Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Praca jako KURIER

IP: *.euronet.net.pl 29.05.08, 14:17
    Czy ktoś z was pracował kiedyś w firmie kurierskiej? Wiem że trzeba
    posiadać swój samochód i działalność gospodarczą. Jak taka praca
    dokładnie wygląda? Opłaca się to wogóle? Pozdrawiam...
    Obserwuj wątek
      • Gość: Pytający Re: Praca jako KURIER IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.08, 10:48
        Witam,
        Również podbijam w tym pytaniu. Chociaż temat nie jest rozwojowy (bo być może
        kurierzy pracują po 12< godzin i nie mają czasu zajrzeć) to warto odświeżyć i
        poprosić kogoś z doświadczeniem, lub i bez, o sens takiej pracy gdy posiada się
        własny samochód. Pytanie dodatkowe, czy jeśli nie zna się miasta za dobrze to
        nawigacja wchodzi w grę... jak patrzą na to pracodawcy? Miasto Warszawa.
      • Gość: das efx Re: Praca jako KURIER IP: *.domainunused.net 20.06.08, 00:31
        Praca bardzo ciężka, i absorbująca. Od rana do 19-22. Cały dzień poza domem,
        posiłki w McDrive'ach, po godzinach konserwacja furexa. Nieprzewidziane sytuacje
        (często pozytywne), korki, naprawdę różni ludzie których codziennie "poznajemy"
        kilkunastu, większość jest w porządku, ale zdarzają się różne dziwne okazy.
        Praca w 95% w samotności.

Plusami są dosyć wysokie zarobki (3500-7000 netto minus benzyna, ZUS i
        utrzymanie auta), napiwki (im większe miasto tym wyższe i częściej, napiwki
        głównie w mieszkaniach prywatnych, firmy i placówki
        skąpią). Praca tak wygląda, że wiecznie się spieszysz, ciągle spóźniony, wraca
        się do domu zawsze później niż się zakładało. Może to dobrze, bo jak się
        człowiek spieszy to czas leci szybciej. Lubiłem jeździć w weekendy, bo stawka
        wyższa a ruch uliczny mniejszy.
        Ważne jest, by być dyspozycyjnym, auto się nie psuło i umieć świetnie prowadzić.
        Co do nawigacji to pracodawcę to nie interesuje, on nigdy nie wchodzi do twojego
        samochodu. Problem jest taki, że praca wiąże się z częstym opuszczaniem
        samochodu, niekiedy w "dzielnicach cudów" i wtedy łatwo zastać rozbitą szybę i
        sterczące kable w miejscu, gdzie nawigacja była. Jak ktoś pojeździ ze 3
        miesiące, to zna miasto lepiej niż każdy GPS.
        • Gość: Pytający Re: Praca jako KURIER IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.08, 15:31
          Dzięki wielkie za odpowiedz, nie ma to jak się usłyszy o czymś z praktycznej strony.
          Cóż, pracy się nie boję, tylko szkoda mi trochę samochodu bo nie chce mi się
          wierzyć, że spiesząc się nie będę nogi do podłogi dociskał :).

Ile tak miesięcznie wydaje się na paliwo, ew. ile kilometrów można tak
          wyjeździć?. Faktycznie 3500zł w górę (jeszcze zależy na pewno od firmy) to spora
          gotówka, ale jak ma pójść z tego np 2000tyś na paliwo... to ekhmm... wiadomo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka