Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

czas pracy w delegacji

IP: *.chello.pl 09.04.08, 21:35
    mam pewną wątpliwość...
    Pracuję jako serwisant i moja praca związana jest z jeżdżeniem po
    kraju. Jestem zatrudniony na umowę o pracę i mój pracodawca płaci mi
    tylko za 8 godzin pracy, gdzie ja zawsze wyjeżdżam wcześnie rano i
    wracam wieczorem i mój czas pracy jest znacznie dłuższy. Czy znacie
    jakiś przepis, który mówi o tym, że za dojazd na miejsce pracy też
    się liczy do godzin pracy? Czy spotkaliście się z taka sytuacją?
    Obserwuj wątek
      • Gość: kadrowa Re: czas pracy w delegacji IP: *.wlb.vectranet.pl 09.04.08, 21:52
        ten temat jest bardzo problematyczny i firmy mają z tym bardzo dużo różnych
        problemów. Ogólnie zasada mówi, że czas pracy w delegacji a czas bycia w
        delegacji to dwie odrębne sprawy. Fakt, że jedziesz w samochodzie służbowym
        liczy ci się do czasu spędzonego w delegacji, co ma wpływ na to ile godzin
        spędzasz w delegacji. Może dla ułatwienia na przykładzie. Jeśli twój czas jest
        40 godzinny w 5 dniowym tygodniu pracy i pracujesz od 8 do 16, to jeśli jedziesz
        do pracy w delegację do innego miasta i sama podróż zajmuje ci np. 7 godzin, bo
        jako serwisant musisz jeździć daleko i jeśli dojechałeś na miejsce pracy o
        godzinie 15, to twój czas pracy normowany liczy sie do godziny 16 a wszystko
        powyżej tej godziny jest już pracą w godzinach nadliczbowych. Jednak pracodawcy
        nie liczą tego jako nadgodzin i płacą tylko pełną 23 zł delegację. Czas spędzony
        w samochodzie na powrót do bazy, po skończonej pracy nie jest czasem pracy, ale
        liczy się do liczby godzin spędzonych w delegacji - diety. Skomplikowane, ale
        nikt nie powiedział że polskie prawo pracy jest łatwe. Jeśli nie rozumiesz
        czegoś to proszę pytaj, ale odsyłam też do rozporządzenia ministra pracy w
        sprawie podróży służbowych krajowych i zagranicznych.
        • Gość: krucha Re: czas pracy w delegacji IP: *.chello.pl 09.04.08, 22:23
          bardzo dziękuję za odpowiedz, rozjaśniła trochę całą sytuację...
          ale jest jeszcze taka kwestia, że jeżdżę samochodem prywatnym i mam
          płaconą kilometrówkę czy to coś zmienia?
          • Gość: ziuta Re: czas pracy w delegacji IP: *.wlb.vectranet.pl 09.04.08, 22:41
            Nie wiem, chyba nic. Jeśli masz umowę, że korzystasz z własnego samochodu do
            celów służbowych, to tak samo jakby jechać służbowym samochodem. Jadąc w
            delegację pozostajesz do dyspozycji pracodawcy. Więc możesz jechać nawet i
            pociągiem, to nie zmienia faktu.
            • Gość: konik Re: czas pracy w delegacji IP: 212.160.172.* 10.04.08, 09:51
              W wyroku z dnia 23 czerwca 2005 r. (sygn. akt II PK 265/04, OSNP
              2006/5-6/76) Sąd Najwyższy wyjaśnił, że czas dojazdu i powrotu z
              miejscowości stanowiącej cel pracowniczej podróży służbowej oraz
              czas pobytu w tej miejscowości NIE SĄ pozostawaniem do dyspozycji
              pracodawcy w miejscu wyznaczonym do wykonywania pracy, lecz w
              zakresie przypadającym na godziny normalnego rozkładu czasu pracy
              podlegają wliczeniu do jego normy (nie mogą byc od niego odliczone),
              natomiast w zakresie wykraczającym poza rozkładowy czas pracy mają w
              sferze regulacji czasu pracy i prawa do wynagrodzenia doniosłość o
              tyle, o ile uszczuplają limit gwarantowanego pracownikowi czasu
              odpoczynku. (Biuletyn Podróże służbowe 2008)

Czyli po polsku - będąc w podróży nie jesteś do dyspozycji
              pracodawcy.
              • Gość: krucha Re: czas pracy w delegacji IP: *.chello.pl 10.04.08, 18:41

jest to trochę skomplikowane i nie bardzo jasne...
                Wiecie gdzie mogę znaleść ten biuletyn??
                • Gość: konik Re: czas pracy w delegacji IP: *.telprojekt.pl 11.04.08, 20:50
                  Pewnie w jakiejś księgarni można go znaleźć:)
                  U mnie w firmie po prostu jest.

Ja to rozumiem podobnie jak napisała przedmówczyni kadrowa.
                  Rozważmy hipotetyczną sytuację:
                  Twoje normalne godziny pracy są od 8-16.
                  Jedziesz w delegację,: delegacja trwa jeden dzień od 7.00 (godzina
                  wyjazdu)-19.00 (godzina powrotu).
                  Wynagrodzenie liczy się, za normalne godziny pracy, czyli od 8 do 16, bo w tych
                  godzinach wyjazd pokrywa sie z normalnymi godzinami pracy.
                  Rozliczenie czasu pobytu w delegacji to oddzielna sprawa. Czyli jeśli delegacja
                  pokrywa się z godzinami pracy to dostajesz wynagrodzenie za godziny pracy.
                  Dodatkowo zostanie rozliczona delegacja czyli:
                  dieta: 11,5 zł bo równo 12 godzin. Jeśli nie było zapewnione wyżywienie oczywiście.
                  Jeśli jedziesz komunikacją publiczną to koszt biletów oczywiście też zostanie
                  zwrócony, a jeśli jedziesz samochodem służbowym to za przejazd zwrot kosztów się
                  nie należy. Także tylko pół diety w tym przypadku, bo to jest równo 12 godzin w
                  delegacji.

Pełny czas delegacji ma znaczenie tylko jeśli chodzi o ograniczenie ustawowo
                  zagwarantowanego odpoczynku w ciągu doby, czyli chyba 11 godzin.
                • Gość: konik Re: czas pracy w delegacji IP: *.telprojekt.pl 11.04.08, 21:09
                  www.sgk.gofin.pl/6,332,1723.html
                  tu jest to w wersji elektronicznej:)
                  • Gość: krucha Re: czas pracy w delegacji IP: *.chello.pl 12.04.08, 22:30

bardzo dziękuję koniku za pomoc:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka