Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Działalnośc gospodarcza w CV

21.02.08, 12:08
    Pracuję na etat i dodatkowo prowadzę DG. Chcę szukać nowej pracy, zastanawiam
    się czy w CV pisać także o prowadzonej działalności? Dodam, ze będę szukała
    pracy w zupełnie innej dziedzinie niż prowadzona DG. Wiem, że zdarza się, iż
    pracodawcy niechętnie patrzą na to, ze sie robi jeszcze coś dodatkowo. Nie
    wiem, czy przypadkiem nie będzie to rzutowało negatywnie? Z drugiej strony
    świadczy to także o mojej przedsiębiorczości itp.
    Obserwuj wątek
      • Gość: ### kilka rad praktycznych (z autopsji): IP: *.eu.org 21.02.08, 12:41
        > czy w CV pisać także o prowadzonej działalności?
        Nie pisz. Nie masz obowiązku.
        Natomiast ten fakt może się przydać przy negocjacjach warunków płacowych
        (minimalna pensja+faktura=oszczędność na ZUSie, ale trzeba uważać, dobry prawnik
        + księgowa doradzą jak to zrobić, żeby nie było smrodu). Nie spiesz się z
        ujawnianiem swojej DG.

Źródło: własne doświadczenie (kilka lat).
        > pracodawcy niechętnie patrzą na to, ze sie robi jeszcze coś dodatkowo. Nie
        > wiem, czy przypadkiem nie będzie to rzutowało negatywnie?
        Zgadza się. I nie licz na to, że pomoże Ci to w zdobyciu pracy. Dla większości
        pracodawców oznacza to, że będziesz piep***ć pracę i robić na boku na swój
        rachunek (telefony, faksy, internet itepe).

Jak jesteś przedsiębiorcza, to się nie przyznawaj do tego. A jeśli już, to w
        odpowiednim momencie. Na rozmowie możesz spotkać się z pytaniem (złośliwym): "to
        co, własny interesik kiepsko idzie?" ludzi zawistnych w Polsce jest od groma.
        Ogromna większość z nich jest gotowa bezinteresownie podłożyć Ci świnię.

Zresztą sama zobaczysz: DG pracownika przydaje się pracodawcom do tego, aby
        kręcić lody.

• bianna Re: kilka rad praktycznych (z autopsji): 21.02.08, 12:59
          Aktualnego pracodawcę to że mam DG ani ziębi ani grzeje. Zresztą prawie każdy w firmie, kto ma choć trochę oleju w głowie robi coś dodatkowo.
          Nawet nie przyszło mi do głowy by robic coś na boku w firmie. Mam na to czas po pracy.
          Raczej chodzi mi tutaj o dyspozycję. By ktoś sobie nie pomyślał, ze chcę tylko siedzieć te 8 godzin, otrzepać rączki i myk robić swoje.
          To co robię to raczej nic wielkiego - sprzedaż usług internetowych, w niczym nie koliduje i robię to swobodnie po pracy.

Dla mnie to, ze ktoś sobie dorabia ma raczej znaczenie in plus - osoba zaradna i operatywna. Ale fakt, faktem, pracodawcy są różni.

Na razie mówię tylko, że pomagam mojemu chłopakowi w prowadzeniu firmy. I tyle. Bo to w sumie prawda, firmę prowadzimy wspólnie :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka