Dodaj do ulubionych

Problem z rachunkami

IP: *.range86-132.btcentralplus.com 22.04.07, 11:03
Witam,mam problem zwiazany z rachunkami.Niedawno otworzylem wlasna
dzialalnosc ,wiem ze musze teraz zbierac rachunki z ktorych bede sie musial
rozliczyc po zakonczeniu roku podatkowego w UK.Mam w zwiazku z tym
pytanko,czy biorac np. receipt na stacji benzynowej musze podawac nazwe
firmy,jakis numer czy cos takiego?
Obserwuj wątek
    • Gość: vitek Re: Problem z rachunkami IP: *.leed.cable.ntl.com 22.04.07, 11:55
      Jeśli jesteś zarejestrowanym płatnikiem vat to musisz prosić o rachunek z vat
      żeby się potem rozliczyć, a jeśli nie to nie musisz koniecznie mieć rachunków
      ale możesz. Najlepiej zarejestruj działalność w urzędzie skarbowym przyślą ci
      wszystko co musisz widzieć.
      • Gość: boss Re: Problem z rachunkami IP: *.range86-132.btcentralplus.com 22.04.07, 11:57
        Nie jestem platnikiem vat,mam 2 dni temu zgloszona dzialalnosc
        • aniaheasley Re: Problem z rachunkami 22.04.07, 12:05
          Po prostu zbieraj rachunki, zawsze pros o receipt.
          Pewnie, ze jak kupisz komputer albo samochod to musi byc nazwa Twojej firmy na
          fakturze, ale za znaczki, benzyne, karty telefoniczne po prostu zbieraj zwykle
          rachunki ze sklepu. I zbieraj bilety na pociagi i autobusy.
          • Gość: boss Re: Problem z rachunkami IP: *.range86-132.btcentralplus.com 22.04.07, 12:34
            Dzieki za info,a co jezeli dzis np. jade kupic troche drobnego sprzetu
            budowlanego to wystarczy sam receipt?Przeciez na tej zasadzie moge brac
            rachunki od znajomych za paliwo na przyklad i odliczac sobie .Cos mi tu nie gra
            • kingaolsz Re: Problem z rachunkami 22.04.07, 12:44
              Gość portalu: boss napisał(a):

> Przeciez na tej zasadzie moge brac
              > rachunki od znajomych za paliwo na przyklad i odliczac sobie .Cos mi tu nie gr
              > a

tutaj stawia sie na uczciwosc podatnika, nie zalozyli w tym kombinatorstwa
              Polakow

Tak wystarcza zwykle rachunki ze sklepu.

Kinga
              • Gość: boss Re: Problem z rachunkami IP: *.range86-132.btcentralplus.com 22.04.07, 12:46
                Wcale nie zamierzam kombinowac ,tez tego absolutnie nie popieram!!!
                • kingaolsz Re: Problem z rachunkami 22.04.07, 13:19
                  Nie oskarzalam Ciebie o kombinowanie :)

Kinga
            • aniaheasley Re: Problem z rachunkami 22.04.07, 12:48
              W granicach rozsadku mozesz sobie odliczac. Jezeli bedziesz oszukiwac to albo
              Ci sie to uda albo po pewnym czasie sie toba Inland Revenue zainteresuje i
              zrobia Ci inspekcje. Jak pisze Kinga, stawia sie na uczciwosc podatnika. A
              jezeli chodzi o koszty za benzyne, to mozna tez po prostu pod koniec roku
              zrobic zestawienie - x wyjazdow do klienta, do miejscowosci a, b, c, odleglosc
              razy ile mozna sobie za kilometr odliczyc (nie pamietam).

Sprzet i materialy budowlane po prostu bierzesz szczegolowy rachunek z b&q czy
              innego hitchcock king
              • Gość: boss Re: Problem z rachunkami IP: *.range86-132.btcentralplus.com 22.04.07, 12:52
                no wlasnie jade zaraz do b&q ,czyli ze wystarczy ze podam nazwe firmy i jej
                adres tak?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka