowanych bardziej złożonych w nowych wersjach. Zrozumienie jest mimo to ciężkie, że w USA najlepsi specjaliści, studenci pracujący w laboratoriach najlepszych firm, Microsoftu, Intel, Sun Microsystems nie mają czasu ani motywacji, aby ścigać się w uwłaczających ich godności i umiejętnościom promocyjnych konkursach. Polska "konkursowa" informatyka jest kompromitująca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Odchodzi Bill Gates - genialny biznesmen, który stracił wizję IP: *.adsl.inetia.pl 10.01.08, 11:05 big.em: Przeciętny informatyk oferując usługi mówi IIS i ASP.Net MS SQL serwer, strony z .aspx, Word i .doc, PocketPC produkty Microsoftu należałoby już skończyć w Polsce z finansowaniem z kieszeni podatnika kształcenia na uczelniach informatyków - akwizytorów Microsoftu. Rząd musi podjąć regulację kierunków technicznych, likwidacje bezpłatnego kierunku Informatyka. Na zbilansowane na rozwój wszystkich gałęzi nauk technicznych. Badania wykazały, że po skończeniu studiów, informatycy - magister w pracy zawodowej korzysta z aparatu matematycznego nie większego niż sin(x) i x do kwadratu. Absurdalne jest i szkodliwe, żeby najlepsi studenci uzdolnieni tworzyli za ciężkie pieniądze podatników sieć akwizytorów amerykańskiego koncernu Microsoft w Polsce. Jest to niepotrzebne, drogie, zbędne - prowadzenie na przykład na uczelni technicznej kursu matematyki na poziomie wyższym za pieniądze podatnika. Marnowanie zasobów ludzkich. Ja i wielu Polaków za tworzenie tej sieci polskich informatyków-akwizytorów amerykańskiego koncernu Microsoftu nie chcę płacić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Odchodzi Bill Gates - genialny biznesmen, któ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.08, 00:46 normalnie smiac mi sie z was chce.. 1) windows jest dobrym systemem.. o ile potrafi sie go skonfigurowac odpowiednio (czasami trwa to dluzej niz na linuksie) 2) Mianownik: Linux Dopełniacz: Linuksa!!! do cholery .. 3) Używam linuksa bo po prostu lubie, bardzo mi sie podoba jego szybkosc stabilnosc i Wolność (od freedom a nie w sensie predkosci).. Nie potrzebuje uzywac produktu z redmont 4) Uwierzcie mi, że sprzęt który nie działa na windowsie zadziała na linuksie.. bo (paradoks) istnieja dużo lepsze sterowniki na linuksa pisane przez developerow(za free) niż komercyjne sterowniki na Windows. 5) Zrobisz cos sam na linuksie.. masz satysfakcje.. Linux uczy myslenia, hardosci i zawzietosci.. wybaczcie ale windows tego nie uczy 6) Windows jest dla typowych uzytkownikow komputera ktory jak cos wlaczy, to to ma dzialac i jego nie interesuje w jaki sposob.. linux jest dla ludzi ktorzy chca wiedziec cos wiecej niz komputer dziala.. chca wiedziec w jaki sposob (to taka przenosnia). 7) coraz wiecej software'u znajdziesz na linuksa.. wbrew pozorom za linuksem stoja duze koncerny jak NVIDIA INTEL AMD Podsumowujac.. chcesz uzywac Windows.. uzywaj Windows.. chcesz Linuksa to uzywaj linuksa.. oba systemy sa dobre.. zalezy czego od nich oczekujesz.. Amen (Enter:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MAJECZKA SUper to poziom inteligencji IP: *.67.230.9.hk82.com 24.07.08, 12:08 szukasz pracy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Odchodzi Bill Gates - genialny biznesmen, któ IP: *.abp.pl 13.01.08, 09:23 hmm. a co to są polscy informatycy ? bo programy robią kierownicy projektów, projektanci i programiści... ale co to Ci wasi polscy informatycy to nie wiem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariusz Re: Odchodzi Bill Gates - genialny biznesmen, któ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.08, 11:18 Kariera Gates'a zaczeła się od szczęścliwego trafu - kontarktu z IBM na system operacyjny dla ich IBM PC. Jak głosi legenda, szef konkurecjyjnego SUN-a nie miał czasu na spotkanie z IBM, bo poleciał ogladać swój nowy samolot. Bill miał czas ... On nawet DOSa nie wymyslił - kupił i podrasował gotowy system ... Techlogię "okieniek" podpatrzył u Apple'a jak robił dla nich arkusz Excel (to chyba największy sukces MS). A jego powiedzenie "640 kB pamięci wystarczy każdemu" do dziś odbija się czkawką w systemach 32-bit. Odpowiedz Link Zgłoś