Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Brak umowy o pracę

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.08, 13:37
    Witam . Zacząłem pracę w pewnej firmie . Umówiłem się z szefem na tygodniowy
    okres próbny . Sprawdziłem się i zostałem . Dowiedziałem się że do tyg czasu
    dostanę umowę o pracę . Niestety pracodawca ciągle nie ma czasu żeby dać mi tą
    umowę . Mija tak już 3 tydzień mojej pracy . Nie wiem jak już "zmusić" go do
    oficjalnego podpisania umowy (on twierdzi że jest już wypisana) . I jaki jest
    sposób wywalczenia swoich pieniędzy w razie gdyby nagle się " rozmyślił " ? Z
    góry dzięki za pomoc .
    Obserwuj wątek
      • airis1983 Run Forest, run!!! 26.01.08, 20:33
        Drogi kolego - jeśli ktoś najpóźniej podczas drugiego dnia Twojej pracy nie
        podaje do podpisu umowy to się spada z takiego miejsca szybciej, niż przewiduje
        ustawa :) I to najdelikatniej mówiąc. Ktoś kto stosuje praktyki tego typu na
        pewno nie jest kimś uczciwym, więc radzę ci: otwórz w końcu oczy, bo ktoś cię
        wykorzystuje za free i poszukaj porządnego pracodawcy.
      • snajper55 Re: Brak umowy o pracę 27.01.08, 01:47
        Takie rzeczy zgłasza się po prostu do Państwowej Inspekcji Pracy.

S.
        • airis1983 Żeby się gdziekolwiek zgłaszać... 27.01.08, 07:05
          ...Żeby się gdziekolwiek zgłaszać to najpierw trzeba mieć dowód :)
          • snajper55 Re: Żeby się gdziekolwiek zgłaszać... 27.01.08, 14:47
            airis1983 napisała:

> ...Żeby się gdziekolwiek zgłaszać to najpierw trzeba mieć dowód :)

nie trzeba. Informujesz, że pracujesz bez umowy i tyle. Przychodzi kontrola i
            sprawdza, czy pracownicy mają umowy.

S.
      • Gość: Aggie Re: Brak umowy o pracę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.08, 09:42
        Skoro jest już wypisana, to spytaj: "Gdzie w takim razie jest, tutaj w biurze?
        Jak tak, to nie ma sprawy, mozemy od razu podpisać". Jak sie będzie wykręcał, że
        u księgowej, "no to po racy mozemy wspólnie podjechac i podpisać". Jak nie
        poskutkuje, spytaj wprost "czy zdaje Pan sobie sprawę z tego, że nie mam w tej
        chwili umowy? Prosze powiedziec wprost, we czym jest problem"?

A PIP można powiadomic anonimowo i poprosić o niespodziewaną kontrolę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka